Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED szalag
 
Témaindító: kosaga, idő: Nov 17, 2009
Lapozás: OK   50 / 53
(#) Bakman válasza david87 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
A LED szalag végén már nem annyi feszültség mérhető, amint az elején. A szalagban évő vezetősávoknak is van ellenállása, veszteséget okoznak. A szalag végén lévő LED-ek kevesebb áramot vesznek fel a kevesebb feszültség miatt.
(#) szs válasza david87 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Most nemigen kívánok utánajárni semmiféle vezérlőnek -de ha bárbilyen vezérlőn keresztül vezetsz bármit, annak akkor is van teljesítményigénye (tehát áramfogyasztása), ha az, amit vezérel csak 480mA.
És az akkor is lehet konstans, ha 960mA a végső fogyasztó.
Az én teherautóm sem arányosan fogyaszt többet 100km-enként, ha 2000 kg, mint amikor 100 kg a rakomány. Másként, és főleg: más mértékegységben kellene számolni, ha érdemes lenne. Nem érdemes annyira nagyon.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2023
(#) david87 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Ez nem a led szalag vége hanem amit a vezérlő kapcsol led szalagra a vezérlő fogyasztása 10 mA ha nem mennek a ledek
(#) Bakman válasza david87 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Erre a részre válaszoltam:
Idézet:
„Szinenként az áram felvételek Piros 480mA Zöld 350mA Kék 320mA 1140mA az összes fogyasztás a multi mutatott 970mA összes szín felkapcsolva”
(#) pipi válasza david87 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Mit tud a multid? TRUERMS? Az esetleges pwm dimmelés miatt erre is - arra is csalhat nem keveset, pláne ha matekozol
(#) david87 válasza pipi hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Egy ilyen gagyi multim van csak semmi extra.
(#) pipi válasza david87 hozzászólására (») Jan 15, 2023 /
 
Ha nem DC (vagy szinusz) a mért jel(alak), simán belefér ekkora hiba. Megtesztelheted a multid pl 2db 12V 5W izzóval DC tápról (ez kb 400mA tartomány/izzó mint a ledjeid). Ha mérsz egy izzót, majd a 2 izzót egyszerre akkor működni fog a matek. Majd akár az izzókat is kötheted a ledek helyére és detektálhatod hogy 2*2 néha 5 (vagy csak 3 )
(#) david87 válasza pipi hozzászólására (») Jan 16, 2023 /
 
Be esik a táp azért nem jó a matek 12,5V ra van álltava a táp kimenete ha be terhelem le esik 11.95V ra.nem bírja a táp ezt a kis terhelést.
(#) norbi.sz hozzászólása Jan 21, 2023 /
 
Sziasztok!

Beltéri lépcső alsó részére most raktam fel a led szalagokat (8db x 1m 4.8W/m + 1 db 5m hosszú LED-fal a lépcsővel szemben, ez is 4.8W/m).
1 db 12V 150W tápról üzemel. Elég neki a 2x0,75-ös vezeték, hogy ne legyen nagy a feszültségesés? ~4m gerincvezeték lenne.
Forrasztással, vagy inkább oldható WAGO-val csinálnátok a leágazásokat a lépcsőfokokhoz?

Köszönöm!
(#) asch hozzászólása Jan 21, 2023 /
 
Nem szalag, de LED-re vonatkozó elméleti kérdésem van. Szoktuk mondani, hogy LED-et nem feszültséggel, hanem árammal kell hajtani, és hogy nem kötjük párhuzamosan, mert nem teljesen egyforma a nyitási feszültségük. Szétszedtem egy szerintem nem rossz biciklilámpát (Cateye Opticube), és ebben párhuzamosan voltak a LED-ek egyetlen közös áramkorlátozó ellenállással. Ránézésre egyformák a fényerők, több ilyen lámpám is volt és mindnek úgy lett vége, hogy a rögzítő füle letört, de elektromosan mind tökéletes. Ezt úgy csinálják, hogy a gyárban összeválogatják a passzoló LED-eket? Vagy rájuk miért nem érvényes ez a "törvény", hogy nem szabad párhuzamosan kötni a LED-eket?
(#) Bakman válasza norbi.sz hozzászólására (») Jan 21, 2023 /
 
Inkább 2 x 1 mm2-essel számolj, biztosabb a dolog. Wago legyen.
(#) Bakman válasza asch hozzászólására (») Jan 21, 2023 / 1
 
Ezek gyakorlati dolgok. Kevesebb alkatrész, olcsóbb, mire tönkremegy az egyik LED, a vevő nem fogja visszavinni, így tiszta nyereség minden szempontból, mármint a gyártónak.
(#) proba válasza asch hozzászólására (») Jan 21, 2023 / 2
 
Szerintem elég kis szórással gyártják már a ledeket, ha nincs kicentizve az áram, elviselik. Régen is inkább az eltérő színűekkel volt probléma. A párhuzamosan kapcsolást is lehet jól csinálni. A ledek a névleges áramnál 10-15%-al kevesebb áramról is szépen világítanak. Az áram beállításnál 5-10% mínusz esetén az egyik még a névlegesen megy a másik a 10% mínuszon, senki meg nem mondja, és akár örök élet lehet.
(#) Andralin hozzászólása Ápr 28, 2023 /
 
Sziasztok!
Szeretnék tanácsot kérni LED szalag meghajtással kapcsolatban.

Ezt a szalagot néztem ki: LED szalag kültéri 5050-60 (12 Volt) - RGB 5 méter

Az adatlapja szerint a teljesítménye csak 7 W méterenként. Felhívtam a forgalmazót, és megerősítette, hogy ez a gyártó által megadott adat és ez biztosan helyes.
Nekem 2x5, azaz 10 méterre lenne szükségem. Így az összes teljesítmény 70 W lesz. A következőkben kérnék segítséget:

- RGB vezérlőből megfelelne egy olcsóbb 72 W-os, vagy érdemes túlméretezni 144W-ra a vezérlőt?
- Tápegységből elég lenne egy 12V 100W-os?
- Az úgy működőképes megoldás lenne, ha 2 x 5m-es szalagot nem sorban kötném egymás után, hanem a vezérlő után párhuzamosan kötném be a kettőt?
(#) szs válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 28, 2023 / 1
 
Érdemes úgy számolnod, hogy a szalag teljesítménye a tápegység 75-80%-a legyen.
A kb 70W-hoz én legyalább 90W-os tápegységet vennék -a 100W-os (ha olyat kapsz könnyebben) jó választás lehet.
A vezérlő teljesítményében is ekkora túlméretezést gondolnék.

Ha nemcsak egy helyen, hanem (mint írtad is) több szakaszra osztva táplálod, az úgy szerencsésebb.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2023
(#) antiktelefon válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 28, 2023 / 1
 
Azt azért nézed, hogy ez enyhén szólva hulladél LED szalag?
Egyrészt műanyag zselés izébe ágyazott, ami UV-től 1 év alatt sárga, bödös és porladós lesz.
Másrészt 140lumen/m az nagyon nagyon kevés, és amit erre számoltak 20lumen/W kb hatoda egy átlagos LED hatásfokának.
Illetve a 7W ha a kombinált fogyasztás, színenként csak a harmada és harmada lesz a fénye is. Tehát ez éppen csak pislákolni fog, sok külön kis monokróm fénypontban, ilyet szeretnél biztosan?
A 80 feletti RA vagy színvisszaadás meg nem létezik, kamu, az a középkategóriás fehér retrofit LED körte. Ennél az RA lesz kb 20...
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2023
(#) szs válasza antiktelefon hozzászólására (») Ápr 28, 2023 / 1
 
Oké, de (nézetem szerint) ilyen "színkavalkád" LED-szalagot nem a fényáram miatt használnak. Dekoráció cél lehet itt.
(#) Andralin hozzászólása Ápr 28, 2023 /
 
Nagyon köszönöm a tanácsokat, véleményeket!

Dekoráció és megvilágítás is a cél, de ha jól számolok az 1400 lumen max fényerőn fehér fénnyel kb. egy 100 W-os hagyományos izzó fényerejének felel meg, az már bőven elég lenne. Kültérben lenne felszerelve, de védve esőtől és napfénytől, UV egyáltalán nem érné.

Átgondoltam amit írtatok, vehetnék helyette minőségibb szalagot is, az ugyanennyi W-ért cserébe már 170 W-nyi hagyományos izzónak megfelelő fényt adna, de az két és félszer drágább lenne. Nem biztos, hogy megérné azt a pénzt. Majd még átgondolom mi is legyen.
(#) robis01 válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 29, 2023 / 1
 
Ha jól értem az eddigieket akkor a 100W-os izzó fényét nem egy pontban adja le, hanem 10m-en. Vagyis 10W/m fény lesz. Nem tudni milyen magasan lesz elhelyezve, de ennyi biztos elég lesz világításra? Talán érdemesebb lenne venni az erősebb színes szalag helyett, nagyobb fényű, fehér szalagot is, és azt feltenni a gyengébb színes mellé.
Amúgy kíváncsiságból kérdezem hogy oldod meg az UV védelmet? Mivel az UV nem csak elnyelődik hanem elég nagy arányban vissza is verődik a felületekről, ezért is fakulnak meg a napnak közvetlenül ki nem tett tárgyak is.
És még valami, a ledek sajnos nem örök életűek, folyamatosan veszítenek fényéréjükből főleg ha túl vannak hajtva nem jól méretezett, vagy gagyibb ledmeghajtással. Ezért hosszabb távon, ha pár évente cserélgetni kell a szalagokat, akkor lehet hogy nem is annyira rossz választás egy jobb fajta meghajtásra való beruházás.
(#) antiktelefon válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 29, 2023 / 1
 
NEM AKARSZ RGB összeggel világítani!
Egy helyen rgb vagy rgbw címezhető csíkok vannak felrakva, mindennek szivárvány árnyéka van, borzasztó a hangulata, nyomasztó, fejfájást és fáradtságot, széldülést kelt. És én nem vagyok ilyenre finnyás, de a színtérből veszel 3 pontot, az nagyon nem fogja megfelelően lefedni azt, főleg ilyen dekor rgb-vel.
A fényárama ennek az kb annyira lesz elég ne essél el a sötétben vagy megtaláld a bögrét az asztalon.
Ha mindenképpen szalagot akarsz, akkor magas minőségű RGBW legyen, amiben a W rész van kellően erős világításra, minimum 800lm/m illene. Színhőmérséklete is fontos, de kb hideg/meleg opció lesz. CRI így is 80 alatti lesz, de elfogadható lehet.
LEdből pedig ne ilyen ragacsos szilikonba öntöttet nézzél, megsül a tokban és le is porlad róla.
Ezért nem érdemes pénzt adni, olyan lesz, mintha egy karácsonyi olcsó ledet kifeszítenél.
(#) Andralin hozzászólása Ápr 29, 2023 /
 
Köszönöm a tanácsokat!

Meggyőztetek, lemondok erről a legolcsóbb verzióról és eldöntöttem, hogy rendes SMD5050-es RGB szalagot teszek fel, 60 LED-es sűrűséggel. Ez a szalag így is háromszorosába kerül majd az eredetileg tervezettnek, arra már egyáltalán nincs keret, hogy magas minőségű RGBW szalagot vegyek, semmi szükség nincsen ilyen szinten túllőni a dolgokat.

Egy kerti, fedett, kiülős részre tenném majd fel a 10 m-nyi szalagot, körben, a fedett részen belül, kb. 2 m magasságban. Tényleg eshet be oda is UV sugárzás, de nem hiszem, hogy olyan mértékű, hogy nagyobb kárt okozzon. Két oldalról is erős LED fényvetők világítják meg a kiülős körüli környezetet, járdát is, ebből valamennyi fény beszivárog a belső fedett részre is. Ezen kívül belül sok éve mindössze egy kis lámpa adja belül a világítást, aminek a fénye kb. 10W-is hagyományos izzónak felel meg. Ez bőven elég volt arra, hogy megtaláljuk a bögrét az asztalon, meg talán egy kicsivel többre is. Ehhez képest egy összesen 5000 lumen fényt adó szalag bőven elég lenne oda, szerintem nem is használnánk teljes fényerőn, csak lecsavarva. És a színjáték meg pont jó, ha lenne, az a lényeg, hogy legyen egy kis dekor hangulata is, különben csak fellógatnék egy E27 foglalatot belülre a régi kis lámpa helyett és beletennék egy erősebb LED fényforrást töredék ennyi pénzből.

És a dekor mellett mégegy ok, ami miatt RGB-t szeretnék. Nyaranta éjjel rendszeresen szoktak jönni lódarazsak és ha erősebb fényforrás világít bent, akkor az bevonzza őket a kiülős rész alá, ami nem túl kellemes. Ezért is van csak egy nagyon gyenge fényű kis lámpa odabent. Az RGB szalag felszerelésével abban reménykedem, hogy talán sikerül majd találni egy olyan színárnyalatot, amit erősebb fényerővel kombinálva a lehető legkevésbé triggereli a lódarazsakat.
(#) uniman válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 29, 2023 /
 
Én ilyet használtam/lok: RGB SMD5050, 60 db/14,8 Watt/m. A "lumenek ismeretlenek"...de erősen világít. (Írok P.Ü-t is.)
(#) Bakman válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 29, 2023 / 1
 
Az RGB eleinte érdekes de később zavaró tud lenni, mert pl. zöld fényben nem látszanak a piros és kék tárgyak, de ez a "probléma" ízlés kérdése.

Felesleges 500 W-nyi LED szalagot (és hozzá tápegységet) venni, ha úgy sem használnád teljes fényerőn, hangulatvilágításra elég lehet az, amit kinéztél.

Darázs? Jó kérdés. A háziméhek nem látják a piros színt, az UV-t igen (passz, hogy pontosan melyik hullámhosszra érzékeny a szemük). Talán a darázs is hasonlóan lát, igaz, teljesen más a táplálékuk, könnyen lehet, hogy nagyon más spektrumot érzékelnek.
(#) ul_20 hozzászólása Ápr 30, 2023 /
 
Sziasztok!
Akvárium LED szalagos világítást szeretnék készíteni.
Az elképzelés, hogy egy reklámtábla profilba (110 mm-széles) beleteszek 8 db 1 m-es WRGB ledet.
A LED szalaggal és táppal nem is lenen gond. A vezérléssel akadt gondom.
Az igény az lenne, hogy reggel x időben bekapcsoljon a világítás, napkelte effektust szimulálva, tehát kb 10-15 perc alatt érné el a kívánt intenzitást. Majd 6-7 óra világítás után ugyan ez történne visszafelé fokozatosan kb 10-15 perc alatt megszűnne a világítás. Ha esetleg mindezt egy mobil appon lehetne beállítani az lenne a legjobb.
Azt hittem csak bemegyek az első led szaküzletbe vagy neten rendelek egy ilyen vezérlőt. De már három helyen is azt mondták ilyet bizony nem tudnak adni.
A házban elég sok WIFI-s kapcsolóm lámpám van BlitzWolf, azt hittem találok az ebbe a rendszerbe építhető Blitzwolf vezérlőt találok majd. De már úgy vagyok, hogy bármilyen WIFIs jó lenne.
Egy hasonlót találtam egy megosztott videó alapján, TC420 ami tudja az 5 csatornás vezérlést, de ezt úgy kell felprogramozni USB kábelen keresztül. Ha változtatni akarok valamit mindig le kellene szedni és újraprogramozni.
A másik kérdésem az lenne, led szalagból mindenképp kültérit használjak vagy elegendő az IP20-as is? Az akváriumnak van üveg teteje, minimális a párolgás és a LED szalagok maguk is egy plexivel takart ALU profilban lennének.
Köszönöm a segítséget. Remélem laikusként sikerült leírnom mit is szeretnék.
(#) Gafly válasza ul_20 hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Saját tapasztalat:
Meguntam, hogy mindig kiég az akváriumban a T5 fénycső.
Saját eszem szerint LED-esítettem, hiszen mérnök vagyok, LED rajtam nem fog ki.
Pikk-pakk kidöglött benne minden, beleértve még a növényeket is, de nagyon szuper a fénye.

Az akváriumot sterilen elvitték már az ingyen vihetőben, de van még abból a spéci LED szalagból, ha kéred.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Biztos nem öntözted rendesen a növényeket.
(#) Andralin válasza Bakman hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Köszi a hasznos tippeket! A méhekről nem is tudtam ezt. Reménykedek, hátha kikeverhető lesz egy olyan spektrum is, ami nem ingereli a darazsakat

Sokat böngésztem a LED szalagok közül és végül ezt találtam, ami SMD5050-es RGB, 60 db és 14,4 W/m és árban is nagyon jó, még olcsóbban jön ki, mint az a nagyon gagyi, amit először kinéztem:
Optonica ST4316

Mit gondoltok erről a szalagról? Ez nem tűnik annyira rossz minőségűnek, ezt megvehetem szerintetek?

És hozzá tápegységként erre gondoltam, ami igaz, hogy 400 W-os és én csak maximum 144 W-ot fogok használni, de az sohasem baj, ha alacsony terhelés mellett működik egy táp ráadásul kültéri is, ehhez képest igazán barátságos áron van:

V-TAC VT-21401 12V/400W

Lenne még egy fontos kérdésem. A kábelezést hogyan méretezzem a vezérlőtől a szalagokig?
Két darab 5 méteres szalagom lesz, mindkettőt külön fogom betáplálni. Maximális fényerőn 72 W a fogyasztása egy darab szalagnak, ez azt jelenti, hogy az R/G/B ereken 2 - 2 A, a +12V-os éren pedig az eredő 6 A folyhat. LED-es webáruházakban lehet kapni szép színes 4 eres vezetéket RGB szalaghoz, lásd a csatolt képet, de ezek csak 4×0,35mm-esek, vagyis AWG22-es.

Nézegettem terhelhetőségi táblázatokat és azt találtam, hogy AWG22-es legfeljebb 0,92 A-el terhelhető. Akkor ezek a szép színes 4 eres vezetékek teljesen használhatatlanok egy 5 méteres, 72 W-os szalaghoz? Táblázat szerint 6 A-hez minimum 1,5 mm2 kellene, de még az is éppen csak határon van, minden ráhagyás nélkül, igazából a 2,5 mm2 lenne megfelelően túlméretezve is.

Mit gondoltok, az a biztos, ha jó vastag, másfeles vagy 2,5-es vezetékekkel kötöm össze a vezérlőt és a szalagokat? Vagy túlgondolom ezt az egészet és gyakorlatban teljesen megfelelne az e célra árult szép színes AWG22-es szalagkábel is?
Ha ez számít, akkor a bekötések hoszza legfeljebb 40-50 cm lesz, szabadtérben, lengő vezetékkel, nem tervezem becsatornázni sem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2023
(#) szs válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 30, 2023 / 1
 
Kicsit túlgondolod -de nem nagyon.
Én legalább 1mm2-en vezetném a szalaghoz azt a 6A-nyi áramot, mert akkor méterenként csak 0,1V feszültség(esés) lesz rajta.
(6AX0.0175Ω=0.105V)
Ha pár méter a vezeték, akkor ez jó
Ebből is következik az is, hogy jobb, ha több szakaszban táplálod a 10m szalagot, mert belül elég vékony vezeték lehet benne.

Ui: de azt is jó megmérni, hogy vezetékenként van-e az a 6A, vagy összesen. Mert ha vszínenként csak 2A, akkor harmadannyi áramhoz harmadannyi keresztmetszet is elég lehet.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2023
(#) Andralin válasza szs hozzászólására (») Ápr 30, 2023 /
 
Nem lenne több méter, biztosan fél méter alatt lenne a hossza.

Négy eres szalagkábelből nincsen 1 mm2-es, ugye, ne is keressek olyat?

Eszembe jutott mégegy lehetőség. Az 5 méteres szakasz egyik végét ezzel a gyári színes AWG22-es szalagkábellel táplálnám meg. A másik végére pedig csak a +12V-os érre rákötném pluszban a + tápot egy sima másfeles vezetékkel, mivel ez viszi csak a nagyobb áramot. Ez szerintetek működőképes lenne? Vagy maradjak inkább a javasolt 4x1mm2-es betáplálásnál?

Vagy mégegy verzió. Kapható ilyen színes 5 x AWG22 kábel is, öt eres RGBW LED szalaghoz hirdetve. Esetleg vehetnék ilyet, és a +12V-hoz felhasználnék belőle 2 eret is (fekete + fehér).
De kapható még 6 eres verzió is (6x22 AWG) RGBWW szalaghoz, azzal már 3 eret tudnék felhasználni a +12V-ra.
A hozzászólás módosítva: Ápr 30, 2023
(#) szs válasza Andralin hozzászólására (») Ápr 30, 2023 / 1
 
Azt a számolást vedd figyelembe, amit felírtam.
Én most feltételezem, hogy a 6A akkor van, ha minden szín világít, és minden színnek külön veuetéke van (nem is igen lehet másként szerintem). Ha 3 szín van, akkor 3X2A van. Ha fél méter a távolság, akkor (2AX0,0175Ω) csak 0,035V feszültség esik méterenként,ha 1mm2 a vezeték, és (mivel nemcsak el kell jutni a pozitívnak, hanem vissza is kell jutnia a negatívon) pont ennyi lesz. Tehát (elvileg) elég lenne a 0,35-ös is, hiszen akkor is csak 0,1 lesz a feszültségesés.
De (ha négy vezeték van) akkor a negatív szál közös lehet. Az 1m-en nem sokat számít, de beszéltük, hogy azt a 10m szalagot érdemesebb lenne több helyen táplálni. Végülis, ha "körbeér", akkor egymás mellett lesz táplálva, akkor jó is lehet.
Következő: »»   50 / 53
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem