Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   286 / 368
(#) mityku hozzászólása Márc 22, 2017 /
 
Helló!
Húúú....jó kérdés!
Amire nekem kellene, ahhoz általában egy mikrohullámú sütő transzformátorát alkallmazzák (szerintem kicsit veszélyes ez) - sajna én így fejből nem tudom, milyen Hz szám van alapból. Ez az adat egy amcsi modellról van (Allanson 2721 modell 620) és ehhez hasonló közelítő modellt keresek idehaza.
Életvédelmi szempontok elsődlegesek, ezért is nem akarok egy fapados verziót.
Pl ilyet tutira nem akarok!
házilagos készítés

üdv: mityku
(#) vargalaszlo0405 válasza mityku hozzászólására (») Márc 23, 2017 /
 
A mikro trafó kimenő oldala 2500 V 50Hz. Mivel "sima" hálózati trafó, a hálózat elvileg 250 V 50Hz, ezt tízszerezi. (ingadozás lehet, sőt van de amihez kell gondolom nincs jelentősége) Valóban veszélyes, de attól tartok hiába ötleteltem feljebb, ami elég teljesítményt tud az nagyobb frekvencián sem biztonságos. (Mondjuk egy nagyobbacska TV trafó ZVS meghajtással pl.) Azaz meg tud vágni rendesen az is, csak ha jól tudom az 50 Hz közeli érték különösen veszélyes a szívre, emiatt talán jobb a nagyobb frekvencia. De ha ilyesmiben töröd a fejed az biztos, hogy nagyon észnél kell lenni. Ahogy nézegettem meg is vizezik a fát, szóval bárhol lehet áram a munkadarabban. Mikro trafóm van nekem is, meg sokan hirdetnek. Az olcsó és egyszerű. De veszélyes, ez tény, légy óvatos!
(#) ferci válasza mityku hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
Szia!
Nekem az a véleményem, hogy tekercseltess egy trafót inkább, mert a mikró-trafó kicsit gyenge is és alapban sokat is fogyaszt.
A tekercselés kivitele sem valami világi a te szempontodból. Kicsit vékonyabb primerrel és legalább 20 %-kal több menettel kellene újratekerni, a szekundert szintén és normális sor-és oldalszigeteléssel ( margin ). Így a teljesítmény tuti elég lenne az általad mutatott amerikai trafóhoz viszonyítva. Annál is csak a kivezetés az, ami nagyon megfogott téged, persze a "bele" is valszín beöntött lehet.
Ugyanezt te is, ill. egy tekercselő szakember meg tudná oldani.
Az az érzésem különben, hogy nagyon leállsz csak a trafónál életvédelmi szempontból, holott a kezelésen legalább annyi múlik: a munkaasztal elszigetelése a földtől, ill. a munkaterület alapjától, az "elektródák" mozgatása se akármi.
Ha már a primer rész biztonságos, ezeken még ugyanúgy el tudsz hasalni, ha a szekundered hozzávezetése, vagy a kezelés trehány.
Ahogy a videón elnézem, egy puha nagyfesz kábel ugyanúgy lényeges, mint a többi részlet, a megfogásról, elektróda vezetésről nem is beszélve.
Odafigyelés nélkül bármilyen készülék is meg tud vágni, akár gyári, akár "fapados".
(#) mityku hozzászólása Márc 24, 2017 /
 
Sziasztok!

Köszönöm a hozzászólásokat!

vargalaszlo0405 : amivel bekenik a fát, az szodabikarbóna és víz keveréke
Ez jobban elősegíti a elvileg a "minta" kialakulását" aa fa felületén, ez azért kell.

ferci: szigetelés szempontjából olyanra gondoltam, hogy adott egy faasztal és azon csinálnám majd (akár egy vastagabb gumilapot tenni a "megmunkáladó" falap alá - nem tudom ez így számítana-e).
Magát az elektródákat normál módon rácsiptetni a falap két tetszóleges pontjára vagy volt olyan videó is, amin a falapba 2 szeget ütöttek be és arra csíptették az elektródákat. (maga a folyamat közben nincs hozzányúlkálás, csak áramtalanítás után)
Ezt még talán be is vállalnám - érintésvédelmi szempotból!
"picit" biztonságosabbnak tűnő verzió

Erről véleményetek?

mityku
(#) ferci válasza mityku hozzászólására (») Márc 24, 2017 /
 
A trafó " becsomagolása" nem is lehet kérdés. Azt hittem, a kinézetén akadsz fel. Nyilván egy asztalra dobva nagyon fapados.
Amin pedig a tömeg fennakad: hiába írod, hogy működés közben nincs nyúlkálás.
Az előző videódon igencsak mozgatták az elektródákat.
Az fő gondot egyébként ott látom, nem nagyon látod, mivel állsz szemben - utalva pl. arra a kérdésedre, hogy a " Hz szám"-mal se vagy tisztában...
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2017
(#) Ge Lee válasza mityku hozzászólására (») Márc 25, 2017 /
 
A videó magáért beszél, a képen meg is jelöltem hogy a mikró trafója ebben a formában miért nem jó. A főágak mentén ahova piros nyilakat tettem konkrétan szénné ég a fa, ami annak a jele hogy ott nagyon nagy áram folyik. Ugye kellene hozzá 10kV-on 23mA, a mikró meg nyomja 2,5kV-on ami a csövön kifér. Nekem nem egyértelmű a videóból hogy tesz-e a szekunder körbe valami áramkorlátot (ellenállást) vagy sem.
Szóval lehet hogy a mikrótrafó is jó lenne egy az egyben, csak korlátozni kellene az áramát, meg vagy többet, vagy kevesebbet kellene rákenni a fára abból a lötyiből. De most adtak nekem egy jó ötletet előlapok készítésére, hangsugárzókon egész jól mutatna ha gondosan van megcsinálva, és valami jóféle lakkal vagy páccal van utána lekenve.
A fickó helyében én azt is kipróbáltam volna hogy nem egy pontban csatolom a fára a nagyfeszt hanem egy nagyobb felületen, és akkor lehet hogy nincsenek ezek a szénné égett középső ágak...

ágak.jpg
    
(#) konyak6 hozzászólása Márc 25, 2017 /
 
Sziasztok!
Elkezdtem szétszedni egy Krank Revolution erődítő leégett hálózati trafóját. Nincs csévetest, és egy fadarabbal volt kiékelve. Ez egy megszokott módszer?
(#) Cinema válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 25, 2017 /
 
Nem jellemző, de láttunk már hasonlókat.
Nyilván péntek délután készült, a műszak vége előtt pár perccel.

Üdv!
(#) Ge Lee válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 25, 2017 /
 
Az oroszok készítettek előszeretettel cséve nélküli trafókat, hogy még a csévével is spóroljanak. Volt egy vastagabb karton vagy műanyag borítás a magon, vagy csak néhányszor körbetekert prespán, és arra tekerték a huzalt. A végén pedig kiöntötték az egészet lakkban, meg festékben.
(#) ujfalusi válasza konyak6 hozzászólására (») Márc 25, 2017 /
 
Régen az ORION is ilyen cséve test nélküli trafókat készített, és lakkal sem volt kiöntve. Volt egy kollégám aki az orionban dolgozott, cséve és sorvezető nélkül tekerte a trafókat, csak néztünk. Igen ők még igazi szakik voltak.
(#) Helios hozzászólása Márc 25, 2017 /
 
Sziasztok!

Tudna-e valaki segíteni nekem egy trafó beazonosításában? Semmi nincs ráírva egy számsoron kívül, 1-442-154-12 illetve hogy Made in Japan. A kivehető teljesítményre lennék kíváncsi.
(#) konyak6 hozzászólása Márc 25, 2017 /
 
Szétszedtem, és megnéztem a huzal átmérőket.
Az anód: 0.3 mm és 2* 360(kb) V volt
Bias: 0,25 mm elvileg 50 V
Fűtés: 1,3 mm duplán 6,3V.
A reléknek, + egyéb: 0,7 mm 12V.
Találtam egy trafót. Ezzel hejettesíthetem?
http://www.uraltone.com/power-transformer-ta3250-6-194va.html
Az 5881 csőnek 0,9 A kell a fűtésnek.
A 4 db 12ax7 1,2 A-t igényel
Össz 4,8A
Ez egy Krank Revolution erősítő 4x5881 + 4x12ax7 csővel.
A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2017

krank 1.jpg
    
(#) BarnaPili válasza Helios hozzászólására (») Márc 25, 2017 /
 
Szia!
Egy fénykép a trafóról sokkal többet mondana,mint ez a számsor.Ha lehetséges,mérd le a vaskeresztmetszetet.Abból már lehet a teljesítményre számolni.Az sem melléke,hogy milyen gépből való a trafó.
István
(#) Helios válasza BarnaPili hozzászólására (») Márc 25, 2017 /
 
Szia! Jelenleg nincs lehetőségem megmérni, de azt tudom, hogy egy Sony STR7025-ből származik.
(#) mityku válasza ferci hozzászólására (») Márc 25, 2017 /
 
Helló!

Igen sajna nem vagyok az elektronikában jártas.
Nekem maga a technika (fára égetés ezen módszere) tetszett meg és elkezdtem utánaolvasni illetve a véleményeteket szerettem volna kikérni.

Ge Lee:
szerintem rohadt jól mutat mindenen!
Én egy nagyobb deszkát szeretnék a falra felrakni ilyen mintával.
(#) Helios válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 25, 2017 /
 
Szia! Akkor mi az a 160W jelölés a burkolaton?
(#) Ge Lee válasza Helios hozzászólására (») Márc 25, 2017 /
 
A gúgl szerint 2x24W a kimenő 4ohmon, a teljesítményfelvétel pedig 80W.
(#) Helios válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 25, 2017 /
 
Hát ha ilyen kicsike a transzformátor, akkor nem lesz belőle erősítő.
(#) GreaT hozzászólása Márc 27, 2017 /
 
Üdv,

Itthon tudtok olyan gyártót vagy forgalmazót, ahol lehet hiperszil magotkat kapni?
(#) Ge Lee válasza GreaT hozzászólására (») Márc 27, 2017 /
 
Mekkora kellene és milyen célra?
(#) GreaT válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
SE130a körüli méret kellene és több darab egyforma (10-12db).

http://hangfaljavitas.hu/transz.html

Köszi,
(#) Ge Lee válasza GreaT hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Ettől nagyobbak vannak, de nincs is belőlük több db, mindegyikből egy vagy kettő.
(#) vargalaszlo0405 válasza mityku hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Szia!

A szódabikarbóna gyakorlatilag azt a célt szolgálja amit más só is, a víz vezetőképességét fokozza mivel ion forrás, -elektrolit-. A mikro trafó mindenképp veszélyes, komoly teljesítménye van. De jó lehet, csak nagyon fontos betartani minden óvintézkedést. Ha mozgatni, ide-oda kell tenni az érintkezőket menet közben azt meg tudod oldani ha egy hosszabb 40-50 cm es pvc csőre szereled a kivezetést és azzal "nyúlkálsz". Így tuti elég messze leszel a nagyfesztől. A fa szárazon sem elég biztonságos szigetelő anyag! Nem tudhatod mennyi a belső víztartalma. (sohasem nulla)
Tehát ha tudod a trafót műanyag tartályba tedd és ha megoldható olajjal töltsd fel.
Az asztal amin dolgozol sem mindegy miből van, mivel érintkezik. Ha pl. veled, akkor "megkínálhat" és esetleg ott maradsz... Szóval a gumilap jó ötlet, de valami vastagabb kell. És ha szivárog a folyadék amivel megkened, az szintén remekül vezeti az áramot. Tehát légy roppant körültekintő. Esetleg meg lehetne próbálni a TV trafót ZVS meghajtással. Találsz itt kapcsolást hozzá: "nagyfeszültség előállítása tv sorkimenő trafóval" azt hiszem ez a topik cím...Ott kisebb a teljesítmény, de nagyobb a feszültség kb 10-20kV. Talán kevésbé veszélyes de az sem játék! Ferci megállapítása jogos, ne vedd rossz néven, érdemes tisztába kerülni azzal mivel fogsz dolgozni, hogy tudd miért és mire vigyázz. Ha ezzel megvagy nagyban javulnak az életben maradás esélyei És a sikeré is természetesen. Üdv: Laci
(#) pont válasza vargalaszlo0405 hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Lefényképeztem egy ilyesmi trafómat, a szekunder kivezetések szigetelésének vastagságát sem árt megfigyelni, olyan mint a gépjárművek gyertyáinál.....
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2017
(#) vargalaszlo0405 válasza pont hozzászólására (») Márc 29, 2017 /
 
Jogos! Azt is meg kell valahogy "kulturáltan" csinálni mert ami gyárilag a mikró trafón szekunder kivezetésein van szigetelés, az nem elégséges ha ilyesmit akar a kolléga építeni/csinálni.
(#) szucsistvan123 hozzászólása Ápr 2, 2017 /
 
Üdv!
Van egy nagy toroid fojtótekercsem. 1,3mH 35A-es.
Méretei:
15,5cm átmérő
6,5-7cm belső átmérő
5,5-cm magasság
(ezek nem teljesen pontos méretek)
Mekkora teljesítményű trafó tekercselhető belőle? (500W-ra lenne szükségem.)
Előre is köszi!
(#) ludus válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Ápr 2, 2017 / 1
 
Szia!
Itt vannak trafó kész méretek, ezek alapján ki tudod következtetni kb. mekkora teljesítményű lehet...
Üdv, L
(#) szucsistvan123 válasza ludus hozzászólására (») Ápr 2, 2017 /
 
Köszönöm!
Kerestem ilyeneket, de sehol nem találtam!
(#) metabo123 hozzászólása Ápr 4, 2017 /
 
Sziasztok!
Van egy „hiperszil” trafóm és próbálom megállapítani a teljesítményét. Találtam katalógusadatokat, de ezt a magot (trafót) nem tudtam beazonosítani (egy régi Orion számítógép terminálba volt). Ezért a teljesítmény meghatározásánál a vasmagkeresztmetszetet vettem alapul, ami 11,4 cm2. Kialakítását tekintve SU szerkezetű és az SU102a típusú vasmagkeresztmetszete közelíti legjobban a kérdéses magot, de a mag mechanikai adatai köszönő viszonyban sincsenek a katalógus adataival. Ebből próbáltam meg visszavezetni a teljesítményét, amit 590W-ra ad meg.

A trafómag adatai a katalógusban használt betűjelölésekre hivatkozva a következők:
a = 123 mm
b = 73 mm
c = 19 mm
e = 86 mm
f = 60 mm
g = 35 mm

A kérdésem az lenne, hogy lehet ez a trafó minimum 590W ?
További anomáliákat szül, hogy a trafómon a szekunder voltonkénti menetszám 6,3-ra jön ki méréssel, szemben a katalógusban megadott 2,6-el.
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2017
(#) Ge Lee válasza metabo123 hozzászólására (») Ápr 4, 2017 /
 
Párszor le lett már írva, hogy nem a vaskeresztmetszetből számolunk teljesítményt. Az más dolog hogy közvetve az is meghatározza, mert adott az ablak, nem fér bele több huzal. Sacc/kb. 6-700VA körül lehet, mert majdnem pont akkora mint a régi orosz színes TV trafója, csak más a mag formája.
Ha 6,3-as voltonkénti menetszám jön ki méréssel akkor vagy rosszul mértél valamit, vagy durván alul van gerjesztve, vagy a 230V-osnál nagyobb menetszámú tekercset kötöttél a hálózatra. Ennek még 1T gerjesztéssel is 4 menetre kellene kijönni, de ezek akár 1,6T-ig is gerjeszthetők, és ott már közelítéssel jó is a voltonkénti 2,6 menet.
Következő: »»   286 / 368
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem