Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED - Miértek hogyanok
 
Témaindító: KisBors, idő: Máj 15, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 12
(#) amex válasza Saggitarius hozzászólására (») Máj 2, 2014 /
 
En ezt tudom, éppen ezért kell ket lencset hasznalni. Egyik a gyűjtő lencse az elé kell egy ami az összegyűjtött fenyt felnagyitja. Ehhez szeretnek tanacsot kapni. Hogy mekkora méretű és hány dioptrias ( gondolom ugyanaz a meretezes mint szemüveg nel) az ami megfelelő.
(#) Saggitarius válasza amex hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Ha ugy gondoltad, hogy 2db gyujto (converging) lencset hasznalsz, akkor ismet fokuszalod a fenyt. Ha viszont 1 db gyujto es 1 db szoro (diverging) lencset hasznalsz, attol lesz szort fenyed, de a fenyteljesitmeny persze lecsokken (energiamegmaradas torvenye)
(#) Saggitarius válasza amex hozzászólására (») Máj 4, 2014 /
 
Dioptria szamitasa nagyon egyszeru: D = 1/f ahol f a fokusztavolsag meterben.
(#) trickentrack hozzászólása Máj 13, 2014 /
 
Sziasztok!

Nekem is van egy kérdésem: két sorban pár huzamosan kötve 14 db (7-7)Lednek hány volt kell a működéséhez? Úgy kéne hogy ne kapjanak tulfeszt. de teljes fényerejükön világítsanak.
Előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
(#) uniman hozzászólása Máj 13, 2014 /
 
Mondjuk, ha ezek a "LED"-ek 10 W-osak és 30 Voltosak darabonként...mert ugyebár a fajtája is számít ! Ráadásul a 30 V-os LED is tönkre fog menni 30 Voltról táplálva, ha nem korlátozod az áramát !
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
(#) Ghoost válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Akkor visszakerdeznek .
Idézet:
„..két sorban pár huzamosan kötve 14 db (7-7)Led..”
S milyen LED-ek? Egy adatlap sokat segithet(ne).
Mert ugye, lehet:
- Nagyfényerejű
- Normál fényű
- RGB
- Villogó
- POWER
- 12V-os
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
(#) trickentrack válasza Ghoost hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Fehér ledek,szerintem normál fényű mert egy elromlott lámpából szedtem ki őket.
(#) Ghoost válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
A LED paraméterek ful szerint az adatai:
Nyitófeszültség min.: 3.4 V
Nyitófeszültség max.: 3.6 V
Nyitófeszültség tip.: 3.5 V
Tehat mondjuk 3x1,2V Ni-MH, az pont a nyitofeszultseg nagysagu potencial kulonbseget szolgaltat.
De a LED-ek aramat szokas korlatozni
(#) nedudgi válasza trickentrack hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Egy 5mm fehér LED nyitófeszültsége 3,2V körül van. Ezt kell 7-el megszorozni, valamint a szorzathoz az áramkorláton eső feszültséget hozzáadni.
(#) Ghoost válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Parhuzamos kapcsolasnal nem szorozzuk a nyitofeszultseget!
a 2 parhuzamosan kapcsolt vasalot se 460V-rol jaratjuk!
Ha a 7LED sorosan van kapcsolva, akkor helyes a leirasod.
A hozzászólás módosítva: Máj 13, 2014
(#) nedudgi válasza Ghoost hozzászólására (») Máj 13, 2014 /
 
Igazad van, felületesen olvastam.
(#) trickentrack hozzászólása Júl 2, 2014 /
 
Üdv!

Valaki lefordítaná?

LED
(#) kadarist válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 2, 2014 /
 
Tessék: Bővebben: Link.
(#) nedudgi válasza trickentrack hozzászólására (») Júl 2, 2014 /
 
Itt van ennek a képnek egy változata, azt talán könnyebb értelmezni.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2014
(#) usane hozzászólása Márc 26, 2015 /
 
Üdv! RGB LED-ekkel kapcsolatban lenne kérdésem.
A fényerő szabályozást hogyan oldják meg egy kevert szín esetében. Van ugye a 3 PWM csatorna. A teljes fényerőhöz viszonyított arányokkal számolják a modulációt, vagy van valami más logika erre? Következő lépésként pedig a WS2812B esetében hogy történik? Ha a 8 bites fényerő értékeket a leosztogatom a teljes fényerő színarányaival akkor ugyanazt a színt kapom különböző fényerőkben? Mert ugye ha ugyanannyival csökkentem vagy növelem az összes csatornát az véleményem szerint nem ugyanazt a színt adja.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2015
(#) wbt válasza usane hozzászólására (») Márc 26, 2015 /
 
Elméletileg ha az arányokat betartod, ugyan olyan színt kellene látnod. Sajnos az emberi szem valamint egy PWM-el hajtott LED fényereje nem lineáris, így ha színhűségre kell koncentrálnod, bizony táblázatot kell felvenned. Az RGB LED-ek sem fedik le a teljes színpatkót, ráadásul vonalas a színkép, vannak hiányzó színek. Szóval szem/LED/fényerő karakterisztikát kell megoldanod. (ha pl. videójelet kell "kiledezni", akkor könnyebb a helyzeted, mert sok színkorrekció már megtörténik a videófeldolgozás során, de a leggagyibb TFT-ben is például van gamma korrekció színenként. WS2812-kel sokat dolgozom, ott például PWM-el egy határ fölé nem is érdemes menni mert fényerő nem, csak a fogyasztás nő. (jaj, megint elkottyantottam valamit, mikkel (is) foglalkozom, megint kimoderálnak)
De nagyon egyszerű kis programmal élőben kell kipróbálni...csak ugye mire szórod a fényt, az sem mindegy, a mostanság használt "fehér" papír is átver, mert kémiai fehérítőt tartalmaz, ami világít az UV-től.
(#) usane válasza wbt hozzászólására (») Márc 27, 2015 /
 
Értem. Én is hasonló következtetésre jutottam. Marad a kísérletezés, a táblázatot meggondolom, hátha nem kell tökéletes színhűség. Kösz a választ.
(#) wbt válasza usane hozzászólására (») Márc 27, 2015 /
 
Az még kimaradt, mint tapasztalat, hogy gyártanak/használnak olyan RGB LED-eket amelyek állandó árammal hajtva, PWM függvényében mindig megtartják a színüket. Próbáltam, mind kapott 25mA-t és ment a PWM, mindig fehér volt. TV backlight-ban tipikusan ilyesmik vannak. (voltak, lehet, már ott is dinamikus táblázatot használnak) Ha nem hadititok, mi készül?
(#) usane válasza wbt hozzászólására (») Márc 27, 2015 /
 
Ez most csak lámpa, azért mondtam, hogy a színhűség egyenlőre elhanyagolható, viszont lesz több helyről megvilágított helyiségvilágítás is(rejtett és nem rejtett), ott már jó lenne ha passzolnának a színek. Aztán majd talán egyedi kijelzők is készülnek, ha eljutunk odáig.
(#) wbt válasza usane hozzászólására (») Márc 27, 2015 /
 
Mindenképp előzetes próbát csinálj, mert mi jártunk úgy, hogy a vonalas színkép miatt kimaradtak színek! Szép fehér volt minden, de a sötétbordó ágy fekete volt! Fürdőszoba RGB világítástól meg felfordult a belsőnk, szóval bele lehet lépni érdekes dolgokba. Bulizóhely lehet direkt sokszínű, de élettérben kicsit másként sül el a dolog. Most dolgozok olyan szalagmodulon, amiben van RGB és fehér LEDek teljesen egyedi szabályozással (hogy lehessen deríteni is a színeket, de a fehéret is lehessen hangolni, ha nagyon kell), csak nehéz optimalizálni a cuccot... Hajrá, remélem jó lesz a megvalósításod!
(#) usane válasza wbt hozzászólására (») Márc 30, 2015 /
 
Ok. Köszönöm az infokat.
(#) Wh999 hozzászólása Szept 16, 2015 /
 
Üdv! A problémám röviden: 1 db. E27-es ledes fényforrás két helyről kapcsolhatóan (váltóban), lekapcsolás után kb. 10 mp-enként rövid időre felvillan. A kapcsolók jók, sima váltók, nem glimmesek. Van erre valami ötletetek mitől lehet és mi rá a megoldás? Köszi előre is.
(#) proli007 válasza Wh999 hozzászólására (») Szept 16, 2015 /
 
Hello! Az, hogy mitől van a probléma sejthető. A hosszan egymás mellet futó vezetékek (mint egy kondenzátor fegyverzete) kapacitást alkot. Ezen keresztül, a fényforrásban található kondi lassan feltöltődik, és beindul az átalakító. Majd azonnal ki is sül, így csak villan egyet. Ha a fényforrással párhuzamosan kötsz egy X2-es típusú kondit. (Pld. 100nF 275Vac) kondit, az a kábelkapacitásával feszültségosztót fog alkotni, és nem lesz akkora feszültség a fényforrás kondijában, amire elindulna az átalakító.. (Persze a kapacitás megfelelő értékét ki kellene próbálni..)
(#) usane hozzászólása Márc 29, 2016 /
 
Hello!

Tud valaki felvilágosítást adni arról, hogy a LED fényereje hogyan és miért függ a PWM frekitől, különösen alacsony kitöltési tényezőnél? Nem találtam róla semmit, csak amit a tapasztalat mondd, hogy nagyobb frekin a kis fényerő finomabban szabályozható.
(#) wbt hozzászólása Márc 30, 2016 /
 
Szerintem nem függ, ha jó a meghajtás. Az szokott előfordulni, hogy nagyon kicsi impulzusszélességnél:
- A kapcsolóelem meghajtója pl FET-nél nem képes elegendő áramot pumpálni a Gate-be, így elég "sokat" tartózkodik a kapcsoló elem "analóg üzemmódban".
- Nagy a kábelkapacitás, az lassítja a fel-lefutást
- A LED-nek is van kis saját kapacitása (mondjuk, az tényleg kicsi)
Oszcilloszkóppal megnézve extrém kicsi kitöltéseknél nem is négyszögjel látszik, hanem valami pukli, ami a PWM kitöltés növelésével előbb analógon nő, majd megjelenik a négyszögjel teteje (mint amikor analóg erősítőt túlvezérelsz). Onnantól dominánsabb az impulzus hossza, már nem összemérhető a fel-lefutási idővel. Frekvencia növelésével adott idő alatt több analóg tartózkodás van, ha így érthetőbb. Jó, erős meghajtásnál más trükköt kell alkalmazni az alacsony fényerejű finomszabályozáshoz, amikor ilyenekkel szenvedtem, sikerült 40W-os LED-eket úgy szabályozni, hogy csak sötétben láttad, hogy dereng-től 100%-ig és csak 10-biten, és alaposan figyelni kellett, hogy lépcsőzetességet észrevedd.
(#) usane válasza wbt hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Hasonló dologra gyanakodtam, de még nem volt időm meg türelmem a szkópot ráaggatni.
Az volt a bajom, hogy 310 Hz-en 1% kitöltésnél is már elég nagy fényerőt produkálnak a LED-ek,3kHz-nél sem volt számottevő különbség, viszont ha felemeltem a frekit 30kHz-re akkor 1% kitöltésnél épphogy csak derengett. Mondjuk van 16 bitem finomítani, de annyira nem akarom elaprózni, minél kevesebb erőforrást egyen a vezérlés. Bár a jó linearitáshoz úgysem tudom elkerülni a táblázatot. Na majd néricskélek Gate meg Drain jelalakokat.
Köszi az infot.
(#) wbt hozzászólása Márc 30, 2016 /
 
A táblát nem úszod meg, illetve pár csavarral megúszható, de sokat kell mérni. (vagy valaki matekzseni kitalál egy jó függvényt). Ha méred az áramköröd, érdemes betenni kisértékű árammérő ellenállást is és két sugáron nézni a feszt/áramot, mindenképp tanulságos lesz. A 16 bit bőven elég, 12 bitnél több általában nem kell.
(#) usane hozzászólása Okt 7, 2016 /
 
Üdv!

Csak egy megerősítésre lenne szükségem, hogy a csatolt kapcsolás működőképes mindenféle galiba nélkül. Hátha valamire nem gondoltam. (Szokásom)

Model (1).pdf
    
(#) Bakman válasza usane hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Működik, de egy-két kérdést nyitva hagytál. Miért kötöd össze a két vezérlőt egy szál vezetékkel? Ha valóban a rajz szerint készíted el, az összekötés felesleges, ott áram nem fog folyni, mindegy, hogy az összekötés megvan-e vagy nincs. Az alsó RGBW vezérlőre miért csak egy fehér LED (szalag?) van kötve? A felső vezérlő RGBW vezérlő, miért nem arra kötöd a fehér csoportot? HA a fehér LED 24 V-os, akkor érthető a dolog, de az összekötés nem kell.
(#) csapeter válasza Bakman hozzászólására (») Okt 7, 2016 /
 
Szerintem meg akar spórolni egy vezetéket.
Usane: Ekkor viszont figyelni kell arra, hogy a '+' vezetéken mind a négy LED(sor) árama folyik, ha mind fel van kapcsolva. Tehát úgy kell méretezni.
Következő: »»   10 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem