Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Protel DXP, Altium Designer Adatbázis könyvtár fejlesztés
Lapozás: OK   1 / 2
(#) zsimon hozzászólása Feb 12, 2010 / 1
 
Helló!

Ide várok mindenkit aki megunta hogy soha nem talál meg semmi alkatrészt a kedvenc tervező programjában. A project célja az hogy a tervezési folyamatot felgyorsítva olyan alkatrész adatbázis álljon a rendelkezésünkre (Magyarországon beszerezhető) amivel nem kell vacakolni hogy milyen tokot használjak, mi a rendelési szám, kitölteni értékeket, egyszóval a lényeg, hogy a tervezésre tudjunk koncentrálni. Tesztelőket várok tehát elsősorban. Az Adatbázis alapja a RET nevű szegedi bolt kínálata.

Elsőként rendelkezésre bocsájtom az adatbázis v0.1 verzióját, az ellenállásokkal kapcsolatos tartalmat. Kérek mindenkit hogy a későbbi egységes kinézet és a közös fejlesztés miatt a könyvtárszerkezetet ne változtassa meg, és az elnevezések stílusát se a file-ok tekintetében.
A könyvtár(ak) "telepítése":
1: kicsomagolod akárhová, a könyvtár neve tetszőleges, de a belső truktúrát kötelező megtartani. Az adatbázis xls relatív elési útvonallal dolgozik.
2: Schematic Editorban a 01 - Low Power Resistor.DbLib könyvtárat hozzáadod a már telepített könyvtárakhoz.

Ahogy a másik Altium Fórumon írtam 3D-ben jártas ember kerestetik, az alkatrészek korrekt 3D megjelenítésének érdekében. SMD alkatrészekkel nincs gond, de számos furat szerelt alkatrész 3D-je hiányzik. Ott a 34. lapon megtekinthető pár képernyő mentés.

Alkatrész kínálat az ellenállás könyvtárban:
MF0204 Yageo 1% 0.4W 159db
MF0207 Yageo 1% 0.6W 538db
PO590-0 Yageo 5% 3W 70db
PO593-0 Yageo 5% 2W 76db
PO595-0 Yageo 5% 1W 79db
RC0805JR-07 Yageo 5% 0.125W 74db
RC1206JR-07 Yageo 5% 0.25W 169db
RC1206FR-07 Yageo 1% 0.25W 152db
RC2512JK-07 Yageo 5% 1W 11db
RC0402FR-07 Yageo 1% 0.125W 99db
RC0603FR-07 Yageo 1% 0.1W 126db
RC0805FR-07 Yageo 1% 0.125W 141db

(#) zsimon válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 12, 2010 /
 
Helló!

Igen, tudom, de ott le vannak ragadva hogy mért nincs lyuk ott ahol lyuknak kellene lenni. Jelenleg egy kollégámmal "osztozom" tudtommal, remélem idővel egy kicsit felpörög ez az egész és rájönnek hogy mekkora segítség ez itt. Azért nyitottam ennek új fórumot mert ez a könyvtár építős dolog elég nagy kommunikáció igényű, és nem akartam hogy a sok fentebb említett kérdés között "elvesszen". Rengeteg adat van most a nyakamon amit az elmúlt 4-5 hónapban bedolgoztam, jelenleg a leporolás, és a PcbLib-ekhez történő igazítása folyik.

Egyben íme a v 0.11, kiegészítve:
02 - High Power Resistor
04 - Unipolar Capacitor

Javítva:
01 - Low Power Resistor számos tekintetben új Footprintek, 3D modellek

Előkészületben:
03 - Potentiometers
05 - Polarized Capacitors
(#) zsimon hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Hali!

Méret problémák miatt a könyvtár rendszert itt már nem tudom terjeszteni. Akinek szüksége van rá, két dolga van.

1. Legyen MSN-je, töltse le a LiveMesh nevű file megosztó szinkronizáló cuccot, és telepítse.
2. Ezek után adja meg nekem az MSN címét és az én LiveMesh rendszeremben a könyvtárhoz hozzáadom mint "olvasó" felhasználót. Ezek után ha neten van, mindig mindenből a legfrissebb áll a rendelkezésre, március közepétől meg főleg ha visszatérek Magyarországra.


Az elmúlt 13 napban nagyon sok minden elkészült, nagyrészt 3D modellekkel együtt.

Dióda könyvtár: a greatz hidak kivételével kész.
BJT folyamatban, FET, MOSFET esetében az SMD-k már teljeskörűen használhatók. A könyvtárral kapcsolatban méret problémák vannak a különfélet TO és hasonló tokokkal, kicsit félretettem ezt a részt.
Optoelektronika: 3mm, 5mm ledek kész, a 7 szegmenses kijelzők 1,2,3, és 4 digitben készülnek, illetve van fél digites típus is. A szegmenses kijelzők esetében a 3D-ket még igazítani kell a footprint-ekhez.

Csatlakozó, gomb, kapcsoló:
Ez most a napokban a fő csapásirány, panelba ültethető mikrokapcsolók vannak, illetve egy -két soros tördelhető tüskesor. Szallagkábel aljzat, hagyományos, SMD, valamit 90 fokos szintén tervben van, egy két nap és kész, a 3D-k már megvannak.
Van egy USBmini B csatlakozó, DB-9 vagy 6 darab, illetve egyéb USB (egyes és kettes) rajzolás alatt.
1 SMD, két foratos DIP kapcsoló sor szintén kész, a furatosból az egyik 90fokos.

Közben azért hibák előkerülnek, aprók, nem nagyok. Készül egy CAN Analyser nevű NYÁK, már a könyvtár alkatrészeivel. Két mellékletben egy egy kép róla, úgy gondolom lassan összeáll az egész. A két PIC gyári a 3D-je azért kocka, de majd javítok rajta.

S.
(#) zsimon hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
És még egy fontos javítás: A DbLib-ek mostantól relatív-ban tárolják az XLS file-ok útvonalát úgyhogy valóban ott tárolhatod a könyvtárat ahol csak akarod
(#) zsimon hozzászólása Feb 27, 2010 /
 
Elkészült az egy és kétsoros tördelhető tüskesor könyvtár, 3D modellekkel. Apró változtatások után holnapra szerintem kész lesz a szallagkábel aljzat is.
Jelenleg egy Montenegrói gépészmérnök őrnagy tanít Soldiworks-re, csak annyit hogy a letöltött modelleket hogy tudom átméretezni, így hamarosan a kondenzátor könyvtár is 100%-os lesz hála a 3D modelleknek.
(#) zsimon hozzászólása Márc 2, 2010 /
 
A 04 - Unipolar Capacitor.PcbLib könyvtár kiegészítve az összes "kocka" jellegű MKP, FKP WIMA kondenzátor mérethelyes 3D modelljével. A kondik piros színűek, és leszedtem róluk az eredeti feliratokat, fölöslegesnek gondoltam.

Az alábbi linken megtekinthető:
WIMA kondenzátor a 3D Contentcentral oldalon
(#) zsimon hozzászólása Márc 6, 2010 /
 
Egyik könyvtár User jelezte hogy egy két file, nem töltődött fel hála a kőkorszaki netemnek. Most az imánt web-es felületen egy komplett töréls után újra feltöltöttem egyesével mindent. Remélem most már ok.

Jason Goupmil éppen az elektrolit kondenzátorokat csinálja álló és elfekvő-ben. Ennek megfelelően a Polarised Capacitor könyvtár friss, vagy 15 3D-s modellel lett kiegészítve. Ígérete szerint napokon belül befejezi és a könyvtár teljes lesz.
(#) edison14 válasza zsimon hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Helló zsimon !

Annyit szeretnék kérdezni hogy hol találom meg a fájljaidat azon az oldalon amit linkeltél? Valamint az hogy én most kezdtem foglalkozni az altiummal és ha gondolod segíthetnék valamiben. Az alkatrészeknél csak annyit kell szerkeszteni hogy más legyen a lábtávolságuk és a tokozásuk mérete? Ha adnál egy kis rövid leírást akkor lehet hogy tudnék én is segíteni és esetleg tesztelhetném az alkatrészeket mivel elég sokat tervezek.

Nagyon tiszteletreméltó hogy ennyi munkát belefektetsz az alkatrészek elkészítésébe csak hogy az altiumot használóknak jobb és sokkal kényelmesebb legyen.

nagyon szépen köszönöm mindenki nevében.
(#) zsimon válasza edison14 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Szia!

Az a helyzet hogy te időd szerint 8:15kor ma reggel töröltem az adatokat. Tegnap a webes felületen tölöttem fel miután Ocso jelezte hogy nagy a kavar. Ezek után a PC-m belekeveredett, és újfent teleszórta a könyvtárat mindenféle másolatokkal. Mesh-t a PC-ről leszedtem, és most újra pakolom fel az adatokat, újfent web alapon. Most már nem lesz gond. Főleg ha hazaérek.

A segítség dolgot átgondolom. A legnagyobb segítség a tesztelés lenne. Jelenleg nem rakosgatok új alkatrészeket a könyvtárakba, szerintem az alapokra már így is használható. Most a jelenleg megrajzolt, de nem 3D-képes alakatrészeket foltozom, hogy ameddig eljutottam az teljes legyen.

Egy dolog nagyon jó lenne. Ha a Bipoláris tranzisztor XLS-be belepakolná valaki a gyári adatlapok linkjét, méghozzá úgy hogy rákattintva a böngészőben a PDF jelenjen meg.

Továbbá - és ez most kérdés - mit szóltok ha az XLS-ek egy két oszloppal ki lennének bővítve hogy mondjuk a RET és a még ki nem töltött Lomex mellett más boltok, pl a miskolci SOS Electronic (annak is van vagy 800 oldalas katalógusa) kínálata is legyen. úgy értem hogy pl egy BC182-nél ne csak az legyen hogy a RET-nél ez a 18-23-45 hanem hogy más boltnál meg mondjuk B1234-Cd3

Most ez csak egy példa volt.
Most szépen befejezem a szallagkábel csatlakozókat és utánna a számítógépes (USB, RJ45, DB-9) re fogok rátérni. Modellek már megvannak. És ha valaki tudna szerezni akárhonnan egy szép 0.2 raszteres (5.08mm-es) ellenállás 3D modellt (mint a 6.34mm-es) akkor annak nagyon örülnék.

További alkatrész kategóriák ötletét várom. Hátha nem gondoltam mindenre.

Az itteni adatlapodon szereplő MSN címedet felvettem a könyvtárat használók közé.
(#) edison14 válasza zsimon hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Valójában az XLS-t megnyitom az excellel és egy oszlopot választok ahová beírom annak az oldalnak a linkjét ahol az alkatrész doksija megtalálható. Lehetne az alldatasheet oldalt használni ott fent van minden alkatrész doksija. Az msn-re fel kell telepítenem ezt a mesh nevezetű programot? És akkor küldhetnéd az XLS-eket elvállalom a doksikereséseket.
(#) zsimon válasza edison14 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Nos.
A gyári lapokat kellene használni elvégre mondjuk egy Linear Technologies sokkal pontosabb és állandóbb mint egy alldatasheet. Én úgy csináltam hogy egy táblázatban kinéztem egy gyártót felmentem a honlapjára és kiszedtem az összes linket, aztán másik gyártó. Így gyorsabb mintha az XLS soraiban mennél végig.

Az adatlapok linkjét a "ComponentLink2URL" oszlopba kell beszúrni, a képen pirossan karikáztam be. Ha úgy gondolod hogy kész vagy vele akkor küld át az XLS-t email-ben. Ha valamelyik alkatrészhez nincs gyári oldalon PDF akkor azt a mezőt jelzésképpen töltsd ki pirossal kérlek.

Mesh: kicsi kezelő programot letöltöd, telepíted a képre (1.4 mega) aztán mintha MSN-be lépnél be bejelentkezel. És akkor kattog hogy én megosztanék veled valamit. ELfogadod, és kész. Aztán már tölti is le az Altium Database Library mappát, vagy 33 megát jelenleg.
(#) edison14 válasza zsimon hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Oksa. És még egy kérdés hogy nem lehetne megoldani vagy már meg van oldva az hogy oda tegyem a könyvtárakat ahova akarom mert elég rossz hogy meg van adva hogy honnét használható.
(#) zsimon válasza edison14 hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Nem egészen értem mire gondolsz.
Amióta kijavítottam a DbLib file-okban azt hogy az Xls file-ok relatív legyenek tárolvan azóta mindegy hogy az Altium Database Libraries könyvtár a gépeden fizikailag hol van. Teheted akár a C:\Program Files\Altium Designer\Library könyvtárba is, nekem speciel a D:\ főkönyvtárban van.

Viszont ami ezen belül van, az már fontos hogy ott legyen ahol van, mert az xls táblában a "Footprint Path" meg a "Library Path" ezeket az útvonalakat tartalmazza, azaz a /Sch és /Pcb útvonalakat. Amennyiben ezeket az egységesítéseket anno nem tettem volna meg egy használhatatlan káosz lenne az egész. Ezért tartozik a "01 - Low Power Resistor.xls", a 01 - 01 - Low Power Resistor.DbLib"-hez, és az összes hozzá kapcsolódó Footprint a "01 - Low Power Resistor.PcbLib" könyvtárban van. Azért hogy ne egy könyvtárba legyen bedobálva minden csináltam az Sch, és Pcb alkönyvtárakat, az előbbiben előreláthatólag csak egy file lesz mindig, a Symboles.SchLib, mely a rajzjeleket tartalmazza. A 3D rajzjelek pedig a Footprint-ekbe fixen bele vannak "integrálva", 1mil pontossággal "lyukra helyezve", így a 3D modellekkel külön dolga az embernek az adatbázisban nincs. És ez így is jogos, hiszen egy adott Footprint egy bizonyos 3D modellhez azaz fizikai alkatrészhez készült.

Az egész adatbázis könyvtárnak ez a koncepciója hogy az alkatrész hagyományosan nem is létezik, hanem a fent felsorolt helyekről akkor kerül "összerakás"-ra amikor a lapon elhelyezésre kerül, az Altium terminológiája alapján On the Fly. További előnye hogy ha másnak is lenne jogosultsága bizonyos oszlopokhoz, ha pl lenne olyan hogy beszerzési osztály, akkor ők az Xls-be belejavítva folyamatosan tudnának "tájékoztatni" hogy mennyibe kerül, mennyi van a cég raktárában ebből, nekem meg csak annyi a dolgom hogy "update from Database"...

Nem teljesen a kérdésedre válaszoltam illetve nem csak arra, de úgy gondoltam hogy ha ezt leírom kicsit világosabb lesz mindenkinek hogy hogy működik ez az egész.
(#) pepe33 válasza zsimon hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Ha te is jónak látod kitenném az oldalamra az elkészült librarykat.
Pár hete már elkeztem foglalkozni az altium témával, kiraktam az oldalamra kb 3gb saját készitésű videót az altiumról, de sajnos pár nap múlva letörölték.....
Szerintem nem szerették az óriás filokat....
(#) zsimon válasza pepe33 hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
Szerintem Altiumnak nagyon nagyon jó dokumentációja van. Én csak abból tanulok.
Az adatbázis miatt elnézést kell kérnem mindenkitől, de olyan lassan megy a feltöltés hogy kb 2 napot még várnotok kell rá. Tegnap este összesen 4.5 óra alatt tudtam 5 mega anyagot feltölteni. Egyszerűen itt képtelenség megcsinálni és vagy 27 mega az anyag már most... Szóval kérek kis időt...
(#) edison14 hozzászólása Márc 12, 2010 /
 
Kigondoltam egy új stratégiát erre az adatbázis fejlesztésre. Szerintem úgy lenne a legjobb ha nem érték szerint lennének az alkatrészek megtervezve hanem lábtávolság alapján mint az eagleban. Vagy pedig minden alkatrészhez hozzárendelni több lábtávolságot mert pl az elektrolitkondenzátornál nem mindegy hogy 16v-os vagy 63V-os mert ott már nagy a lábtávolságok közötti eltérés. És kerámiakondiknál is van 5mm-es 2,5mm-es lábtávolságú is. Sokkal kényelmesebb lenne ha az alkatrész értékei lennének az első helyen a másodikban pedig a lábtávolságuk.
(#) tokixxl hozzászólása Márc 18, 2010 /
 
Sziasztok volna egy keresem latam hogy a altium designer-el dolgoztok.Kaptam egy tervet amit el szeretnek kesziteni csak az a baj hogy nem tudom a ket oldata a panelnek szetvalasztani hogy ravetittsem a nyakra!!?? Kerem a segitssegeteket!!! Koszi
(#) zsimon válasza tokixxl hozzászólására (») Márc 25, 2010 /
 
Szia!

Igazából van egy "másik" Altium Designer fórum ahol minden kezeléstechnikai részlettel foglalkoznak, ez itt csak arra van hogy az adatbázis alapú könyvtárat terjesztem amit csináltam.
2 hete hogy otthon vagyok "anyu" nem nagyon engedett villany közelébe, szép lassan most újra nekifogok. Mivel DC-DC konvertert kell csinálnom, rá kellett jönnöm a tekercsek, trafók kimaradtak a repertoárból, így az van soron éppen.
(#) Suncorgo hozzászólása Júl 1, 2010 /
 
Sziasztok! Tudom hogy már létezik Altium(DXP) téma de ez mégis újabb verziójú program, sokkal nagyobb tudással mint elődei.

Ebben a topicban próbálom összegyűjteni minden tudnivalóját a programnak.

Jöhetnek a kérdések és válaszolok ha tudok de, előbb én kérdezek !!!

Ebben a programban is lehet áramkörszimulációt végezni csak nem tudom hogyan működik, azt sem hogy miért nincs minden alkatrészhez "simulate" összetevő amit még a kapcsolási rajzban lehetne megadni. Létezik valamilyen Simulate library az Altiumhoz?
(#) cooler15 válasza zsimon hozzászólására (») Dec 4, 2010 /
 
Szia!

Örömmel látom, hogy vannak még józan gondolkodású emberek.
Én is Altiumot használok igaz nem olyan régen, de saját magamnak csináltam eddig a libraryt.
Nekem szakmába is vág a dolog mivel villamosmérnöknek tanulok és egyben ez a hobbim is.
Viszont sajnálattal látom, hogy júliusban volt az utolsó hozzászólás.
Remélem ez nem azt jelenti, hogy befuccsolt a dolog.
Szívesen segítenék én is akár a library készítésben, akár adatlap vagy egyéb gyűjtésében, tesztelésben.

üdv:
matthew
(#) Derandril válasza Suncorgo hozzászólására (») Aug 16, 2011 /
 
Üdv!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy Protel 99 SE-ben volt egy saját librarym, és most áttértem Altiumra és ezt a libraryt szeretném átvinni. Lehetséges ez?
(#) cpt.zoltan.simon hozzászólása Júl 14, 2013 /
 
Folytatom az alkatrész adatbázist. A helyzet az hogy az elmúlt egy év alatt nagyon kinőtte magát, ennek megfelelően, lettek vele bizonyos struktúrális problémák. PCB, SCH könyvtárai már egész jók. Jelenleg portolása folyamatban van XLS-ről SQL-re, MYSQL van célkeresztben, de Altium nem akaródzik vele rendesen együttműködni, lehet hogy MS-SQL lesz belőle.
Keresek, kérek:
- Altuim Designer MYSQL-el nem teljesen okay, igy keresek olyan rendszergazda vénájú, munkahelyű, jogú embert aki balkézről tudna nekem adni szerver hozzáférést, MS-SQL-hez egy rövid próba képen.
- Nincs gyakorlatom az online sokszereplős project munkában. Keresek olyat aki ezt jobban vágja, feladatok leosztása témában.
- Alkatrészek importálásában kérek majd segítséget. Pl: Legyen benne az SRR1208 tekercs? Ok, akkor kérlek hogy a gyártó táblázatát produkáld, XLS táblában (üres táblát adok), legyen benne az összes típuson belüli érték, és mondjuk a magyarországi főbb boltok (RET, LOMEX, és egyéb ötletek?) cikkszámai mellette. Footprint, SCH van hozzá (mert ezt pl pont megcsináltam), és akkor importáljuk, és rendelkezésre áll. Ha nincs hozzá a Footprint egy külön dolog, de kérem figyelembe venni hogy a 3Dcontent oldalról lehetőleg a STEP modellek is legyenek benne, a footprint-ben. Az alkatrészt - jelen példaként - az SRR1208.PcbLIB file-ba lehet mellékelni, aztán úgyis bekerül az Inductor.PcbLIB nagy könyvtárba.

Az adatbázis könyvtár úgy működne (rémképeim szerint) hogy az adatbázis linkek a /sch és /pcb könyvtárakat mindenki letölti magának, a konkrét adatbázis meg valahol "kint" működne egy szerveren. Ami a legfontosabb most, az az SQL szerver lenne hozzá tehát.
(#) cpt.zoltan.simon válasza cpt.zoltan.simon hozzászólására (») Okt 25, 2014 /
 
Ha valakinek szüksége van rá, az adatbázis könyvtár nálam található meg továbbra is.
Segítséget továbbra is szívesen várok, elsősorban a footprint-ekkel kapcsolatban.
Ha valakinek szüksége van rá, google-drive-ra lesz szüksége.
(#) tothzsolt hozzászólása Jan 30, 2015 /
 
Van 1 problémám az altium 15-ben. Megrajzoltam az sch-t, készitettem alkatrészeket footprinteket minden de mikor tenném át pcb-re kiad 1 jópár hibát: unknown pin-minden alkatrészre es dailed to add class member component....mit nem csinálok jól?
(#) cpt.zoltan.simon válasza tothzsolt hozzászólására (») Jan 30, 2015 /
 
Irtam az másik fórumban. Egyébként ha kérsz egy egész nagy szép alkatrész könyvtárat, keress meg e-mail-ben.
(#) 12atesz hozzászólása Nov 23, 2016 /
 
Üdv Mindenkinek!
Most kezdek ismerkedni a Database Library-vel, csak fogalmam sincs hogy működik. Sokat olvastam már róla de kicsit nekem zavarosnak tűnik. Nincs valami egyszerű rövid leírás róla valakinek?
Érdekelne továbbá a fent említett alkatrészkönyvtár.
Köszönöm szépen!
(#) cpt.zoltan.simon válasza 12atesz hozzászólására (») Nov 24, 2016 /
 
Szia!

Lehetséges természetesen. Az Altium LDT nem lőtte magát lábon azzal, hogy megszüntette a visszafelé kompatibilitást.
Az Altium Designer-re van külön fórum.
A project természetesen él, azóta nagyon kibővítettem, alakítottam rajta. Továbbra is felhőben tárolom. Azóta már kibővítettem azzal hogy a TME-ről kéri az adatokat, és onnan csinálja a BOM-ot stb.
Segítséget természtesen szívesen fogadok.
(#) elektros90 hozzászólása Nov 6, 2017 /
 
Sziasztok!

Használ valaki közülletek adatbázis könyvtárakat WIN10 alatt? (Most abba ne menjünk bele, hogy egy rakás f.s stb. ez van) Már egy ideje nemtudom használni, mert nemvárt hibát jelent a MS JET Database engine az Altiumban. Van valakinek ezzel valami tapasztalata? Google szerint az update okozza, de nemsikerült kitörülni a megfelelőt. Az win újratelepítése idei óráig megoldotta..., de hosszútávon nem ér semmit.
(#) elektros90 válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 22, 2017 /
 
Sziasztok!

Az AD 17 telepítése megoldotta a problémát.
Egy újabb kérdéssel fordulok hozzátok. PowerFLAT tokhoz szeretnék footprintet tervezni.
Lásd STL40N10F7 datasheet
Hogyan korrekt? Lásd csatolt képek. Vagy ez lényegében mindegy?
Köszi a választ.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2017
(#) cpt.zoltan.simon válasza elektros90 hozzászólására (») Dec 22, 2017 /
 
Én továbbra is az XLS alapút használom, azzal "még" nincs gond.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem