Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-MIDI-ből hagyományos MIDI csatlakozás
Lapozás: OK   1 / 3
(#) fenyvesi hozzászólása Jan 3, 2009 /
 
Vettem egy USB-B MIDI portos kimenetű szintetizátort, amit szeretnék a hagyományos MIDI bemenetű hangkártyára kötni.
Mit javasoltok?
Köszönöm.

Fenyvesi György
(#) Action2K válasza fenyvesi hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Szia! Kicsit bővebben róla, típus vagy ilyesmi.

De ha jól látom egy Yamaha szintinél:
Idézet:

Currently there's nothing you can use to convert the Yamaha USB out to MIDI (except your PC).”

Magyarul, nem lehet átalakítani Szerintem :gumicsirke:
De ha józan ésszel belegondolunk, a GAME-portra (MIDI) nem lehet semmilyen USB cuccot kötni.
Miért akarod egyébként ezt?
(#) feki00 válasza fenyvesi hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Ha megmondod a márkáját és a tipusát akkor még talán segíteni is tudunk.
(#) fenyvesi válasza Action2K hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Ez egy Casio CTK-3000 szinti. Külső DIN portos E-MU 0404 hangkártyához (output), és ami még cifrább a szintihez házilag készített dob MIDI interface-t kötnék (input), ha lehet. Azért lenne jó, mert a PC-t nem kellene zúgatni hozzá.

Van egy DIN/midi=> USB konverter kábelem (USB-A portos), csak az sajnos, ha jól sejtem kizárólag visszafelé irányban működik, mint most kellene. Vagyis DIN dugós MIDI hangszer jelét juttatja USB-n PC-be, ill. viszont.

Köszi a segítségeteket.
(#) Action2K válasza fenyvesi hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Sajnos ennek csak USB-je van. Vacak megoldás, csak PC-re köthető
Esetleg mikro kontrollerrel oldható meg, ha a kommunikációs szabványt ismerjük.
Az USM-Midi kábeledről jól tudod a lényegét.
(#) benjami válasza fenyvesi hozzászólására (») Jan 3, 2009 / 4
 
Szia, olyan mikrovezérlővel lehet megoldani, amin van USB HOST lehetőség. Csak persze a hozzávaló program megírása nem kispályás dolog.
Hogy képet kapjál milyen eszközhöz (DEVICE) kellene HOST programot írni itt egy példa egy olyasmi USB-MIDI interfészről mint amivel te is rendelkezel: Midi-Nator
(#) fenyvesi válasza benjami hozzászólására (») Jan 3, 2009 /
 
Egy viszonylag jól comment-ezett program. Hol találtad?

Köszönöm.
(#) benjami válasza fenyvesi hozzászólására (») Jan 4, 2009 /
 
Még régebben csináltam MIDI kontrollert (8 poti, 2x16-os LCD, MIDI-in/out) és át akartam alakítani USB-re is. Ehhez kerestem mintát és közben találtam ezt.
Ez az USB-s MIDI interfész különben a NUTS & VOLTS újság 2005/08-as számában van. Próbapanelen különben megépítettem és megy. A maxim IC-vel felépített soros porti átalakító nem szükséges a működéshez, ezt csak a cikk írója használta a program fejlesztése közben tesztelési célokra.
(#) szalkagyuri hozzászólása Jan 5, 2009 /
 
Sziasztok!
Először is engedjétek meg hogy mindenkinek sikerekben gazdag ujj évet kívánjak!
kellene egy kis segítség!!!!
van nekem egy Yamaha psr 530 as szintim és van egy din dugóm hogy lehetne házilag csinálni midikábelt egyszer hallatom valakitől hogy egy régi nem usb s egér vezetékét levágva majd helyes sorrendbe forrasztva működik de szerintem csak ugrattak mert én úgy tudom hogy a rendes midikábeleknél van valami mikrocsip vagy mi a fene mai átviszi a jelet bocs ha hülyeséget mondtam ebben szeretném a segítségeteket kérni mert a midikábel eléggé drága eredetileg nekem olyan kábel kellene amin az egyik din csatlakozós a másik USB a PC mell szeretném összekötni!
segítségeteket előre is köszönöm
várom válaszotokat
(#) Action2K válasza szalkagyuri hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Szia!
Oltári nagy hülyeséget nem mondtak, de az USB-s tényleg nagyon macera házilag. Én a GAME portos megoldást javaslom. Ha nincs a gépeden, akkor szerezz egy egyszerű PCI-osat. A hozzá való kábel viszont jóval egyszerűbb mint az USB-sé. Bővebben: Link
(#) szalkagyuri válasza Action2K hozzászólására (») Jan 5, 2009 /
 
Szia köszönöm válaszod megnéztem a linket hát az az igaz hogy bonyolultnak tünik ugyanis először látok ehez hasonló kapcs rajzot ha értelmezni tudnám jól jönne
vagy könnyű csak én vagyok buta hozzá van gameport a gépemen
tudnál valamennyit segíteni nekem?
(#) kaszarobert válasza szalkagyuri hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Igen ez a rajz kifejezetten bonyolultan ábrázol, egy nagyon egyszerű kapcsolást

A game portod 15, 12-es lába a midi be és kimenet, az 5-ös a test, a 8-as a plusz 5volt a tápfeszültséghez. Ha keresel egy rajzot a gameport csatiról, akkor ezek könnyen beazonosíthatóak. Veszel egy csatlakozót a boltban kb 100Ft. Bekötöd ide ezt a négy vezetéket, és bevezeted egy dobozba, melyben a rajzon lévő áramkör található egy panelon. A dobozra szerelsz 3 db din aljzatot, ebbe dughatod bele a normál midi kábelt amid valószinűleg van a szintidhez! A thru rész akár teljesen lehagyható, és azt hiszem nekem az inverterek sincsennek benne. Csak az optocsatoló rész ami viszont fontos, mert ha kihagyod, könnyen földhurok keletkezhet a számítógép és a szinti között, mely tönkreteheti őket. Az optocsatoló pontosan ezért van benne. Az egy ic melynek a lábkiosztása megtalálható az adatlapján. Ha eddig érted, akkor már meg is tudod építeni! Én beraktam az optocsatimat egy régi rossz nyákba, bekötöttem a dugókat, tettem rá két ledet, és évek óta megy.


(Egy kicsit kevesebb smilet is lehetne, belefájdul a fejem)
(#) szalkagyuri hozzászólása Jan 6, 2009 /
 
szia
kösz a segítséget tudnál küldeni egy képet a cucról ami neked van?
itt az emailom: lásd az adatlapon...
segítséged még egyszer köszönöm!!

Ezerszer olvasható már a fórumban, hogy ne írjátok ide a címeteket - azért van az adatlap, hogy ne találjanak rátok a spam-ek.
-- kobold
(#) Action2K válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
No igen, a kezdőknek tényleg bonyolult lehet! Bocsi.
Robi jól leírta a magyarázatot. Az IC (inverterek) azért vannak benne, hogy azok is védjék a PC, Illetve a szinti portjait.
(#) kaszarobert válasza Action2K hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Igen, eléggé mérges az ember, ha egy filléres alkatrész kispórolása miatt megy tönkre, egy hangszer. Tehát rakd inkább bele az invertáló ic-t, mely kétszer invertál, tehát az eredeti jelet kapod vissza...

valamikor, mintha láttam volna nyákrajzot hozzá, akkor csak be kell raknod az alkatrészeket, és megy is. Esetleg két led bele, hogy lásd a küldést, illetve fogadást.
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
A Game port lábkiosztása:
Bővebben: Link

A midi kábel bekötése (az aljzat logikusan fordítva)
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Jan 6, 2009 /
 
Lemaradt a link:

Bővebben: Link


Na meg itt a nyákterv
Bővebben: Link
(#) cesar444 válasza benjami hozzászólására (») Feb 17, 2009 /
 
Szia Andras vagyok
Bocs hogy zavarlak de esetleg eltudnad nekem küldeni az usb interfesz atalakito rajzart midihez en is kerestem volna ilyet

Köszönettel Andras

cesar444@citromail.hu
(#) szalkagyuri hozzászólása Máj 20, 2009 /
 
sziasztok!
lenne egy nagy kérésem felétek!
van egy Yamaha psr 530 as szintim most vettem hozzá egy USB s midikábelt a gépem felismerte nekem olyan progira lenne szükségem amivel adatokat tudnák cserélni szintin amit játszok szintetizátoron azt látja a gépem na meg a karaokelejátszón ha átálitom a kimeneti eszközt vagyis USB midi re akkor a szintin hallom a zenét de nekem az kellen hogy a szintin lévő hangokat és stílusokat lássam a számítógépemen ha van ilyen progi Gogoléval már próbálkoztam meg egy csomó progit is letöltöttem de egyik sem jó ha tudtok segítsetek már
a midikábelről képet is tudok küldeni

Kép 007.jpg
    
(#) benjami válasza szalkagyuri hozzászólására (») Máj 21, 2009 /
 
A sima lejátszó program helyett esetleg valami zeneszerkesztő programmal kellene kipróbálni. A zeneszerkesztes.lap.hu oldalon a "Zeneszerkesztő Programok" résznél fel is van sorolva vagy 20.
(#) barany165 válasza kaszarobert hozzászólására (») Szept 3, 2009 /
 
Szia! Nekem olyan problémám van, hogy Din kimentről USB-re kelene jelet küldeni, hogy az USB-s szinti hangkészletét használjam. Kell-e interface? Mindkettő YAMAHA. Köszönettel!
(#) benjami válasza barany165 hozzászólására (») Szept 9, 2009 /
 
Számítógép nélkül kicsi esélyt látok arra hogy megtudd oldani, hacsak nem tudsz pl. PIC-hez USB host programot írni. Itt is hasonló volt a probléma.
(#) JnCon hozzászólása Szept 9, 2009 /
 
Ugyan nem 100%-osan témába vágó a kérdés, de nagy szükségem lenne egy egyszerű midi egység rajzára.
Egy régi orgona basszus pedálsort kellene átalakítani midi billentyűzetté. Semmi extra, csak 1 oktáv az egész, nem kellenek kontrollerek sem, csak a pedálsort kéne egy szintetizátor agy vagy egy hangkártya midi bemenetére kötni, hogy megszólaljon vele.
Ha valakinek van ilyen rajza és megosztaná velem, megköszönném.
(#) djuice hozzászólása Márc 18, 2013 /
 
Nem világos számomra, USB-B csatlakozású hangszert (Yamaha Piaggero) ui. B csatlakozású midi interfaceszel (Midiman 1x1) össze lehetne kötni B-B kábellal? (cél, a Midimanen keresztül normál midi aljzatú modul meghajtása lenne)
(#) Szpisti válasza djuice hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Sajnos a válasz az hogy NEM.
Egyre több hangszert adnak ki már a hagyományos DIN midi csatlakozók nélkül.
Ezek legtöbbje csak mint To-Host csatlakozásként használható , tehát a számítógéppel usb kábelen keresztül összekötve használható. A használatához pedig a gyártó által adott driverre is szükség van, ami intézi egyrészt a midi jelek adatfolyamát, másrészt az adatcserét lehetővé tevő programuk használatát.
Egyébként ezek a hangszer gépkönyvében is leírásra kerültek.
Ilymódon tehát nincs lehetőség még az említett Midisport Midiman 1x1 konverter segítségével sem arra, hogy pl. egy másik hangszerrel össze midizzük egy másik hangszerrel.
Legfeljebb a számítógépen keresztül, de annak meg már nem sok értelme van.
(#) fenyvesi hozzászólása Márc 18, 2013 /
 
Én indítottam a témát. Azóta találtam megoldást kb. 1 éve. Lehet USB Host Arduino Shield-et venni ( Bővebben: Link). Ebbe bedugható a hangszer USB kábele, a hozzákötött Arduino pedig hagyományos MIDI csatlakozást tesz lehetővé más hangszerekhez (is). Az idézett honalapon megtalálhatók a szükséges könyvtárak.
(#) Szpisti válasza Szpisti hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Azaz hogy teljes legyen a kép, megjegyzem, készülnek erre a problémára is megoldások - csak az a szomorú hogy piacbővítési (?) céllal ezt a problémát maguk a gyártók generálták.
Mert igyekeznek valamiféle egységes driver rendszert felépíteni annak érdekében, hogy egy külön kütyüvel mégiscsak konvertálható legyen host számítógép nélkül is a hagyományos midire a jel. Ilyen pl. ez a Kenton eszköz . A feltétel hogy működjön, a hangszer usb részének "class comiplantnak" kell lennie.
Úgy tudom a Yamaha is beszálltt ebbe a disznóságba, persze fizetni ezért is külön kell megint, ahelyett hogy egy optocsatolót meg egy tuchel aljat tettek volna az usb mellé.

De látom Fenyvesi kollega megelőzött ezzel a kiegészítéssel .
(#) Szpisti válasza fenyvesi hozzászólására (») Márc 18, 2013 /
 
Mondjuk egy zenész aki egy kábelt szeretne egyik hangszerből a másikba bedugni, nem hiszem hogy sokat agyalna egy dobozolatlan célhardver felprogramozásával.
(#) fenyvesi hozzászólása Márc 18, 2013 /
 
Ha nem, hát nem.
(#) djuice hozzászólása Márc 18, 2013 /
 
Köszi a segítséget! Az idézett külső eszközök sajna csak USB-A csatit fogadnak ha jól néztem, de mondjuk lehet hogy szabvány usb nyomtató kábellel (A-B) így össze lehetne őket kötni, csak hát na... arra nem keveset kéne költeni a kis dobozkák árát nézve még pluszban. Ilyet én is ismerek: iConnect MIDI 2plus
Mellesleg nekem egy Yamaha MO8-am van otthon és ott is van normál midi és 2 USB (egy host és egy device pendrivenak - A tip.), viszont a hangszeren kell kiválasztani hogy midi kapcsolatot a hagyományos vagy az USB porton akarom-e használni. Ezért érthetetlen hogy a Piaggerora mi a fenének tesznek B aljzatot?! Azt nem hinném hogy a cégnek haszna lenne külön ilyen átalakító kütyükből, mivel elenyésző a számuk, inkább a computeres felhasználás felé vitorláznak ők, ill azt hiszik, hogy mindenki azt használja ma már. Csak épp így egy filléres alkatrész lespórolása révén ezekkel a cuccokkal lehetetlen a nevezett megoldásokon kívül másod hangszert meghajtani, pláne egy modult. Valószínűnek tartom innen én is, hogy a Midiman interface "ámítógép" felől kapja a vezérlést, így offline elemként tényleg nem biztos hogy működne, bár már találtam a neten kifejezetten B-B USB kábelt, tehát tuti valamire használják valahol.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem