Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   138 / 162
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Márc 28, 2017 /
 
Itt egy video ami a fejjel készült (gyorsitva).

Video
(#) k3gy3tl3n válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
Köszönöm mindenkinek az ötleteket!
Massawa a te megoldásodhoz hasonló kell nekem, annyival könnyebb a helyzetem, hogy én nem videót akarok, csak 60 fokonkét körbejárni, megállítani és fényképezni, amiből a végén panorámakép készülne. Szóval nem folyamatos mozgás lenne miközben felvétel készül.
Van esetleg fényképed a szerkezetről? Hátha tudok ihletet meríteni a szíjhajtáshoz. Léptető motorból egy ilyet rendeltem: ->kép<-
(#) Massawa válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Ápr 5, 2017 /
 
A felvétel nem video hanem 25x60x10 állokép. Csak utolag raktam össze videová.
Ebben nincs szijhajtás hanem csigahajtás. Sajnos mechanikailag nem a legjobb kivitel ( tulbonyolitottam) ezért épitek most egy kisebbet és talán jobbat.
Az ujban ilyen motorokat épitek be (alig 2cm az átmérö).
Az enyémen programozhatom a lépések számát meg, hogy mennyi ideig tartson az egész mozgás. Pl 100 lépés 10 perc vagy 1 ora stb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2017

IMG_2427.PNG
    
(#) k3gy3tl3n válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 6, 2017 /
 
Gondolod ez a kicsi is elég erős lesz? Illetve kottyanásról van infód?
(#) tornyaid hozzászólása Ápr 9, 2017 /
 
Sziaszok!

Foglalkozott már valaki errel a tipusú léptető motor vezértővel?

http://catalog.orientalmotor.com/item/all-categories/stepping-motor...1063xx

A választ előre is köszönöm.
(#) Bakman válasza tornyaid hozzászólására (») Ápr 9, 2017 /
 
A működő link: Vezérlő.
(#) Massawa hozzászólása Júl 1, 2017 /
 
Van valakinek tapasztalata az A4988-s meghajtoval ill. klonjaival? A berendezésembe ilyeneket épitettem (2 darab) nagyon jol megy ha legalább 3 Hz a léptetö impulzus frekvenciája. Ez alatt meg nem mennek jol a lépések - de lehet, hogy az is a gond, hogy a léptetö impulzusok nem szimmetrikusak. Lehet, hogy elöbb szimmetrikussá kellene öket tennem.( Step bemenet). A chip leirásában nincs szo szimmetrikus STEP jelekröl, csak arrol, hogy melyik él lépteti a motort.

Lehet, hogy ilyen lassu lépésekre inkább a mikrostep kellene? ( az meg gond mert további vezérlö bemenet kell a STEP, EN és a DIR mellé.)
( A bajom, hogy akkor viszont sokkal több lépés kell egy fordulatra és már igy is gondban vagyok a lépések számával mert csak 16 bit tár áll a rendelkezésemre.)
Kösz.
(#) ktamas66 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
A lassúság nem okozhat gondot, szimmetrikus jelek nem kellenek neki, de ellenőrizd megvan-e a minimum impulzusszélesség (1-1us L és H szinten).
(#) Bakman válasza Massawa hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
Tápfeszültség nem ingadozik jobban a kelleténél?
(#) Massawa válasza ktamas66 hozzászólására (») Júl 2, 2017 /
 
Kösz, már minden kiderült. Valoban nem kell a szimmetrikus STEP, a programban van a hiba, éppen azon dolgozom.
(#) Massawa hozzászólása Aug 9, 2017 /
 
Egy kérdésem lenne. Az egyik kinai modulon valami történt ezzel az IC-vel, a motor csak ugrál de nem forog. Valoszinü, hogy a kimeneti H hid, de nincs rajta semmi jel. Mi lehet ennek az IC-nek tipusa?
Az A-/+ meg a B-/+ egyenesen a motorra megy.

Kösz!
A hozzászólás módosítva: Aug 9, 2017

PIC001.JPG
    
(#) Hp41C válasza Massawa hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Lehet akár ilyen is.
(#) Massawa válasza Hp41C hozzászólására (») Aug 9, 2017 /
 
Az lehet, csak a lábak mintha nem stimmelnének:
Az A3909-n a GND 8-s lábon van az enyémen meg a 7-10 lábak a motorra mennek:

IMG_2608.JPG
    
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Közben megtaláltam a igazit 3086A a SUN-tol ( márcsak az a kérdés hol kapni )
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Aug 10, 2017 /
 
Bocs elirtam, a gyárto a SAN.
(#) brumesz hozzászólása Aug 16, 2017 /
 
Üdv!

Segítséget szeretnék kérni.
DM2280A típusú meghajtóval hajtok egy 28nm-es (110HS201-7808B) motort, LPT csatoló kártyával V8-assal
A gépet nem én raktam össze, már bánom. Egy rendkívül egyszerű feladatot hajt végre a mechanika, előre és hátra megy, MACH3-al (különböző szériamunkákhoz). Már több ezer munkafolyamatot megcsinált, amikor elkezdett fel-felvisítani a motor. Kuplung megszorult szerintünk a rossz illesztések miatt. Csináltattam új kuplungot, összeraktuk, és azóta 4-5, van amikor 20 percenként(6-8mp egy ciklus) a motor felvisít, nem forog, lépéshibát vét. Próbáltam az ampert lejjebb venni (maximum 8-ról 6-ra) így viszont szinte azonnal visít a motor. Ha nem a mechanika, akkor mi lehet a baj? Programok ugyanazok, próbáltam sebességet lassítani, gyorsulást lejjebb venni, hűtőbordákat szereltem a motorra, de már kézlangyos állapotban is csinálja, erőlködés nélkül. A témában sajnos kezdő vagyok, de nem hülye. Ha tudtam volna hogy egy fizetett gépért ennyit kínlódok, megcsináltam volna magam, a következő már biztos így megy. De először ezt szeretném rendbe rakni. Segítőkész válaszotokat előre is köszönöm.
(#) sokimmm válasza brumesz hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Terheletlenül is rosszalkodik (lépéshiba, sípolás, melegedés) a motor?
Mert ha megszorul a tengely, akkor szokott a motor (vagy a kuplung) szenvedni, hibázni.
A megszorulás az orsótól is lehet, meg a vezető sínektől is (kosz, melegedés, kenés hiány).
Ezek laikus tippek, hátha valahol itt a bibi (ez lenne a legegyszerűbb).
(#) brumesz válasza sokimmm hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
A gép leginkább terheletlenül csinálja ezt. megtesz pár mm utat szabadon(itt szokott a hiba fellépni), amikor a munkapontra ér sosem volt még hiba. (hajtó munkáét végez: 10-15mm szabadon, 3-4mm terhelés alatt)
Lehetséges ezek a gondok, amiket írtál, csak nem valószínű, mert ezeket leellenőriztem, motor nélkül, szabadon simán fut minden. Mi más lehet a mechanikán kívül?

Köszi.
(#) sokimmm válasza brumesz hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Mármint úgy gondoltam, hogy a kuplungot kösd le a motorról (ennyire terheletlenül is csinálja?).
Ha igen, akkor sajnos szaktudás nélkül én úgy debug-olnám, hogy elkezdeném vagy cserélgetni (motor, vezérlő, táp, szomszédkutyafüle) a dolgokat, majd a hiba forrása szűkül (ha a motor, ha a vezérlő), vagy alternatív eszközökkel (egyszerre csak egy változót változtass) próbálgatnám végig az egész cnc-t (vagy miez).

Tehát ha van másik motorod, akkor csak azt cseréld le, és ha nem jelentkezik a hiba, akkor a motor volt a ludas. Ha ugyan olyan bibis, akkor a vezérlőt cserélném (az eredeti motorral), és így tovább.
Tudom, ez nem elektronikai megoldás, de ennyi jutott eszembe a problémád kapcsán.
Bocsánat a szakmaiatlan válaszért.
Remélem a rutinosabbak azért adnak még neked jó pár elektronikus választ is.

Esetleg a motornak az ellenállását is megnézheted multiméterrel, mert a vezetékek ahogy öregszenek (tanárbácsim mondta), úgy megnőhet az ellenállása, ami miatt a motor kevesebbet tud felhasználni (mivel a vezérlő az össz ellenálláshoz mérten adja a kakaót), tehát lépésvesztés (és melegedés) is jelentkezhet a hibás (szemrevételezés alapján nem sérült) vezeték miatt is (vagy a csatlakozó is lehet ludas)

Példának okáért kaptam a szomszédból pár régi német léptetőt, aminek a vezetékei 10cm se volt, és a végén a csatlakozón az ellenállás nagyon nagy értéket (a motor adatlapjához viszonyítva) dobott, majd a motor tövénél is rámértem a vezetékekre (tekercsenként), és ott már a gyári ellenállás értéket dobta. (lehet itt is panaszkodtam emiatt a fórumon, már nem emlékszem)
(#) brumesz válasza sokimmm hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Köszönöm a választ, bármennyire is "szakmaiatlan", ha nem látnám a gépet, ugyanezeket mondanám én is, csak az a bajom, a motor 90ezer, vezérlő 60, stb..., így annyira nincs belőle tartalékom, hogy cserélgessek. Nem öreg gépről beszélünk, 4 hónapos, új alkatrészekkel.
Elsősorban én a vezérlés beállításra tippelnék, (valami változó, vagy rossz, nem megfelelő táp, rossz paraméter, emelkedő terhelés esetén- lsd minimális kopás, amit valamilyen paraméterrel nem követek?) csak annyi lehetőség van hogy fogalmam sincs merre induljak, tán már valaki találkozott ezzel, vagy ilyen problémával. (?) jah, encoder nincs rajta, így egyfolytában lépéshiba esetén újra referencia, és visszaellenőrzés, módositgatás, stb.
Arról nem is beszélve, hogy a PC-n ilyenkor össze-vissza megy, és meghal az egér, villog a képernyő, ezért sejtem hogy valamilyen komolyabb problémáról lehet szó.

köszi!
(#) sokimmm válasza brumesz hozzászólására (») Aug 16, 2017 /
 
Ha a pc gyagya közben, akkor felmerül bennem a kérdés: Külön tápon van a gép meg a pc? Mert olyanról is hallottam (szomszéd bácsim mesélte, akinek 3 gépe is van), hogy valamelyik kábel olyan zajokat szedett össze, hogy hasonlókat produkált mint neked, és mire mindent kicserélt a gépen, akkor jöttek rá, hogy árnyékolni kellett valamit...
Vagy a közös táp, vagy az árnyékolatlan kábel (talán a motorhoz?) még amire tippelnék.
(#) motomanus hozzászólása Aug 18, 2017 /
 
Üdv mindenkinek!
Remélem jó helyre írom a hozzászólásomat. Léptetőmotoros, egyszerű lineáris mozgatást szeretnék összerakni trapézorsóval. Mindent kiválasztottam, méreteztem,stb. A kiválasztott léptetőmotor jelleggörbéi közül nekem az egyik felelne meg, ami 'L/5R drive' esetén érvényes. Kérdésem, hogy pontosan milyen paramétert kell váloztatni, hogy ez legyen érvényes a hajtásban. ULN2003-al szeretném meghajtani, Bővebben: Link. A léptetőmotoros téma új nekem, eddig ipari CNC gépeket terveztem (mechanikusan), ott ugye szinkron-szervok dolgoznak.
Köszönöm!

L_5R.JPG
    
(#) GPeti1977 válasza motomanus hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Egy vicc az a modul. 500 forintért már kapsz rendes léptetőmotor meghajtót, keress rá A4988.
(#) ktamas66 válasza motomanus hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Talán ebből kibogozható: Bővebben: Link. A lényeg, hogy nagyobb tápfeszültségről van hajtva, áramkorláttal. Ehhez viszont áram figyelő sönt is kell, ami ebben a modulban nem tudom van-e.
Az A4988 bipoláris motorhoz való, az ábra unipoláris. Nem tudom a motornak milyen kivezetései vannak, átköthető-e.
(#) motomanus válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Nekem is jobban tetszik az A4988. Elvileg a motor átköthető, 6 kivezetéses Bővebben: Link. Átnézem az anyagot, egylőre még nem látom át. Köszönöm.
(#) brumesz válasza sokimmm hozzászólására (») Aug 18, 2017 /
 
Most találtam egy olyan hibát, hogy vezérlőn a frekvencia érték még a tesztre volt jumperelve(fingom sincs az mennyit takar) . Beallitottam 20khz-re, és max amperre, 20 perc teszt után nem volt gond. Éles teszt, hosszútávon következik a napokban. köszi szépen a segítséget. egyébként egy különálló PC táp hajtja a kártyavezérlőt, a vezerloben benne van a motor tapja. A Mach3 pc-be csak az ltp csati megy.
(#) sokimmm hozzászólása Aug 23, 2017 /
 
Sziasztok!
Eljött az idő, hogy izmosabb léptetők után nézzek, és tudtam most guberálni pár 3.6A-es stepsyn-t, nema 23-ast.
Ehhez szeretnék valami vezérlőt, de Kínából elég sok a választék, és nem tudom melyik milyen (melegedés, élettartam, esetleges nagyobb motorra váltási lehetőség)

24V-os táppal hajtanám.

Érdeklődnék, hogy mi a leg"jobb" ár érték arányban szerintetek most?
TB6600, DM542, DM3230, és sorolhatnám... Nem tudok dűlőre jutni.
A válaszaitokat előre is köszönöm ismét!
(#) Zoli_bácsi válasza sokimmm hozzászólására (») Aug 24, 2017 / 1
 
Én nagyon ajánlom a DM542-t. Nekem több éva az van, hibátlan és nagyon korrekt. A TB nekem nem jött be. "Zajos" Attól sokkal jobb és fürgébb mozgásra lehet bírni a motort, ha a DM-et használod. Én ezt tapasztaltam. Volt TB vezérlőm is, és össze sem lehet hasonlítani a DM542-val például.
(#) Zoli_bácsi válasza sokimmm hozzászólására (») Aug 24, 2017 /
 
Még annyit hozzátennék, hogy ha a DM542-t választod, akkor 36-42V lehet hajtani, nyugodtan!
(#) sokimmm válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Aug 24, 2017 /
 
Szuper, köszönöm!
24V-os ipari tápokat tudtam szerezni olcsón, tehát az marad.
És én is ezeket néztem, külföldi cnc-s oldalak ajánlása miatt (forrás), de ott az M542-t is ajánlják. Mi a különbség szerinted ezek között? (az adatok alapján semmi, csak más a neve, de ha ugyan az a cég gyártja mindkettőt, akkor mért nevezték volna át az egyik terméküket indokolatlanul?
Vajon melyik az "újabb"? És ha új, akkor még tudtak valamit spórolni, az amúgy is noname ic-kkel gyártott driver-ükkel?

M542 45usd
DM542 45usd
Következő: »»   138 / 162
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem