Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » GPS GSM modulok programozása
Lapozás: OK   21 / 28
(#) Attila86 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 24, 2017 /
 
Szia!
Hát ezt nem igazán értem. Az AT+COPS? paranccsal lehet lekérdezni az operátor nevét és erre egy ilyen üzenet jön például: +COPS: 0,0,"T-Mobile Hungary". Más operátornévvel kapcsolatos lekérdezésről nem tudok. Az biztos hogy ezt nem a SIM-kártya mondja, mert amikor Horvátországban kérdeztem le ugyan ezzel a SIMmel, akkor más volt a válasz. (Ha jól emlékszem "T-mobile HR".)
(#) pucuka válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Pont ezt írta le Gafly kolléga, hogy van egy alap táblázat ami gyártáskor bekerül a modembe, ezt írja felül a SIM -en levő infó, amit végül felülír a szolgáltató információja..
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Igazándiból ám van benne logika
- Amikor a firmware-t készítik, akkor az ismert hivatalosan regisztrált "rövid" nevet beírják.
Idézet:
„MNT”

- Amikor feljelentkezik a hálózatra, akkor kap egy "broadcast" hálózat nevet.
Idézet:
„MacskaNet”

- A SIM kártya mindent felül ír.
Idézet:
„MacskaPhone Prémium Gold”
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2017
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Én úgy tudom, hogy a SIM -et is felül írja a hálózattól kapott név. Ezt a központba át is szokták írni, az épp aktuálisra. W900, T-mobil, T com. Külföldön is a hálózaté az utolsó szó.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Nem mondom hogy nincs igazad.
Idézet:
„The feature Network Identities and Timezone shall make it possible for a serving PLMN to transfer its current identity, universal time and LTZ to MSs, and for the MS to store and use this information. Each one of these elements is optional.
The feature significantly enhances roaming as itenables the accurate indication of network identities that are either newer than the ME or have changed their name since the ME was manufactured or sold. Additionally time and timezone information can be utilised by MEs as desired.”

Lusta vagyok előkeresni a felülírásra vonatkozó szabványt.
De szerintem a sorend az amit mondtam.
A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2017
(#) Attila86 válasza pucuka hozzászólására (») Júl 26, 2017 /
 
Én értem ezt a felülírogatós dolgot de a kérdésem vonatkozásában ez irreleváns. Nekem az a problémám, hogy az operátor nevét lekérdező parancsra más válasz érkezik akkor ha itthon van a SIM-kártya, és más ha külföldön.

A mobilinternetezés elindításához a modulnak meg kell adni egy AP nevet, egy felhasználónevet és egy jelszót, melyek a SIM-kártyát kibocsájtó mobilszolgáltató által meghatározottak. Nyilvánvaló tehát, hogy a mobilinternet elindításához tudni kell, hogy az adott SIM melyik szolgáltatóhoz tartozik. Ennek lekérdezésére eddig az egyetlen módszer amit találtam, az az "AT+COPS?" parancs, azonban sajnos ez más választ ad ha itthon van a SIM-kártya és mást ha külföldön. És mivel értelem-szerűen nem szeretném az összes mobilszolgáltató SIM-jét kipróbálni a világ összes országában hogy megtudjam hogy hol melyik milyen operátornevet kap, ezért felvetettem a problémát, hátha tud rá valaki egy jó megoldást.

Az, hogy mit micsoda ír felül egy érdekes és új információ számomra amit köszönök! Azonban ha csak a felülírogatások végeredménye áll rendelékezésre akkor tök mindegy! Ha a gondolatmeneted szerinti utolsó felülírás előtti, azaz a SIM-kártyából hardveresen kiolvasott operátornév állna rendelkezésre az már jó lenne, hiszen az nyilvánvalóan fix, bárhol is van a SIM. De sajnos az "AT+COPS?" nem ezt, hanem a szolgáltatótól kapott operátornevet adja vissza.

A SIM-kárytától elvileg két dolgot tudok lekérdezni, egy "ICCID" számot és egy "IMSI" számot. Esetleg ezekből lehet hogy ki lehet hámozni valamit...
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 26, 2017 / 2
 
Lehet hogy megtaláltam: Elvileg az ICCID első két számjegye mindig 89, a következő kettő az ország kódja (36), az ötödik és hatodik számjegy pedig a szolgáltató száma (pl. 20/30/70). Ez lesz a jó!
(#) Attila86 hozzászólása Aug 1, 2017 /
 
Összefűzött SMS-ekkel foglalkozott valaki? A küldés nem érdekel csak a fogadás. Lehet valahogyan detektálni hogy mikor beérkezik egy SMS akkor annak lesz-e folytatása?
Egy csomót kísérletezgettem. A modul egy Quectel MC60, a szolgáltató pedig a Telekom. Az SMS-t küldő SIM-kártya pedig UPC-s. Ha küldök a Telekomos SIM-nek egy üzenetet amely három SMS-ből áll, akkor az első részét megkapja az elküldést követő pár másodpercen belül a modul mindig. Innentől három dolog történhet:
1.: A második rész SMS megjön azonnal az első után, majd szintén kb azonnal a harmadik része is. Ez a legideálisabb, ám sajnos a legritkább eset.
2.: A második rész SMS megjön azonnal az első után, a harmadik pedig hajszál pontosan 5 perc elteltével.
3.: Az első rész SMS beérkezése után hajszál pontosan 5 perc múlva megérkezik a második, majd rögtön ez után a harmadik rész SMS is.

Arra gondoltam hogy elindítok egy időzítőt amely az első SMS beérkezésekor indul, és mondjuk 6 perc múlva újra beolvasom az SMS-t, ami így elvileg mindhárom eshetőség esetén is már össze fog állni. De azért lássuk be hogy nem ez a legelegánsabb megoldás.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 2, 2017 /
 
Most jut eszembe; ez olyan SIM-mel nem fog működni amely számhordozva lett.
(#) Panhard válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Szia Attila86. Látom te is építettél egy GSM logger féle cuccot. Én is építettem már pár hónapja több félét is. Az enyém logolja sd kártyára az NMEA adatokból a RMC-t és a GGA-t másodpercenként. Amiből GPS track editor programmal lehet google maps html fájlt exportálni, ezt persze utólag. De online menet közben is tölti fel egy adatbázisba az adatokat 5 másodpercenként GPRS kapcsolattal, a gsm infókkal együtt. (cellid, térerő, stb.) Az adatbázisból pedig egy html oldal online mutatja térképen. De lehet keresni korábbi utakra is. SMS-ben is lehet pozíciót lekérdezni. Meg egyéb ilyen hasznos dolgok. De amiért ezt a hozzászólást írom, az érdekelne, hogy milyen sim kártyát használsz? Milyen szolgáltatónál, milyen csomagot? Mert nekem az a problémám, hogy nem találtam egy olyan szolgáltatót, ahol ne kellene max havonta újra vennem adatot mert lejár. Hiába ha marad még adat, akkor az elveszik.
Valami olyasmi lenne jó, hogy veszek 500MB-ot ami mondjuk egy évig érvényes, és egy évig nem is kellene a sim kártyával foglalkozni. Ahogy néztem így nekem napi 1-2 MB megy el, ha egész nap tölti fel akkor is. Olyan évi 500MB elég is lenne. Ezt te hogy oldod meg? Hogy ne kelljen havonta venni az adatot? Vodánál havi 300MB 500Ft. De ez így feleslegesen sok adat, és drága is.
Üdv!
(#) pucuka válasza Panhard hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Ehhez mit szólsz?
Régebben volt jobb is, ha elfogyott, töltöttél rá pénzt (Dominó feltöltés), aztán ment tovább, míg el nem fogyott. Ha nem használtad, nem fogyott. Sajnos lezárták, talán túl jó volt.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2017
(#) Attila86 válasza Panhard hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Szia!
Amit pucuka linkelt, olyat használok én is. Ez az egyetlen olyan mobilnet díjcsomag a magyar szolgáltatóknál aminél nem fogy el egy hónap után az adat, ha elhasználod ha nem. Ez soha nem fogy el! A SIM-kártya érvényessége viszont lejár egy év után, ezért évente rá kell tölteni 3500Ft-ot. Hab a tortán hogy más díjcsomagokkal ellentétben itt, a Telekom Domino Maraton-nál nem tiltják hogy IoT eszközben használd a SIM-et sőt, külön le is van írva az ÁSZF-ben hogy lehet IoT-ban (riasztóközpont stb.) használni!
Mikor én vettem a SIM-kártyát, akkor még volt egy olyan akciójuk hogy neten rendelve 990Ft volt egy ilyen SIM és 1GB net volt rajta. Azaz gyakorlatilag én most havi 83Ft-ért loggolgatok, nyomkövetek.

Nekem is lenne pár kérdésem hozzád... írnál nekem privátban egy e-mail címet vagy esetleg egy telefonszámot?
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2017
(#) Panhard válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek. Jónak tűnik. Egyenlőre a vodafonos sim kártyámon van 2 havi összeg, amíg nem jár le marad az. De valószínüleg átállok én is erre a csomagra.
(#) attika hozzászólása Aug 8, 2017 /
 
Sziasztok.
Egy olyan elektronikára lenne szükségem ami tartalmaz egy gsm modult és minimum 2 telefonszámot el tudok benne tárolni.
A cél az lenne, hogy ha megcsörgetem annak a kártyának a számát ami a gsm modulba van akkor bekapcsoljon egy relét és ha még egyszer felhívom akkor meg kapcsoljon ki. Az nagyon fontos lenne, hogy csak az eltárolt számokra kapcsolja be a relét és ne tudja boldog boldogtalan bekapcsolni aki esetleg tudja a számát. Ha esetleg tudna még egy időzítést is, hogy ha másodjára nem hívom fel akkor kikapcsoljon magától az már csak hab lenne a tortán.
Minden megoldás érdekelne, akár csak kapcsolási rajz is de akár kész áramkör is.
Ebay-ról tudok rendeltetni egy ismerőssel ha esetleg valaki tud onnan kész elektronikát hozzá.
Sajnos fogalmam nincs, hogy mire keressek rá.
Szinte minden megoldás érdekelne, persze ésszerű kereteken belül.
Súlyos tízezreket nem szeretnék rááldozni.

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) lóri válasza attika hozzászólására (») Aug 9, 2017 / 1
 
Szia!
Hab nélkül, ez lehet, hogy jó lenne neked: pager
Ha olcsóbb kell, akkor a Sziklai-féle gsm riasztót ajánlom, nekem az van, de a telefon miatt macerásabb és az is habmentes.
(#) Bakman válasza attika hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Sokkal egyszerűbb és védhetőbb az, ha kódólt SMS-t küldesz a modulnak. Pl. csak azt az SMS-t veszi figyelembe, ami "1:.-?A" karakterekkel kezdődik.
(#) aroxol válasza attika hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Szia!

Ahogy Lóri írta www.sefa.hu
Mi is ezt használjuk, riasztó mellé, ill kapunyitó elektronika vezérlésére.
Hívószám azonosítással működik, idegen nem tudja kapcsolni.
Sziklai már nem foglalkozik vele.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2017
(#) attika hozzászólása Aug 9, 2017 /
 
Egyenlőre EZT találtam a nagy kutakodásba.
Csak még a leírást kell majd értelmezni.
(#) aroxol válasza attika hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Egyszer rendeltünk ilyen. Kalapács alá került.
(#) attika válasza aroxol hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Mi volt vele a baj? Ez tud időzítést is ha jól értelmezem, ugye?
Bakman az sms-el az a bajom, hogy naponta több sms-t küldözgetni az egy hónapra és egy évre kivetítve költséges lenne.
Ennél az lenne a jó amit linkeltem, hogy a hívást elutasítja és az nem kerül pénzbe.
(#) aroxol válasza attika hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Hamis Quectel M35 volt benne, ami iszonyat bizonytalan térerő viszonylatban. SMS-t nem továbbit, és ha EMS-t kap egyből lefagy. Kártya ki, üzenet letöröl, sim vissza. Ezt nem lehet egy olyan helyen hagyni ahol fizetnek a telepítésért.
(#) attika válasza aroxol hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Akkor lehet ezt kihagyom, köszi.
EMS-t nem hiszem, hogy valaha kapna mert azt még a szolgáltató se igen küldözget, de az sms-el már nagyobb a gond, pedig a leírásában azt írja, hogy továbbítja az sms-eket.
Saját felhasználásra lenne és nem másnak telepíteném, de ha használhatatlan akkor mindegy is mert saját célra se megfelelő.
(#) lóri válasza aroxol hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Igen, sajna már nem foglalkozik vele, de pic-et tud adni. Én is vettem 6 darabot és csináltam hozzá nyákot.

DSC03394.JPG
    
(#) aroxol válasza attika hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Pont a szolgáltató küldözgeti. 300-400 karaktereket egyben. Ráadásul a többségét le sem lehet tiltatni. Nekünk egyszer nem továbbította a sima sms-eket.
(#) aroxol válasza lóri hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Szép megoldás. Egyetlen hibája van a konstrukciónak a BD140. Ha a sziréna vagy az akku kimenet nagyon megterheli könnyen elköszönnek.
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2017
(#) lóri válasza aroxol hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Igen, az sajnos hátrány, de irf van benne, BD140 nincs.
(#) attika válasza aroxol hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Ebben is van olyan funkció, hogy le lehet tiltani az sms-ek továbbítását, nekem végül is az nem lenne fontos, hogy továbbítsa a beállított számra(okra).
Kb mennyi ideig volt ez nálad használható?
(#) aroxol válasza attika hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Nem sokáig, egy két napig volt türelmem hozzá. Az sms továbbításon kívül több más probléma is volt vele. Ez egy kínai szemét, support semmi, szerintem kár vele próbálkozni.
(#) attika válasza aroxol hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Ez nem valami jó hír.
Esetleg erről tudsz valamit mondani, nem ismered véletlenül?
Mondjuk az ára majdnem a háromszorosa.
A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
(#) aroxol válasza attika hozzászólására (») Aug 10, 2017 / 1
 
Sok jót hallottam róla, én inkább maradok a sefa készüléknél.
Következő: »»   21 / 28
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem