Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2021 / 2486
(#) honnerdavid4 válasza tothbela hozzászólására (») Aug 27, 2017 /
 
Van neki és át is forasztottam és igy nem verte ki a biztosítékot de így is világitott az izzó. A 220 és a 240voltos része a trafónak külön tekercsei? Nem csak külön vanak leválasztva egyetlen tekercsről? Mert akkor hiába használnám a trafót mert egy része igy is le van égve nem? A trafokhoz anyira nem értek soha nem tekertem. Ugyhogy bocs ha sok butaságot hordok ösze. Mellesleg a 240volttal nem szeretek nagyon szorakozni. Csak ha muszály.
(#) honnerdavid4 hozzászólása Aug 27, 2017 /
 
Szétbarmolás nélkül honan tudom meg hogy meghalt-e vagy sem?
(#) granpa válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Aug 27, 2017 / 1
 
Pl. Áram (üres járási, terheletlen) és,- ellenállás méréssel. Valamint a trafó adatainak közlésével, hogy a mért értékek elfogadhatóak-e (a hozzáértők szerint).
A primertekercs leágazásos, tehát a 240 V-os végű tekercs folytatása a 220-asnak; azaz 1 tekercs.
(#) zotya1983 válasza krisz69 hozzászólására (») Aug 27, 2017 /
 
Őőő! Ez nem biztos! van nálam egy zárlatos toroid és nem világít az izzó hiába kötöd a primerre... A szekunder egyike összeéghetett belül és csak félig meddig áthúz.. Ez nem csinál olyan zárlatot ami miatt az égő felé kéne nagyobb áramoknak folyni... Viszont ha beterhelsz annak a szekundernek azonnal kivilágít.. A többi szekunder sérülésmentes. Ja igen és majd leküldöm mert súlyos darab!
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2017
(#) krisz69 válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Aug 27, 2017 / 1
 
Le húztad a szekunder vezetekeket ? Lagyinditót ki kitava kellene megpróbàld úgyan így, a dolgot. (Ha villágit és szépen ki alszik az izzó. Akkor nincs gond. Viszont ha folyamatosan vilâgit akkor. Primer zárlat van.)
(#) tothbela válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Aug 27, 2017 / 1
 
Meghajlok a szándék előtt, hogy szembenézel ezzel a kihívással. Egy nyuszit, egy cicát meg tudunk fogni, mert többnyire minden oldala veszélytelen. Egy csuka csak a nyakától hátrébb. A medúza minden oldalról csíp. Egy krokodil pedig olyan erős, hogy bármelyik oldalról közelítve nem érezném magam biztonságban. Helyezd el ezt az erősítőt oda, ahova szerinted illik. Számodra melyik állat. Kétes állapotú transzformátort én csak leválasztó trafón keresztül merek hálózatra kötni. Nem félek az áramütéstől, de gyerek koromban elfelejtettek klónozni, ezért nem vállalhatom be az esetleges temetésemet. Ha nincs leválasztó trafó, akkor a hálózat mind a két ágába izzólámpa+ biztosíték, a GND az meg biztosan érintkezzen, hogy az esetleges átütés esetén biztosan ne kerülhessen feszültség az erősítő földpontjára.

Fotó kellene, az sokat segít.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2017
(#) honnerdavid4 hozzászólása Aug 27, 2017 /
 
A trafó adatai gyárilag: 220-240/63-37-20 350VA. A 240voltos bekötésnél ezeket az adatokat hozza és üresjáratban hirtelen felvesz 10ampert aztán üzemben 0.01amper. A gyári 240/1.6 amperes biztit kivágja de a 6.3 ampert már nem. Akor most mit tegyek vele. Jó? És ha el veszem az áramot akkor egy nagyon halk kattanás van de nagyon kell fülelni. A 240v 8ohm a220v 5ohm
(#) honnerdavid4 hozzászólása Aug 27, 2017 /
 
Fényképet nem tudok fel teni mert 10megabytos képeket nem enged probáltam de 2mega a max amit fel lehet tölteni. Ha meg lejeb veszem a felbontást akkor semit nem lehet látni belőle.
(#) Ge Lee válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Aug 27, 2017 /
 
Dehogynem. Egy 10 megás képet akár 6-700k méretűre lecsökkentve is ugyanúgy látható marad a lényeg, nem is sokkal rosszabb minőségben. De nagyon sokszor le lett már írva ez is, meg az is hogy mivel és hogyan kell csinálni. Nem csak annyiról van szó, hogy induláskor az áramlökés nyomja ki a biztit?
(#) krisz69 válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Aug 27, 2017 /
 
Akkor. Itt a felmagneseződés a tekercsnek hirtelen nagyott rànt a hálózaton. Azért csapkodja ki az 1,6A biztosìtékot. Viszont ha eddig nem történt ilyen akkor valami....csak kivàltotta a hibát. (6,3A=230*6.3=1449w -nyi induló àramot enged meg,sőt többet is. Az egy 340VA trafó nak kocsit sok.) Meg kellene mérd 20A álláson multiméterel.Mekkora áram löketet vesz fel atrafód. Ahoz mérezezni a biztosítékot.
Idézet:
„Nem hiszem hogy jót jelentene az kicsapkodja a gyári biztosítást. Ott valami megsűlésre gyanakodom....”
(#) trickentrack hozzászólása Aug 28, 2017 /
 
Üdv!
Van egy Peavey PV1500-as végfokom, egyszer használat közben fogta magát és elhallgatott.
Sok ki-be kapcsolgatás után mikor egyszer feltekertem max-ra a hangerőt megszólalt, utána néhány percig ismét szólt rendesen. Aztán elkezdett "akadozni" a hang. Ha lejebb vettem a hangerőt ismét elhalgatott, ha adtam rá akkor pedig megint elkezdett szól akadozva. Majd egyszer ismét teljesen elhallgatott.Valami a kimenetnél lehet szerintem, mivel a signal és a clip visszajelzés működik. Mind két oldalnál ez a helyzet, az A oldal már régebb óta csinálja ezt, viszont mivel azt nem ritkán használom nem is szedtem szét.Valami ötlet, hogy mitől lehet? Mit érdemes mérni?

Előre is köszönöm!
(#) Pafi válasza honnerdavid4 hozzászólására (») Aug 28, 2017 / 1
 
Egészen biztosan leválasztottál a szekunderekről minden terhelést, ahogy krisz69 javasolta?!? Mert ha nem, akkor valószínűleg nem a trafód, hanem a rá csatlakozó áramkörök okozzák a nagy áramfelvételt!
(#) djcaveman válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 28, 2017 / 2
 
Valószínűsíthető a kimeneti védelmi relé kontakt hibája okozza a bajt. Ha valami gind van a végfokkal, akkor ez a relé választja le a hangfalat (mod) az erősítőről... Ha már régi erősítőről van szó, akkor ez lehet mondani tipikus hiba,...
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) trickentrack válasza djcaveman hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Hát ha jól tudom 2006-ban gyártották. Köszönöm a választ ellenőrzöm a reléket!
(#) trickentrack válasza djcaveman hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Megneztem, nincs reles vedelem. Mindjuk gondolhattam volna mivel bekapcsolas utan nem kattan, viszont valamilyen vedelem van, mivel bekapcsolas utan csak nehany masotper utan van kimeneti jel, illetve a signal is csak akkor kapcsol.
A kemenet elott van egy kis elektronika, egy BTB24 600BW tipuso TO 220 as tokozasu alkatreszel. Ez valamilyen videlem lehet szerintem. Ezt az alkatreszt kene kicserelni?Bővebben: Link

IMG_2154.JPG
    
(#) zotya1983 válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Könnyen lehet hogy a triak zárlatos.Kimérted?
(#) debe válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Nem biztos hogy azt...
Ha van kapcsolásod róla az lenne a legjobb, de először a nyák alapján tájékozódj és vizsgáld meg a környező passzív alkatrészeket is, lehet csak egy kondi száradt ki.
Persze lehet sokkal bonyolultabb is a helyzet, ha ezek az elemek a panel, vagy az erősítő teljesen máshol levő pontjaival is kapcsolatban vannak (pl. hővédelem, tápfeszfigyelés, stb.)...
Kapcs rajz van?
(#) zotya1983 válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 28, 2017 / 1
 
Amúgy simán lehet hogy relé helyett triak van ott
(#) debe válasza zotya1983 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
No igen, de akkor ha zárlatos lenne, akkor mindig szólna a végfok, szóval más lenne a hiba, mondjuk koppanna.
A triak vezérlőfeszültségét egy ilyen bekapcsolási procedúra során, mindenképpen ellenőrizni kellene.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) trickentrack válasza debe hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Utananeztem, az a TO220 as tokozasu alkatresz az egy triak. Kapcsolast meg probalok meresni, de nem hiszem hogy lesz, mivel a vegtranyokrol meg a tipust is lecsiszoltak.
A teiak kozepso laba egy tekercsen keresztul ussze van kotve a pozitiv kimenettel. A triacot szembol nezve a bal oldalo laba a negatov kimenetre megy. A jobb oldalin van ket ellenalas az egyik a negativ kimenetre megy a masik pedig 2db szembeforditott tranzisztorra. A tranzisztorok pedig egy nagyobb teljesitmenyu ellenalason a tekercs ele ami a pozitiv kimenetre megy.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) trickentrack hozzászólása Aug 28, 2017 /
 
Találtam kapcsolást közben mégis.
(#) honnerdavid4 válasza Pafi hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Egészen biztos hogy üresen jár a trafó de ma megmérek rajta mégegyszer mindent aztám meg kellene probálni valami terhelésel mit müvel. Csak nem tudom hogy mivel probáljak terhelést adni neki.
(#) ticko válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Plusz egy jó tanács. Ha már szét van szedve, nem árt ha végtranzisztorokat újrapasztázod.
(#) trickentrack válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Kozben meg mertem az a ket kus tranzisztor, nem is tranzisztor hanem Thyristor. Ilyen alkatreszel nem foglalkoztam meg, de a rajzjele alapjan valamilyen dioda szeruseg. Csipogoval meregett viszont sehogy nincs kapcsolat a labak kozott. Diodavizsgaloval az egyik szelso es kozepso kozott 0.693 at merek, mashol semmit.
(#) trickentrack válasza ticko hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Lehet az lesz, viszont nincs meg kiszaradva a paszta.
(#) tothbela válasza debe hozzászólására (») Aug 28, 2017 / 1
 
Ez crowbar védelem, ami a kimenetet zárja rövidre, ha DC lenne rajta. Ha meg rövidre zár, akkor már rossz. Szakadt triakkal is szólnia kellene. Máshol van a baj. Lehet, hogy valamelyik forrasztás kiszottyosodot.

Két pont van az erősítőn ahova a hangszóró kapcsolódik. Egyik a 4 darab 3300µF kondenzátor közös pontja, ez maga a kimenet, a másik az a sín, ahova a 0,33 ohmos ellenállások (fehér kerámia kockák) csatlakoznak, ez a nulla. A szokásossal eltérően most a kondenzátorok közepe nem a test, hanem a kimenet. Ahova az ellenállások csatlakoznak, az meg a GND.

Először megnézném, hogy a speakon csatlakozók lába nincs-e kiszakadva a nyákból, mert lehet, hogy elvált. Átforrasztás után próba. Most javítottam egy hangsugárzó párt, ahol a speakon érintkezés nem volt százas, a meglágyult műenyagba belesüllyedt a fém érintkező. Itt is időszakos elnémulás volt a jelenség. Csatlakozó csere oldotta meg a problémát. A kondenzátorok közös pontjától a speakon aljzatig kövesd végig az áram útját, valamint ugyanígy a 0,33 ohmos ellenállások sínjétől is. Ha van közben valami (átkötés, tekercs, vezeték, csatlakozó), azokat forraszd át újra.
(#) tothbela válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Neked akartam Írni, csak a "debe"hozzászólására ment volna az eleje.
(#) trickentrack válasza tothbela hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Rendben, közben elkezdtem átforrasztgatni a dolgokat, közben ami még feltűnt, hogy nem minden diódának 600 valamennyi az értéke, van ami 730 körül van, van ami 800 felett, viszont olyan is van ami 200, illetve 400 is van. Ehhez annyira nem értek, ez normális?
(#) tothbela válasza trickentrack hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Egyelőre alkatrészt ne cserélj. Ha már méregetsz, először mindig a táp megléte a fontos. Letekert hangerővel, jel nélkül, hangszóró nélkül a tápfeszültség meg van-e, mekkora az értéke. Ha nem vagy magadban biztos, akkor inkább ne bántsd. Most így vakon egy hozzá értő ismerős 2-3 ezer pénzből megjavítaná. Ebben még a sör is benne van. Ha netalán méricske közben összezársz valamit, akkor pukkanás után már ez az összeg 20-30 ezer is lehet. Vagy nem vállalja senki.
A nyákot ne pakolgasd fémre, mindig legyen alatta legalább egy deszka, vagy vastag papír. Titán koromban egy két napja kikapcsolt készülékből kiszerelt nyákot tettem egy kombinált fogóra. A tápszűrő kondiban lévő megmaradt töltés egy ritka IC-n keresztül sült ki. Kuka lett. Ma már nem tudom mi volt a baja, de már mindegy.

A diódákon mérhető akármit a környező alkatrészek módosíthatják. Általánosságban nem lehet róla mondani semmit. Mindig csak a konkrét alkatrészről lehet mondani valamit.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) trickentrack válasza tothbela hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Ha nem muszály nem méregetek fesz alatt, de ************ nem fogom csak nem szeretek.
Mit kéne megmérni pontosan?

Helló! Nem a kocsmába vagy!
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
Következő: »»   2021 / 2486
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem