Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   104 / 106
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Saját tapasztalat a tengerentulrol. Egy közismert keleti (M) gyár változtatott valamit a szüröjén. Persze senkit nem értesitett és továbbra is szállitotta az uj keramikus szüröket ugyanazon a néven a felhasználoknak, többek között annak a cégnek is ahol dolgoztam. Itt a szürök egy érzékeny müszerbe kerültek és le is gyártották az elsö 300 darabos sorozatot, de csak az élesztésnél derült ki, hogy baj van.
A müszerek nem hozták azokat a jellemzöket amik kellettek és az elödeik tették.
Honapokig tartott mire düllöre jutottak a gyárral és azt meggyözték, hogy vegye vissza a gyártási programba az eredetit is, és az ujnak adjon más nevet. (Az induktivitása az ujnak volt más, de ezt a gyárto honapokig konzekvensen tagadta). Majdnem fél évig nem tudott a gyár semmit szállitani egy primitiv alkatrész miatt. S gondold el hány millio ilyen szürö került ki korábban a gyárbol szerte a világba. Soha senki nem fogja tudni, hogy melyik van a kezében, az eredeti vagy az ujabb verzio.
Az ilyen esetet hogyan kezelnéd? Átnevezés, hamisitás, csalás?
Persze minden alkatrészt lehetne hetekig honapokig tesztelgetni, kiválogatni a legjobb egyedekeket ( valoszinü a gyárto sorokon is ezt teszik, de ne feledjük filléres tömegcikkekröl van szo jobban vagy rosszabbul definiált jellemzökkel, és a különbségek csak nagyon extrém esetekben merülnek fel.
Ki tudná ezt megfizetni?
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2023
(#) pucuka válasza melorin hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Zaj szempontjából az első fokozat a kritikus, a második, már nem annyira.
Az első fokozatban a jelhez hozzáadódik a fokot zaja, ezt erősítésszerezi (szorzás!)
a második, plusz hozzáadja a saját zaját.
Ebből következik, hogy a bemeneti erősítőnek a lehető legnagyobbat kell erősíteni.
(#) melorin válasza elektrorudi hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Idézet:
„A hangerő szabályzó potival, mindig be lehet állítani a megfeleő hangerőt”

Csak nem mindegy, hogy mennyit kell tekerni ehhez a potin. Ahogy kimozdítom a nulla állásból a potit, máris normális hangerőn szól, nagyon könnyen lerepül a fejemről a fejes ha véletlenül negyed állásba tekerem
(#) Suba53 válasza melorin hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Összességében nem is erősít túl sokat ez a fokozat.
A kérdés az, hogy miről járatod? Vonali szintű kimenetről, vagy eleve egy fejhallgató kimenetről, amit nem is kellene már tovább erősíteni?
Mekkora a hangforrás kimeneti jelszintje?

És azt áruld el, hogy mi a csudának kellett ezzel a problémával még egy topikban foglalkozni?
A fejhallgató erősítő topikban, ahová ez a kérdés is tartozna, már elkezdtek filózni rajta.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2023
(#) melorin válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
DAC adatlapja:
RCA at 2.0Vrms, 625 Ω
Lehet, hogy egyszerűen a fejhallgató túl érzékeny, de jó lenne ha mind a hangerőcsökkentést mind pedig a zaj megszűnését meg tudnám oldani. Mivel van rajta GAIN kapcsoló, jó lenne ha a LOW fokozat kb semennyit nem erősítene, a HIGH pedig a gyári lenne kb.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2023
(#) pucuka válasza melorin hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
A lejobb megoldás, ha magán a fejhallgatón (fejhallgató erősítő kimenetén) állítod a hangerőt, lehetőleg logaritmikus karakterisztikájú potíval.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2023
(#) Suba53 válasza melorin hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Még tizenöt topkban kérdezz ezzel kapcsolatban, és akkor tényleg végleg elveszti mindenki a fonalat!
(#) melorin válasza Suba53 hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Miről beszélsz? Egy bejegyzésem volt ezzel kapcsolatban egyetlen másik topikban, de mivel a műveleti erősítő erősítési fokozatában látom a megoldást, gondoltam itt folytatom.
Nagyon fontos volt ez a megnyilvánulásod, nem mondom...
(#) Suba53 válasza melorin hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Igen, arról a bejegyzésedről beszélek, és ha ott folytattad volna, akkor a már ott megbeszélt dolgokat nem kellene újra elővenni.
Ha egy komplettebb áramkör kapcsán minden fokozatra más-más topikban kérdezel rá, akkor csak a segíteni szándékozó emberek idejét rabolod.
(#) sdrlab válasza tothbela hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Összetettebb, nem teljesen kommersz funkcióval, vagy paraméterekkel bíró IC-nél szerintem sem kell nagyon tartani az átcímkézéstől!
Viszont vettem mostanában néhány teljesítmény FET-et Kínából. Már alapból úgy álltam hozzá, nagy az esélye, hogy nem lesz megfelelő. Nem is az eredetisége miatt aggódtam, hanem a paraméterei érdekeltek.
"Természetesen" nem egyezett meg az adatlapi paraméterek közül a könnyen mérhető Rds, Cgs sem.
Nosza, előkaptam az összes, valaha is onnan vásárolt teljesítmény FET-eket, és végigmértem típusonként.
Az eredmény kiábrándító volt! Gyakorlatilag az összes FET paramétere 2/3X gyengébb volt, mint az adatlapi érték! Kivétel volt az eredetileg is kínai gyártó cucca, na az hozta az elvártakat.
Valamint a Lomexben vásárolt összes teljesítmény FET is hozta!

Az a vicc, hogy ezt a 2/3x-os arányt tartják is, tehát ha erősebbet veszel ugyanabból, a paraméterek is jobbak lesznek.
Mintha szándékosan csinálnák ezt, hogy rontsák a nyugati gyártók termékeinek a hírnevét....

Pl TL084 igencsak kommersz IC. 20db-ból alig néhány hozta offsetben az adatlapi értéket. A többi kirívóan nagyot szórt... MCP6024-es dettó, egyik vásárlás használhatatlan nagy, az adatlapi érték >10x-ese offsetes volt, alig volt köztük használható példány. Nemrég ez utóbbiból, más helyről, de Kínából újra megkockáztattam, 10db-ból 6 tökéletes, 2 még épp belefért, 2 kilógott...

Szóval...Kínából építkezni, na az az igazi művészet
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Persze az a kérdéses, hogy tud e a műszergyár a beszállító változtatásáról, vagy nem.
Az NE5532 esetében filléres tételről van szó, ezért nem sokat lehet nyerni vele.
Bár nem opamp, de egy hangszererősítő gyár "D" osztályú végfokkal váltotta le a korábbi "AB" osztályú basszus kombó végfokát. Így megfizetthetőbb árú, könnyebb terméket adott a zenésznek ugyanolyan hangerő mellett. Csak a kimeneti induktivitás túlmelegedett, mert a beszállító nem adott pontos adatokat a 22uH induktivitású tekercsről. Javításon volt nálam, a tekercsek (híd kapcsolás) kiolvadtak a nyákból, és a hangdoboz aljában landoltak. Utánanéztem, széria hiba. Vissza is vonták a gyártást.
A hozott példány kapott két tisztességes tekercset, és azóta is jól teljesít.
(#) kadarist válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
A gyártási szórás miatti válogatás eredménye ez. Olcsóbb, és nem az igazi. Persze sok alkalmazásnál ez nem derül ki.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Tudod mi szokott mindenre irva lenni. A változtatás joga fenntartva.
(Az a szürö sem került többe, mint az NE5532-s)
Nem tudom, hogy kötelessége-e a gyártonak közölni, ha bármilyen okbol változtat valamit az általa gyártott terméken, ha az teljesiti a gyár által közzétett paramétereket.
Az egy másik dolog, hogy köteles-e minden apro paramétert közzé tenni vagy nem.
(#) Massawa válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Sajnos ma ugy néz ki, hogy minden ami nem kinai - az hamis. Akkor mi van?
(#) Skori válasza tothbela hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Idézet:
„...A Tpa3255 eredetiségében nem kételkedtem, mivel annyira összetett IC, hogy nem fogják legyártani újra, átcimkézni meg nincs mit ilyenre...”
Ebben azért nem lennék biztos. Gondolj bele, hogy egy rakás mikrovezérlőt is hamisítanak, pl. STM gyártmányú 32 bites processzorokat is, ami szerintem jóval bonyolultabb jószág mint egy PWM végfok. Jó, ezeket nem átcimkézik, hanem gyártanak kompatibilis processzort, ráadásul egész használhatók - bár tény, hogy azért néhány elmaradnak az eredetitől, ill vannak konkrét eltérések- saját tapasztalatom szerint. Pl a kínai bluepill (STM32) procijában nincs, (vagy nem működik, vagy másképp működik) a hőmérő. Ezek után szerintem kizárólag azon műlik, hogy a kínából rendelt PWM végfok eredeti-e, hogy megéri-e hamisítani a modult gyártónak, vagy hamisítottat vennie a moduljába.

Mod: kicsit önmagamat is cáfolnám - mégiscsak átcimkézik a procit, hiszen CH32 néven is gyártják, csak néha véletlenül STM32 feliratot kap.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2023
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Szerintem felesleges a hamisítványok közé keverni a kompatibilis eszközöket! Azok nem ugyanazok belülről, teljes újratervezés, olykor egyes részegységei merőben más technológiával, paraméterekkel készülnek a gyárban.
Az egy másik történet, hogy visszafelé többé kevésbé, vagy teljesen kompatibilis pl egy STM-el..., de nem koppintás! Ahogyan az is, hogy pont emiatt előfordulhat, hogy átkeresztelik STM-re, mert azt drágábban lehet eladni...
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Ha "átkeresztelik" STM32-re onnantól hamisítás.
Amúgy pedig nem látunk bele a chipbe, tehát nem tudhatod mekkora része másolat, és mekkora rész újratervezett - vagy van erről valami konkrét benfentes információd?
A technológia rendelkezésükre áll akár a teljes chip lemásolásához is - ha kell akkor használ(hat)ják is. Az eredeti hozzászólásomban is arra próbáltam célozni, hogy hiba lenne arra gondlni, hogy csak azért nem másolnak le egy chip-et, mert túl bonyolult - merthogy nem annyira bonyolult az, hogy ne tudnák lemásolni.
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2023
(#) sdrlab válasza kadarist hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Ne viccelj! A gyárból elvileg nem kerülhet ki olyan félvezető, ami nem teljesíti az adatlapi speckót! Ezt egyik gyártó sem engedi meg magának!
A határértéktől 2/3x-osan elmaradó alkatrészek sehogy sem lehetnek válogatás eredményei, azok erőteljesen hibás alkatrészek az adott típusra vonatkoztatva, még akkor is, ha önmagában működőképes félvezetők...
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Így van, azok mennek a selejtbe, vagy más tipust kapnak (régebben pl. IRF530 IRF531 IRF532...)
Esetleg valaki "hozzájut" a selejthez....
De gyakran egyszerűen csak lecserélik a feliratot, egy másik tipuson. Bár láttam olyan fotót is valakitől, hogy a TO220 tokot szétszadizva, belül egy SOT23 tokos félvezető volt...
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2023
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Nem az a lényeg, van e technológiájuk a lemásoláshoz?! Van. Egyértelmű! Viszont az nem a sarki fűszeresnél készül, félóra alatt, hanem hosszú, bonyolult folyamat! Nem éri meg akkor, ha jobbat is tudnak csinálni, kevesebb idő alatt. És tudnak jobbat is csinálni...! Van erre nem egy példa manapság.
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Hát speciel az STM32F103 (BluePill) esetében kicsit sem nevezhető jobbnak a klón. És ha ezt a típust írják rá, de valójában nem ST gyártmány, onnantól mindegy mi van benne: hamisítvány.
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Idézet:
„Hát speciel az STM32F103 (BluePill) esetében kicsit sem nevezhető jobbnak a klón.”

Csak így fejből pl a GD32 is többet tud... De van még belőlük!
Mivel népszerű típus, sokan voltak vele úgy, hogy kompatibilis eszközt terveztek...

Hát, amennyiben egy nem STM -re szitázzák ezt rá, az nyilván hamisítás esete, nem is vitás! De ezt inkább csak egyes nyomi forgalmazók engedik meg maguknak, a többség felvállalja, hogy ez másik IC, hisz az ChipID-ből ez egyértelműen ki szokott derülni, úgy tudom.
(#) tothbela válasza Skori hozzászólására (») Aug 15, 2023 /
 
Megeshet, hiszen egy integrált áramkör nem más, mint egy darab szilícium lapka, valami mintával megbigyózva. Persze ez erős túlzás, de egyszer említettem, hogy egy frekventált modell akt fotója drágább mint egy fénykép a búzaföldről, pedig ugyanannyi pixel, ugyanolyan drága kamera készítette. Pedig hardverelemként egyformák.
A hamis integrált áramkörök esetében az is kérdéses, hogy megér e a gyártónak legyártani egy új lapkát. Persze drága áramkör esetén igen, de úgy gondoltom, inkább az a módi, hogy már kész olcsóbb alkatrészeket átcimkéznek. Itt van például a kínaiak új saját fejlesztésű processzora. Kiderült, hogy az inteltől felvásárolták a hibás procikat, majd saját nevét adtak neki. Régebben az NDK területén még a germánium tranzisztoros korszakban a paramétert nem teljesítő, de működőképes tranzisztorokat barkács célokra értékesítették. Csak akkor az amatőr tudta hogy mit vesz. Van egy számítógép mániás ismerősöm, ő már aktivált letiltott magot prociban, de GPU-ban is előhívott olyan funkciót, amit letiltott a gyártó, mert nem volt stabil. Ezeket a procikat persze olcsóbban adták, mert mivel le volt tiltva néhány extra dolog, amolyan szekond edísön izéként árulták. Állítólag az AMD hárommagos procija is néhymahosként indult, csak nem sikerült olyan tiszta ostyát ( szilícium szelet) beszerezni, ahol az a sok százmillió tranzisztor mind működik. Erre felkészült a gyártó, és beterveztem a procijába a részleges tiltó áramkört. Ha nem megy a 4M gyorsító tár, akkor csak 2M lesz. Ha nem megy 4 mag akkor egyet letiltunk.
De ezek nagy gyárak, komoly tesztparkkal. Egy átcimkéző műhely, az akár az én lomosomba is elférne,. Meg sok keleti bambuszkunyhóban is.
Értékes félvezetőket mint például laterális fet, azt már vettem hazai kereskedésben. A P csatornás eredeti volt, de az n csatornás az nem. Már az gyanús volt, hogy a teszt méréskor a Source és a drain fel volt cserélve. Szerencsére ez volt a bizonyítékom, amiért a kereskedő visszavette.
(#) sdrlab válasza tothbela hozzászólására (») Aug 16, 2023 /
 
Régen talán igaz volt, hogy a nem minden részegységeiben hibátlanul működő alkatrészeket csak butított verzióban tudták forgalomba hozni. Azonban ma már sokkal precízebb, garantáltabb gyártási folyamatok vannak. A mai processzoroknál sokkal gyakoribb a marketing fogás miatti funkció tiltás, semmint a selejtből származóé! Ilyen nem is nagyon van ma már, annyira körültekintő gyártási folyamatok vannak...
Gondolj bele logikusan, ha a gyártó hibásnak látta a proci valamelyik részét, és letiltotta, akkor azt engedélyezve, hogy hogy mégis működik?! Arról már nem is beszélve, ha hiba miatt korlátozná egyik másik részt a gyártó, azt szerinted publikusan elérhető módon tenné, hogy boldog-boldogtalan visszakapcsolhassa?!
(#) tothbela válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 16, 2023 /
 
Az valóban reális hogy marketing alapú a tiltás. Ebben nem vagyok otthon, nem tudok határozottan állást foglalni. Autónál is létező dolog, mint például a kanyarkövető világítás, ahol kb. 90 fokos kormányelfurdulás esetén bekapcsolt az aktuális oldalon a ködlámpa. Ez szoftveresen tiltott, de extraként megvásárolható.

Az eredetileg említett probléma, mármint a hamisított opamp vélhetően abból is eredhet, hogy bár nem drága az eredeti NE5532, de mondjuk vásárolt már valaki 1458-at? Működik, de semmi ok ezt választani. Gondolom raktárakban van rengeteg, kár lenne kidobni. Ha senki nem veszi meg, át lehet cimkézni. Úgy majd megveszik.

Jól elkanyarodtunk a topiktól, de talán még pár hozzászólását belefér.
(#) Skori válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 16, 2023 /
 
Nem minden 3 magos proci működött jól, amikor engedélyezték a negyedik magot, de a többségük igen. Zömében valóban marketing, de bizonyos mértékben valós alapja is volt a dolognak. Olyan is előfordult, amikor a letiltott (majd újra aktivált) mag ugyan jól működött, de jóval többet fogyasztott mint kellett volna - másképp fogalmazva sokkal intenzívebben melegedett (és talán emiatt lett letiltva). Valójában az is vehető marketingnek, hogy a hibás procikban letiltjuk a hibás részeket, és eladjuk olcsóbban - mert még az is jobb, mint kidobni a selejtbe...
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2023
(#) sdrlab válasza Skori hozzászólására (») Aug 16, 2023 /
 
Utoljára 1 éve volt dolgom ilyen tiltogatott magos AMD procival..., meglepő módon ott egyenesen a BIOS-ban lehetett engedélyezni, tiltani a 4-k magot..., csak hogy növeljük a furcsább esetek számát
Nem is értettem annyira a dolgot, ennek így mi értelme van..., engedélyeztem, azóta is megy...hibátlanul?!
(#) tothbela válasza sdrlab hozzászólására (») Aug 16, 2023 /
 
Úgy értesültem a proci guru ismerősömtől, hogy bár ment a negyedik mag, de nem teljesítette a specifikációk tökéletesen. Vagy többet fogyasztott, vagy nem bírta a garantált túlhúzást (OC), vagy a maximális hőmérséklet ahol hibázott az 5-10 fokkal alacsonyabb volt mint amit az adatlap közölt. Korrekt gyártó ilyenkor nem vállalja be a rizikót, inkább három magosként értékesíti.
(#) Karesz 50 hozzászólása Dec 5, 2023 /
 
Shany, ma reggel kitett egy nagyon jó könyvet a másik fórumon:
"Jerald G. Graeme: Application of Operational Amplifiers"

Rögtön az elején találtam egy szellemes kapcsolást, invertáló erősítők bemeneti ellenállásának növelésére.
Akit érdekel a dolog töltse le most a könyvet, mert egy idő után ezek el szoktak tűnni a netről.
Van úgy. Letiltódnak, vagy mi.
(#) kadarist válasza Karesz 50 hozzászólására (») Dec 5, 2023 /
 
Szia! Honnan lehet letölteni? Link?
Következő: »»   104 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem