Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   111 / 963
(#) lapose válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Köszönöm!
(#) walter válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
És még a kalickás,mélyhornyú motorok forgórészét lehetne említeni
(#) walter válasza mazsola hozzászólására (») Dec 16, 2010 /
 
Ismerős a műszer a 80-as években volt gyakoribb tudnád használni áram méréshez,de úgy emlékszem 6A-ig mért ez kevés lehet a durva szigetelés hibánál, ott izzóval aztán a műszerrel
(#) mazsola válasza ötfelezős hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
Hát gyerekek! Ismételten csak megköszönni tudom a sok ötletet, de ebben a hideg időben én ki nem megyek a dobozhoz szerelgetni. A jövő hétre már jobb időre van kilátás, akkor majd nekiállok, addig marad a jelen állapot.
A műszerről jobb képet nem tudok készíteni. Sajnos ez van, de lehet hogy csak béna vagyok. Hali:mazsola
(#) horvathg23 hozzászólása Dec 17, 2010 /
 
Üdvözlet.

Egy kérdésre szeretnék választ kapni. Van egy motorom, amit kb. fél percenként 10mp-re bekapcsolok.
1,3 A-t vesz fel a hálózatból. Egy olyan védelem kéne nekem, amit be tudok állítani pl 1.5 A-re és ahogy azt eléri azonnal leoldjon.

Valaki el tudná magyarázni azt, hogy ha egy normál GANZ-os motorvédőt bekötök a motor és a mágneskapcsoló közé, és letekerem 1A-re az értéket, akkor miért nem kapcsol le? Hiszen 1,3 A-t vesz fel üzem közben. Nem kéne leoldjon?
1,3>1, nem?

Előre is köszönöm a választ.
(#) dobo válasza horvathg23 hozzászólására (») Dec 17, 2010 /
 
Az a ganz motorvédő lassú neked .Lehet lekapcsolna de fél óra mulva.
A motorvédőben bimetál van amin átfolyik a motor árama és az ettől elhajlik.Idő kell a felmelegedéshez és a külső hőmérséklet is nagyon befolyásolja a lekapcsolást.
Például indításnál a motor 5szörös üzemi áramot vesz fel de erre még nem tud reagélni a motorvédő.
Valami modernebb elektronikus megoldásban gondolkodj.
(#) horvathg23 hozzászólása Dec 18, 2010 /
 
köszönöm szépen.

Valami konkrétabbat tudnál ajánlani?
(#) dobo válasza horvathg23 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Add meg a motor teljesítményét feszültségét fordulatát.
Milyen alkalmazáshoz kell?
Valami behordó és ha megszorul arra kell a lekapcsolás?
(#) phc válasza horvathg23 hozzászólására (») Dec 18, 2010 /
 
Terheld is a motort
Nem hiszem hogy üresjáraton van megállapítva az a másfél amper.

Az a védelem elég gyorsan tud reagálni ha nagy a tüske, de nem túl pontos...
Másodpercen belül képes kapcsolni amúgy.
(#) maTaKee hozzászólása Dec 19, 2010 /
 
Helló!
Korábban volt itt egy kisebb beszélgetés, hogy a konnektor melyik pólusához kell kötni a fázist, és amire én emlékszem végkifejletre, az lett a vége, hogy lényegében teljesen mindegy. Tegnap viszont az iskolában előkerült ez a téma, és a tanár nekünk azt mondta, hogy a fázist mindig a bal oldalra kell kötni, mert (állítólag) amerikai tudósok/pszichológusok végeztek egy tanulmányt, hogy kis gyerekek melyik pólusba nyúlnak bele először, és a jobb oldali pólus volt a legtöbb.

(#) Massawa válasza maTaKee hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Lehet, hogy a tanárod külföldön tanult, mert vannak helyek (Franciaország, hajdani Csehszlovákia, Svájc, Anglia, USA stb.) ahol valoban elö van irva, hogy hol a fázis, de ott a csatlakozoba csak egy helyzetben lehet bedugni a dugót. (kiáll a földelés, vagy 3 lyuk van rajta).
A német (magyar) schuco rendszer szimmetrikus, azaz nincs ennek semmi értelme, azon kivül, hogy rend van legalább a házon belül.
(#) Rumcájsz válasza maTaKee hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Egy rendes -nem occsó, kinyaji, piaci- dugaljakban már eleve bele van építve a "gyerekzár" egy olyan kis billenő, műanyag lemez, amely csak akkor nyitja föl az érintkezőhöz vezető utat ha a két bemeneti részt "egyszerre ingerli" a villásdugó. Nekem amikor gyermekeim kicsik voltak, műanyag gyerekzár dugót raktunk a dugaljba. Ez a kis műanyag lezárja a dugaljat és csak a hozzá rendszeresített eszközzel lehet kivenni. (Na, nálunk mindig ez veszett el... )
Megjegyzem hogy a gyermekeim már felsősök de a családban, ismerősök közt vannak még kisgyerekesek és pont e miatt továbbra is a helyükön vannak a vakdugók. A dugaljak jelentős részét beépített gyerekzárasra cseréltem.
Ebből eredően a fenét érdekli hogy hova kötöttem a fázist...
(#) gg630504 válasza maTaKee hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Nem mindegy, hogy először vagy másodszor csapja meg az áram? Addig próbálkozik, amíg lehet. Az a dolga.
(#) maTaKee válasza gg630504 hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Végülis persze, ne is adjunk esélyt rá, hogy esetleg valaki észre veszi és elrántja onnan a gyereket, persze igazad van!

Én csak leírtam, hogy most (nekünk) ezt tanítják.

(#) Massawa válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Az egész egy nagy marhaság ami mögé mi, mint szülök el akarunk bujni, illetve bizonyos érdekek ide bujtatnak (nehogy a gyerekeinkkel valami hasonlo történjen).
Utánna meg, ha megnö a gyerek, felmászik valamilyen vagonra felsövezeték alatt, vagy éppenséggel valamelyik szebb villanyoszlopra :eek2:.
A szülök meg nem képesek felfogni, hogy miért történt mindez, pedig kiskorátol kesztyüben vasalnak, a villanycsatlakozok mind le vannak zárva, csakis duplaszigetelésü drot van az egész házban......


(#) Rumcájsz válasza Massawa hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Nevelés kérdése csak hogy a gyerek milyen tanácsokat fogad meg a szülőtől... Később pedig ész kérdése hogy a tanácsot megfogadja-e. Akit nem nevelnek és esze sincs, az tényleg reménytelen eset... Lehet bármit csinálni úgyis megcsinálja a marhaságot.
(#) harmi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Hát sajnos a rengeteg rossz tapasztalat alapján,maximálisan egyet kel hogy értsek veled.Lehet hogy ezért sokan megharagudnak rám.De tényleg annyira túlságosan óvják gyermekeiket sokan az áramtól.Hogy a gyermek kamaszkorra nem ismeri és nem tudja annak veszélyeit.Ezért a kíváncsiság okozza sokszor a legtöbb tragédiát.
(#) fulcsii válasza harmi hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Tökéletesen egyetértek veletek!

Csak is nevelés kérdése, melyik issza meg a hipót, melyik dug bármit a konektorba! És engedni kel 6, 7 éves korben, hogy felügyelet mellett bedughassa a berendezés dugvilláját, hogy meggyújtsa a gyufát és fel kell hívni a figyelmet a veszélyekre!
Úgy tudom, csak korházakban van M.O.-n előírva, hogy a fázist hova kell kötni a konektorban!
(#) Gafly válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Az pedig a másik véglet hogy utána már én sem tudom bedugni a villásdugót a beépített védelem miatt.
Én mindíg bal oldalra kötöm a fázist (bár tudom hogy nincs jelentősége). De ebben sohasem bízok és mindíg áramtalanítok még ott is ahol én szereltem.
(#) Gábor65 válasza Dudus hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Az áramszolgáltató 16mm2 Al MCf 16 os vezetéket vagy 10es flexibilis Cu max16 flexibilis Cu vezetéket köt be méretlenbe,érvég hüvellyel az Al -hoz természetesen nem kell érvéghüvely. és a mért fővezetékbe is beköti a fent említett vezetéket.
Természetesen a meglévő 6-os is megfelelő,ha a fogyasztó energia igénye nem kíván nagyobb keresztmetszetet, ja és megjegyzem 2000 óta csak regisztrált szerelő alakíthat ki mérőhelyet és a megengedett max feszültségesés ELMÜ-ÉMÁSz hálózatom 1%-os azaz 230V esetén e=2,3Vamire méretezni kell a hálózatot a csatlakozási ponttól a főelosztó berendezés első kötési pontjáig.
(#) zoli_varga válasza Gafly hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Hello!

Ez a bekötés dolog kb. úgy szól hogy az emberek többsége jobbkezes és ha véletlenül beledug valamit a konnektorba akkor így nem rázza meg.
Ez egy elfogadható magyarázat de pl én balkezes vagyok.
Ez csak akkor igaz ha a jobboldali lyukba dugja az ujját a delikvens.
(#) Gafly válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Akkor most kössem át az összes kék drótot azonnal jobb oldalról a balra a házban?
Ne már...
(#) proba válasza fulcsii hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Én a gyermekvédelemmel úgy állok hogy a -szerintem - nem túlságosan veszélyes dolgokat igenis minél hamarabb próbálja ki -lehetőleg felügyelet mellett- ,viszont ami valószínű maradandó károsodást okoz(hat) azt jobb elkerülni,ezért a villannyal kapcsolatban semmi trehányságnak nincs helye.(azok a védők igenis kerüljenek bele a dugaljba ) Egyik tanárom mondta az áramütéses esetekre: " Nem az a tragédia, ha valakit agyon üt az áram -az törvényszerű- ,az a szerencse, ha nem. "
(#) proba válasza Gafly hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Ha az unokád balkezes..(és nincs dugód)
(#) zoli_varga válasza Gafly hozzászólására (») Dec 19, 2010 /
 
Mért is?
A kék a "nulla" ha abba belenyúl nincs semmi.

Ez nem törvény csak egyszerű megfontolások ajánlások.
A jobbkezes embergyerek a csavart vagy drótot nyilván nem a bal oldali lyukba teszi mert az nem esik kézre. tehát ha a jobb oldaliba dugja meg sem rázza az áram. de ha bal kézzel betuszkolod a csavart a bal oldali lyukba a konnektorban akkor az áram a legveszélyesebb úton fog rajtad keresztül folyni (bal kézhez közelebb esik a szív...)
Érted? Valahogy így működik.
A gyereket meg nem feltétlenül kéne árammal edzeni a felnőttkorra. A gyerekek teste sokkal nehezebben viseli el az áramütéssel járó hatásokat.

***
Ahol gyerek van ott azért egy FI relé minimum.
(#) zoli_varga válasza (») Dec 20, 2010 /
 
a színt lehet választani ezért írtam. és szerintem ez nem frászkeltés. a legtöbb baleset "aprób cseprőbb" beavatkozások miatt történik. És sokan azt sem tudják mit csináljanak ilyenkor. Pedig ezzel aztán tényleg szabvány is foglalkozik


Senkit nem akarok megijeszteni.
(#) Gabi válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
A dug-alj jobb-bal témához:
Már többször sikerült megfognom a fázist, de csak önmagában. Sosem rázott meg (lehet, hogy ez csak szerencse). Elvileg ha csak a fázist fogom meg és közben nem kapaszkodom a vízcsap, fűtéscső, kád stb. földelt dolgokhoz mitől rázna meg az áram? Ha zokni sincs a lábamon akkor is a parketta, járólap, beton, fal stb szigetelő. Hova távozik az áram? Talán a fürdőszoba vagy a konyha kivételes helyiség ilyen szempontból.

Tehát szerintem életvédelmi szempontból teljesen mindegy, hogy melyik lyukban van a fázis, amíg nem dug mind a kettőbe egyszerre valamit a gyerek. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy nem szükségesek a megelőző intézkedések, de egy picit túl van lihegve a jobb-bal dolog. Ez inkább az egységes rendszerről szólna inkább.
(#) proba válasza zoli_varga hozzászólására (») Dec 20, 2010 /
 
Szerintem egy lakásban is majdhogynem minimum a FI relé. Arról azonban nem szabad elfeledkezni hogy a halálos áramütéshez talán 16mA elég (legalábbis mintha így tanították volna ,a neten még kevesebbet is olvastam) tehát egy 30mA FI relé szerencsétlen körülmények között nem fog senkit megvédeni.Nem csodaszer bárki is gondolja ,ha egy FI relét felteszek már biztonságban vagyok.Egy átvezető dugaljra a konnektorba csapódó vízre ,esetleg egy elvágott hosszabbítóra jó,de egy direkt fázisra kötődött embert nem biztos hogy megvéd.
(#) Gabi hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
Tudom, hogy modern korban élünk, de régen hol volt FI-relé... És szerintem nem volt több halálos áramütés, mint mostanság.

Inkább a tájékoztató megelőzésre kellene fordítani a hangsúlyt, mint bízni az ilyen-olyan "csodaszerkezetekben", hogy az majd megvéd. Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy haszontalan, de ezeket a dolgokat használva sem lehet nyugodtan hátradőlni. (Ha zivataros idő van, inkább kihúzom az "értékesebb" dolgokat, mint várom a csodát, hogy a villámvédős hosszabbító megvédi a cuccaim).
(#) zoli_varga hozzászólása Dec 20, 2010 /
 
proba:

A direkt fázisra kötött ember életét biztosan megvédi, már ha nem fogja a nullát is mellé (akkor zárlati áram is folyhat).


Gabi:
olyan modern korban élünk ahol már nincs hiánygazdaság!
Bemész egy boltba és 5000 forint körül kapsz már. Sőt interneten már rendelni is lehet.
Az hogy egy szerelés régen készült attól még karbantartással az elvárt szintet lehet tartani és a működőképességet meg lehet őrizni. És fordítva is igaz: attól mert pár éves a rendszer még nem biztos hogy jó is.
Következő: »»   111 / 963
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem