Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   218 / 236
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Hálózati átkapcsoló be van építve az inverterbe akkor ez külön még minek bele?Hozzá?Vagy ha nem süt a nap nem akarod hogy aksiról menjen?Hameg nincs aksi csinálja magától.
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Azért mert van az inverternek egy saját fogyasztása állandóan mikor a hálózat is rajta van. Folyamat fogyaszt 70w körül. Ez 30 nap alatt elég tetemes fogyasztás. Havonta 50kwh már elgondolkodtatja az embert hogy kiküszöbölje. .
(#) dara válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
De akkor nem működik az invertered.Az enyém megy éjjel nappal míg van az aksiban a nap ingyen volt bele a fenét sem érdekli hogy mennyit fogyaszt.Az én inverterem Kb 25W fogyaszt éjjel mikor nem megy semmi,de ha 70 fogyasztana az sem érdekelne.
(#) antikzsolt válasza dara hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
De megy hálózat nélkül is akár akkumulátor nélkül is csakis napelemről. Ezt már rég leteszteltem.
Mikor lesz elég napfény hogy tele legyen az aksi és a házat is ellássa le fogom magamat kapcsolni a hálózatról. Valahogy nincs kedvem ezzel foglalkozni ha van rá lehetőség automatán.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2023
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Nálam eddig összesen 3 vagy 4 olyan nap volt amikor reggelre átkapcsolt az inverter. Nyilván a tél folyamán lesz még több ilyen nap, na de kérdem én, melyik a jobb, üzemeltetni a rendszert napelemről ameddig csak lehet, vagy folyton kikapcsolgatni? Mi értelme van akkor az egésznek? A termeléshez kell igazítani a fogyasztást.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Valamit félre van értve. A külső hálóztatott kapcsolom le hogy ne fogyasszon az inverter belőle 1A se. Mert hiába van 5kw a napelemekben aksi tele 0 fogyasztó az inverteren akkor is folyamatosan vételez áramot a hálózatból. Akkor igazítsad a fogyasztást hozzá nyugodtan. Főleg ha nincs termelés télen semmi.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Miért ne lenne termelés? A pincében vannak a panelek? Meg fogom majd nézni az enyémet de úgy emlékszem hogy az enyém azt a 22W-ot ami a működéséhez kell azt is ugyanúgy az akkuból veszi és nem a hálózatból.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 21, 2023 /
 
Hát ha éjszaka van akkor biztosan termel egy nagy kövér 0. Amúgy most néztem meg az invertert hogy mennyit is termelt ma. Kb 1 óráig volt a minimum feszültség felett aminél elindul az mppt. Kb 1-2 kwh termelt egész nap. Esett borús idő.Kb annyit megtermelt amit el is fogyasztott. Aksit érdemben nem töltötte inkább 0% Akkor megkerülöm az invertert és ha van elég áram a napelemből menjen az aksiba, egy felesleges 70w fogyasztó nem kell nekem.
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
Még az előbb is pluszban voltam, több volt a bejövő mint az aktuális fogyasztás. Az akkuba nem sok ment, de egy darabig kihúzza vele, holnap talán több megy bele.
A piros sorok (GRID) a hálózat, pont annyit vesz fel a hálózatból amennyit ott mutat, 0W-ot. Ennek az elsődleges forrása az akku, a hálózatból csak akkor vesz fel áramot ha bypass-ban van, vagy ha engedélyezve van hogy hálózatról is töltsön.

hálózat.jpg
    
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
Hello! Ezt láttad már?
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
Hát igen pont ettől lettem eltanácsolva hogy ne mert leég a házam, felrobban a világegyetem stb. A rettegett fázishatás. Helyette vegyek egy 3kg trafót százezerért és még költsek rá fél milliót mert az a jó és működik. Az az igazság hogy már az egészet elengedtem a fenébe. Kidobom a jól működő buta bojleremet és veszek egy olyat ami okos 300.000ft és kb 5 év múlva tönkre is megy. Mert ide is beették magukat a vegyed meg használd és dobd el hamar mert javíthatatlan emberek. Süt még a napelem is már megy a hulladékudvarba az aksival együtt mert bizony nem ér semmit sem stb. Bővebben: Link
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
Én sem értek egyet a fázishasítással, de itt ezt művelik.
"kb 5 év múlva tönkre is megy." Kis optimista..
(#) antikzsolt válasza proli007 hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
Amúgy nem tudom mi a gond a fázis hasított berendezéssel. Rengeteg ilyen termék van. Fúró porszívó stb. Még inverter a falon is van. Mégsem haltunk meg mindenki is. Az 5 év van benne némi (sok) szerencsefaktor.;
(#) proli007 válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
Ha nem haragszol, én most nem ragoznám végig ezt a dolgot. De "rongálja a hálózatot".
Érdemes elolvasni, nem csak a szolgáltatóra vonatkozik.
Nem véletlen van ma már a tápokban a PFC és EMC vizsgálat. Ha megnézed, az okosóra, már kikiabálja a meddő fogyasztást is. Most még magánszemély nem fizet érte bűntető tarifát. De rövidesen fog..
(#) pipi válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 22, 2023 /
 
Hali!
Ezek szerint nem rajzoltál fázishasított szinuszkukacot...
Nem a fázishasitással - mint módszer - van a baj, hanem hogy az invertert ez "rosszul" terheli...
Szegény inverternek a kukac elején kevesebbet, a fázishasítás kezdetekor meg többet kellene termelnie... Szerinted jó ez neki? Ne azt nézd hogy "csak" 100W-ot akarsz kivenni, mert annak nem csak a kukac végén kell kijönni, hanem a teljes periódus alatt illik
(#) antikzsolt válasza pipi hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Igen nem rajzoltam mert lusta voltam ceruzát keresni. Akkor nullponti esetleg jó az? Pl. minden második hullámot engedek be az már 50% teljesítmény lefaragás.

2.jpg
    
(#) Kovidivi válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Van olyan SSR/Thyristoregység, ami sokféleképpen tudja a teljesítmény csökkentést, mint pl. a carlo gavazzi-tól: Bővebben: Link PDF - 21.oldaltól, ami nem csak fázishasítást tud, hanem egyszerűen kihagy szinuszhullám-részeket, vagy periódusokat, ha kell. Tud lágyindítást is, pl. infra- vagy normális fűtéshez, ahol a bekapcsoláskor a hideg fűtőellenállás miatt nagy áramok folynának.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2023
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
zért itt eléggé keveritek a fogalmakat.
Az inverter általában a max. teljesitmény felvételére reagál - áll le ( hasonloan mint az FI kapcsolo). Azaz egy 1000 Wattos fogyaszto akkor is 1000Wattos lesz, ha 1 percre kapcsolod be, meg akkor ha 1 orára. Ennek ellenére a fogyasztása vagy 1 kWh/60 lesz vagy 1kWh. Persze tud az inverter némi tulterhelest kezelni. ( adatlap ), de valoszinu azt amit a kollega akar igy nem lehet elérni.
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Az én hozzászólásaimra kérlek ne reagálj, egyébként sem írtam semmi teljesítményről.
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Csak ugye azt javasoltad, hogy szaggatva csomagokban kapcsolja be a fogyasztot. Ha nem akarsz reakciokat a mondokáidra, akkor roszz helyen vagy.
(#) lalca válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Nagy kuszaság van a fejekben.
Nem a teljesítményt kell nézni, hanem a pillanatnyi áramfelvételt!
Pl. 1200w-os mikro 100%-on 1200 wh-t fogyaszt, 10%-on 120-at. De amikor bekapcsol, az áramfelvétele egyforma.
Fázishasításnál ha a színuszhullám közepén kapcsol, hiába fele a teljesítmény-felvétel átlagban, pont a legnagyobb árammal kapcsol be, könnyen leseggel a napelem vagy a (kisebb) inverter.
Egyébként amit linkeltem trafót nem 300 000 "csak" 16 000, igaz, nem lehet szabályozni.
(#) Skori válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Ami a berakott ábráidon van azt magyarul úgy hívják, hogy periódus-csoport szabályozás. Ezzel általában nincs gond, mert a fázishasítástól eltérően ez nem juttat a hálózatba annyi felharmonikust (meredek felfutású jelet), mert mindig a nullaátmenetnél kapcsol.
A hálózatba jutó felharmonikusokkal az a baj, hogy a (kapacitív - induktív meddőhöz hasonlóan), a felharmonikus áramok nem szállítanak hasznos energiát, de a hálózatot terhelik, melegítik a vezetékeket, trafókat stb...
(#) antikzsolt válasza lalca hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Kicsit idegből írtam a számokat mert gondolom olvastátok a szigetvári konzervgyárat. Na ott dolgozom még én is és minden egyes nap megy a fejetlenség ezerrel. Nem kapunk információkat.
Igen tudom hogy kb annyi az az összeg amit írtál. De egy olyan trafó amit lehet szabályozni az már igencsak drága.


Amúgy jó hír. Új Aksi új bms inverter összekötve most megy a balanszállás. Csak finomra kellene hangolni.
(#) erbe válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 23, 2023 /
 
Idézet:
„Tud lágyindítást is, pl. infra- vagy normális fűtéshez, ahol a bekapcsoláskor a hideg fűtőellenállás miatt nagy áramok folynának.”

Hogyan műveli a lágyindítást? Talán bizony fázishasogatással?
Normál fűtésnél nincs akkora ellenállásnövekedés, mint pl. az izzószálas lámpánál. Az infrasugárzónál kicsit nagyobb, de egy bojlernél jóformán semmi. Bár a csőben samottporban van a szál, de soha nem fog pirosan izzani.
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 24, 2023 /
 
Sajnos igazam lett megint. 5ft veszik meg az áramot viszont a napelemes a mindenkori árát fizeti meg. Jah és nem lesz olyan hogy a feltöltött áramot használja el. Az már nem létezik ahogy fel lett töltve

Bővebben: Link

Innentől kezdve a napelemes rendszerekhez halottak lesznek minden téren. Mert csak pár elvakult fogja megépíteni.b
(#) Kovidivi válasza erbe hozzászólására (») Nov 24, 2023 /
 
Igen, fázishasítással, de ez látszik is az ábrán, ha megnézted. Elég informatívak a képek, ezért raktam fel.
(#) zolika60 hozzászólása Nov 24, 2023 /
 
Van-e itt olyan felhasználó, aki az EON-solar-nál dolgozik? Vagy esetleg ismer olyan embert aki igen? Előre is köszönöm, ha valaki válaszol.
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 24, 2023 /
 
Üdv.

Van CALB L173F230 Prismatic 230Ah LiFePO4 - 3,2V aksi és JK Smart Active Balance BMS B1A24S15P bms. Na mármost sikerült életre kelteni elsőre de néha van pár furcsaság.
Volt egy Túl nagy töltés védelem. Max 30A inverter által beállítva. Jelenleg maximum 20A. BMS közbeszólt hogy sok ez. Valami beállítási hiba volna vagy tényleg sok?

12 számú cella lehet gyengélkedik mert az hamar leesett 2.5v. Holnap cserélem a tartalékra amit kaptam. Mondjuk pont az a cella is fújta fel magát amit garanciába visszaküldtem. Mi lehet ott a probléma? Rögizés stb rendben van. Hideg sincs mert 25fok körüli értékek vannak.
Segítenétek behangolni rendesen az inverterhez?
Az inverter 42 voltnál kapcsolja le az aksit hogy 0% van. 1v lépcsőben lehet változtatni.
20-80% közt szeretném tartani az aksit.
Egész délután csak balanszozás ment ami 0.007v lett. . majd egy ideje használom és a b6 képen látható hogy mennyire elcsúszott.

Most éjszaka nem tudom beállítani mert dolgozom de írni tudok majd. Sajnos a bms nem wifis csak Bluetooth van rajta. Emiatt hajloka cserére csak.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2023
(#) Ge Lee válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
Nem érzed úgy, hogy némi zavar támadt az erőben? Pár napja írtad, hogy BMS nélkül 3,33V van minden cellában, most meg a BMS széthúzta őket úgy, hogy több mint 2 tized különbség lett. Ráadásul minden cellád új. Ha megtalálom a videót belinkelem majd, ugyanígy jártak a JK smart-tal használt cellákkal is, a 2-3 százados különbségből másfél tizedet csinált. Egyébként, ha gyengébb egy cella a többinél akkor abban töltéskor nem a legalacsonyabb hanem a legmagasabb feszültség lesz.
(#) antikzsolt válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2023 /
 
De érzem hogy valami zavar van az erőben. Rendszeresen mértem bms nélkül akkor megvolt a 3.3 volt. Volt hogy lemerült aksival is mértem. Most töltöm fel az aksit SUB módban. 3.5voltig. Azután a ballansz megy továbbra is. AZtán meglátom mi történik. A 12 cella ami cserélve volt még nem volt nem esett át ezen a procedúrán.
Következő: »»   218 / 236
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem