Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp javítása, élesztése
Lapozás: OK   42 / 43
(#) Régi motoros válasza xeri hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Talán ha típust írtál volna...
(#) img válasza xeri hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Általában szoftveresen (a firmware-ben) kalibrálja a gyártó.

De az "Olcsó 600-as szünetmentes" nem annyira informatív, hogy segíteni lehessen belőle.
(#) Joe_001 válasza xeri hozzászólására (») Okt 18, 2023 /
 
Az Effektának az áthidalás végét 11,0 V-nál állítottuk be.
(#) xeri válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Bocsi, arra gondoltam, hogy hasonlóan épül fel mind és van egy általános megfejtésük. Kstar Micropower van ráírva. Köszi.
(#) xeri válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
A 11V nekem is szimpatikus lenne végül is van rajta USB, lehet, hogy tényleg szoftvert kell néznem hozzá. Teszek egy próbát, kösz.
(#) xeri válasza xeri hozzászólására (») Okt 19, 2023 /
 
Most, hogy lepattantam a szodtveres vonalról (utoljára XP-n futott a Kstar letölthető programja, de az is inkább csak szerver) olvastam el újra, amit írtál, hogy a firmware-ben, szóval esélyem se lett volna megnéztem azóta labortáppal, 10.0V-nál kapcsol le, ami a kereksége folytán arra utal, hogy nem véletlenül, hanem direkt szarul állították be (gondolom marketing-szempontból többet ér, hogy az övék egy fél perccel tovább bírja, mint az, hogy az akku 3 helyett 5 évig tartana).
Ha ez a helyzet (hogy gyárilag beállítottak egy rossz értéket), akkor van mód az átállítására pl. valahol az elektronikában? Vagy inkább kukázzam az istenadtát (és/vagy csak haldokló akksival használjam minimális terhelésekhez)?
(#) Régi motoros válasza xeri hozzászólására (») Okt 20, 2023 /
 
Igen kb mind hasonlóan épül fel, viszont két irányzat van (vagy inkább volt). Az őskövületek, amikben az elektronika még úgymond "analóg" tehát CPU mentes. Azoknál lehetséges a minimális maximális akkufeszültségeket ellenállásokkal potméterekkel beállítani. A CPU-s verzióban ez 99% -ban firmvare programozott ahogy img is írta, és még szervizprogrammal se biztos, hogy állítható. A saját példámat tudnám említeni, hozzám került egy Masterguard A1000 típus, amiben 3 soros 12V akku volt eredetileg. Mivel nem akartam venni akkut hozzá, de 18650 cellám van egy zsákkal, készítettem belőle egy 10S6P csomagot. Tökéletesen működik vele, mert a feszültségszintek pont illenek a 3*12V -os UPS akkuval.
A lényeg, hogy én is megnéztem, lehet e valahogy a küszöbszinteket állítani, de azt nem lehet.
A szervizprogramban csak az akku élettartamot, és a cserét lehet regisztrálni. Ezt nulláztam, így helyreállt az előlapi szintkijelzés is. Ha előre tekersz 1-2 oldalt, írtam is róla, és van kép is.

Egyébként nem értem mi a problémád a 10V lekapcsolással, vegyél bele egy UPS -be való akkut és jó lesz az. Azok bírják a mélyebb kisütést arra vannak kitalálva. De egyébként nem tudom hányszor van nálad áramszünet, ha egy 40Ah -s autó akkut teszel rá, az is ki fogja bírni pár évig, cserébe több üzemidőt kapsz. Persze az nem fog beférni a készülékbe.

Ui.: Kukázni csak ezért eszedbe ne jusson, akkor inkább átveszem tőled.
Nekem van itthon épp egy nem használt autóakku.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2023
(#) xeri válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 21, 2023 /
 
UPS-be való akksival használnám (genezis), de nagyon sok helyen írják, h az ólom akkuk 1.75V cellafeszūltség alatt károsodnak, sőt a hosszú élettartam érdekében inkább 1.9V körül kellene békén hagyni őket, hogy maradjon némi tartalék, ha esetleg nem jönne vissza azonnal az áram (pont nyáron volt ilyen). Nekem ez sokkat többet érne, minthogy pár perccel tovább tartson ki.
(#) Régi motoros válasza xeri hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
Minél hamarabb kapcsol le, annál kevesebb az áthidalási idő. Nem tudom milyen hosszú áramszünetek vannak felétek. Használhatsz akár mélykisülésű ciklikus akkut is, azt tovább is lehet meríteni. Az autóakkut azért ajánlottam, mert attól eltekintve, hogy ugyan nem arra tervezték, de mivel kb 4-5szörös kapacitást teszel bele, az általad elérni kívánt minimum cellafeszültséget is kb négyszer több idő alatt éri el, tehát nyersz vele. Egy feszmérőt meg semeddig nem tart faragni az elejére, és ha látod hogy közeleg a vég, kikapcsolhatod még a minimum cellafeszültség elérése előtt is.
(#) xeri válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
Persze, kikapcsolhatom, ha épp ott vagyok. Nyáron éppen az történt, hogy elmentünk két hétre, másnap a kerti kútnál szétment egy cső és a kifolyó víz levágta a FI relét.
A túl későn lekapcsolással főleg akkor van baj, ha nincs mellette senki, és olyankor akár kikapcsolt gép mellett is tönkreteheti az akkut, mert X idő alatt a saját vesztesége is lemeríti, méghozzá tökig.
(#) Régi motoros válasza xeri hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
Jó van, én kezdem elveszteni a fonalat. Mi az, hogy saját vesztesége is lemeríti? Ez kb akkor fordulhat elő, ha napokon vagy inkább heteken keresztül nincs hálózat. Azért ilyen nem nagyon van tudtommal kis hazánkban sem. Az meg hogy egyszer pórul jártál, és ezt veszed alapul, teljesen irreleváns.
De ha ennyire aggódsz a hálózat hiánya miatt, szerelhetsz fel napelemet is.
Egy relével figyeled, ha elmegy a hálózat, rákapcsolsz az akkura egy panelt egy olcsó PWM töltővel.

Ui.: Kezdem azt érezni, hogy ahelyett, hogy a megoldás(ok)ra koncentrálnál,
állandóan csak a problémákon rugózol fölöslegesen.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
(#) Joe_001 válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
Az áthidalási idő végén le kell kapcsolnia mindent. Ha az akku ennek ellenére lemerül akkor az kuka.
(#) Régi motoros válasza Joe_001 hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
Ez egyértelmű, csak nem tudom miért nekem írtad.
(#) xeri válasza Régi motoros hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
1. Saját veszteség: két napja teszteltem egy Legrand szünetmentest egy közepes állapotú akkuval (amit korábban egy intelligens töltő kb. 5Ah kapacitásúra mért). Egy 3W-os LEDes lámpa volt csak rádugva, hogy lássam, mikor lekapcsol. Bő 1 órát ment.
APC su1000inet 2x7Ah (nem pont belevaló, de vadiúj) Genezis akkuval üresen, terheletlenül kb. másfél órát ment. Esetleg nézd meg majd te is a tiedet, szerintem azon is látható lesz, hogy az inverter bizony fogyaszt.
2. Napelem bonyolíthatnám tovább a dolgot, építhetek be külön akkuőrt is, hogy időben lekapcsoljon, de nem szeretnék. Annyi volt az eredeti kérdésem is, hogy egy gyárilag (szerintem) hibásan működő elektronikát lehet-e utólag módosítani úgy, hogy jó legyen. Nem tuningolni akarom, meg extrákat belerakni, csak beállítani.
3. Nem rúgózom a problémákon, a javaslataiddal kapcsolatban írtam, hogy melyik miért nem megoldás az én esetemben. De köszi az ötleteket, némelyiken elgondolkodtam
(#) Régi motoros válasza xeri hozzászólására (») Okt 22, 2023 /
 
Érdekes adatok. Mivel az enyémben már lítium akku van, hiába mérném, biztosan túlteljesítené amiket te mértél. A feszmérő szerint 1 nap hálózat nélkül kb alig veszít a feszültségből. Hálózatra kapcsolva fixen 41.12V van az akkuban. Konkrétan nem néztem még, de ha akarod, megnézem mert 23.-án este áramtalanítva lesz és mivel csak 25.-ikén délután lesz újra áram alá helyezve, meglátjuk mennyit merül magában. Sacc kb 0.3 V-ra tippelek. Ez első nekifutásra kb 36 óra lesz hálózat nélkül.
(#) erbe válasza xeri hozzászólására (») Okt 22, 2023 / 1
 
Idézet:
„Annyi volt az eredeti kérdésem is, hogy egy gyárilag (szerintem) hibásan működő elektronikát lehet-e utólag módosítani úgy, hogy jó legyen.”

Nem ok nélkül méretezték úgy. A szünetmentesek legtöbbje rövid idejű, de elég nagy terhelés leadására készül. Akármilyen jó az akkuja, de pl. egy 500 VA-es, ~300 W leadásakor az egyszem 12 V 7 Ah-s akkuból kb. 30 A-t vesz ki. Ekkora terhelésnél az akku feszültsége hamar eléri azt a 10 V-ot, tényleges túlmerülés nélkül. A terhelés megszünése után elfogadható értékre visszaemelkedik.
Te nem terheled ilyen mértékben, neked ez így nem jó. Ha a gyártó nem kínál fel megfelelő megoldást, nem sokra mész a mai mikrovezérlős példányokkal.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2023
(#) xeri válasza erbe hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Ez teljesen kielégítő magyarázat, és egy kicsit megnyugtató is, köszi. Akkor legfeljebb csak nagyobb terheléssel használom, amíg nem lesz más megoldás.
Ha megtalálnám egyébként (bár rajz hiányában kevéssé valószínű) azt a csatlakozási pontot, ahol a vezérlés figyeli az akku feszültségét, akkor mi lehetne a megoldás? Ha beraknék oda egy diódát vagy egy ellenállást, akkor mehetne feljebb a kikapcsolási feszültség, bosszúból viszont túltöltené
(#) erbe válasza xeri hozzászólására (») Okt 24, 2023 /
 
Idézet:
„A Micropower sorozat line-interaktiv termékei intelligens mikroprocesszor vezérléssel”

Ezt egy pillanat alatt hozza a kereső. A mikroprocesszor miatt az ilyen buherálásra nincs esélyed.
Ha nem névtelen szünetmentest választottál volna, hanem pl. APC-t, találnál rajzot.
(#) jani1987 hozzászólása Jan 7, 2024 /
 
Akinek volt dolga szünetmentessel annál mi volt a hiba oka? A fő relé kapcsol de a többi nem. A 317 lábán semmit nem mérek. Előbb ezt a kört futnám le.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 7, 2024 /
 
Egy dolog kimaradt.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Jan 8, 2024 / 1
 
A kérdés látszólag megoldódott. Csere akksival működik.
(#) antikzsolt hozzászólása Jan 8, 2024 /
 
Üdv.

Savas aksi helyére mennyire járható út az hogy lifepo4 aksikat teszek? Olyan cellák vannak nálam ami 2,5v és 3,65v közt üzemelhet erre kötném rá szünetmentest. guard_s 600ap.
(#) Gafly válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Szerintem ne tegyél ilyet.
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
12V 7Ah kell bele? De azok az LiFePO4 cellák 2,5 voltosan már le vannak merülve. Nekem 3,2V (5-6Ah)-os celláim vannak, azokból 4 kell a 12V-hoz. Már kérdés a szünetmentes a töltőáramkörének idomítása a lifeo4-hez. Azt hogyan oldod meg?
Talán feltöltve meg a COLD Starttal indítva...
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2024
(#) antikzsolt válasza uniman hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Igen az kell bele van is. Csak néha jó lenne ha kicsit tovább bírná a nyüstölést. De nem fog az úgy működni akkor ahogy elterveztem. Leginkább töltés miatt akartam felhasználni. De túltölti sajnos így elengedem.
(#) erbe válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Miért töltené túl? 4 x 3.65 = 14,6 V. Tisztességes szünetmentes 13,8 V-nál megáll a töltéssel. 11 - 10,5 -nél meg a merítéssel. Ha jó a szoftvere, kicsit még állítgatni is lehet rajta.
(#) uniman válasza antikzsolt hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Tovább bírnia nem csak az akkunak kell, hanem a szünetmentesnek is. Azok többsége állítólag csak addig bírja a "gyűrődést", amíg a gyári akkuja kiürül...a hosszabb ideig működés már káros lehet, mert túlmelegszik, stb. Persze ezekről nincs is infó az adatlapjaikban. Na persze azért egyes típusok kibírhatják a hosszabb üzemidőt...de listát ezekről nem ismerek.
(#) Régi motoros válasza uniman hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Azért azt is illik figyelembe venni, ha nem 100%-on van terhelve, az üzemidő is növekedni fog.
Sőt, 25%-on akár órákat is ráverhet a papírformára. Tegyük fel ha egy 7Ah tyúkfing aksi helyett mellé teszel egy normál 44Ah-s aksit, de csak 25%-os terhelésen jár a ketyere, akár egész nap is elmuzsikálhat, csak az akku szab neki határt. Persze aki kicentizi, hogy egy 500W-os géphez 600W-ot UPS-t választ, az természetesen szívhatja a fogát.

Ui.: A gépem 32"-os TV-vel együtt fogyaszt 300W-ot, és megtámogattam 900W-os UPS-el.
Ez 18650 -es cellából kapott 10S3P csomagot, és csak 7Ah lett, de fele annyi helyet foglal az akku mint az ólomsavas. Ha gyűlik még pár cella, kap még egy 10S3P csomagot párhuzamban.
Jelenleg a 300W-os fogyasztással a 7Ah-s Li akkuval kb 25 perc üzemidő van, és nincs túlmelegedés.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2024
(#) antikzsolt válasza Régi motoros hozzászólására (») Jan 8, 2024 /
 
Nem sok minden menne róla. Wifi, 4 biztonsági kamera, monitor alkalmanként(felvétel visszajátszás alatt.) Tehát jóval a fél terhelés alatt lenne.
(#) Gafly válasza uniman hozzászólására (») Jan 9, 2024 / 1
 
Több iskola is van, csak példa:
- Elmegy a hálózat, szünetmentes elkezd csipogni. Erre gyorsan elmented amin dolgoztál, és kikapcsolsz mindent. Nincsen adatvesztés, hiszen ezért vettük a "szünetmentest".
- Elmegy a hálózat, észre sem veszem. Dolgozom tovább. Legfeljebb morgolódok kicsit a dübörgés miatt (beindult a dízel aggregátor a pincében). Nincsen szünet a munkában, azért van "szünetmentes".

Jobb helyeken kétféle színű konnektor van. Régen morgolódtam is miatta, amikor az asztali lámpát a narancssárgába dugták.
Következő: »»   42 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem