Fórum témák
» Több friss téma |
Feszültség mentes állapotban a kapcsoló nyitott állapotában mérd meg a vezetékek végpontjait . Sajnos a panel lakásokban az építés óta már többször átszerelhették, így nem biztos, hogy eredeti állapotában van. De legjobb megoldás a ventilátor részére egy új vezeték és kapcsoló kiépítése, akár a világítást is, hiszen csak egy WC-ről van szó.
Dobd el a fázisceruzát. Az nem jó teszt. Sokkal pontosabb eredményt kapsz egy foglalatra tett izzóval és hosszú vezetékkel. A vezeték egyik felét egy biztos nulla pontra kötöd - például egy konnektoréra (kék vezeték a szabvány szerint). Ezt legkönnyebben a védővezetőhöz képest tudod megtalálni. Ha a védőföld és a nulla közé kötöd az izzót - nem szabad világítania, míg a védőföld és a fázis között igen.
Ha ezzel megvagy, akkor a biztos nullapontra kötöd az izzód egyik felét és máris biztonsággal ki tudod választani a fázisvezetőt a vezetékeid közül, hiszen ahhoz képest az izzódnak világítania kell. Nem véletlen, hogy "igazi" villanyszerelő csak csavarozásra használja maximum a fázisceruzát, nem detektálásra. A próbalámpa ennek a továbbgondolt változata. ott 2db 230V-os izzó van sorbakötve, így egyértelműen megállapítható 3 fázis esetén is, hogy 2 ázissal van-e dolga az embernek, vagy eggyel, vagy éppen nullával. Ugyanis az izzós teszt - beterhel, míg a saccolós fázisceruza nem. Így akár egy antennavezetéket is simán mérhetsz a fáziscseruzával vezetőnek. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2016
Sajnos ezzel nem teljesen értek egyet, több okból is.
Egy laikus ne dolgozzon feszültség alatt. Ezzel a módszerrel csak a biztos fázist méri ki. ( a Nulla és a védőföldet nem ) Egy 60W-os izzó a védőföld és a fázis között leveri a FI-relét . ( sajnos ezt egy laikus nem tudhatja ) De persze ezzel a módszerrel megtudható melyik a nulla és a védővezető. amennyiben van FI-relé. A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2016
Jelenleg van egy bejövő fázisod (remélhetőleg biztosítón keresztül), ez megy a fogyasztókra (lámpák), a visszatérő ágak mennek a kapcsolókra, és kapcsolják a nullát. Ha kikapcsolod a lámpákat, akkor még a lámpákon ott van a fázis. Ez veszélyes és nem szabályos. Ha be van kötve akkor az izzókon keresztül méred a fázist. Ilyenkor mindig legjobb kitekert izzók mellett keresni. Akkor nem ver át.
Ha azt akarod, hogy a ventilátor a lámpával együtt menjen, akkor kösd a lámpa foglalatával párhuzamosan gondolkodás és mérés nélkül, mert ott lesz a két szükséges drót.
Gyuszó! Nyilván az a legjobb ha villanyszerelőt hív. De az is biztos, hogy fázisceruzával csak magát veri át. Én egy használható megoldást adtam - persze nem tudhatom innen, hogy van -e fi relé, hiszen minimális infóra, minimális választ lehet adni. Maradjunk annyiban, hogy az általam megadott módszerrel kimérhető, ha nincs fi relé.
Első körben a kettős szigetelt ( szürke MM ) vezeetékről vedd le a külső köpenyt, hogy lehessen látni alatta a megfelelő színű szigetelt vezetéket is, azt ellenőrizni, hogy helyesen van-e bekötve. ( feketén van-e a fázis ).
Van-e vagy nincs FI-relé ? Ha nincs fel kell szerelni ( szereltetni ) A hozzászólás módosítva: Szept 18, 2016
Igen a fázisceruza ebben az esetben megtévesztő, ez igaz.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék. Van egy 4 pólusú, 3 fázisú dugaljam felszerelve ( a 3 fázis+ föld ). Ezt ki szeretném bővíteni még kettővel. 1,5-2,2-3kW-os motorok mennének róla, persze nem egyszerre. Gondolom mindhárom elé kellene motorvédő relé, ami lekapcsol ha elmegy valamelyik fázis, vagy tönkremegy a motor. Meg gondolom valamilyen mágneskapcsoló, hogy ha esetleg visszajönne a fázis, akkor ne induljon újra, csak ha én ismét bekapcsolom.Vagy hogy szokták ezt megoldani? Esetleg ha valaki meg tudna dobni egy skiccel, azt megköszönném, mert nem igazán áll össze még a fejemben a megoldás.
Sziasztok!
Lehet amatőr kérdés. De hogyan deríthető ki hogy melyik vezető a Nulla és a Földelés, ha ugyanolyan színű a 3 vezeték? A kiinduló pontjuk nem ismert, vagy nem hozzáférhető. Illetve nincs Fi Relé. Köszönöm a segítséget!
MSZ 4851/1 - ha szakember vagy, csak véletlenül ez még elkerülte a figyelmedet.
EPH ponthoz képest a legkisebb ellenállást a PE vezetéken lehet mérni.
1 db mágneskapcsoló bekötése megy? (3 drót be, 3 drót ki, mivel rajta van az áramvédő, csak be kell állítani.) Ezt 3× kell megcsinálni, mivel 3 db. különböző teljesítményű motorhoz 3-féle áramvédő beállítás kell. Persze MK-nak is megfelelő teljesítményátvitelű kell (akár 3 féle). Nem gondolom, hogy felválva dugaszolgatni akarod használat előtt őket, ezért 3 db. aljzat célszerű. Vagy fix bekötés, ha nem kell mobilnak lenniük.
Ha van EPH.
És jó is az EPH/védővezető...
Ha nincs, ez esetben a három vezeték színe piros és alu .
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2016
Köszi. Persze, be tudok kötni egy mágneskapcsolót, de idáig 230v-ra voltak kötve a motorok. Most viszont új helyre kerülnek, ahol már van 380v, így vissza akarom kötni őket. Ezért érdeklődtem hogy milyen védelemmel szokták ezt megoldani.
Gondolom van/volt eddig is védelem rajtuk. Nálatok még 3×380 V van? Nálunk 3×400 V.
Na jó, elírtam . Mivel idáig csak 230-ról mentek, síma kismegszakító volt előttük.
Ha nem sürgős, megyek haza jövő héten, és keresek védelmeket, amit a MK-ra rá kell csak kötni, nem bonyolult.
Elfelejteném a dugaljakat, ha teljesen fix berendezésekről van szó. Kis elosztószekrénybe tennék főbiztosítót, főkapcsolót, majd minden motornak külön-külön motorvédőt, mágneskapcsolót. A motorok mellé, vagy falon kívül telepíteném a start/stop gombokat(ezek vezérlik a mágneskapcsolót), valamint minden motor főáramkörébe egy-egy tokozott leválasztó kapcsolót, minimum 20A-est(ez függ a motor teljesítményétől). Ez így mindennel drágább ugyan, de legalább szabványos.
Köszönöm, így már világos. Akkor nekilátok összeszedni a cuccokat, a hétvégén meg lehet hogy már szerelem is. Persze ha nem találnak ki nekem más elfoglaltságot
Sziasztok!
Ismeri valaki ennek a led tápegységnek a bekötését? A képen látszik L-N-G. L-N tiszta, mi a G? müszer nem jelez a fémházra, ezért gondolom nem föld. Vezérlés? Próbálgatni nem merem.
Talán GND?
Lehet vezérlés, pl : mozgásérzékelő is.
Google a legjobb barát: gépeld be a típust és keresgélj ...
Nem hiszem, hogy ha a terméket a kezembe venném ne tudnám bekötni . Nem lenne szükségem goglizni. Nem én voltam a kérdező .
Ez volt az eredeti kérdés :
Idézet: Igen, valószínű az lesz, pont amiről a másik topikban beszéltünk ez is "gyári" hibás lehet . „mi a G? müszer nem jelez a fémházra, ezért gondolom nem föld.” Bővebben: Link Ezt is "javítani" kell. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Ezzel ma találkoztam... Papír-olaj szigetelésű kábelfej , kb 80 éves 3x400 V !
|
Bejelentkezés
Hirdetés |