Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alternatív kapcsoló
 
Témaindító: Oneill, idő: Jún 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 8
(#) gg630504 hozzászólása Jan 9, 2008 /
 
Próbaképp animáció, csak a kapcsolók, 4 darab.
(#) Atyec válasza thomasp hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
Köszönöm a segítséget. A glimmek nélkül mükszik.
(#) kriszo11 hozzászólása Feb 12, 2008 /
 
Sziasztok!

Nekem is egy kis segítségre lenne szükségem. A lakásban a lépcsőházban az alsó és felső szinten van egy-egy váltókapcsoló. Nemrég vettük a házat, és az egyik kapcsoló elég rossz helyen van (lépcső alatti tárolóban, egy ajtót kell nyitogatni a fel- és lekapcsoláshoz) és kényelmetlen kapcsolni. Gondolom, hogy 2 váltókapcsoló működteti az egy izzót, ehhez szeretnék egy harmadik kapcsolót, mivel a rossz helyen lévőt nem tudom áthelyezni (festés megvolt, bontani nem akarok) az új kapcsoló helyén van egy kábelcsatorna ami a másik(jó helyen lévővel) kapcsolóval össze lehet kötni. Ahogy olvastam az előző hozzászólásokat, abból azt vettem ki, hogy egy keresztkapcsolót a két váltókapcsoló közé kellene kötnöm.
Van más megoldás szerintetek?

köszi-

krisz
(#) Inhouse válasza kriszo11 hozzászólására (») Feb 12, 2008 /
 
Van.

A rossz helyen levő váltókapcsolót helyezed át.

Üdv
Inhouse
(#) nagyagyas hozzászólása Feb 28, 2008 /
 
Kép: Hivatkozás
Két eres vezetéket használj!
(#) proba válasza kriszo11 hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Szerintem megtaláltad a legegyszerűbbet a keresztkapcsoló a jó váltó helyére a jó váltó áthelyezve az új helyre (ja és három vezeték kell hozzá.)
(#) rtzo válasza proba hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
keresztváltóval már négy kell, régi váltó is maradhat a helyén csak a két váltó közötti két vezetéket kell a keresztváltóhoz eljuttatnod, mivel a keresztváltó(k) a két alternatív közötti két lengőszálat kapcsolgatják, az első oldalon több jó rajzot is találsz hozzá
(#) proba válasza rtzo hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Hát ha a kapcsolót magát nem akarja áthelyezni (szín alak ...) akkor tényleg 4 kell
(#) kriszo11 hozzászólása Feb 29, 2008 /
 
Köszönöm a tanácsokat mindenkinek! A hétvégén neki látok szerelni!

üdv

kris
(#) gegida hozzászólása Márc 4, 2008 /
 
Sziasztok segitsetek nekem.

Szeretnék egy folyosón lévő három égőt kapcsolni három helyről, hogyan lehetséges ez? Légyszi küldjetek kapcsolási rajzot. Elöre is köszi!
(#) proba válasza gegida hozzászólására (») Márc 4, 2008 /
 
Hát ugyanaz mint az eddigiek annyi külömbséggel hogy a három égőt párhuzamosan kell kötni.minta és az egyik középső kapcsolót kihagyod. (egyébként ,ha bemész egy villamossági boltba és veszel egy keresztváltónak titulált kapcsolót a márkásabbakon rajta van a kapcsolás.) Esetleg ha az előző nem érthető akkor
(#) magyika hozzászólása Márc 24, 2008 /
 
sziasztok Arra lennek kíváncsi hogyan lehet bekőtni egy alternativ kapcsolot köszi
(#) potyo válasza magyika hozzászólására (») Márc 24, 2008 /
 
Olvasd már el a témát, nem olyan túl hosszú
(#) magyika hozzászólása Márc 24, 2008 /
 
köszönöm
(#) Higanyrománc válasza _JANI_ hozzászólására (») Júl 1, 2008 /
 
Mutasd már meg lécci azt az "ál-váltókapcsolást", mert felújítás volt nálunk, kikötöttem a bejárat feletti lámpa váltókapcsolóit, az ereket meg nem jelöltem meg a visszakötéshez, mert én naív nem gondoltam arra, hogy létezhet a szabványos kapcsoláson kívül valami kókler váltókapcsolás is!
Szóval most nagy bajban vagyok, mert eddig akárhogy próbálkoztam, mindig zárlat lett a kötözgetések-kapcsolgatások vége, és elegem lett belőle!
Arról nem beszélve, hogy ezeknek a kókler ál-váltókapcsolásoknak a következtében többször kialakult zárlat, ami miatt már szállt el az oszlopon a hálózati leágazási pontunk.
Szóval ezért is kérek rajzot, meg azért, mert nem akarom végigpróbálni mind a 36 féleképpen. :szomoru2:
Aztán ha lesz több időm, átalakítom szabványosra, csak addig is tudnánk használni.
(#) Higanyrománc válasza Higanyrománc hozzászólására (») Júl 5, 2008 /
 
Közben megtudtam a kókány-alternatív kapcsolás rajzát. Kimértem, úgy is vannak összevezetékelve a kapcsolódobozok a betáppal, meg a lámpával. Vissza is kötöttem a kapcsolókat a szabálytalan formában, hogy addig a rövid ideig, amíg nem szabványosítom, világítani lehessen a lépcső felett, de merevzárlat továbbra is! Okát egyelőre még nem tudom, de most nincs időm a szabványos alternatív-kapcsolásnak megfelelően összevezetékelnem a dobozokat.
Nálunk anno a villanyszerelő (aki most foroghat a sírjában :vigyor2: ) mindenhol ezt a kapcsolást használta, ahol alternatív kapcsolás van. Volt is velük mindig probléma a 22 év alatt, mert hol az egyik, hol a másik kapcsolásnál csinált zárlatot.
(#) ritatamara hozzászólása Júl 18, 2008 /
 
sziasztok kettős alternativ bekötése után érdeklödnék,ha lehet küldjetek rajzot
(#) Tetye hozzászólása Júl 18, 2008 /
 
sziasztok
szerintetek hogy lehetne kiveitelazni egy olyan kapcsolást aminek a lényege az hogy csak 2 ér megy le a kapcsolokhoz nem 3 de mégis alternativ? lámpa vezérlése relével vagy triacal fög történni de mi kéne milyen logikai kaput kéne ahoz összetenni?
ami tudék az nekem sajna nem jo mert a lámpák csak fele teljesitmenyel üzemelnének és a félfezetökök nag lenne a terhelés. ezért kéne valami logikai áramkör.
köszi
(#) potyo válasza Tetye hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
XOR, másnéven kizáró-vagy kapu kell. Ha a bemenetei azonosak, akkor a kimenete nulla. Ha a bemenetek külömböznek, akkor a kimenete egy.

Amúgy én pic-et használnék
(#) Tetye válasza potyo hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
zsír vagy potyo
nem anyira vágom ezeket az analog logikai ic-ket ez a rész valahogy ki maradt, már majdnem nekiáltam AVR-el. milyen ic lenne jo hozzá? gondolom valami CD40XX , de melyik?
most nézem az aprobetüs rész... akor nem gáz amit irtam... AVR
(#) potyo válasza Tetye hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
CD4030. Az a jó benne, hogy akár öt kapcsolót is tehetsz, ezzel az egy ic-vel megoldható, hogy bármelyiknek a változása fel vagy lekapcsolja az izzót.

De olyan nincs, hogy analóg logikai IC. Egy IC vagy analóg, vagy logikai.

Most így belegondolva ide nem tennék kontrollert, mert ez is ugyanakkora helyet foglal, és olcsóbb (valószínűleg, mert nem néztem utána az árának).
(#) bfy216 hozzászólása Okt 2, 2008 /
 
én régebben kötöttem be alternatívot, de már nem tudom, hogy volt. Valaki írja már le paraszt nyelven, hogy hova kötötm a fázist és hova a földet, ha a 0-át hagyom állandóra. Köszi.
(#) Tomi111 válasza bfy216 hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Üdv!

Csatoltam a bekötést, csak ebben van egy keresztkapcsoló, azt egyszerűen hagyd ki! A fázis megy az egyik kapcsoló közös pontjára, a másik kapcsoló közösére a lámpa. A nulla a lámpa oldalérintkezőjére. A föld csak a lámpának kell, ha fém.

Üdv!

U.I: a közös pont jelölve van a kapcsolón.
(#) Inhouse válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
És miért kellett ehhez a válaszodhoz az általam készített, az első oldalon belinkelt rajzom átméretezni és így berakni?

Üdv
Inhouse
(#) Tomi111 válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Üdv!

Bocsi, én nem olvastam végig a topicot, csak az utolsó hozzászólást. A rajzra meg a google-ban kerestem rá, láttam, hogy jó, lementettem és úgy tettem be. Nem néztem honnan van.
Akkor köszi a rajzot. Én lusta voltam rajzolni, ezért kerestem egyet készen. Először egy legrand-gyártói oldalról akartam betenni egyet, de ez egyszerűbb volt.
(Na de nem is írtam oda, hogy én rajzoltam.)

Azért nincs harag, ugye?

Jó szerelést mindenkinek!

Üdv! Tomi
(#) Inhouse válasza Tomi111 hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Nincs harag, csak nem értettem...
Én nem találtam közvetlenül képet, csak az oldalt...

Üdv
Inhouse
(#) Tomi111 válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 2, 2008 /
 
Üdv!

Megnéztem újra. Ez sem közvetlen volt. Tudod hol találtam? A Terminal forumon hoz egy oldalt(2005-ös hozzászólás). Onnan másoltam, de látom oda is te tetted be.
Na meg ha néztem volna ennek a topicnak az elejét, ott is megvan. De láttam, hogy erre még nem válaszolt senki, hát kerestem egy kapcsolást.


Üdv! Tomi
(#) toto6 hozzászólása Okt 2, 2008 /
 
Sziasztok!
Ezeknek a megoldására, amiket itt eddig írtatok, van egy másik megoldása is. Itt nyomógombok kellenek, a nyomókhoz elég a két szál vezeték, itt már lehet spórolni, bármennyi nyomógomb lehet párhuzamosan kötve, és kell egy impulzus relé. Ez méretben akkora mint egy kisautomata. Bármennyi izzót fel tud kapcsolni, amennyi belefér a 16A áramfelvételbe, mert alapbol ennyit tud a benne lévő relé kapcsolni. Ha ez kevés lenne, akkor be kell építeni egy mágnes kapcsolót. Ha valakit érdekel lefotózom és elmondom a tipusát is. A működése elég egyszerű, a nyomógombbal adunk neki egy impulzust és bekapcsol, ha kap még egy impulzust akkor kikapcsol. Ide oda billeg benne a relé, feszkimaradás után sem billen át, tehát a helyén marad ahol volt előtte.
(#) huhuu hozzászólása Okt 2, 2008 / 1
 
Sziasztok!


Painttal rajzoltam egy alternatív kapcsolást érdekességképp.
Nem tudom, hogy használatban van e illetve engedélyezi e a magyar szabvány. Külföldön használják.
A védőföldet is be kell kötni a lámpákba!!!! Csak az átláthatóság miatt nem rajzoltam be.
Ezt akkor használjuk főleg, ha két helyen van lámpa és nem akarunk plusz eret befűzni, illetve a feszültség megy tovább valahova. Viszont ez csak két kapcsolóval működik maximum, középre nem lehet váltó kapcsolót tenni.
(#) tibibalogh520 válasza huhuu hozzászólására (») Okt 3, 2008 / 2
 
Teccik a rajz! Valóban nem megszokott nálunk, de a szabvány azon részének bizton megfelel, hogy az izzók oldal érintkezői az 'N' vezetőn vannak! Kiválóan megfelel egy hosszabb fojosó, vagy kert világításnál, ahol csak a két végponton kell kapcsolni, és "útközben" bármennyi izzó lehet.
Következő: »»   2 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem