Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1463 / 1672
(#) Botond08 válasza madzagos hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Nagyon szépen néz ki! Gratulálok!
(#) teddysnow hozzászólása Feb 3, 2018 / 5
 
Sziasztok,
végre elkészült a kompresszorom. Gitár előerősítőnek indult, de nem lett beépítve. Aztán pihent vagy 3 évet, majd átalakítottam kompresszorra. Megint félre tettem vagy 3 évre, mert nem úgy működött ahogy kellett volna. Szereztem pár rossz rack-es switchet és beleépítettem.
Két FET-es erősítő között egy fényellenállásra világít két paralel LED, röviden. A fényellenállás katalógus szerint 10ms gyors, de kisebb ratio állásban 3-6ms az attack és kb. ennek a tízszerese a release ideje. Az ábrákon jól látszik az attack-ja és a release ideje. A videóban meg a hangja.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 3, 2018 / 35
 
Na ezen azért matekoztam rendesen... Tervezzünk nyákod három dimenzióban!
Ez még csak hardver, a szoftver sehol sincs és egy darabig nem is lesz időm megírni hozzá sajnos.
Pár alkatrész még hiányzik a panelról. A kijelző egy 128x64 pixeles fehér OLED kijelző. Az előlapon (amely nyáklapból van) van öt kapacitív érintőgomb. A két nyáklap közti galvanikus kapcsolatot és egyben a két panel egymáshoz való mechanikai rögzítését forrasztással oldottam meg.A két panelt gyakorlatilag bizonyos pontokon össze lehet forrasztani egy-egy ónpacnival. Van az áramkörben egy RTCC is saját gombelemmel, hogy a páka készenléti módjában a pontos időt tudja kijelezni. Nem mintha ez fontos lenne, csak volt még hely a panelo(ko)n. A relé azért kell mert az előlapon lévő fizikai gomb megnyomásával az áramkör áram alá kerül (ráengedi a 230V-ot a tápra), és a gomb elengedése után a relé akasztja tartóra. Így meg tudom oldani azt is hogy ha a páka bizonyos ideig nincs használatban akkor nem csak hogy készenlétbe tudja majd helyezni magát a páka, hanem akár teljesen áramtalanítani is tudja önmagát.
A merőleges panelokra azért volt szükség mert néhány alkatrész (piezo, helitrimmer, relé, sorkapocs, elemtartó) csak furatszerelt kivitelben kapható és a normál panelra (amelyiken a PIC is van) értelem-szerűen nem tehettem furatszerelt alkatrészeket mivel a panel túloldalán az előlap van.
Az áramkört úgy terveztem meg, hogy gyakorlatilag bármilyen 24V-os pákát képes legyen működtetni. Első körben a Weller WSP-80 pákához készül, de a későbbiekben működni fog majd JBC T245-el vagy akár a sima Solomon pákával is.
A tápja is rajta van a képeken a dobozon belül, az meg az Ebay-ről van fillérekért.
(#) Szammer válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Szia!
Hoztad magadat, gratulálok. Kíváncsi vagyok, hová tudsz még fejlődni?
(Bár szerintem neked ez a dolog egy sima ujjgyakorlat.)
Üdv:
Zsolt
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2018
(#) ndavid87 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Nagyon szép munka, gratulálok!
Tetszik a megoldás, ahogy a kijelzőt elhelyezted az előlapon.
Ez a végleges állapot, vagy kerül még rá valami takarófólia vagy ilyesmi?
Én is ilyen kijelzőt használok a mostani projektemhez. Először átlátszó plexit terveztem előlapnak, és arra ragasztottam volna a kijelzőt, de elvetettem az ötletet.
(#) Attila86 válasza ndavid87 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
A kijelző elhelyezésén agyaltam a legtöbbet. Én is gondolkodtam plexin de végül elvetettem azt és kitaláltam inkább ezt a megoldást. Az OLED kijelző szinte hajszál pontosan olyan vastag mint a nyák, tehát pont szépen az előlap síkjában van. Szerintem így jó, nem lesz előtte plexi vagy ilyesmi. A kijelzőt két kis kétoldalas ragasztó-csík rögzíti egyébként a nyákhoz. Rajzoltam rá azt a négyzethálót hogy jobban nézzen ki míg nincs összerakva, de arra nem gondoltam hogy a kijelző a szélein átlátszik...
(#) ndavid87 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Így is nagyon remekül néz ki.
Próbálom majd hasonló módon kivitelezni én is, ha eljutok odáig.
(#) Gery78 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Szia Attila!
Ez igen, csodálatos munka, mint mindig. Azt szeretném kérdezni, hogy a Weller DSX-80 pákához is jó lesz-e ez a Forrasztóállomás III, vagy esetleg van olyan állomásod ami jó lenne hozzá? Egy ilyen pákát rakok most össze, és még nem vettem meg hozzá az állomást. Ha megengedsz egy apró fejlesztési ötletet, a DSX 80 pákában van egy kis nyomógomb, amivel be lehetne kapcsolni egy relét, ami indítaná a vákuumszivattyút a szívópákához. A relé kontaktjait pedig ki lehetne vezetni egy csatlakozóra. Ezt esetleg még be tudod építeni ebbe, vagy már nincs lehetőséged rá? Vettem egy Thomas vákuumszivattyút, ami kitűnően alkalmas erre a feladatra, hogy jó elszívást csináljon a szívópákához.
Szia: Geri
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2018
(#) ngabor0204 válasza teddysnow hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Idézet:
„Két FET-es erősítő között egy fényellenállásra világít két paralel LED, röviden.”


Szóval végül is építettél egy modern LA2A-t.
(#) Elektro.on válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Hát ez nagyon ott van!
Gratulálok!
(#) cross51 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Nekem csak egy kérdésem van hogyhogy fekete hol a megszokott piros ?
(#) teddysnow válasza ngabor0204 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
Köszönöm szépen. Ezt nem mertem leírni, de végig erre goldoltam.
(#) Attila86 válasza cross51 hozzászólására (») Feb 3, 2018 /
 
A Lomexes doboz fekete-fehér, hülyén nézett volna ki piros előlappal.
(#) Attila86 válasza Gery78 hozzászólására (») Feb 7, 2018 /
 
Szia!
Az állomás normál pákához készül, nem tervezem hogy vákumost is kezeljen. Viszont a DSX-80-on lévő nyomógomb úgyis a vákumszivattyút indítja, azt be lehet kötni teljesen külön is.
(#) t0bi hozzászólása Feb 8, 2018 / 14
 
Fogyókúrázók, anorexiások, boxolók, birkózók vágyálma lehet ez az "OkosMérleg" Leméri a súlyod, majd ESP8266-on keresztül elküldi a Thinspeak-re, ahol grafikonos formában láthatod súlyod változását több hónapos, vagy akár több éves időtartamban. Nejem adta az ötletet, persze az adatai szigorúan titkosak , egy egyszerű mérleget alakítottam át.
Telefon akksiról megy, tárázás után kigyullad egy piros LED, akkor ráállhatsz a mérlegre. A mérés után a LED kialszik, aztán DeepSleep, ilyenkor a fogyasztása cca 20 uA! - remélem, sokáig tart egy töltéssel.
Majd megpróbálom, hogy közben kiírja a súlyt is , de ahhoz bele kell magam ásni a mérleg LCD-jének a lelkivilágába...
(#) golem hozzászólása Feb 9, 2018 / 1
 
Sziasztok!
Egy kocsi kulcs rendbe szedése volt a mai alkotás nem a legszebb de a célnak megfelel.
Mikro kapcsoló let cserélve.
Müködik mert már ki próbáltam.
(#) kameleon2 válasza golem hozzászólására (») Feb 9, 2018 /
 
Vannak nagyon jó nyerskulcsok Toyotához.Legalábbis ez szemre úgy néz ki. Kicsit fogcsikorgatva, de a Mister Minitnél lemásolták. Olyan mint az új. Bele is kapható, egyedül az immobilizerre kell figyelni, hogy átkerüljön.
(#) helltp hozzászólása Feb 10, 2018 / 8
 
Sziasztok!
Nixie órát csináltam. A kivitelezés egyenlőre förtelmes, inkább fejlesztőeszközként/prototípusként kell tekinteni a kütyüre, mint igazi 24/7-es óraként. Nyákot már terveztem hozzá, ha beválik a proto, akkor gyártatok is. A nagyfesz táp a klasszikus overkill táp, ez az egyetlen dolog amit nem én terveztem. Az anódok TLP627-es optókon keresztül multiplexelve vannak, a szegmenseket kiválasztani egy 74141-en keresztül lehet.
Az óra érdekességét az adja, hogy egy ESP8266 vezérli, ami egy REST API-n keresztül elérhető webszervert futtat, így belső hálózatról gyakorlatilag bármivel lehet vezérelni. Készül hozzá android platformra "távirányító" app, ami nagyban megkönnyíti a funkciók elérését. A folyamatos internetelérés miatt az óra pár másodpercenként lekéri az időt, így rendkívül pontos. Van buzzer, ébresztés, rgb háttérvilágítás stb. Tervezek egy nonmultiplex verziót is, úgy még a csövek fényerejét is tudnám szabályozni, mert tesztjeim alapján jól reagálnak a PWM alapú szabályozásra, de multiplex módban sajnos interferál a PWM a multiplexeléssel, és mindenféle problémák jönnek elő, szellemképes, villog stb.
(#) killbill válasza helltp hozzászólására (») Feb 10, 2018 /
 
Multiplexelve is pontosan ugyanugy lehet PWM allitani a fenyerot, csak szinkronban kell csinalni a multiplexelessel. De miert kell egy Nixie-t keverni RGB LED-del? Csak giccses lesz tole az egesz.
(#) helltp válasza killbill hozzászólására (») Feb 11, 2018 / 2
 
Érdekes felvetés, de a fő probléma szerintem az hogy már 4 csőre is 25%-os kitöltési tényeződ lesz, ahhoz meg hogy szignifikáns fényerőcsökkenést érj el, kb. 50%-os kitöltési tényezővel kell dolgozni, az meg összességében már csak 12,5%, azaz mintha 8 csövet multiplexelnél. Próbáltam, egy csőre direkt hajtással remekül működött, a multiplexszel kombinálva nem igazán. (Megjegyzem, hogy 5V-ról megy az óra, így a csövek fényereje alapból kicsit alacsony, ha kb. 10V-ról járatnám, és magasabb lenne a fényereje, akkor lehet nagyobb hasznossága lenne a pwm-nek.)
Szerk.: Arról meg is feledkeztem, hogy a http kéréseket is le kell kezelnem valamikor, és az tovább rontja a helyzetet időzítés téren, és kvázi a csövek bekapcsolt idejét csökkenti.

RGB meg azért van, mert maradt egy extra lábam, és mert már készítettem egy ESP8266 alapú hangulatlámpát régebben, így ez nekem gyakorlatilag 2perc plusz munka volt, cserébe hangulatlámpaként is remekül működik az óra, lehet pl az ébresztést fénnyel kombinálni. Amúgy meg enni nem kér, ha nem tetszik akkor legfeljebb kikapcsolom.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2018
(#) krisz69 hozzászólása Feb 11, 2018 / 5
 
Stiasztok. Ismételten elkészült egy FET es végfok panelem . Ki javitottam eddigi pár apró hibát. Ma elvileg be is élesztem 400-600W 4-8R
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2018
(#) krisz69 válasza krisz69 hozzászólására (») Feb 12, 2018 /
 
És már működik is Bővebben: Link
(#) sooty válasza helltp hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Szia, a csöveid nincsenek megfelelően kihajtva, tiszta paca a kisülés a katódok körül. A nixik ezt nem szeretik. Növeld a kimenő feszültséget legalább 170v-ra. Az esp mint vezérlő érdekes ötlet én a gps és dcf bemenetű óráimhoz próbáltam illeszteni, de ott csak mint web kliens működik és az egyik gp lábán küldi ki a jelet az órának (az a pár byte gyorsan átmegy). A fényerő szabályzást szoftveresen is meg tudod oldani, akkor nem fog interferálni, pl. egy egyszerű 8 bites maszk segitségével: (10000000,1000100, 10010010,10101010, 1101110,11101110,11111110,11111111)
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
(#) helltp válasza sooty hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Való igaz, hogy kicsit alacsony a cső tápfeszültség, 140V körül van, de élőben koránt sem ennyire rossz a helyzet. Miért ne szeretné egy nixie, ha alacsonyabb a tápfeszültség mint kéne? Ha tippelnem kéne én inkább arra tippelnék, hogy növeli az élettartamot az alacsonyabb katódfeszültség. Egyébként azért nincs 170V körül, mert ragaszkodtam az 5V-os bemenethez, mert az esp magában megeszik 300mA-t bekapcsolt wifivel, és nem akartam a 7805 melegedése miatt aggódni. Végső verzióban vagy direct drive lesz, mert ha nem multiplexelek, akkor elég a 140V-os tápfeszültség is, vagy kap 9V-12V bemenetet meg egy dc-dc konvertert.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
(#) atiber hozzászólása Feb 15, 2018 / 6
 
Az egyik havernak kellett valami az erősítő elé, amivel pendrive-ról, SD kártyáról lejátssza az mp3-as file-okat, illetve jó lenne a bluetooth csatlakozás is...Ezt sikerült gyorsan összedobnom. Az mp3-as modul - amihez még van egy kis távirányító is - és a kivezérlésmérő DIY KIT-ek az Ali-ról vannak, a többi cucc az elektronikai hulladék udvarról mentett, bontott alkatrészek... Nem egy Hi-Fi készülék, de igen jó az 'ár / érték' arány.
(#) kameleon2 válasza atiber hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Miért ilyen nagy? Értem, hogy ez a doboz volt persze. Az enyém egy ekkora dobozkában van és ezt is nagynak találom.
(#) atiber válasza kameleon2 hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
'Hát azért ilyen nagy, mert nem kicsi!' Mint írtam az Ali-s modulokon kívül minden egyéb alkatrész - beleértve a 'kasznit' is - ipari hulladékból lett kitermelve és újra felhasználva. Ekkora beltérikből van egy fél sajgópolccal a garázsomban így ezt tudtam felhasználni. Toronyba lesz, így 'nem a méret volt a lényeg...'
Mielőtt a két db transzformátor / tápegység kérdése is felmerülni: én eddig csak így tudtam megoldani -külön, független tápegységgel - , hogy az mp3-s modul bluetooth üzemmód alatti érdekes zúgása-búgása ne kerüljön rá az utána lévő erősítőre, ha valaki már rájött egy jobb megoldásra az ne kíméljen. (Az isolátoros verziót már próbáltam, nálam nem szüntette meg az említett problémát.)
(#) sooty válasza helltp hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
A cső megadott anód feszültsége alatt járatva a katódok nem világítanak rendesen. A gázkisülés alakja szabálytalan, homályos. Ez az állapot a csövek "katódmérgezéséhez" vezet, egyes területek a számokban el fognak sötétedni. (a keletkező fémgőzök a katódra rakódnak vissza, mivel kicsi az áram) Mivel ez itt off topic inkább a nixis témában lehet róla olvasgatni. (dcf óra nixie csövekkel pl.)
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2018
(#) neogeo2 válasza atiber hozzászólására (») Feb 16, 2018 / 2
 
Nálam is az újrahasznosítás jegyében készült a szerkezet. Egy megboldogult 8 portos switch doboza pont megfelelő lett. A táp egy régi motorola telefon töltője, ami még éppen elfért a dobozban.
Az se mindegy, melyik fajta modult küldték a kínaiak. Csak mert már hármat rendeltem és mindegyik más alkatrészekből van - gondolom amit éppen olcsón be tudtak szerezni. Hatalmas különbségek vannak hangminőségben és zajosságban is. A legjobb eddig talán az amiről raktam képet, ezen külön kis "öcsipanelen" van a BT. A legrosszabb az amelyiken csak egyetlen egy "pi" feliratú IC van. Na ez mindenképpen zajos volt...
(#) atiber válasza neogeo2 hozzászólására (») Feb 16, 2018 /
 
Ja, már én is rendeltem több ütemben, több darabot és tényleg eléggé nagy a szórás a kivitelezés és a minőség / szolgáltatás terén. Pont ilyet még nem kaptam, mint a képeiden, de volt egy általam nagyon utált széria, amiben minden funkció váltást, illetve mp3-s file-ok léptetetésénél -next!- full hangerőn bemond egy 'szőke női hang'... Erősítő feltekert hangerőnél nagyon szerette... Na ebből egyet el is lőttem, amikor az említett bluetooth zaj kiszűrésén ügyeskedtem egy isolator segítségével...Az isolator is dobott egy hátast, meg az alis modul is...nagyon nem sirattam meg...
Én még egy plusz műveleti erősítős fokozatot tettem a modul kimenetére, mert úgy mértem, hogy csak 200mV-300mV jelszint jött ki ebből a szériából és nekem ez kissé kevésnek tűnik, de kb. 4-5x erősítéssel már jó lehet, vagy akár kb. 10x-ig húzható.
Következő: »»   1463 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem