Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   567 / 588
(#) Massawa hozzászólása Feb 19, 2024 /
 
Egy érdekes hir Szlovákiábol. Az utobbi 2 évben a szuper progressziv kormány vetetett a zsaruknak vagy 700 hibrid hajtásu autot a kisebbektöl kezdve a kisbuszokig. 4-5 neves márka osztozkodott az autokon, e jött a tavalyi év vége. A kocsik átlag fogyasztása joval a 15 liter volt 100 kmre. Söt egyes modelleknél sokkal több, mert a hibrid hajtás alapbol nem alkalmas az auto mozgatására, azaz csak rásegit a benzinmotorra. S most jön az hab a tortára. Miután a rendörautok már évtizedek ota napi 24 orában vannak szolgálatban, csak a rendörök cserélödnek, igy egyszerüen nincs mikor tölteni a kocsikat igy a harmatgyönge benzinmotoroknak ( EU irányelv) kell cipelni az egész töltetlen hibrid mechanizmust, akkukat stb igy nyilvánvaloan meg sem közelitik az elödeik hatásfokát, viszont a fogyasztában lekörözik azokat. Arrol nem is beszélve, hogy Szlovákiában az állami vállalatoknak a fogyasztás után kell klimaadot (CO2) fizetni. Ez verte ki a szomszédoknál a biztositékot, hogy nemcsak a méregdrága autok terhelik a költségvetésüket, hanem még az extra adok is amit utánuk fizetni kell. Persze a rendörség belsö szervezeti rendjét aligha lehet gyorsan átalakitani - ha egyáltalán lehet, és nem lehet az autopark harmadát folyamatosan a töltöknél parkoltatni. ( ugye ez is közismert tény, csak a hurrá optimisták képtelenek ezt felfogni és agyilag feldolgozni ). Igy most már a zsaruk is a barrikádokra készülnek, mert az uj kocsijaik gyakorlatilag korlátozzák a munkájukat és a kocsipark költségei elöbb utobb a zsebükre fognak menni, mert ha nem lesznek normális kocsik, akkor 1/3 - kat az utcára teszik.
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Nálunk egy pillanatok alatt megoldanák, néhány új pénzbeszedő akcióval, a szokásos módon:
kátyújavítás helyett tesznek ki 30-as 20-as táblákat, meg egy trafipaxot, mielőtt megtanulják az autósok, hogy itt az új pénzbeszedő hely, és jobban odafigyelnek. Egyből lesz pénz autókra, és a kátyúkra sem kell költeni... kapásból tudnék példát rá (Bp. Külső Mester utca -akkora kátyúkkal ami már balesetveszélyes, és a hosszú, kereszteződés nélküli szakaszokon is 40-es táblákkal kezelve a "probléma").
(#) Bakman válasza Skori hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Lehet elemezni bármit, csak éppen nagyon nem erről szól az eredeti felszólalás hanem arról, miért vesz meg valaki drágábban valamit (vagy mást) amikor létezik szerinte jobb alternatíva. Erre a felvetésre válaszoltam, nem az Apple vagy a Mikroe stratégiájára.

Páran felhördültek, hogy valaki nem azt preferálja, mint ő. Hát nem.
(#) somitomi válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Mondjuk ehhez azért érdemes lenne odatenni, hogy a benzines rendőrautók mennyit fogyasztottak, mert azért az valószínűleg nem hétköznapi üzem, még kevésbé NEDC mérőciklus.
Meg egyáltalán, hibrid autónál nem létfeltétel a hálózatra dugdosás, mert visszatápláló fékezéssel is tud tölteni. Korai hibridautókat (pl. a Prius első néhány generációját) nem is lehetett hálózatról tölteni, aztán a taxisok körében mégiscsak népszerű típus és szerintem nem a formaterv adta el De ha töltik is, nem kell fél napot ott állnia, nem szokott bennük olyan óriási akkupakk lenni akkor sem, ha tudnak csak elektromos üzemben menni.
(#) Massawa válasza Skori hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Te tényleg azt hiszed, hogy Szlovákiában kevesebb a kátyu? A nejem is azt hitte minden amerikai filmböl, hogy milyen csodás a CA101-s LA és San Francisco között, azután csak bámult amikor a 6 sávos pálya az itteni földút minöséget sem érte el. ( pedig arra ho meg tél sincs nagyon és csak 700 km )
(#) Massawa válasza somitomi hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Mikor volt az utolso benzines rendörauto bevezetve? Biztos nem az utobbi 20-30 évben. Azaz azt már régen elfelejtették. Amugy lassan már 20 éve én is mindent megtettek hogy vegyék el tölem az akkori szolgálati hibrid autot és cseréljék dizelre. Az a kocsi szép luxus volt de egy agymenés - nekem sem sikerült 11 liter alá mennem a fogyasztással, ráadásul a motor az autopályán szinte mindig a maximális fordukatszámon meg meglehetösen nagy ricsajjal ment. Öröm volt utánna egy 3 betüs német kocsit vezetni amivel 7 liter alá ment a fogyasztás és sok decibellel volt csendesebb.
(#) nagym6 hozzászólása Feb 19, 2024 /
 
Olvasgatom olvasgatom, próbálom kitalálni, hogy itt miről is van szó, utóbbi egy két oldalon. Nem baj, még egyszer nekifutok. .
Talán az analóg joystick ára volt a kezdet, a Mikroelektronika változat saját fordítóprogramjaiban beépített "szubrutinok" (nem tudom most hogy mondják) vannak a saját modulokhoz, könnyen használhatók programozásban, nyilván ez is közrejátszik a magas árban. Minden más moduljuk eléggé drága.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2024
(#) Massawa hozzászólása Feb 19, 2024 /
 
A BOEING után az AIRBUS is leállitotta a villanyrepülögép fejlesztését. 2 éve még biztosak voltak benne, hogy 2026-ta felszáll az elsö prototipus.
(#) img válasza Massawa hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
Á, már az elején is látszott, hogy el fogják BUS-ni.
(#) img válasza img hozzászólására (») Feb 19, 2024 /
 
"Itthon státusszimbólumként vásárolták a gyümölcsös termékeket" -> kifelejtettem (és nem Freud-i elszólásból), hogy "tisztelet a kivételeknek".
(#) cua hozzászólása Feb 20, 2024 /
 
Eleg vicces volt olvasni az Apple vs akarmi mas hozzaszolasokat. Sokkal tobbet elarulnak a hozzaszolasok szerzoirol, mint magarol a termekekrol/szolgaltatasokrol.
Csak erdekessegkent:
1993 ota hasznalok linux-ot (az elso distro-tol kezdve, elotte bsd, unix, dos), a win7-el bezaroan az osszes windows-t hasznaltam evekig (win10 mar nem kellett), megis evek ota csakis MAcBook Pro-t es iPhone-t hasznalok.
Evek utan nincs semmi, de semmi indokom es ingerem valtozatni. A ceges, meregdraga win11-es notebook a polcon, linux az ot megilleto helyen (kontenerben, kubernetes alatt).
Szomoru lennek ha a munkahely kotelezne a windows-ra, akkor mar inkabb linux.
A regi S8-asom is megvan meg, csaladban vannak egeszen friss Galaxy-k, megsem szeretnem ujra.
Ha valaki hasznalt mar tartosan Apple okosystem-et (iPhone, iPad, MacBook vagy mini egyutt), akkor tudja mirol beszelek, amikor azt mondom kenyelem es produktivitas.
De kinek a pap kinek a papne, reszemrol tokmindegy ki mit hasznal, amig engem nem kenyszeritenek ra
(#) SzervízMacska válasza cua hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Teljesen egyetértek. Akinek sosem volt, el sem tudja képzelni. Reggel fölkelek, töltőre rakom az órát. Mikor kész és felveszem, be kéne kódolni. De nem kell, mert a telefon azonnal megteszi helyettem. Leülök a laptop elé, felnyitom. Elvileg itt is be kéne jelentkezni. De nem kell, mert a karomon az óra, tehát köztudott, hogy én nyitottam ki - tehát kezdhetem a munkát. Most kapkodna képzeletbeli barátunk a kábeljei után, hogy az előző napi fotóit, videóit, jegyzeteit, vagy bármi egyéb mobilos munkáját elérhesse a laptopon. De itt nincs kábel, hiszen az icloudon keresztül már rég szinkronizálódtak az adatok. Ingyenes az irodai programcsomag, de a videó editor (egyszer) fizetős, nem havidíjas. És láss csodát, több gépen is használható. Az oprendszer mindig friss, és rendszeresen jönnek az új funkciók. A médiabox (appletv), vagy egy otthon parkoló tablet vezérli az okosotthon eszközöket. Szóval más világ. Nem kell mókolni, windowst újratelepítgetni, bármit csak kiveszek a dobozból, és egyből működik.
(#) usane válasza SzervízMacska hozzászólására (») Feb 20, 2024 / 1
 
Hidd el van aki el tudja kepzelni. Ti a kenyelmet szeretitek mas szeret hozzaferni a dolgaihoz barhonnan,barmivel, stb. Mindenki masra es maskepp hasznalja a dogait. Nekem is megvan a velemenyem (foleg a "szifonokrol") de nem eroltetem ra senkire. Ahogy Vargham is irta mindenki legyen boldog a sajatjaval a masik leszolasa nelkul.
(#) img válasza img hozzászólására (») Feb 20, 2024 / 2
 
A magánvéleményem, hogy egy gyártó tisztelete a vásárlói és a világ iránt szerintem a termékei javíthatóságában mutatkozik meg, hogy minél kevesebb, szennyező veszélyes hulladék maradjon utána. Ha valaki javított már gyümölcsös terméket, az tudja, hogy milyen tortúra mert a legegyszerűbb folyamat is a végletekig van bonyolítva (pl. MBP akku kivétel a szervizkönyv szerint 51 lépés, valójában 4 lépésből megoldható ha a sallangokat lehagyjuk - így is 35 perc, amiből a legtöbb a korábbi ragasztó feloldása és a maradékainak a letisztítása). Ha kijelzőt cserélsz egy iPhone-on, elszáll vele a Touch ID és még egy-két dolog, amiknek a visszaállításához speciális szoftver és hardver szükséges. A másik fele, hogy a termékek szándékosan alul vannak tervezve, ami miatt indokolatlanul sok veszélyes hulladékot termelnek, ha a fogyasztó társadalom "dobd el és vegyél újat" modelljét követik. Pl. egy régebbi Time Machine tápjában egyetlen kondenzátor sült meg mindig a hőtől, mivel az egész belseje ki van öntve trutyival, hogy ne lehessen javítani: bő 1.5 órányi farigcsálás egy pár forintos alkatrész kicseréléséhez.

Nemrég egy iPhone 12-re kellett volna átküldenem egy pdf fájlt, de sehogyan sem tudta fogadni mert nincs rá opció a menüjében sem Wi-Fi-n, sem NFC-n, de még Bluetooth-on sem. E-mailben sem ment a fájl mérete miatt, végül majdnem 1 órányi szenvedés után ha jól emlékszem Whatsapp-ot kellett telepítenünk ahhoz, hogy át lehessen küldeni. Pedig csak egy árajánlat volt.

A gyümis ökoszisztémával az a bajom, hogy a tankönyvi példaesetektől eltekintve nem az van a felhasználóért, hanem a felhasználónak kell küzdenie érte, hogy működjön. Nekem az az elvárásom, hogy a rendszerem minden helyzetben azt csinálja amit szeretnék, nem pedig azt amit ő akar. Illetve sarkalatos pontja az adatbiztonság is, mivel az iCloud-on keresztül szinkronizál, tehát az adataim kikerülnek az ellenőrzésem alól. Olyan esetekben, amikor más adataival is dolgozik az ember, jobb, ha semmi sem kerül ki belőle (GDPR). Házon belül, felhő nélkül is létezik automatikus, Wi-Fi-s szinkronizáció Androidról a NAS-ra vagy az otthoni szerverre: ez nem az iCloud egyedüli privilégiuma, és egyébként a Windowsos PC-k is be tudnak jelentkeztetni megbízhatónak minősített eszköz vagy Wi-Fi hálózat közelében.

Összességében azért unszimpatikus a gyümis cég, mert az üzleti modelljének az egyedüli célja a profit maximalizálása (mondhatnánk, hogy más cégeknél is az - viszont lehetne humánusabban is csinálni).

Remélem így érthetőbb, hogy miért fújok rá: nem a tulajokkal van a bajom, hanem a céggel.
(#) vargham válasza img hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Idézet:
„A gyümis ökoszisztémával az a bajom, hogy a tankönyvi példaesetektől eltekintve nem az van a felhasználóért, hanem a felhasználónak kell küzdenie érte, hogy működjön.”

A mukám miatt szoktam vele találkozni, és pont ugyanez a bajom vele. Viszont nagyon jól ismerik az emberek szokásait, illetve jól tudják alakítani azokat. Így a tankönyvi példaesetek örömmel vásárolják.
(#) erbe válasza img hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Sokaknak fogalmuk sincs, mi történik, mikor a Gugli vagy bármi "szinkronizél". Persze az adatbiztonság nevében. Számomra nem biztonság, ha az adataimat, jelszavaimat, banki hozzáférés, stb, Amerikában tárolják valami szerveren. Írhatnak akármit. (egykori Novell Netware szervizes)
(#) cua válasza img hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Ne haragudj, de a hozzzaszolasodbol csak az jon le, hogy nem ismered a termekeket, igy a lehetosegeket sem.
Ne torodj vele, egesz sokaig en magam is tularzott sz@rnak hivtam az apple termekeket, aztan rajottem, hogy sokat javultak es vilagossa valt, hogyan es mikor celszeru hasznalni oket.
A macOS szamomra jelenleg egyszeruen verhetetlen, de ezt csak akkor tudod meg amikor tenylegesen hasznalod egy jo darabig.Mind a linux-al, mind a windows-al szemben komoly elonyei vannak.
Ez utobbi allitasaim termeszetesen nagyban fuggnek az elvarasoktol es igenyektol, erdemes eloszor azokat osszegezni/rendszerezni, aztan valasztani.
Igazan velemenyt formalni szerintem csak az tud, aki az osszes (jelenleg kaphato/hasznalhato) rendszert sokaig hasznalta, minden mas csak elkepzeles

A mellekelt file csak kis kitekintes az allitasaimhoz
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2024
(#) Massawa válasza cua hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Hát nem tudom, már ěvek ota használom párhuzamosan mind a két rendszert, ezt is egy Ipadrol irom. Egyre kevésbé látom már a különbségeket. Mindegyikkel szinte ugyanazok a gondok vannak csak más formátumban meg más áron. Nem okvetlenül a Mac javára. Az Apple fö elönye az igen jo akku és a kis tömeg, habár a Lenovo laptopom is már vigan kibir annyit, mint a Mac. Régen ez nem volt igy.
(#) Massawa hozzászólása Feb 20, 2024 /
 
Ki hallott már a Sziklai tranzisztorrol? ( a szabadalom már több mint 70 éves!)
(#) patexati válasza Massawa hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
(#) Massawa válasza patexati hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Vajon miért nem terjedt el ugy mint a darlington?
(#) Skori válasza Massawa hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Elterjedt, nagyon sok helyen használják. De gyakran komplementer-darlington "álnéven" fut.
(#) Udvari Zsombor válasza cua hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Úgy tűnik, hogy én teljesen a másik véglet vagyok: kizárólag Windows számítógép és Androidos okostelefon, semmi más, még Linux sem. Semmi se tudna rávenni, hogy akárcsak egy Apple terméket használjak.
Külső szemlélőként az a meglátásom, hogy az Apple felhasználóknak sokkal kevesebb lehetőségük van, beleértve a szoftver kínálatot is, mert a legtöbb dolog Windowsos. Arról nem is beszélve, hogy ha elromlik valami, akkor marad a méregdrága szerviz vagy csere, mert még újratelepíteni se lehet egy Apple gépet, bővíteni pedig pláne lehetetlen őket.
(#) sargarigo hozzászólása Feb 20, 2024 / 1
 
Elhangzott jó pár érv pro és kontra is! Nekem nincs almám (linux, android), de a kollégám csak azt használ. Van telefonja, órája, laptopja és olyan kis okos otthoni beszélője is .
Amit én látok az az, hogy kár az egyes elemeket összehasonlítgatni, mert alapvetően más szemlélet a kettő. Akinek bejön az almás cucc, az alapból is más szemléletet képvisel, mint amit a win hoz magával. Nem lehet felmásolni? Dehogynem, csak saját cuccal. Keresztül kasul megoldott az átjárás az eszközök között. És kényelmesen. Van egy saját ökoszisztémája, amin belül minden flottul megy ahogyan ez ember el sem képzelné. A külvilág az más tészta. De igényük se nagyon van rá. Jó példa erre a torrentezés. Van aki csinálja, mert ingyér van, és jó dolog (már akinek ugye). Van aki a közelébe se menne. Ez egy ilyen világ, nem vagyunk egyformák! Aki bütykölni szeret az vegyen olyan cuccot amit lehet. Aki meg "csak" azt várja hogy működjön, az meg nyúljon zsebbe, és vegyen olyat. Ennyi. SZVSZ.
(#) gg630504 válasza erbe hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Lehet akkor probléma, ha van a használónak egy csecsemője, aki megbetegszik, bőrkiütése lesz. Felhívja a háziorvosát és megbeszélik, hogy elküldi a kiütéses rész képét. Fogja a gyermekét, lefényképezi és a képet elküldi doktorának.
A rendszer átnézi az üzenetet, mint minden üzenetet. Felismer egy csecsemőt és egy felnőtt kezet. A következő másodpercben tiltott tartalom miatt a fiókot minden adatával együtt megszünteti.
(#) img válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
A legnagyobb baj az, hogy a gyümis cég "genius"-ai és szervizesei is leginkább csak sales-re vannak trenírozva, hogy ne javíttatni akard, hanem másikat vetethessenek veled. Van egy kinti barátom, aki "Certified Apple Technician": végigülte az összes oktatásukat, de azt mondja nem dicsekszik vele, mert nincs mivel. Pl. szabály, hogy nem szabad menteniük az ügyfelek adatait, mert az időveszteség - ha tehát nincs mentésed otthon a dolgaidról, akkor "így jártál".

A Youtube-on nem véletlenül lett sikeres Jessa Jones és Louis Rossmann, mert mindkettejük üzlete az Apple által hagyott űr kitöltésére épül: azokat a készülékeket javítják és mentik, amiknek az Apple ilyen vagy olyan, valós vagy valótlan indokokkal nem vállalta a javítását. Adatmentésről szó sincs, mert ilyen fogalom az Apple szótárában nem létezik, tehát azt mindig is külső cégekkel kell elvégeztetni.

Ilyen szempontból pl. megint kivágták a biztosítékot, mert az M1, M2, M3 készülékek különböző iterációiban az SSD már nem valódi SSD, mert egy normális SSD-n (egyszerűsítve) van ugye memóriavezérlő és a memóriák, ők viszont a memóriavezérlőt beépítették a processzorba, így a köznyelvben SSD-ként hívott tárolóegységen már csak a memóriák maradtak, ami így jóval nehezebbé teszi a mentésüket.
(#) img válasza sargarigo hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
"Akinek bejön az almás cucc, az alapból is más szemléletet képvisel, mint amit a win hoz magával. Nem lehet felmásolni? Dehogynem, csak saját cuccal. Keresztül kasul megoldott az átjárás az eszközök között. És kényelmesen. Van egy saját ökoszisztémája, amin belül minden flottul megy ahogyan ez ember el sem képzelné. A külvilág az más tészta. De igényük se nagyon van rá."

Elnézést de ez olyan, mintha a belterjességről olvasnék.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2024
(#) img válasza cua hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
A kezdetek óta használok OSX-et, MAC OS-t és Linuxot is a Win mellett, mert a munkám része, egyébként jelenleg is egy A1644-es Magic Keyboard-on gépelek.

Viszont azt nem hagyom semmilyen gépnek ill rendszernek, hogy a fejem felett átnyúlva döntsön arról, hogy mit és hogyan csináljak.
(#) sargarigo válasza img hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Állította valaki hogy nem az?

Amúgy vidulni szoktam mikor azt hogy olvasom hogy nem lehet csengőhangot beállítani, erre meg jön a válasz hogy miért nem elég jó neked a gyári? Ennyit a belterjességről. Legalábbis pár éve így volt, most nem tudom hogy áll..
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2024
(#) img válasza sargarigo hozzászólására (») Feb 20, 2024 /
 
Én kérek elnézést.
Következő: »»   567 / 588
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem