Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műhelyünk felszerelése, szerszámai
Téma, a műhelyünkben előforduló készülékek, anyagok, szerszámok, eszközök bemutatására, kitárgyalására.
Lapozás: OK   67 / 195
(#) SALáta válasza szamóca hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Jó fúrónál darabár szokott lenni (nem hss) . Nem hirdetés de egy helyen nálunk Füzesabonya a Csavartárba vettem jó fúrót eddig . Bár törik mint a ropi ha befeszül de jól van kiköszörülve gyárilag azaz önközpontozó
Így könnyebb a fúrás és az éltartam is nagy. Sosem kaptam még ennyire jó minőséget maximum új oroszból köszörültem ilyen jót . Ugyan sima hss kb dupla árú de köszörülés minősége miatt nagyon időtálló.
(#) szamóca válasza SALáta hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Nekem vannak Swiss-Tech fúróim, amik méregdrágák, de azokkal sem vagyok túlzottan elégedett.
Az Aldis készlet is ramaty, az élezés miatt. Talán a Yato Co-os amit jónak mondhatnék idáig. A piacos sárgafémbevonatú, az ki-elhajlik. Egyszer valaki hirdetett itt valami szuper készletet, csak az volt a gond, hogy sajnos 1mm-es emelkedéssel.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016
(#) SALáta válasza szamóca hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Itt is az van de ha átküldeném a tulajnak végre a táblázatit lenne menetfúró elé is. Noname viszont a keresztél is rendesen köszörült
Minden éle szinte polírozott.
(#) Zoli_bácsi válasza szamóca hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Én ugyan profi nem vagyok, de a szerszámok terén az árból ítélve szerintem a gagyi verzió. 7400Ft-ért max 2-3db 3-as fémcsiga fúró vehető. De az sem a csúcskategóriás. Prémium kategóriás 3mm-es tömör keményfém fúró kb 7-8000Ft/db. Na az nem semmi. (De hogy mitől olyan rohadt drága?)
(#) Ge Lee válasza szamóca hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Hasonlóval egyszer próbáltam fúrni, gyakorlatilag nulla sikerrel.
(#) szamóca válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Köszi srácok, akkor hagyom.
(#) Alkotó válasza szamóca hozzászólására (») Nov 30, 2016 /
 
Szemre...? Ez komoly? Ne tréfálkozz velünk.
Vélhetően megkritizálnak majd, de nálam (követ falat és betont kivéve) minden feladatra prímán bevált a fényesre köszörült acélfúró. Talán tévesen, de én ezt hívom HSS-nek. Nálunk a sarki boltban darabonként lehet venni, és tizedenkénti méretben. pl. egy 4-es kb. 150 Ft. Prímán élezett, éppen jó a keménység (egy minimális hajlítást is kibír, tehát kézi fúrógépbe is fogható), és megfizethető. Pl. a 10.9-es csavart prímán kifúrja, amibe a "fekete" fúró szinte bele se tud kezdeni (kis fordulat és nagy előtolás kell hozzá, és ropog fúrás közben). Illetve van egy darab marhafaggyúm, amibe bele szoktam nyomni, tehát ezzel kell beérnie hűtő-kenő anyagnak.
Esetenként azzal teszem tönkre, hogy nagyobb méretnél a kézi fúrógép fordulatát nem tartom elég alacsonyan és beégetem. Ekkor esetenként akár 5 mm-t is le kell köszörülnöm belőle.
Kár ettől többet költeni rá.
(#) csavarkulcs hozzászólása Nov 30, 2016 /
 
Én hss-e használok 5%kobalttal, 6os fúróig. Afelett már sima vas fúrót.(a fekete és a kobaltos küzötti vas szinű)
(#) andraschober hozzászólása Dec 6, 2016 /
 
Sziasztok!

Remélem jó helyen próbálkozok a kérdésemmel. Egy kézi körfűrész vásárlásán gondolkozok és két kiszemelt van a 40e forint alatti kategóriában: Bosch GKS190 és a Makita 5704R

Minőségre melyiket tartjátok jobbnak, ti melyiket választanátok (és miért)? Paraméterre mindkettő megfelelne az elvárásaimnak. Szinte teljes bizonyossággal állíthatom hogy csak fára lesz használva, akkor se napi szinten de azért a barkács kategóriánál komolyabb cuccban gondolkoznék.

Köszönöm előre is!
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
(#) Bakman válasza andraschober hozzászólására (») Dec 6, 2016 / 1
 
Én a Makitát választanám, a Bosch gépeivel többször megjártam.
(#) kocsgab002 hozzászólása Dec 6, 2016 /
 
Beszerzésre került egy 12V-os Bosch csavarozógép. Eddig jól teljesített. Kofferben, 2 akkuval 18k volt, szerintem megérte.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
(#) Alkotó válasza andraschober hozzászólására (») Dec 6, 2016 / 1
 
Makita.
Naponta dolgozok vele, príma darab. A gép csak az érem egyik oldala, komoly jelentősége van a fűrésztárcsának is. Az eredeti is jól bírta, de mikor célzottan "faszeletelő" tárcsát vettünk hozzá, megtáltosodott.
Egy baja van, márha ez annak tekinthető. A nedves és gyantás borovi fenyő forgácsa eltömi a kiömlő nyílást -nincs külön elszívó, csak egy lyuk, amin tódul a fűrészpor kifelé-. Ez nem tűnhet halálosnak, de ha nem tud a forgács kilövellni, akkor alul próbál kipotyogni, amitől egy portengerré válik pillanatok alatt a teljes légkör.
(#) andraschober válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Köszi! Konkrétan ezt a típust használod vagy ezt az eltömődés dolgot általánosságban írtad a saját gépekről?
(#) Alkotó válasza andraschober hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Nem tudom fejből a típust. Ha fontos, holnap megnézem.
Az eltömődés nem a gép hibája, hanem az anyagé. A gyantás borovinak úgy összeáll a fűrészpora, hogy azt vésővel kapirgáljuk ki a garatból. Pl száraz luc, vagy bútorlap vágásakor ilyen egyáltalán nincs, sugárban ömlik a fűrészpor kifelé.
(#) szamóca válasza andraschober hozzászólására (») Dec 6, 2016 /
 
Mindkét készülék préselt lemez alapon nyugszik, mint az alapgépek általában. Mindkettő csőszegecsen fordul. Ezek a stabilitás szempontjából nem a legjobb megoldások. Így képről, a makinál ezek gyengébbnek tűnek. A teljesítmény, vágási adatok is a kék felé billennek.
A szervizháttere, (alkatrészára) Magyarországon a makinak, elég rossz hírnévnek örvend az asztalosok körében. Viszont stabil gépek, ezért ritkán hibásodnak meg.
Érdemes lenne élőben megvizslatni, összehasonlítani.
(#) Alkotó válasza andraschober hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Megnéztem, a mi gépünk Makita 5604R. Ezen D165-ös méretű tárcsa van. Gondolom az 5704-en ettől nagyobb, ami talán D190-es körül lehet.
A miénk a D165-ös tárcsával kényelmesen átvágja a bő 50 mm-es pallót.
Az 5704R jelentős engedménnyel is elérhető, 3 év garanciával, a melléklet szerint.
(#) szamóca válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Ezzel a bolttal kapcsolatosan megjegyezném, én ódzkodom tőlük. Mostanság volt velük gond. Egyik asztalos vásárolt tőlük elég sok mindent, és problémák merültek fel a termékek jó részével kapcsolatosan. Nem tudom hogyan végződött a reklamációja, de többen is olyan véleménnyel voltak, hogy a nevében lévő outlet (kifutó) termékekből is a visszavitt, kisebb hibáktól nem mentes, gyenge (van aki szerint replikát) minőséget is árul, amibe jó páran belefutottak.
Saját tapasztalatom szerint is vannak hibák a gépben, amit onnan vettem.
(#) Ge Lee válasza andraschober hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Ugyan azt írtad hogy nem barkács kategóriában gondolkodsz, azért én leírom hogy nekünk egy Hyundai van, megvan már sok éve, mondjuk nincs mindennap használva. Vagdostam vele olyan vastag pallót is nem is keveset amin épphogy átért a lap. A gépnek semmi baja nincs, a gyári lapnak is csak annyi hogy hiányzik egy vídia betét az egyik fogról, gondolom elkapott egyszer valamit, meg nem is a legjobb minőség. Az árára nem emlékszem, de töredéke volt a szóban forgóknak.
(#) andraschober hozzászólása Dec 7, 2016 /
 
Köszönöm a válaszokat! De sajnos nem jutottam vele előrébb

Valaki a Boschal, valaki a Makitával, mások pedig a DeWalttal nem elégedettek, ahogyan a tesztek, vélemények alapján amúgy is sejtettem. Mivel nem lesz olyan komoly igénybevételnek kitéve, mint amilyennek egy profi asztalosműhelyben lenne, úgy érzem igazából teljesen mindegy hogy a nagyobb márkák közül melyiket választja az ember.
(#) nagym6 válasza andraschober hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Idézet:
„úgy érzem igazából teljesen mindegy hogy a nagyobb márkák közül melyiket választja az ember”

Szerintem is. Én 3 Bosch, és 2 Makita gépet használok, mindegyiket teljes megelégedéssel. Szerintem az alkatrész utánpótlás lehet még szempont.
(#) Kovidivi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Jól néz ki! Használt volt? Akksija lithium?
(#) kocsgab002 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Edigital-on volt Black Friday, 18k volt, vadi új, 2 év gari. Egyébként NiCd akkuja van.
(#) Kovidivi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Nekem a legújabb szerzeményem egy alig használt Black&Decker 9042 típusú akksis ütvefúró/csavarbehajtó, két sebességes. A napokban kapott 3S2P lithium akkupakkot, a töltőbe meg kerül 3db 5V 2A-es táp, és 3db TP4056. Bika a gép, elég jól is bírja. Egy baj van, hogy tokmányos, de majd megszokom. A gépet egyébként 3eFt-ért vettem dobozzal együtt, akksit egy 10éves laptopból kukáztam. Berakok egy 15-20A-es védelmet, és lehet neki adni, ami a csövön kifér. A tesztek során, amikor 8db kb. 70mm átmérőjű lyukat fúrtam 1.5cm-es fába, nem melegedtek az akksik. Inkább a fúró motorja kicsit.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2016

$_75.JPG
    
(#) kocsgab002 hozzászólása Dec 7, 2016 / 5
 
Újabb sikeres műszermentésről számolhatok be, a változatosság kedvéért egy EMG TR-5260 frekimérő személyében. Több hónapnyi meló van benne, Teljesen üzemképtelenül, hiányosan vettem. Alapos tisztítás, átnézés, több alkatrész pótlása után pár hete élet jelet adott, de nem működött rendesen.
A teljes javításhoz meg kellett ismernem a teljes felépítését, több oldalnyi kapcsolási rajzot heteken át tanulmányoztam. Meg kellett értenem a TTL ic-kből felépített digitális frekimérők lelkivilágát, hogy tudjam, mit, hogyan, és hol kellett mérni. Eddig nem nagyon foglalkoztam ilyennel..
Végül amiket cseréltem hiba miatt, vagy hiányoztak:
2db nixie
3db 74141
1 db 7476
2db kondi
1db 1Mhz kvarc
1 tranyó
1 kapcsoló
Néhány vezeték, csavar, anya, stb.
Szerintem megérte a bele fektetett energia, idő és pénz, sokáig fog még szolgálni a műhelyben, és nem utolsó sorban egy újabb szép magyar műszer menekült meg a bontástól, és a méh teleptől.
(#) zolika60 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Gratulálok. Használd egészséggel sokáig.
(#) nagym6 válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 7, 2016 /
 
Ez jó gép. Arra kell számítani -mint a legtöbb NiMh akkunál-, hogy állás alatt is lassan merül, ha hosszabb állás után előveszed, esetleg kevés van már az akkuban.
(#) golem hozzászólása Dec 8, 2016 /
 
Sziasztok!

Én mostanában vetem egy pár gépet barkácsolás céljára
Maktec furógépet és kisflexet, Extol Körfürészt, parkside akkus behajtót.
Nekem ezek be váltak. Volt egy dewalt nagyflexem 6 köracélt vágtam vele és szinte lefuladt a vasba .
(#) satlokk válasza kocsgab002 hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Gratula!Le a Kalappal előted!
(#) mex válasza golem hozzászólására (») Dec 8, 2016 /
 
Idézet:
„Volt egy dewalt nagyflexem 6 köracélt vágtam vele és szinte lefuladt a vasba”


Na ez a nagyon nehezen hihető kategória!
Írom ezt negyvennégy év "vasas" tapasztalatából. Nem vonatkozik ez a meghibásodott készülékre természetesen...
(#) Alkotó hozzászólása Dec 8, 2016 / 1
 
A keresővel próbálkozva, még mindig ez a leginkább célirányos téma.
Fafeldolgozásban jártas, illetve mindenki más véleményét is kérdezem a fában lévő élősködők (gombák, penész és rovarok) vegyszermentes eltávolításával kapcsolatban.
Magam még sehol sem láttam, sőt nem is hallottam mástól, de eszembe jutott az alkatrészek mikróban való "melegítése". Azt gondolnám, ettől minden élő organizmus kipusztulna benne. Mondjuk egy 800 W - 10 perc kezelési idővel, már jelentős hőfokot lehetne elérni.
Mit szóltok ehhez? Milyen buktatója lehet a dolognak?
Következő: »»   67 / 195
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem