Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő építése elejétől a végéig
Lapozás: OK   85 / 93
(#) Suba53 válasza compozit hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Köszi. Régen volt már.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Még biztosan nem szúrta ki eléggé a szemeidet, hogy évek óta DC csatolt erősítőket hallgatok és én egészen biztosan nem vitatkoztam veled ezen.

Egy árva betűt nem írtam relékről az utóbbi néhány oldalon. Az SSR-ről is csak annyit, hogy ezek vannak a tápregenerátorban, oszt kész.
Előtted nem kell magyarázkodnom, mert minek... de ezek a tények.
(#) Karesz 50 válasza compozit hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Jó, értem... a fesz-idő terület...
(#) compozit válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Az a baj, hogy te olyan vagy, mint a ló szemellenzővel. Semmire nem figyelsz ami nem erősítő, vagy nem szinuszos, meg nem drót a falon belül vagy kívül, stb. Ha odafigyeltél volna, akkor a Suba 53-nak leírt szösszenetemben benne van a válasz!
Másokat is érdekel? Nem tették fel a kérdést... egyébként a tekercsek topikban írtam egy kisebb eposzt a fluxusról, olvassák el. Ezt is magyaráztam neked és nem egy-két e-mailben...
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Amikor a földelt kimenetű erősítő csináltad, konkrétan erről vitatkoztunk, én a kimeneti leválasztókondikon akadtam fenn, mint kizáró tényező részemről.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Ott a "kimeneti leválasztó kondi" egyben pufferkondi is. Nehéz lenne kihagyni a jelútból.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Értem én, ezért nem kéne nekem.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Aug 19, 2023 /
 
Nem is ajánlgattam neked soha. Egyébként annak nem olyan rossz a mély átvitele. Más hibái vannak.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Aug 20, 2023 /
 
Javaslok egy egyszerű kísérletet. De aki "játszott" már függvény generátorral végig sem kell csinálnia, mert el tudja képzelni milyen hangokat hallana.
Ha meghallgatunk hangszórón keresztül egy 1 Hz-es szinuszjelet, nem hallunk semmit, csak látjuk, hogy mozog a membrán szép lassan előre-hátra.
Az 1 Hz-es négyszögjelet már halljuk 0.5 mp-ként egy éles csattanás formájában.
Tehát egy 2 Hz-es csattogást hallunk.

Mi történik ha négyszög impulzust állítunk elő a 'B' ábra szerint? Ugyanazt a hangot fogjuk hallani mintha a 'C' ábra szerinti 2 Hz-es négyszögjelet hallgatnánk. 0.25 másodpercenként egy csattanást.

De akkor mi van akkor ha ennek az 1 Hz négyszög impulzusnak a szélességét kezdjük el csökkenteni? Eleinte két frekvenciát fogunk hallani. Két gyors egymást követő csattanást fél másodpercenként.
Tovább csökkentve az impulzus szélességét, a két csattanás ismét egy hanggá fog összeolvadni, de megváltozik a hangszíne. Másként fog hangzani, mint az eredeti 1 Hz-es négyszögjel, mert megjelennek a felharmonikusok. Ennek is megvan a törvénye, a Fourier analízis.
Ha mondjuk az impulzus szélessége 1 ms, akkor ennek felharmonikusai 3,5,7,9... 19 kHz-en vannak... egészen a végtelenig.
Ha az impulzus szélességét lecsökkentjük mondjuk 100 us-re, ennek a felharmonikusai már 30,50,70,90... stb... kHz-en lesznek. Ezeket már nem halljuk. A "csattanás" hangja ismét olyan lesz, mint a "sima" 1 Hz-es négyszögjelé, csak halkabb. De az amplitúdót megnövelhetjük és akkor semmi különbséget nem fogunk hallani az 1 Hz-es impulzusjel és az 1 Hz-es négyszögjel között. Sőt, az elég keskeny impulzusnak már azt is megengedhetjük, hogy aszimmetrikus legyen... nem fogja tönkretenni a hangszórót, mert jelentéktelen DC összetevőt fog tartalmazni... vagyis az átlagértéke (majdnem) nulla lesz.
Tehát fülre nem fogjuk tudni megállapítani, hogy az 'A' az 'E' vagy az 'F' impulzust halljuk-e.

Mi történik ha tovább csökkentjük az impulzus szélességét a tizedére, vagy a századára és ezzel arányosan növeljük az amplitúdót? A 10, vagy 1 us szélességű impulzust már nem fogjuk hallani? Ugyanúgy hallani fogjuk és fülre továbbra sem tudjuk megkülönböztetni az 1 Hz-es négyszögjeltől.
Ha az impulzus szélességét nullára, az amplitúdóját a végtelenre növeljük, eljutunk a Dirac-delta impulzushoz, ami ugyan, már csak matematikai zsonglőrködés, de a gyakorlatban miért ne lehetne előállítani egy 10 ns szélességű 1000 V-os impulzust például, ami már különböző mérésekhez kielégítő eredményt ad. Sőt az ennél kisebb és szélesebb is elegendő akár egy hangszóró, akár egy erősítő vizsgálatához (hogy a hifi-nél maradjunk).

Hogy miért írom ezt éppen deebo-nak? Hát azért, mert van az a rezgőkör amit a tápvezeték induktivitása és a szűrőkondi kelt életre. Van a tápelnyomás, ami ezen a frekvencián kb. nulla. Van egy halom rajz, szimuláció, mérés, amit ezzel kapcsolatban kitettem. Van az az 1R-os csillapító ellenállás aminek a hatását leszimuláltam, megmértem, meghallgattam. És van egy deebo aki értetlenül áll az események előtt és nem tudja hová tenni az egészet.
Erről szólt ez a Dirac-delta izé.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 20, 2023 1 /
 
Milyen zenéket hallgatsz te, ami tele van ilyen impulzusokkal? Amúgy a 10 vagy 1us jelet nem fogod hallani, mert ki sem jut az erősítőből, de normális esetben be sem, mert fennakad az aluláteresztő szűrőn. Az a baj, hogy amit művelsz az elméletben igaz és oda is kellett rá figyeljek, amikor DAC-ot csináltam például, mert az első verzióban az IC a vékony tápvezető sávján szétrángatta magalatt a tápot a digitális oldalán.

De egy erősítőnél ennek nincs jelentősége, mert nem fordul elő. Képtelenség!

Lehetne itt azzal jönni, hogy, ha a forrás jelben nincs is ilyen impulzus, akkor mondjuk kerülhet a kimenetről az erősítőbe, amit a visszacsatolásnak kell lekövetnie, vagyis a tápáramkörnek is tudnia kell kezelni, de a kimeneten is legfeljebb kontakthiba esetén fordulhat elő ilyesmi, akkor meg már úgyis más problémáról beszélünk, nem üzemszerű, mert hangszóró ilyen impulzust nem tud visszalökni.

Te olyan dolgokkal foglalkozol, amiknek MHz-es tartományban lehet jelentőségük, miközben ilyen jel nincs a zenében, mégis mi a bánatos lófüttyért változna az erősítő hangja? Persze lehet más ahangja, a soros ellenállástól, de lehet, hogy azért, mert torzít, mint az őrület.

Ezért kéne méréssel ellenőrizni és alátámasztani az elméleteket, nem beképzelni maganak. És a mérés nem azt jelenti, hogy megméred hogyan reagál egy soha elő nem forduló impulzusra a táp, de még csak azt sem, hogy a szinusz generátorod kimenetét méred, hanem azt szokás mérni, hogy a hangfrekvenciás sávban változik-e bármi is, amit az AES szerint mérni kell/lehet.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Aug 20, 2023 /
 
Az AES szabvány engem nem érdekel. Itt egy mérés valóságos zenei jellel a "műhely DVD játszóval" és a Brüel and Kjaer mérő erősítővel, 300 uV-os méréshatárban.
A Brüel " Rec.Out" kimenetén a mutató végkitérésénél 5 Veff a kimeneti feszültség.

Az előerősítő kimenetén 2.8 Vpp van. A sávszélessége: 0-560 kHz (-3dB) tehát a 1 us-es impulzust gyakorlatilag erősítés veszteség nélkül átviszi.
A szkóp GND csipesze a TP GND ponton, a mérőcsúcs a második fokozat +12 V-os tápfeszültség ingadozását méri.
A szkóp átlagosan 10 Vpp amplitúdójú jelet mutat, ami 580 uVpp feszültségingadozást jelent a mérőponton (a tápfeszültségben).

Az egész mérés érdekessége, hogy van benne egy állandó frekvenciájú 86 kHz-es impulzus.
Ez akkor is ott van ha nem szól a DVD játszó. Ha kikapcsolom eltűnik. A DVD kapcsolóüzemű tápját mérem ki az előerősítő tápsínén! Érdekes nem? A többi egyéb ingadozás a szkóp képen a zene.

Mondjuk legyen 20 dB az erősítő tápelnyomása ezen a frekvencián. Az előfok kimenetén ekkor a zenei jelhez (a 2.8 Vpp-hez) keveredik 58 uVpp zavarjel. log(2.8/58E-6)*20=93 dB
Ez durván 0.002%. A gyakorlatban lehet ez több is, kevesebb is... nem lehet tudni.
A lényeg, hogy kimérhető, csak még többet kellene foglalkozni ezzel.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2023
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 20, 2023 /
 
Mi mérhető ki? 86KHz van egy rossz eszköz kimenetén jelentéktelen amplítúdóval? Na és? Hallod a 86KHz-et? A 16-ot sem... Kit érdekel hogy rosszul szól, egy rossz berendezés? Mik történik akkor, ha megjelenik az erősítő kimenetén egy 1MHz-es gerjedés mondjuk? Mértem, hallgattam, amikor anno próbálkoztam. Semmi nem történik, melegszik az erősítő, de még gerjedés mellett is nagyszerűen dolgozott alacsony torzítással a HF tartományban. Nincs jelentősége!

Tudod minek van jelentősége? Amikor tegnap méregettem, észrevettem azt, amit az illető is egy cikkben leírt, hogy a hangszóróknak mennyire magas a torzítása, ugyanis IMD méréskor folyamatosan emelkedő két színusz mellett, amikor már a mérőjelet nem, de torzítás formájában hallani lehetett a hangszóróból az 1KHz-et, ugyanis 1KHz különbség volt a két szinusz között és Vifa BC25-ről van szó, nem valami teszkós hangszóróról és nem az erősítő torzított.

Ezzel foglalkozz inkább, ha pénzt költesz, vegyél minőségi hangszórókat, de gondolom ez nem érdekel téged, mert hát valós probléma és lehetne ellenőrizni is, nem csak meséket kitalálni rá.
(#) Karesz 50 válasza deebo hozzászólására (») Aug 20, 2023 / 2
 
Nekem Peerles hangszóróim vannak és bár nem szeretek pénzről beszélni, de most nézd el nekem. Ezért a dobozért már le akartak perkálni 1 milliót kp.-ben a kezembe, de rákérdeztem az illetőre, hogy ugyan mit vegyek ennyi pénzért ehelyett? Ő sem tudta, meg én sem.
Tehát nekem egyelőre nincsenek hangszóró/hangdoboz gondjaim, sem hallásproblémáim.
De azért köszönöm a kioktatást.

Az erősítők lelkivilágáról pedig még igen hiányosak az ismereteid, de örülök, hogy neked az is tetszik amid most van. Ne is legyen jobb, ha ebben nem találsz hibát. A te igényeidet ez is bőven kielégíti : )
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 20, 2023 3 /
 
Ó a jóöreg sok pénzt akartak adni érte érvelés, zseniális, köszönöm.

Hadd foglaljam össze, hogy mit is képviselsz.
- A szabvány nem érdekel. (itt már helyed nincs szakmai berkekben)
- Az elfogadott érzékszervi összehasonlítás egyetlen módja sem érdekel.
- Minden elborult marhaság elméletedet bemondásra kellene elfogadnunk, mert csak.

Gratulálok Károly, igazi szagember vagy, csak így tovább.

Az erősítőkenk lelkük nincs, és mivel még mindíg nem tudod megmagyarázni (bizonyítást nem is várok már) hogy a hallható tartománytól sok nagyságrenddel magasabb frekvencián történő viselkedés mégis miféleképpen képes változtatni egy erősítő hangzásán, miközben mérhető változás nincs, a véleményed annyit sem ér, mint a WC papír. Pontosan olyanok a megállapításaid, mint a koreaiak új szupravezető felfedezése, egy nagy humbuk az egész. De örülök, hogy vannak birkák, akik beveszik és sok pénzt hajlandóak fizetni érte, ezt az üzletágat ők tartják életben.
A hozzászólás módosítva: Aug 20, 2023
(#) shany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Idézet:
„Ezért a dobozért már le akartak perkálni 1 milliót kp.-ben a kezembe, de rákérdeztem az illetőre, hogy ugyan mit vegyek ennyi pénzért ehelyett?”
Manapság egy komolyabb, mondjuk úgy "csúcsminőségű", 3 utas hangszórókészlet többe kerül...és hol van még a doboz és a hangváltó? ( ha a szokásos, szobai használatra szánt, hifi/highend passzív konstrukcióban gondolkodunk )
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2023
(#) deebo válasza shany hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
A peerless meg a tizedébe talán, ésszerű lett volna eladni és újta építeni jobb hangszórókkal.
(#) shany hozzászólása Aug 21, 2023 /
 
Információ hiányában, nyilván nem lehet megalapozott kijelentéseket tenni...
- Peerless hangszóró árak pl.:
https://www.soundimports.eu/en/brands/peerless-by-tymphany/?ss360Se...3A1%7D

- hangváltóra is el lehet szórni akár sok százezret is

- az üres hangdoboz, a "famunka" (faipari alkotás) ára is nagyon széles palettán mozog, akár milliós-, több milliós költség is lehet. pl. egy komolyabb:
(#) deebo válasza shany hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Én azt is megértem, ha egyszerűen nem akar vesződni újak készítésével, konkrétan én is a dobozzal kínlódok, csak mint érvelés érdekes jelenség.
(#) teddysnow válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Szerintem az ilyen apróságok játszanak szerepet abban, hogy egy erősítőnek tetszik a hangja vagy sem. Úgy gondolom, hogy akik tudnak úgy zenét hallgatni, hogy az csak szimplán szól a háttérben és akár még tudnak dolgozni is mellette, azok erre nem érzékenyek. Az agy a dobhártyáról jövő impluzusokból, jelalakokból információt állít elő számunkra, hogy mi is böködi a fülünket. Folyamatosan dolgozik és ha valamit nem tud dekódolni, akkor ezt fárasztó lesz hallgatni egy idő múlva.
(#) deebo válasza teddysnow hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Azért mert: Fejtsd ki légyszíves.
(#) Karesz 50 válasza shany hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Igen, ismerem a "hájend" árakat. Ezt a dobozt egy neves olasz konstruktőr (Enrico Loyk) tervezte... talán saját magának, esetleg megrendelésre de nem vitték el, nem tudom. Miután meghalt - Békéscsabára nősült, Német országban dolgozott, válása után Érden élt - a doboz kissé kalandos úton, de végül hozzám került. Én pedig nagyon szeretem a hangját. Doboztalan (6 cm vastag előlap), torzítatlan, lineáris, jó impulzus átvitelű. Enrico kizárólag elsőrendű szűrőkkel dolgozott. Az impedancia menetét megmértük, ennél többet nem tudok róla és nem is érdekel. Én nem foglalkozom hangdoboz építéssel és nem is izgat ez a téma.
"deebo" doboza biztosan sokkal jobb... majd egyszer elhozza és meghallgatjuk.
A tiéd viszont egész biztosan jobb ennél... nyomon követem az eseményeket a másik fórumon.

CAM03108.jpg
    
(#) Karesz 50 válasza teddysnow hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Tényleg így van, ez az első olyan erősítőm ami nem idegesít ha a háttérben szól. Néha felfigyelek egy-egy hangra aztán visszazuhanok "alfába". Legtöbbször még arra is lusta vagyok, hogy lemezt cseréljek... kétszer-háromszor (nem-)hallgatom meg ugyanazt. Ha pedig zenét akarok hallgatni, leülök és csak arra figyelek, ilyenkor természetesen 6-10 dB-lel hangosabb.
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 21, 2023 /
 
Én nem mondtam egy büdös szóval sem, hogy az enyém jobb lenne, értelmes doboz híján jelenleg egy kalap lófütty az enyém.

De, mivel a hangszórók a leggyengébb láncszemek, talán érdemes lenne foglalkoznod vele, ugyanis valódi, drasztikus hangzásjavulást lehet elérni, ha sikerül jobb hangszórókat szerezni.
(#) shany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 22, 2023 / 1
 
Csupán arra céloztam eredetileg, hogy nem szabad elkótyavetyélni dolgokat alapos utánjárás nélkül. Ha a hangsugárzó eladása után feljebb akarnál lépni, vagy akár csak elérni az előző színvonalát, lehet, hogy mélyen zsebbe kellene nyúlni.
OFF
A hangsugárzó tervezés eléggé összetett, különböző kompromisszumok lehetségesek. SZVSZ egy masszívan sávkorlátozott rendszerben mint a hangsugárzó, a legfontosabb az egyenletes frekvenciaválasz szemből és oldalirányokból egyaránt, valamint szintén első helyen kiemelve az (rendkívül) alacsony-, és hangnyomásra is lassan emelkedő nemlineáris torzítások.

A Peerless széles termékpalettáján vannak jól használható hangszórók, akár igazi gyöngyszemek is: pl. ebben a pillanatban (még) ezt a középhangszórót használom:
https://www.soundimports.eu/en/ne149w-08.html?id=128183210
https://doc.soundimports.nl/pdf/brands/Peerless%20by%20Tymphany/NE1...08.pdf

mérés:
https://hificompass.com/en/speakers/measurements/vifa/vifa-ne149w-04

Saját véleményem szerint, igazi "lopás megvenni" kategória. Rendkívül kiegyenlített átvitelű, néhány modernebb hangszóróra jellemzően: rendkívül alacsony torzítású középhangszóró. Mondjuk úgy, ultra nagy felbontású...
Mások is felfigyeltek már rá természetesen, pl. gyári alkalmazásban:
https://www.hitspace.hu/shop/barefoot-sound-micromain27-gen2-1825?c...#attr=

házi mérések
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2023
(#) Karesz 50 hozzászólása Aug 22, 2023 /
 
Említettem, hogy változni fog az előerősítő kapcsolása. Hogy teljesen árammentes lehessen a GND (csak a jFET-ek gate árama fog folyni rajta) az előosztó átkerült az első fokozatba, a bemeneti impedancia illesztő paneljére. A main board-on hat helyett csak öt panel lesz, ezzel rövidülnek a tápvezetékek is. Ha már új main board, akkor ne lifegjenek a levegőben nyákok (nagyon zavart)... kicsit fúrtam-faragtam (3 napig). Néha jól jönne egy CNC maró (is), azzal 3 perc lett volna. Dehátnincs.
A két nyák elvileg holnapra készen lesz. Nem tudom el sem képzelni mennyit fog majd változni a hangja és vajon milyen irányba. Ha rosszabb lesz (de ezt nem tartom valószínűnek) akkor visszacsinálom, oszt kész.
Ennek a semmi kis szösszenetnek annyi a jelentősége, hogy megtudjuk vajon mennyit jelent ha a referencia feszültségek - a neminvertáló bemeneteken - nagyon-nagyon megközelítik az ideális, zavarmenetes 0V-ot.

CAM03297.jpg
    
(#) shany válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Idézet:
„Hogy teljesen árammentes lehessen a GND (csak a jFET-ek gate árama fog folyni rajta)”


A GND-k ugyanúgy rövidrezárt meneteket alkotnak majd, és a menet különböző geometriai pontjain fog csatlakozni az áramkör?
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2023
(#) Karesz 50 válasza shany hozzászólására (») Aug 22, 2023 /
 
Részben. A bemeneti fokozat GND-jének lesz "ki-bemenete". A "bemeneti" GND a generátorkör jelföldje, a "kimeneti" GND-re a tápszűrőkondik csatlakoznak. A hurok az árnyékolás célját szolgálná.
A 2. és 3. fokozatnak van ki-bemeneti GND-je, de a main board-on ez már "nc" láb, próbából be lehet kötni utólag. (A lábkiosztás miatt most már be kell tartanom az ideiglenes "házi szabványt".)
A fázisfordítónak egy GND pontja lesz, ez az első változatnál is így volt.

Mivel most csak a bementi fokozat lesz cserélve, a többinél még van némi káosz.
Ezeken a földhuroknak látszó GND izéken (még a múltkoriban) átvágtam a fóliát, hogy ne legyen földhurok, de a zajban nem történt semmi változás (mérve) - így meghagytam őket "huroknak".

Még nem végleges semmi, ha van valami javaslatod szívesen veszem és kipróbálom.

Időközben sokat bogarásztam a Brüel mérőerősítő nyákrajzát. Ők is megküzdöttek vele rendesen... ott is fenntartották néhány helyen az összekötések, megszakítások lehetőségét. Még tíz év múlva is változtattak - nem tudni mit. Persze ez nagyon primitív szerkezet egy Brüel-hez képest, de nekem feladja a leckét ha a maximumot szeretném kihozni belőle.
A hozzászólás módosítva: Aug 22, 2023
(#) deebo válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Az árnyékolásba szoktam tenni egy megszakítást valahol ezzel elkerülve a hurkot.
(#) mateatek válasza deebo hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
Nem az lesz a valódi hurok? Egy frankó, egy menetes tekercs? Bocs, hogy beleszólok, de amíg rövidre van zárva, addig csak a rezonancia frekvenciáján indukálódhat benne zavarjel, ami vélhetően nagyon nagy freki. Amikor megszakítod, akkor minden elektromágneses erőtér indukál benne áramot.
(#) pucuka válasza Karesz 50 hozzászólására (») Aug 23, 2023 /
 
A hurok probléma vizsgálatához (a minta, vagy kész áramkörön) hívást indítasz a mobilodon úgy, hogy a mobil az erősítő mellett van. Minjárt meghallod ha hurok van.
Következő: »»   85 / 93
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem