Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   933 / 960
(#) Joe_001 válasza zaza99 hozzászólására (») Jún 21, 2023 / 1
 
Szia!
A tiszta cérna kesztyű kell hozzá. A fúrómon meg van porszívó.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Jún 21, 2023 /
 
Utána kéne nézned mindkét fogalomnak. A sokezer "bizonyítékból" eddig itt egyet sem láttam, hinni sem szokásom, viszont tapasztalatokra alapozni na azt inkább. A hit az különben sem nálam van, én nem nagyon szoktam hinni a legtöbb gyártó marketing maszlagjának, na vajon miért nem, hogy alakulhatott ki bennem ez évtizedek alatt, nem is értem.
(#) szs válasza Atis57 hozzászólására (») Jún 21, 2023 /
 

Azt mondtam? Nem azt mondtam -csak nem figyeltél Vezetékek forrasztásáról van szó. De előtte is, és utána is erről beszéltem., hogy a vezetékek forrasztgatása miatt jártam rosszul.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2023 /
 
Ha valóban olyan gyenge lenne, naponta sok-sok ilyen kapcsolatnak kellene tönkremennie, már csak a nagy számok törvénye szerint is. Minimális logikával azért be lehetne látni, akár milyen erős is a ragaszkodásod a butasághoz, hiába mondták már többen, többször is, hogy tévúton jársz.
(#) hegman válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2023 /
 
Hát igen, nem is tudom hogyan lehetne bizonyítani, hogy az általunk felhasznált összekötők kb.: 10000-20000db./év gond nélkül évek óta probléma mentesen üzemelnek?
Hiszen te sem hiszed el becsszóra, hogy nincs velük probléma és nekem sincs időm 1xe képet készíteni róluk.
De várjunk csak! Én szabvány szerint szereltem/szereltettem. Azaz annak kell bizonyítani, aki eltér a szabványtól! Vagyis a forrasztása van olyan jó mint a vezetékösszekötő.
(#) vargham válasza hegman hozzászólására (») Jún 21, 2023 /
 
Idézet:
„Én szabvány szerint szereltem/szereltettem. Azaz annak kell bizonyítani, aki eltér a szabványtól!”

Ezt már korábban sem értették meg itt többen...
Hardver és beágyazott szoftver fejlesztéssel foglalkozó cégnél dolgozom. Ahhoz, hogy piacra vihessünk egy terméket a folyamatainknak és az elkészült terméknek is meg kell felelni a szabványoknak. Ezt akkreditált laborban, illetve auditokon ellenőrzik. A beszállítóinktól is ugyanezt kell megkövetelnünk, bekérve a papírjaikat. A szabványtól való eltérést dokumentálni kell, és NEKÜNK kell bizonyítani, hogy a megoldásunk egyenértékű vagy jobb. És vannak olyan szabványpontok, amiktől TILOS eltérni. Ilyenek a felhasználó testi épségét (áramütés, mechanikai behatás, hő, tűz, sugárzás, stb.) veszélyezető dolok. Ott a szabvány kötelező. És mérik is a laborban. Hány fokon gyullad meg a műanyag burkolat, a hőhatás megszűnése után tovább lángol-e, stb.
(#) zolika60 hozzászólása Jún 21, 2023 /
 
Nem unalmas még ez a f@szméregetés? Szerintem meg minden kötés jó, ha bírja a rajta átfolyó terhelést.
(#) pipi válasza zolika60 hozzászólására (») Jún 21, 2023 /
 
Szerintem is, mint az ovodában...
(#) Moderátor hozzászólása Jún 22, 2023
 
Köszönjük mindenki hozzászólását és azokét főleg akik tökéletes vitamódszerrel, tényekkel, adatokkal és szabványokkal segítették a kérdés tisztázását.

Pár fórumtag érzelmi alapú hozzászólásától eltekintve többségében megfelelően, érthetően és alaposan körüljárásra került a téma, így úgy gondoltuk, a felhalmozott információkat sárga fejléces általános topik tájékoztatóba gyűjtjük.

Fentieknek megfelelően kérjük, hogy a forrasztás vs. bármi más vezetékösszekötés témát fejezzétek be, és lehetőleg a jövőben ha csak más különleges kérdése nem merül fel a topikban kérdezőnek, akkor hivatkozzatok a sárga fejlécben lévő, általatok összegyűjtött információkra.
Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a forrasztott kötésről beszélni tilos, hiszen fontos műszaki kérdések vitathatóak meg azon túl is, hogy kötelezően el kellene kezdeni a "forrasztás vs. wagó/bármimás" összehasonlítást.

Köszönjük előre is!
(#) ötfelezős hozzászólása Jún 22, 2023 /
 
Talán még annyi beleférne, hogy amiért a forrasztást az épületvillamosságban elkerülni ajánlja a szabvány, azon indokokat (melyeket itt az előző oldalakon senki sem talált el), az az MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2023
(#) fulcsii válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 22, 2023 1 / 1
 
A sodrott aulu kötést ezzel nem is szabad kiváltani. nem is ez volt a téma. 36. éve űzöm a szakmát. Van tapasztalatom bőven. Iprban is háztartásban is. STB. Maradjunk annyiban, veled vitatkozni, nem fogok és nem is lehet. Aki megértette megértette, aki nem, nem. További minden jót!
(#) ötfelezős válasza zaza99 hozzászólására (») Jún 22, 2023 /
 
Ultradermmel kell lemosni a felrakás előtt. Többnyire elég csak a fedelet. Nagyon szép lesz.
(#) Ge Lee válasza fulcsii hozzászólására (») Jún 22, 2023 /
 
Látom, leginkább te nem értetted meg.
Idézet:
„A sodrott aulu kötést ezzel nem is szabad kiváltani.”
Ki, és hol írt ilyet? És de, pontosan ezzel váltjátok ki, erről megy a vita régóta! Az alu kábel sodrott kötése van kiváltva a réz kábellel és a wago-s kötéssel. Úgy tényleg ne vitatkozz ha már a szöveg értelmezése is akadályokba ütközik!
(#) jszabi hozzászólása Jún 24, 2023 /
 
Sziasztok.Olyan kérdésem lenne,hogy a tömör huzalt milyen átmérőjű hajlékony vezetékkel helyettesíthetem?
(#) Audience válasza jszabi hozzászólására (») Jún 24, 2023 /
 
Ugyan akkora keresztmetszetű hajlekonnyal!
(#) vision61 válasza fulcsii hozzászólására (») Jún 24, 2023 / 2
 
Szia!

Ha már megemlítetted a Weidmüller gyártót, szerinted ezek biztonságosan használhatók hosszú távon is? Ebből a típusból kaptam régebben egy dobozzal, ezt használtam most is.
Épp most kellett utólagosan beépítenem egy 230 V-os aljzatot mosógépnek, amit az eredeti 2,5 mm2-es gerincvezetékről ezzel ágaztattam le, ugyanilyen keresztmetszetű vezetékkel. Az elosztószekrényben B16-os kismegszakító van ezen a szakaszon.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2023
(#) Audience válasza vision61 hozzászólására (») Jún 24, 2023 /
 
Bevizsgált termék egy neves gyártótól. Nem gondolom, hogy aggódnod kellene.
(#) fulcsii válasza vision61 hozzászólására (») Jún 26, 2023 /
 
A tapasztalat az volt, hogy kb. 20 éve, mondom, 20 éve, azzal is gondok voltak. de igazából az 1mm-es vezetékeket nem szorította rendesen. Itt volt kontakthiba. gondolom, azóta csak javítottak rajta.
(#) Audience válasza fulcsii hozzászólására (») Jún 26, 2023 /
 
Jelenleg 1,5mm^2 és 2,5mm^2 keresztmetszetre ajánlja a gyártó!
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 26, 2023 / 2
 
Idézet:
„a wagonál úgy szétégett hogy nem lehetett újra kötni”

Idézet:
„sodorva és forrasztva”


Én is villanyszerelő vagyok, nyilván tudom, hogy tiltott a forrasztás...
Volt szerencsém világító Wagót látni, azóta, saját célra a Wagó, legyen az bármelyik modell, csak az ideiglenes kötéseknél van jelen!

Végleges kötés nálam is forrasztott, és kúpos szorítóval (Kupolfix) szigetelt.
(#) gordonfreemN hozzászólása Jún 27, 2023 /
 
Sziasztok!

Tudnátok segíteni az alábbi témában?

A csatolt képen látható adattábla szerinti motorra szeretnék forgásirányváltót bekötni.
Viszont a forgásirányváltóm sima 3 fázisú motorhoz való. Fel tudom valahogy használni ehhez a motorhoz?
Csatolom a forgásirányváltóm elvi müködését is.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2023
(#) Alkotó válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Az első mellékleteden lévő ábrát én nem tudom irányváltó kapcsolóként értelmezni, de nem is érdekes.
Bármilyen kapcsoló/relé/mágneskapcsoló jó, ami megvalósítja az adattáblán lévő kötést (mellékeltem a kivágott részt).
Tulajdonképpen a két átkötést kell áthelyezni, azaz például 2 morze kapcsoló ezt már meg tudná oldani. Az bonyolíthatja a kérdést, ha a két irány közé kell egy üres állapot is, de ez is megoldható.
A 3 fázisú irányváltó kapcsoló általában 3 emeletes, és két-két kontaktust tud emeletenként, amiket "össze-vissza" kapcsolgatnak a belső tárcsák. Ha kézben van a kapcsoló, akkor meg kell mérni milyen kapcsolatok tartoznak az egyes állásokhoz, ami alapján el lehet dönteni beköthető-e a neked kellő funkcióra

ezt.jpg
    
(#) VIM válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Szia! ITT találsz erre megoldást ha 6008-as kapcsolód van. Az áramrelé az mellőzhető az áramkörből ezért a kondenzátort fixre lehet kötni az adott pontra. Az első rajz az nem igazán jó, mert azon a V2 az nem használt pont az eredeti rajz szerint, a másik dolog pedig a motor kapcsolási rajzán nincs feltüntetve a kondenzátor bekötési pontja csak a forgásirányhoz tartozó áthidalások elforgatása. A kapocsdekniről jobb lett volna egy fotó.
(#) zaza99 hozzászólása Jún 27, 2023 /
 
Sziasztok!

Úgy tudom hogy 6kA megszakítóképességű kismegszakítókat szabat csak felrakni, de még sok boltba látok 4.5kA-st is. Mi az előírás?
(#) vision61 válasza VIM hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Szerintem ennél a motornál azt is meg kell oldani, hogy a felpörgés után lekapcsolja az indító kondenzátort, csak az állandó üzemű maradjon bekötve. A motor adattábláján két kondenzátor érték van megadva, indulás után a 25 µF-ot valószínűleg le kell választani.
(#) VIM válasza vision61 hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Igazad van de ennek az 560 wattnak nem gondoltam oda a startert is, meg nem volt említve az sem, hogy mire lenne használva ez a teljesítmény.
(#) vision61 válasza VIM hozzászólására (») Jún 27, 2023 /
 
Igazad van, semmit nem árult el a kérdező a felhasználás céljáról. Mivel valamilyen fék is van beépítve, én eszterga, marógépre tippelek.
(#) gordonfreemN válasza vision61 hozzászólására (») Jún 28, 2023 /
 
Elnézést a szűkszavúságért...
Ez egy lift emelő motor, kb 400kg-ot mozgat. Egyelőre ennyit tudok.
Kapcsolóm a szó szoros értelmében nincs, egy dpdt relével és egy ssr-el illetve arduinoval próbálom majd a forgásirányváltást.
Egy sima 3f motorral már működött az elöbbi kapcsolással amit csatoltam, de az itt ennél a motornál nem fog müködni szetintem.

Ha van értelme, delelőtt feltöltöm a kapcsolást
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2023
(#) proli007 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jún 28, 2023 / 2
 
Hello! Remélem erre gondoltál. Ha az indító/üzemi kondi és a fék nincs feltüntetve az adattáblán, akkor feltételezhető, hogy annak bekötését és vezérlését tartalmazza a motor.
(#) gordonfreemN válasza proli007 hozzászólására (») Jún 28, 2023 /
 
Köszönöm szépen, szuperül működik
Következő: »»   933 / 960
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem