Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Frekvencia és periódusidő mérő HW-SW projekt TCXO-val
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 29, 2009 / 1
 
Szia!

A 24FJ16GA002 I/SP, 24FJ64GA002 I/SP kontrollerek, amiket ajánlottam mind 28 lábú keskeny dip tokban elérhetők, olyanban mint a 18F2550. Ráadásul olcsóbbak is mint a 18F2550.
Még a dsPIC30F családban is van néhány ilyen tokozású.

Köszönöm a megértést és befejezem a topikban az off-olást...

Szia.
(#) MAGA VAN válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Üdv Hp41C
Sajnos kénytelen vagyok észrevételemet elmomdeni a felsorolt ötletekkel kapcsolatosan, bár ez nem az én vállalásomat érinti Az internet határtalan világában van sok hasonló téma. Nem az ötletekkel van a baj, hanem ha azt meg kell csinálni az ésszerúség (funkcio-költség) határain belül. Ehhez társul a készítők önzetlensége és mennyi időt tudnak erre fordítani.
Úgy vélem P_istván szavaiból, hogy nem utánépíteni akar , hanem saját alapokról építeni. Hagyjuk ezt meg számára Én bevállatam a PIC bemenő perifériákat, alkalmazkodom a menetközben jelentkező ötletekkkel kapcsolatos igényváltozás kielégítéshez. Feltételezem eddigi munkája alaján, hogy a lehetséges-észerű funkciókat megfogja valósítani. PC-s felületet kellene csinálni, hogy tényleg egy sokoldalú novumnak számító eszköz álljon rendelkezésre. Pesze ez után vinni kell a laptopot is.
Miután még nincs prolongálva a táma, mindenki ötleteljen , de ne várja el, hogy az mind meg is valósul.
Üdv
M-V
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Üdv. P-istván
Most csak a lényegre szoritkozva az eddigi mérésekről
tájékoztatlak:
1 Az 1sz. blokkot az alábbi körülmények között és értékhatárok között mértem. (1 mérés nem mérés, ez több mérés eredménye)
A generátor 50 Ohmos kimenetű a blok bemenete nagyimpedanciás. (a bemenő kapacitást majd a ESR3-al meg lehet mérni ), bár nem jellmző adat.
Az érzékenységi eredményeknek a kétszeresét kell érteni, és a kimeneten lévő TTL jelszint megy a frekimérőre , illetve a szkópra alacsonyfrekinél. A szkópon jitter mentes a jel .
Az érzékenység meghatározásánál az vettem figyelembe melyik az a legkisebb érték amikor biztossan áll a freki mérő. A generátor TCXO-s., meg a frekimérő is.
35 MHz 50mV: 30MHz 40mV: 25MHz 30 mV: 20-15MHz 20mV: 10-5 -1 Mhz 10mV , ez kb 100Hz-ig , majd 4Hz-nél 100mV . A jel szinuszos!
A jel szintjét 10MHz-nél 10V-al "megkinálva" a kimeneten semmi féle változást nem erdményezett. Ez csak 10Mhz-ig! 10MHz felett 2 V .-ot (nagy impedanciás lezárás! ) kapott , a kimentet véltozatlan.
Az alacsony frekis tartományban 10%-90%-os kitöltési tényező csak négyszögjelre vonatkozik , az érzékenység néhány mV-al jobb , és az alsó határfreki 0,5 Hz.
Igazán használni a kitöltési tényező mérésre max 50-100khz-ig lehet. A szinuszos jelnél ez nem jellemző, a hiszterézis miatt.
Az áramkör kellően egyszerű 4db aktív és 14 passziv alkatrészt tartalmaz. Ez ugyan SMD , de remélem lesz válalkozó aki furatszerelt után építő .(egy példány nem mérvadó, bár ebben a frekvencia tartományban még a még nem kell számítani nagy meglepetésre. Egy kritikus tranzisztort még más példánnyal is fogom cserélni,a későbbiekben választék bővítés céljából.
A bemeneti szint "saccolása" kérdésében még kellene futni néhány kört, mert ebben a frekvencia tartományban és ilyen dinamika mellet több anyagot emészt fel mint ez egész fr. mérő.
A 2sz blokknál talán már egyszerűbb.
Ha gondolod egy másik topic nyítását, számomra indiferens, legfeljebb ne legyen triviális nevű.
A döntésedtől függően feltöltöm az sch-t.
Üdv
M-V


(#) MAGA VAN válasza gerenk hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Üdv gerenk.
Csak a tisztánlátás miatt a Q (induktivitás jóságtényező )mérési elve egyszerű, a mérő műszer megvalósítása azonban kicsit bonyolultabb. Ehhez szükséges egy kb 50-70 KHz - 60-70 Mhz-es generátor (ez lehet folyamaotos hangolású -vagy rasztarbe lépő )
ami a meghatározza azt a mérési ferkvenciát ahol scpecifikálni kell a Q-t, és kell a tekercs mellé egy hangolható elem amivel a rezonancia frekvencia beáll. (természetesen a mérő frekvencia lehet néhány előre deffiniált ,ezzel egyszerűsödik a generátor )
Kell egy mérő eszköz ami ebben a frekvencia tartományban mér. A többi meg számolás kérdése, vagy mutatós műszer mutatja. De lehet venni is néhány 100.000 Ftos mindent tudót.
Ez nagyon egysszerűen megvalósitható hangfrekvenciás tartományban, ahol mH-s , H-s értékeket kell mérni. Talán a frekimérő után egy ilyen eszközt is lehet készíteni PIC-es vezérléssel.
Addig is lehet gyűjteni az információkat és az elvárásokat.
Üdv
M-V
(#) gerenk válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Szia !
Ilyesmire gondoltam, én is a PIC-re szeretném bízni a
számítást, és inkább a magasabb frekvenciát választanám
az rf. induktivitásoknál úgy gondolom nagyobb jelentősége van a minél nagyobb Q elérésének.
Üdv Gerenk
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Szervusz!

A paraméterek biztatóak!
A kitöltési tényező szerintem is elég kb. 100kHz-ig, bár a durva asszimmetria talán fentebb is detektálható.
Az viszont jó lenne, ha valaki furat-szereltre is áttervezné. (ma vettem néhány DIP8-as MB501-et)
A bemeneti szint méréséhez lehet elég lenne egy egyszerű (vagy nem annyira egyszerű) diódás egyenirányítás? Nem baj a nonlinearitás-frekvenciafüggés , ha ismert a karakterisztika a PIC majd átszámolja.
A nagyfrekvenciás bemenetnél a PIN diódáról lehet a bemeneti szinttel összefüggő jelet levenni?

Lehet jó volna egy új topik a projektnek, de már elég sok hasonló van. Talán inkább a Frekvenciamérő 1GHz-ig topikban kellene folytatni, igaz ott meg éppen egy LCF mérőről van szó...

Ha van komoly igény a PC-s kapcsolatra, akkor kérdés hogy ki fogja a PC-s oldali szoftvert elkészíteni? Meg valamiféle koncepció is kellene, hogy miben nyújtana többet-mit tartalmazzon. (erre idő hiányában nem vállalkozhatom)

Valahol mindig meg kell húzni a határvonalat, hogy mi az ami reálisan megvalósítható: idő, anyagköltség-beszerezhetőség, után-építhetőség, melyek az értelmes és hasznos funkciók, stb. Irreális célkitűzéseknél végül még annyi sem valósul meg, mint ami reálisan megvalósítható lett volna!

Üdv. P István
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Üvd
1. A nyák tervezés furatszeltre nem okoz gondot. De van néhány apró kis gond. Az alacsony frekis átvitel miatt van 1db 10u-os csatoló kondi. Ide csak ez látszik jó megoldásnak, mert az egyéb típusok igen méretesek. Tantált pedig nem találom szerencsésnek, mert szomorú tapasztalataim vannak, főleg a csepp típusokkal. (0-ra tud zárlatosodni, ahol látom sorra cserélem) De legyen ,proba szerencse. Álló-fekvő?
Igen . A bemenő szintet detektálni kell , amivel visszavezérelhető a pin dioda.(A pin dióda csak vezérelhető osztó.) Ez felhasználható a pic AD-felé megfelelő illesztéssel. Ez kevésbé freki függő, sajnos az kis jelszint tartoményokban 200-300mV alatt még a shottky sem szólal meg. Ide pedig HSM diódát rakni ? (beszerzési gond, alacsony felső feszültség határ Egy másik legalább Fr-mérős alkatrész igényű 2-3 mV-os érzékenységú kapcsolás az nem ide való. Amikor erre kerül sor azért körbejárom mi lehet egy optimális lehetőség. )
Az ötletekről a HP41C-nek jeleztem erre vonatkozó nézeteimet, igaz nem explicite. Biztos van néhány jó ötlet,amit azért célszerű és nem nagy feledat megoldani. Ennek megtárgyalása meghaladja ezt a keretet. ( Irreális célkitűzéseknél végül még annyi sem valósul meg, mint ami reálisan megvalósítható lett volna. Ezzel pontossan egyet értek) Remélem véget fog érni 1-2 hét után és prolongálni lehet az ötlet rohamot ,és akkor kellene erre visszatérni, ami a novum (ujszerú ) szolgáltatásokat jelenetné. Én nem vagyok járatos a topicokban- csak most kaptam rá mint érdekesség. ( egy jó ötletig még maradhatna. )
Talán valamivel fantázia dúsabbra lenne szükség! A koncepciót a lehetőségek és megvalósíthatóság halmazából kell majd kihámozni. A PC kapcsolatos dologról pedig csak anyit,ha van egy jó alap akkor azt az irányt visszük tovább. (EEPROM tárolás -későbbi kiolvasás. A PC-s felületről történő vezérlést meg lehet csinálni, de ez nem az kategoria. )
Üdv
M-V
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Szervusz!

A lomexben van fémházas axiális tantál, ha már a csepp kivitelűben nem bízol. A nagyobb áramú tápok szűrésére biztos nem alkalmas, valószínűleg a túlmelegedés miatt lesznek zárlatosak, kicsi a fizikai méretük (a hőleadó felületük) és még a burkolat is (hő)szigetel.
A feszültségmérést tényleg csak saccolásnak gondolom, hogy legalább nagyságrendileg lehessen tudni mekkora a bemenő jel, ez legtöbbször elég. Pontosabb mérés ilyen sávszeléséggel, az egész más kategória.
A PC kapcsolatot (USB) ha lesz is én sem bonyolítanám. a; folyamatos adatátvitel: az LCD-re menő adatok továbbítása b; Tárolt mérési adatok kiolvasása, illetve PC-re feltöltése. Csak még mindig nem vagyok meggyőződve a hasznosságáról!

Akkor nyissunk (nyitok) új topikot erre a projektre, csak tényleg találjunk neki nevet. Első nekifutásra a "Frekvencia és periódusidő mérő HW-SW projekt TCXO-val" gondoltam. Utána ezeket a nem teljesen idevaló hozzászólólásokat áthelyeztetem az új topikba!

Én is várom továbbra is az ötleteket, még HP41C-től is! Úgy érzem, egy kicsit neheztel rám amiért megpróbáltam a felvetéseit más oldalról is megvilágítani.

Üdv.: P István

(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Üdv.P_istván
Fémházas OK. A R-ek 1/100 W-osak , ami a lehető legkisebb. A jelenlegi nyákon fekvő helyzetbe kerülnek ,de a végleges -minden modul egybe- változatnál a méretek miatt át kell majd tervezni.
Bemenő jel " saccoló" mérés Ok, az optimális lehetőség részleteire térjünk majd vissza a későbbiekben.
Ami a PC-s komunuikációt illeti , nem kellene eltemetni az RS232-t.(talán egyszerűbb ,járatosabb erre irni progit mint USB-re. ) Fog még lenni sokáig! Az hogy az alsó árkategóriás laptopon nincs, annak más oka van . ( nem egy nagy beruházás az RS232 emulálás. Az viszont tény, hogy van néhány típus , ami nem megfelelően működik XP alatt. )
Mire is jó ?(részletek nélkül) pld egy osc . ferekvencia stabilitás vizsgálata elég idő igényes. Adat tárolás - kiolvasás- feldolgozás.
Topik OK.Igen.
Az ötletelés időszakában minden -még megmosolyogni való is hasznos lehet- generálhat újabbat. De egszer le kell zárni, és a realitás talaján maradva megvalósítani.
A továbbiakat az uj helyen.
Üdv.:
M-V

(#) Hp41C válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Sziasztok!

Felhasználást tekintve hasonlókra gondoltam, amikor a kommunikációs kérdést feszegettem. (Szétnézve a neten, a frekvenciamérők kb. 50%-ának van kommunikációs lehetősége.)
Pl. - VCO transzfer karakterisztika mérése: Feszütség kimenet függvényében kell mérni a frekvenciát.
- PLL áramkörök vizsgálata
- Feszültséghangolt eszközök mérése (tuner),
- Kristályok válogatása szűrőkhoz. (Jó lenne egy kis oszcillátor kapcsolás is a mérőbe.)

Tudom, hogy a kommunikáció kiszolgálása alapjában változtatja meg a mérőprogramot, azért vetettem fel idejekorán. A probléma oka, hogy a komminukáció elviszi a kontroller teljesítményének egy részét.
Ha a kapuidőt a program futásával számítjuk, akkor csak a mérés végén lehet venni az üzeneteket ill. az eredményeket elküldeni. Ez nem megy az USB-vel, hiszen ott megkötött időzítéssel kell reagálni. Továbbá a "túlcsordulásokat majd a megszakítási rutin megszámolja" megoldás rendszeres mérési hibához vezet, még akkor is, ha a megszakítás kezelő program futási idejével korrigáljuk a kapuidőt (Interrupt latency time... A megszakítás egy goto/call/return/(movff) vagy egy normális utasítás alatt jön be...).
Ha a kapuidő kialakítása a kontroller (E)CCP moduljával, hardveresen történne, nem lenne gond a kommunikációs megszakítás sem....

Ha 1 ppm-es TXCO oszcillátorral mérünk, a 6. jegy már nem pontos, kiíratása felesleges. A 18F- ben a CCP 16 bites számot tud kezelni, ez csak 1/65536 - 15 ppm. Ezért bátorkodtam a 16 bites pic-et ajánlani, ott a két CCP modullal a két kaszkádosított 16 bites timer regiszter tartalmát egyszerre lehetne eltároltatni, amivel a pontosság jóval 1 ppm alá vihető.

A ferkvencia mérésénél fontos lehet a galvanikus elválasztás - ezzel sem kell foglalkozni, ha nincs kommunikáció. Ha mégis lenne valamilyen lehetőség az elválasztás a soros vonalon csak két optocsatoló, az USB-nél egy galvanikus elválasztást biztosító HUB kell. (vö. PicKit2 használata egy kapcsoló üzemű tápegységet vezérlő kontrollernél - ld. leírását.) A programnál eleve figyelembe vehetjük, hogy emulált vonalat használunk. A soros megoldás bizonyul előnyösebbnek, hiszen usb/soros átalakítóval olyan laptophoz is csatlakoztatható, amin csak USB van. Uart többfajta kontrolleren van, mint USB.

- Természetesen úgy gondoltam, hogy a készülék önnállóan is használható (LCD-vel és nyomógombokkal), de bonyolultabb mérésnél egyszerűbben lenne pc-ről kezelni.

- Készítettem egy pic18F252-n alapuló DDS jelgenerátort (évekkel ezelőtt terveztem, akkor még nem volt dsPIC) 0.16Hz - 1MHz -ig, USB illesztéssel. Mivel a jel generálása és az USB külön - külön is leviszi egy kontroller kapacitását, valamint a galvanikus leválasztás miatt, két kontroller van benne - az USB-t egy 18F2550 kezeli. Közöttük egy 100Kbit/s optocsatolt soros vonal van. HID eszközként kezelhető (nem csak Windows-on és nem csak PC-n). A dobozán nincs kijelző, potencióméter, kapcsoló, stb. Ezek költsége nagyobb lenne, mint a két optocsatoló és a 18F2550.

Sziasztok
(#) ekkold hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
Hozzászólnék a kérdéshez, mert gondolkoztam már egy PIC alapú frekimérő építésén. Az én szempontjaim:
- Saját LCD kijelző (mint az LC-ESR mérőnél)
- Olcsó előosztó (pl. a lomexes MBxxx)
- Alacsony freki esetén a periódusídőből számoljon frekvenciát
- Mindíg írja ki a frekit és a periódusidőt is, a mérési tartománytól függetlenül (tehát ha kel akkor a frekiből számolja v. fordítva)
- Alacsony frekin mérhet kitöltési tényezőt időméréssel (sőt akár az L/H időtartamot is kiírhatja)
- Közepes frekin (még előosztó nélküli állapotban) aluláteresztővel és A/D konverterrel még jól meghatározható a kitöltési tényező, és akár az időtartamok is pontosan visszaszámolhatók a periódusidőből.
- Jó lenne egyetlen! bemenet. Ismerje fel a szoftver masgától, hogy kell-e előosztó, és iktassa be (ill. m érjen azonkeresztül) ha szükséges.
- Ha ez nem megvalósítható egyszerüen, akkor legalább a használt bemenetet ismerje fel magától a program.
- A jelszint hozzávetőleges mérése is hasznos lenne, pl. a bemenet automata kiválasztása, és a zaj/jel felismerésében is segíthet (főleg előosztós esetben).
- A PC-s kapcsolat számomra felesleges. Pont az lenne a jó ha kicsi, könnyű, elemes műszer lenne, felesleges "madzagok" nélkül, és alacsony fogyasztással, és hoszzú üzemidővel.

-Ha frekikijelzésre is akarjuk esetleg használni (pl. rádióvevő) akkor egy "frekit rögzítő" gombbal és egy kimenettel megoldható lenne, hogy pl. a VCO-t tudjon vezérleni. A kimenet nulla ha a freki alacsoabb lett, 1 ha magasabb, és nagyimpedanciás ha pont jó. Ez egy integrátor után már meg is hajthat egy VCO-t. Ez persze már messze nem a műszer része, csak egy bővítési lehetőség.
-Szintén bővítési lehetőség lenne ha beállítható, és pontos frekvenciákat is elő lehetne állítani vele. Esetleg még a kitöltési tényező is változtatható lenne. Báz ez megint túlmutat a műszer célján. ezért ezeket csak zárójelben jegyzem meg
(#) Medve válasza ekkold hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Idézet:
„Ha frekikijelzésre is akarjuk esetleg használni (pl. rádióvevő)”


Ha már rádió, akkor az is szükséges, hogy egy beirható (egye fene, néhány közül választható) KF-értéket, a mért értékhez hozzáadjon, ill. kivonjon. Vagy ez alapdolog?
(#) Medve válasza ekkold hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Tény, hogy egy önálló, telepes-LCD-s műszer jó. De hasznos opció, ha PC-re is köthető. Gondolok itt pl oszcillátorok lassú frekvenciadriftjére mondjuk, ahol egy grafikonon látható lenne a freki percenkénti változása. Az LC-mérőnél is hasznos lehet, ha egyfajta mérési jegyzőkönyvet láthatnánk a képernyőn, az elkövetett méréseinkről. Ez hasznos lehet pl az alkatrészek válogatásánál, vagy a hő hatására történő változás grafikus ábrázolásával az alkatrészek minősége figyelhető meg, némileg könnyebben, mintha azt az LCD-ről követnénk.
(#) ekkold válasza Medve hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Ilyen (általad említett) mérésre még soha nem volt szükségem.
Használok néha 5 digites multimétert, amin van soros port - de azt nem igazán használom rajta, csak egyszer kipróbáltam és annyi. Mondjuk eleve csak a pontosabb mérésekhez veszem elő, máskor többnyire elég a "mezei multiméter" is.

Ellenben az asztali készülékek nagy mérete, hálózati táplálása (földelés, zavarok) már sokszor volt probléma. Ezért is lenne jó a kis méret, és a telepes üzem.
Emiatt még a külön kvarcoszit is elvetném, a nagyobb fogyasztása miatt, pontosságra elég lenne a "mezei kvarc" is.
(#) Antal Miklós válasza ekkold hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Sziasztok. A freimérőn már rég óta gondolkodom, egy egyszerü, mely 3-4 MHz mér van is. Tehát szempont javaslatok: LCd kijelző, Előosztón stb ez jól megvalósítható, de egyetlen bemenet 1 GHz-nél már nem igazán, különösen az automatikus átkapcsolás nehezen valósítható meg. a Z adat kimenet szerintem jó ötlet, hiszen sokszor kellene egy oszci stabilitást megmérni, igaz az is, hogy ehhez eggyel jobb stabilitású referencia oszcillátor kell.
(#) MAGA VAN válasza ekkold hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Üdv. ekkold
Van néhány már előrehaladott HW-rész amire azért biztossan lehet számítani. (részletezés nélkül , majd egy későbbi fázisban lehetne elmélkedni míért éppen ez a választás. )
Az előosztó MB 501L
két bemenet -1Hz-től a pic adta legfelső méréshatárig, max 35MHz - MB501L adta legalsó határtól 1GHz. Az alsó sávban a bemenet nagy impedanciás, a felső sávban 50 Ohm.
Sajos van néhény olyan megjelenő ötlet ami önmagában egymásnak ellentmondóan valósítható meg, ezeket kell összevetni, és a lehető legoptimálisabbat kiválasztani. Alapkoncepció az is, hogy külső opcionális egységek legyenek hozzá kapcsolhatók, amit mindeki maga valósithat meg és a közreadással gyarapíthatja az eszköz használhatóságát, de azért frekvencia mérő maradjon a fő funkciója. ) Erre is lehet ötletet adni. (Van akinek felesleges a PC kapcsolat , van akinek nem. stb)
Üdv
M-V
(#) p_istvan hozzászólása Dec 2, 2009 /
 
Ez a téma egy frekvencia mérő projektnek lett létrehozva!
Célok:
- Lehető legsokoldalúbb készülék (szolgáltatások, széles működési tartomány)
- Fokozott pontosság (TCXO)
- Egyszerű (relatív) után építhetőség. (beszerezhető alkatrészek, konstrukció)
- Az MCU a PIC mikrokontroller családból lesz.
- Optimalizált Hardver és Szoftver

Az LC mérő topikban már el is kezdődött a projekt célkitűzésnek pontos meghatározásához szükséges gondolkodás és a különféle igények felmérése, amit ebben a topikban szeretnék folytatni!

Üdv. P István
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 2, 2009 /
 
Szervusz!

Általánosságban egyet értek veled, de ebben a fázisban egyáltalán nem baj az egymásnak ellentmondó igények megjelenése!
Segít átgondolni a lehetőségeket, hogy melyik a hasznosabb, illetve lehet, hogy egy harmadik kompromisszumos megoldást fog eredményezni.

Üdv. P István
(#) ekkold válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Akkor a hardverhez egy ötlet: a PIC kapcsolhatná ki/be az előosztó tápját, pl. a bemeneten levő jel függvényében, ezzel lehetne némi energiát spórolni. Illetve akkor már a kisebb frekis bemeneti fokozat tápját is..... (spóroljunk az elemmel amennyire lehet )

Mindenkééppen külső oszcillátor kell, nem lenne elég egy normálisabb kvarc+trimmer? A TCXO jóval többet fogyaszt mint a PIC belső oszcillátora nem?
(#) ekkold hozzászólása Dec 3, 2009 /
 
Még valami a hardverhez! Jó lenne ha az elem feszültségét is figyelné, és időben figyelmeztetne ha le fog merülni. Ilyesmi az LC-ESR mérőbe sem lett volna rossz, bár akár utólag is építhető ilyesmi hozzá - de mégiscsak elegánsabb lenne az LCD-n egy elem szimbólum megjelenése.
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Üdv p_istvan
Ez nem újdonság évtizedek öta használt módszer, ami kicsiben kerül megvalósításra. Eredeti " brainstorming" szó szerinti forditása ötletroham. (csupán azért hogy mások számára is világos legyen a folyamat. ) Ezt követi az funkció -költség elemzés . Sok esetben nem az a kérdés ,hogy meg lehet e csinálni, hanem az ,hogy mennyiért. Sajátos módon magunknak kell esetenként a további részleteket , áramköri megoldást is hasonló módon végig vinni. (Ezek ömlesztett formában jelen vannak a moderátor (-oknak) jut az feladat ,hogy elemezék , rendezzék össze.)
Üdv
M-V
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szervusz!

És hogy még világosabb legyen, itt a "moderátorok" nem a fórum moderátorait takarja...

Azt már látom, hogy a TCXO is sok mindent el fog eldönteni, van itt egy pl. ami szimpatikus:TCXO adatlap
- 3,3 V --> a PIC-et, LCD is ekkora feszről kellene üzemeltetni. a bemenőfokozatok kimenőszintjét is ehhez kellene illeszteni?
- 3 mA --> a félelmekkel elentétben fogyasztása nem jelentős
- 1 ppm, ami feszültséggel tovább pontosítható +/- 5ppm (TCVCXO) ha van mihez.
- SMD aminek nem örülök, de talán még így is megéri, ha nem találunk mást.
- ára 15 Euró körüli + posta, ha csak ezt az egyet rendeli az ember elég húzós, viszont egy megbízható időalapot jelentene.

Üdv. P István
(#) Hp41C válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia!

Az adatlap linkje. Az FDH-nál rendelve darabonként 12607+Áfa, egyszerre 100-at rendelve már 8758Ft+Áfa/db (Bp-re nincs szállítási költség).

Szia
(#) Hp41C válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Megvan az olcsóbb, a 15 Euro-s is, az adatlapja.
FDH-tól már 4355Ft+Áfa darabonként. Van még 2.5 ppm-es változat 1669Ft+Áfa darabonkénti áron.
(#) p_istvan válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Kösz a helyes linket, az FDH tényleg jobbnak tűnik!

Azt gondolom, hogy opcionálisan többféle oszcillátort lehetne használni (megfelelő nyák kialakítás)
1; 1 ppm VCTCXO 12607 + Áfa
2; 1 ppm TCXO (nem lehet trimmelni a frekvenciát, de erre úgyis nagyon kevés embernek lenne lehetősége) 43355 + Áfa
3; 2,5 ppm 1669 + Áfa
4; 50 ppm furatszerelt kvarcoszcillátor kb 160-200 Ft + áfa (az ultra low cost változathoz)

Üdv. P Isván


(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Üdv
Pista
A TCXO -t egyenlőre javasolnám jegelni. Előszö működjön egy normál kvarccal. ( pontos külső időalaphoz van más módszer is ami jobb mint egy TCXO, igaz az egy külső egység, ezért eröltetem a külső időalapot. Az SMD kérdés nagyon meghatározó tényező ,(tudom nem örülsz ), látva a megvalósitható igényeket a furatszerelt anyagokkal igencsak méretes lesz. Ilyen alkatrész bázissal a kétoldalas nem igazán nyerő. El fogom készíteni az FR1 furatszerelt változat pcb-jét . A bemenő szint saccoláshoz a bemenő szint valamilyen felső határt kellen megszabni ameddig feldolgozható. (ha túlmagas a bemenő szint akkor valamilyen logaritmizáló megoldást kell kitalálni. Ez az FR1-nél jelent gondot. Az FR2-nél (30MHz-felett ne ezzel akarjon mérni adó végfokon frekit. ! ) Számos olyan kérdés van ami nem fér bele a topik korlátozott kereteibe , kérek egy közvetlen elérhetőséget ahol lényegesen gyorsabbá válhat az info csere. Számomra megfelel az is ha a moderátor megadja az E-mail cimemet a további kapcsolat tartáshoz.
Üdv
M-V

FR_1.PDF
    
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia!

Az e-mail cimhez kattinst a felhasználónévre.
A TCXO-t azért feszegetem, mert nem mindegy hogy külső vagy (kvarccal) belső oszcillátort használunk. Kvarcnál két lábat foglal el, külsőnél pedig a PIC egy lábára megy a jel és a másik lábat másra használhatom, és valószínű hogy használni is fogom (általában egy Timmer modul bemenete)
Azért is soroltam fel az olcsó külső kvarcoszcillátort is mint opcionális lehetőséget, hogy tesztre, illetve kisseb igények kielégítéséhez lehetne használni. (sima kvarccal, lehet nem fogom tudni tesztelni)

Az SMD-be én még csak belevágok ha nincs más kiút, de lehet sokakat elriaszt. talán a bonyolult nyákot szét lehetne szedni modulokra és monjuk három egyszerűbb nyákkal már könyebb megbirkozni.

A feszültség saccoláshoz szerintem elég lehet 5-10V - is ha felette komplikált , felette lehetne osztóval ellátott mérőfejet alkalmazni mint a szkópoknál. láttam szélessávú logaritmikus erősítőt is ami ideális lenne, de további költség és beszerzési nehézség.
Üdv. István
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Üdv
Pista.
A modulos megoldás látszi célravezetőnek, mint a puttonyt cipelje az alap panel. Osc kérdésben OK.
Nem bonyolult kogaritmizálóról van szó, csupán logaritmikus közelítésű dioda, és R használattal.
Sajnos az alsó határon ahol nics detektált fesz ott egyébként sem lehet mérni. Nem látom biztosnak a 15 MHz feletti freki mérést. Ezért egy áthidaló megoldással kapna 2-es osztót , Igy 30MHz-ig közvetlen , mig a Fr 2-es blok pedig kompromisszum nélkül mehet 30MHz-től.
Üdv
M-V
(#) p_istvan válasza MAGA VAN hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Szia!

A közvetlen mérés nyugodtam mehet 30 MHz-ig, azt még a kövületnek számító 16f84 és 16f628 is tudta (állítólag 50 MHz-ig) az újabb PIC-ek -legalább is amelyek szóbajöhetnek- 32-48 MHz-es belső óráról járnak, kisebb frekvenciás kvarcal vagy oszcillátorral is elvannak, ilyenkor PLL-el állítják elő a órajelet. Továbbá a belső számlálóik asszinkron üzemmódra is képesek, tehát nem függenek a tényleges órajeltől!
A bemenet fel és lefutása általában 10ns-ra garantálva van ami elméletileg 50MHz-et jelentene, így a 30MHz egyáltalán nem túlzó elvárás. Ne bonyolítsuk feleslegesen. Vagy miben látod a bizonytalanságot?

Ha a fesz mérés már 10-20mV-tól indul az már jó, ha végét még valameddig logaritmizálni tudod, akkor szerintem tökéletes lesz. Az egyenirányitó diódát egy kis árammal nem lehetne előfeszíteni?

István
(#) MAGA VAN válasza p_istvan hozzászólására (») Dec 3, 2009 /
 
Üdv
P_istvan
Csak a FR1-es panelről van szó!
A bizonytalanságot csak abban látom ,hogy 16 MHz -es tudott lenni a felső mérés határ egy példányunkon. (Ha megy 50MHz -en (? ) akkor nagyon jó, ha nem akkor jöhet szóba a kettes előosztás.
A komparátor 300mV eff.nél már dolgozik ehhez a bemenő szint ferekvencia fügvényében a megadott mérési értékek szerinti. (10mV-50mV) A másik határ a shottky-k határolási szintje 300mV.
Ha van ötlet arra miként lehet ezt a freki tartományt , illetve a 10-20mV-tól 10V-ig átfogni akkor azt szívesen fogadom. (az alkatrészigény egyenlőre nem szempont, csupán milyen alkatrész és az elv kellene. )
A mérés szerint 10V-os bemenő szintet a blokk fel tud dolgozni mérőfej nélkül. Legfeljebb akkor szükséges, ha kis kapacitással lehet csak terhelni egy osc.ot , vagy tényleg ezt meghaladó feszültségről van szó. Ez egy 2W-os adóvégfok feszültség szintje. (alacsonyabb fr tartományban már előfordulhat ,de én nem mértem ,mert értelmetlen hangfrekvenciás (100-500W-os 100V-os rendszeren frekvenciát mérni. )
Üdv.
M-V
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem