Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1887 / 2489
(#) kezdoke válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
A hangszóróvédő tetszik a többit nem tudtam megnézni majd gépen rá pillantok köszönöm!
(#) Alkotó válasza kezdoke hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Ha Skori védelmét választod, akkor innen kezdve is, és az Ő honlapján is megtalálod az én panelterveimet is hozzá. Esetleg ezeket is nézd meg, mert 3 fajta elképzelést is találsz.
(#) Trivium93 válasza reloop hozzászólására (») Aug 21, 2016 /
 
Üdvözlöm!
Megcsinálnám csak próbapanelre kell megcsinálnom. Csillagpontot megtudom mèg csinálni rá.
Nem saját magamnak csinálom. Azt mondta az illető mindegy milyen, csak olcsó ès szóljon.

Itt az lenne a kèrdès igazából, hogy fog-e szólni ès, hogy nem-e fog szèt robbani.
Èn egyèbkènt D osztályt ajánlottam neki, de sokalta az árat.

A keverő amibe bele kell tenni az alapból zúg egy kicsit.
Az előző erősítőt ami volt benne kidobták. Nem tudom miért...
Pedig kíváncsi lettem volna arra, hogy milyen volt benne.
(#) Linegekko hozzászólása Aug 22, 2016 /
 
Sziasztok! Kéne egy kis segítség.
A képen szereplő elégett 100ohm os ellenállások, illetve a panel hátoldalán lévő nagy méretű 560ohm és a 1,6Kohm-os hány Wattos lehet?
(#) kadarist válasza Linegekko hozzászólására (») Aug 22, 2016 / 1
 
Fél és egy wattosak.
(#) reloop válasza Trivium93 hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Szia! Úgy nézem ez a rajz és NYÁK lenne számodra megfelelő.
Amit terveztél annak a problémáit a kolléga már összefoglalta.
(#) Linegekko válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Köszönöm!
(#) tothbela válasza Trivium93 hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Bár nem célom hogy lebeszéljelek a saját fejlesztésű erősítőről, mert ez tényleg szép hobbi. Viszont ha bizonyos részleteket magad találsz ki, azt otthon, allanőrzött körülmények között használd inkább. Itt a fórumon vannak, akik több mint 30 éve foglalkoznak fejlesztéssel, mégis reszkető kézzel kapcsolják be az alkotásukat. Azok pedig, akik úgy mernek megosztani egy komplett cikket, hogy azt csak össze kell rakni, az mögött sok év munka és tapasztalat, nameg pár marék eldurrogtatott alkatrész van. Függetlenül attól, hogy saját terv, vagy átirat. Nem ok nélkül nőttek össze nevek az áramkörökkel, mint Skori féle védelem, Cimopata féle kapcsitáp és még lehetne sorolni.

Saját példámból okulva, én is végfokot terveztem egy keverőhöz, egy nyugdíjas énekes gitáros számára. Hónapokig üzemelt hibátlanul a próbák alatt, majd egy éles bevetésen elhallgatott. Párszor ki/be kapcsolva újra szólt, majd fél óra múlva újra néma lett. Nem füstölt el semmi, mert agyon volt védelmezve.

Duplán volt kellemetlen. Egyrészt hajnali 2-kor telefonált a tulaj hogy gubanc van, másrészt akkor már vagy 10 éve építettem, javítottam mindenféle reklamáció nélkül bevált kapcsolásokat. Ebbe viszont saját tervezés volt a zárlatvédelem. Másnap persze kijavítottam a hibát, de az éjjel ott maradtam a bálteremben készenlétben. Teljesen bagatel tervezési hiba miatt volt olyan állapot, amikor a kimenet kiült a tápra. Ott akkor volt egy hirtelen mentőötlet, amivel zavartalanul mehetett tovább az erősítő, vagy is a bál. Nekem égett a pofám, de mivel csak egy fél óra ment ének és szinti nélkül, meg hogy két háztömbnyire laktam az étteremtől, a gyors beavatkozást egy üveg pezsgővel köszönte meg a csapat. Én nem mondtam meg hogy tervezési hiba miatt halgatott el a motyó. A tulaj kifizette a szervizelést, de okultam belőle egy életre.

Sajnos neves gyártók készülékei is elpukkannak néha. Egy rosszul megtervezett erősítő viheti magával a százezres hangsugárzót is. Nem az a párezres végtranyó a legdrágább.

Ha érdekel lerajzolom a problémás részletet, ahol hibáztam.
(#) krisz69 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Érdekes. És tanulságos eset ez. Nekem is pusztult el a kezeim között sok minden. Az áram is sokszór megcsapott. Tanúltam is sokmindenből. De mimt ,,cnc gépkezelőként megtanúltam , és ez mindenhol érvényes . ,,,inkább 3x kérdez mint 1x tévedj !""(Sokszor én is nagyon ,butának" tűnök itt forumon. Bevalom sokmident még én sem értek, teljessen. Ezért inkább megkérdem akár 3 kűlönböző személytől . És forumon. Is maajd levonom a számomra hasznos infokat. És így szeretném is megköszönni mindenk eddigi segitségét.
(#) tothbela válasza krisz69 hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Ráadásul a biztonság az nem áll meg ott, hogy nincs tűz. El tudod képzelni mi lenne, ha egy hatvanezres közönség előtt állna meg a buli, mert valaki valahol benézett valamit.
(#) krisz69 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Na igen... ezért tesztelem sokszór .élőben is az épitményem. És visszek tartalék végfokot (bár mindenre nem lehet felkészűlni, elektronika sok esetben kiszámíthatatlan.,,föleg ha valami bakit követ el az ember")
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2016
(#) Linegekko válasza tothbela hozzászólására (») Aug 22, 2016 /
 
Nekem nem 60 ezres csak 60 fős táncos bulin halt meg az épített Fetes passzívhűtéses végfokom egyik oldala, mert nem szellőzött rendesen a "rack" szekrény. Szóval a 4 hangfalból csak 3 ment az utolsó 1,5 órában. Nem vették nagyon észre mert a többibe volt még tartalék. De a lényeg hogy amikor elkértem az építőjétől a kapcsolási rajzot kiderült hogy lehagyta a hővédelmet, ami alapból valami munkapontot vagy mit állított volna vissza ha megfut hőre. Egy potit meg RC tagot tervezett bele helyette. Na így halt meg. Most már működik nem volt tűz, de leizzadtam miatta, ciki volt és bosszantó. Sajnos otthoni körülmények között nem lehet lepróbálni teljesen csak ha van az embernek egy jó nagy pincéje ahol senkit nem zavar a hangerő. 2x200W 35V kimenettel, ha nem lett volna kimeneti egyenáram védelem benne, ugrott volna a kölcsönkért hangfal.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2016
(#) rockerjimmy hozzászólása Aug 22, 2016 / 1
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy aktív sub-hoz erősítőt, de nem tudok dönteni mit kellene!
Tudtok valami jó kapcsolást ajánlani amihez könnyen lehetne illeszteni egy alul át eresztős előfokot?
Az sem lenne rossz ha olyan kapcsolás lenne amibe mt200-as tokozású sanken tranyók mennének, mert azokból van itthon bőven...
Nagyjából 200watt 4ohmon elég is lenne nekem.
És kéne hozzá nyák terv is a vasaláshoz...
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2016
(#) amda hozzászólása Aug 23, 2016 /
 
Sziasztok! Egy gitárerősítő bemenetére rácsatlakoztatható egy mp3 lejátszó? Vagy más a jelszint és ezért nem?
(#) szamóca válasza amda hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Ha a gitárerősítő bemenete fogad aktív hangszedőt, akkor oda tudsz csatlakozni, ellenkező esetben nagy valószínűséggel túlvezérled az 50mV-ra tervezett passzív bemenetet.
(#) Linegekko válasza amda hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Nekem ilyenből még nem volt problémám. 4-5 gitárerősítőm már volt az évek alatt, a legkisebbtől a legnagyobbig mind kibírta, csak minimális hangerőre kell tenni a lejátszót is és a gitárerősítőt is, különben torzítani fog. Ha nem minimális hangerőn van az MP3 lejátszó akkor ellőheti a bemenetedet!!!
Szép hangra ne számíts mert nem arra vannak, hogy zenét hallgasson rajta az ember.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Aug 23, 2016 /
 
Bővebben: Linkte]Sziasztok! Megépítettem a belkantó előerősítőt a hangszínrészét már többször is. Most úgy gondoltam komplettre építem RIAA korrektorral is. A korrektorok az én mumusaim!Tápfeszek ellenőrizve kimeneten bemeten nincs egyen fesz, szép lassan tekerem a hangerőt nyitozt bemenettel, semmi brumm csak nagyon halk suhogás. A bemenetet megérintve robbanásszerű brumm mint ahogy kellene is.Eddíg semmi baj, előkotrok egy MM tűs lemezjátszót és itt jön a döbbenet alig van erősítés. Bár azt hozzá kell tennem , hogy egy TL 071 ic van benne prábára, eredetileg LT 1028 as kell bele. Okozhat a két IC között ekkora külömséget. De akkor nyitott bemenetnél mért erősít a 071 -es. Ma megrendeltem az eredeti IC-ket baromi drágák. Tanácsotokat kérném mi okozhat ekkora problémát? Lehet, hogy én vagyok a hunyó az IC-k miatt. Pár kép és a kapcsi rajz, de ezt csak sajnos telefonosban tudom adni. Elektrik
(#) szikorapéter válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Hibás a link.
(#) elektrikszerviz hozzászólása Aug 23, 2016 /
 
A képeket lehet, hogy csak holnap tudom kűldeni Bocs Elektrik
(#) steelbird válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Hello.
Az IC erősítése a külső alkatrészektől függ, annak visszacsatoló hálózata állítja be. Valószínű, hogy IC cserével sem lesz hangosabb. A leírásod alapján kevés az erősítése a RIAA korrektornak, ezt abból sejtem, mert nyitott bemenettel viszonylag nagy zajuk van. Vagy van még egy lehetőség, hibás a hangszedő. Vagy még másik lehetőség, valamelyik alkatrész nem megfelelő értékű az utánépített áramkörben.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2016
(#) elektrikszerviz hozzászólása Aug 23, 2016 /
 
Na azért csak sikerült! Remélem a korrektor is össze jön. Köszönöm a hozzászólásodat steebird. Fejet is cseréltem ez a dolog kizárva, és most néztem utána a két IC leírásának nem lehet, hogy az a poti ugat bele?. Holnap azért pihentebbfejjel átnézem , mert tudom ilyenkor az ember leragad egy gondolatnál és nem akar onnét elmozdulni.
(#) steelbird válasza elektrikszerviz hozzászólására (») Aug 23, 2016 /
 
Az a trimmer a kimeneti offset állítására való, viszont a TL-nél nem úgy kell bekötni. Vedd ki a trimmert és próbáld ki úgy az áramkört.
A TL elég zajos ilyen kis jelnél, úgyhogy jobb is, hogy megrendelted a bele való IC -t. Az LT1028 kifejezetten kis zajú (Ultra Low Noise) IC.
(#) tomi1990120 hozzászólása Aug 24, 2016 /
 
Sziasztok ebbol a kapcsolasbol nem lehetne tobb teljesitmenyt kihozni mondjuk a tranzisztorok nagyobbra cserelesevel?
(#) kadarist válasza tomi1990120 hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Nagyobb teljesítményt a tápfeszültség növelésével vagy a terhelő ellenállás csökkentésével lehet elérni. Persze a tápegységnek is tudnia kell a nagyobb teljesítményt.
(#) tomi1990120 válasza kadarist hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Nemtudod veletlenul mennyi ennek a kapcsolasnak a max feszultseg amit lehet adni?
(#) steelbird válasza tomi1990120 hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Ez vonalerősítő, nem végfok. Maximum fejhallgatóhoz használható, kis tápfeszültségről.
Ha nagyobb teljesítményt szeretnél, akkor a kimenő fokozatot át kell alakítani úgy, hogy le bírja adni a teljesítményt (Végtranzisztorok, plusz meghajtó tranzisztorok kellenek bele).
(#) zenebolond válasza steelbird hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Nem a 8-as lábon kellene beadni a + feszültséget? Ebben a kapcsolásban a 7-es lábon adja be ami a műveleti erősítő egyik kimenete. Na meg a kimenetet nem az 1.es lábon kellene kivenni?
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2016

NE5532.LMK
    
(#) steelbird válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Nem, mert a kapcsolásba TLC071 kell (TL071).

TLC071.jpg
    
(#) tothbela válasza zenebolond hozzászólására (») Aug 24, 2016 /
 
Amit linkeltél, az duál opa. A rajzon sima egyszeres van.
(#) steelbird válasza tothbela hozzászólására (») Aug 24, 2016 / 1
 
Megelőztelek kb. 5mp -el.
Következő: »»   1887 / 2489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem