Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DRM, avagy új közép- és rövidhullámú digitális műsorszórás
Lapozás: OK   2 / 2
(#) andriopulos hozzászólása Jún 24, 2009 /
 
Van ehhez egyáltalán ingyenesen letölthető öninstalláló szoftver?
(#) Vales válasza andriopulos hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Öninstalláló szoftver van, ami ingyenes, csak sajnos a DRM kodek kulcs nem az hozzá.
A DReaM, ami nyílt forráskódú eszköz, ahhoz sajnos még én sem találtam Windows telepítőt, azt Visual Studioval magadnak kell lefordítanod. Debian Linux csomagot viszont már láttam...
(#) dokidoki válasza Vales hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
Szia, sziasztok.

Örömmel látom van érdeklődés a témában. Próbálok segíteni egy kicsit. A csatolt mellékletben DreaM szoftver vindózos változata van, régebben sokat használtam eredménnyel. A mappán belül lévő dream.exe-nek ey parancsikont az asztalra és már működik is.
Érdekeség képpen: ha van kettő géped, ill. kettő hangkártyád, akkor az adás üzemet is ki tudod próbálni vele Mert egy parancsikon-másolattal és szerkesztéssel elindítható nem csak vételben hanem adásban is a szoftver !!!

Sajnos nem megy fel a fájl. kb:3 mega a mérete, totálkommancsal szétszedem, kettő, ill. több darabban már kicselezhetőnek látszik.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 24, 2009 /
 
A folytatása következik:
(#) andriopulos válasza dokidoki hozzászólására (») Júl 13, 2009 /
 
Köszönöm a segítséget, ki fogom próbálni.
(#) andriopulos válasza dokidoki hozzászólására (») Szept 15, 2009 /
 
...és kipróbáltam, és működik is . Egy régi orion tunerbe építettem egy keverőt 455kHz-ről 12kHz-re. De a gyári sávszűrője nem jó! Át kell építeni szélesebb sávúra. 49m-en a BBC-DLF este tisztán fogható. Még "csiszolgatnom" kell majd.
(#) dokidoki válasza andriopulos hozzászólására (») Szept 15, 2009 / 1
 
Gratulálok. Igazán remek, hogy működik.
Még a DRM -mód tartogat meglepetéseket
A rádióamatőrök is használják, javarészt képek küldésére, de szinte bármijen fájlt lehet vele küldeni, persze nem nagyokat.
Átdolgozták a eredeti DRM elgondolást kisebb sávszéleségre, vagyis a szokásos beszéd 300-2400Hz tartományában működik. Ha van SSB ill. LSB képeségű rádió, ami persze veszi 3733Khz este, nappal 14236Khz USB frekvenciákat illetve a szűk környezetét. akkor remek képeket lehet elfogni számítógép segítségével. A szofterből több is van, Easypal, Hampal, Windrm nevekre hallgatnak. Az utolsó progi, az egészen kicsi, telepíteni sem kell, csak kicsomagolni egy mappába onnan indítani. Igaz elég fapados, az első egyszerű verzókból való. Mellékelem mert nem nagy, és pár képet ami a progival lett levéve.
(#) andriopulos válasza dokidoki hozzászólására (») Szept 16, 2009 /
 
Jó ötlet, köszi a tippet és a progit. Ezt is ki fogom próbálni. Ha jól értelmezem, akkor ide nem kell a 455-12kHz-es keverő, hanem a jelet az SSB demodulátpr kimenetéről kell illeszteni a PC hangkártyába. Van egy SANGEAN ATS909 összüzemmódos vevő is, azzal majd kipróbálom. Ahhoz nem is kell semmi, csak be kell dugni és beállítani.
Egyébként láttam a feldolgozó sw képernyőjén ilyen keskenysávú digitális adást is, csak nem ismerte fel a program. Lehet hogy az lenne az? Persze nem biztos, mert a 49m-es műsorszóró sáv környékén volt fogható. Majd meglátom...
(#) dokidoki válasza andriopulos hozzászólására (») Szept 16, 2009 /
 
Igen, ehhez már nem kell. Mert eleve a beszédhang tartományát dolgozzák fel. Csak a jelszintet kell beállítani. Igen, a rövidhullámú tartományban, rendkívül sok érdekes adás van, feltörni őket többnyire nehéz dió. Egy ideig a Skysweeper progival küzdöttem velük.
Kettő-három évvel ezelőtt ez a melp codek-et is nehéz volt levadászni, most mellékeltem a zip-be, hogy ne kelljen keresni.
Mostanság az EasyPal progit használom DRM-re ill. képek vadászatára, mindennap összeszedek vele 5-10 képet.
Előbbi hozzászólásomban lévő, is ügyes progi, mert ha a gépedben rendelkezel kettő hangkártyával akkor még a beszédet is bekódolja DRM adássá, egyik hangkarin a veszi a kódolnivalót, másikon kiküldi DRM moduláció ként. Minimális késésel tudja csinálni, bár azért gépfüggő.
(#) andriopulos válasza dokidoki hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Ezt is kipróbáltam, és a 3733 kHz LSB-n tényleg megfogott egy OE-s hívójelű állomást. Bár számokon kívül más nem jött, valószínűleg nem képet küldött, vagy rosszkor kapcsolódtam be. A befogott képeket automatikusam menti az általa kreált alkönyvtárba?
A DRM műsorszórással kapcsolatban pedig az első benyomásom az, hogy ha van kellő térerő, akkor természetesen lényegesen tisztább a hangminősége, mint a hagyományos AM-nek, de távolsági vételhez nem biztos hogy jobb.
Kíváncsi lennék, hogy írt-e már valaki dsPIC-be vevőprogramot, mert akkor már egy DRM zsebrádiót is össze lehetne hozni.
(#) dokidoki válasza andriopulos hozzászólására (») Szept 17, 2009 /
 
Remek, miközben írom ezeket a sorokat, az OE1GOW úr, szorgalmasan dolgozik frekvencián.
Igen, a képeket elmenti az általa létrehozott könyvtárba, de azokat is elmenti melyeket nem tudott hibátlanul levenni. Ha ezeket ujraküldik, illetve ha tudsz rádión javítást kérni rá(BSR bad segment report) akkor csak a hibás hiányzó részeket küldik ujra. Illetve bármikor máskor megkaphatod hibátlanul.
Itt is az a helyzet, hogy a szokásos 10-500Watt teljesítményt használnak, ha nincs lényeges zavar, villámlás szomszédos frekvenciákról zavar, akkor hibátlan az átvitel. Ebben az amatőr esetben is, ha digi hang átvitelre használják, akkor teljesen tiszta átvitelt nyújt persze a 300-2400Hz tartományban, függetlenül a használt frekvencia zavarjaitól.
Mindegyik DRM program kényes pontja FAC, és az MSC jelek pontos dekódolása, ha az MSC nem szinkronizál össze akkor csak az alapinfók jönnek át, az igazi adat nem. Ez a jelenség függ a küldőtől, a rádiótól ami veszi a jelet, a fogadó hangkártyatól és a kártya lelkiállapotától... (volt rá példa) és a géptől is függ. P2 533MHz noname gép nyőgve vitte csak.
Ebből kifolyólag dsPIC lehet hogy kevés lenne ide, bár sajnos nem értek hozzájuk, ezért lehet, hogy alábecsülöm őket. De jó durranás lenne ha könnyen építhető volna ilyen zsebrádió.
(80 méteres amatőrsávon most szépen jönnek a jelek, Magyar adásról nem tudok a műsorszorósávban, mert akkor ujból összeraknám a keverőmet, még a rádióba is beletenném... pont van benne "erre" kialakított hely.)
Még a dsp alapú rádiók csikarták a fantáziámat, de az se egyszerű pite...
(#) andriopulos válasza dokidoki hozzászólására (») Szept 22, 2009 /
 
...hát most is veszem azt a bizonyos DRM amatőradást, de eddig még sehova semmi éretlmes dolog nem érkezett.
Lehet, hogy gyenge az antenna? Persze nyereségesebb antennával a zavarokat is jobban venném. Az a helyzet, hogy az MSC néha "kialszik". Lehet, hogy percekig tökéletes vétel kéne ahhoz, hogy egy képet el tudjak kapni?
Dehát a DRM-nek pont az a lényege, hogy fadinggel és zavarokkal terhelt éteren is átjöjjön az adat.
Még próbálkozom...
(#) dokidoki válasza andriopulos hozzászólására (») Szept 23, 2009 /
 
Hát, ha nem is az antenna a fő ok, de a vétel helyén lévő zavarok sokat nyomnak a latban. Most is erősebb recsegések vannak, több esetben nehezíti a vételt a szomszédos frekvenciákon lévő forgalom. Az antennáról annyit, hogy évekig használtam vételre egy 20 méter körüli "LONG-WIRET" drótot, itt a 80 méteres sávon borzasztó zajjal vettem mindenkit. Sokáig pihentettem a vételt ez miatt. Idén az év elején, meghosszabítottam, még 20 méterrel, és a DL7AB féle hosszabító tekercset alkalmaztam, és még egy illesztő trafót nagyimpedanciára. Ettől csoda történt, a vételi zaj szinte minimum lett, az addigi éppen hallható állomások teljes hangerővel/ térerővel kezdtek szólni. Távoli zajok, recsegések is tisztán terjednek ide.
Az amatőr DRM adás egy picivel butáb, mert a sávszéleség csökkentés a hibajavítás rovására is ment.
A helyzet a következő még, viszonylag sok állomás kezd rákapni a képküldés erre a fajtájára, ezért sok esetben mindenféle koordinálás nélkül egymásra nyomják az adást, talán némely állomás nem is tudja/ nem veszi a másik jeleit, ezért egymásra dolgoznak.
Jelenleg egy Franica állomás pont 1 KHz lejjebb ad, mint ahogy várnánk, a többiek meg a 3733 dolgoznak, sikeresen egymást zavarva. Ezek a véletlen jelenségek, de sajnos van szándékos zavarás is bőven. Átlagos adásideje egy "normál" képnek 70-240 secundum. A programok szerencsére automatán kezelik a vételt, de az adást többnyire manuálisan állítják be a programban. Ez sajnos nem mindig sikerül korrektül, mert néha olyan módban adnak ami nem képes ezen a frekin és az ott szokásos terjedési módokon megfelelően átjönni.
Például: nem állítja be a 2,2KHz módot, az MSC-t nem 4, hanem 16-64 QAM re állítja. A rádiója már az adásnál nem viszi át a 2,2KHZ feletti részt kellő erővel, pedig a program ott is küld a beállítások miatt adatot. Ezért, már az adás közben elveszik a hibamentes vétel esélye, ilyen eset is van sok.
Míg az időm engedte nappal sokat hallgattam 14,236KHz-t, elég sokat beszéltek ott az üzemmódról, az egyik program fejlesztő sokat segített az érdelődőknek, szóval könnyen lehet, hogy adásoldalon is jelentős hibákkal adnak. Nálam is, csak pár állomástól jön kép, de azok szinte elsőre hibátlanul, a többiektől jóval kevesebb.
A DRM adásnál, itt a kép esetén, a teljes adatfolyam 75-80 % hibátlanul kell venni ahhoz, hogy a kép megjöjjön. Nem tudom, hogy használod-e a EasyPal progit, azzal valamennyire átláthatóbb a dolog, annál is van Corrupt mappa, oda kerülnek a hibás képek... igaz semmire se jók... EasyPal-nál jól látható a vétel állapota, jelzi a vételi jelszintet, RX SNR-dB, hány szegmens a kép, hol tart a vétel... és sok remek beállítást lehet ezközölni vele.
(#) andriopulos hozzászólása Jan 17, 2011 /
 
Egy kicsit elhalt a téma. Van egy olyan érzésem, hogy a DRM rádiózás egy zsákutca lesz, és megmarad a kísérletezés szintjén. Persze én azt bánnám a legjobban, ha leépülne a középhullámú sáv analóg hálózata. A napokban is történt egy ilyen irányú lépés...
(#) ekkold válasza andriopulos hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Hát igen, ha nem lesz analóg KH adás, akkor sajna nem lesz értelme pl. detektoros rádiót építeni.
Az tetszik a KH-ban, hogy nagy az adók hatótávolsága, és nagyon egyszerű vevőkkel is lehet veni az adást (és ennek nemsokára annyi lesz).

A DRM műsorszórási célra halott dolog, sokféle okból, csak párat kiemelve: a hangminőség a gyakorlatban nem éri el az FM adásét, drága a vevő hozzá, nincs választék a fogható adókból. A digitális, műholdas, mpeg2-es, mpeg4-es, és netrádiós adáspknak pedig még csak nem is vetélytársa. Viszont amatőr célra, rádiózni bütykölgetni a vevőket szuper (de nagyon elterjedni valószinüleg nem fog)!
Fater kapott katácsonyra egy netrádiót , wifi-vel csatlakozik a netre, és kb. 40000! rádióadásból lehet válogatni, ezeknek a zöme minőségben kenterbe veri a DRM-et, és az adások jó része már nem csak mp3-ban, hanem AAC-ben (mpeg4) is vehető. Sokat játszottam vele én is, de nekem elég a PC (Fater nem szereti a PC-t, viszont rádiózni szeret).
(#) dokidoki válasza andriopulos hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Szia!

Nos igen, elhalt a téma. Bár én ténykedtem egy picit, de mostanság erre nem jutott időm.
Mellékelek egy képernyőmentést, épp látom, hogy holnap ilyenkor fog jubilálni... épp egy éve készült. Igazi csemege, New Zealand -ból sikerült levadászni.
Mi történt középhullámon? de inkább ne is mondjátok, biztos semmi jó.
(#) oldman válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Csak annyi hogy lejárt a MKR rádió engedélye és megszünt kH-n sugározni.

középhullám (2011. január 16-tól megszűnik)
a Dunántúlon (a siófoki adó vételkörzetében): 1341 kHz
Budapesten és környékén (lakihegyi adó): 810 kHz
a keleti országrészben (a szolnoki adó vételkörzetében): 1341 kHz

Egyenlőre még él:
Kossuth MR1
Solt 540 kHz
Miskolc 1116 kHz
Nyíregyháza 1251 kHz,
Szombathely, 1251 kHz

MR4 Nemzetiségi műsorok
Marcali 1188 KHz (AM, KH)
Szolnok 1188 KHz (AM, KH)
Lakihegy 873 KHz (AM, KH)
Pécs 873 KHz (AM, KH)
RH szünetel
(#) andriopulos válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 17, 2011 /
 
Látom, azért ezt kitartóan csinálod. Gratulálok hozzá. Nyáron én is próbálkoztam még DRM vétellel vidéken is, de abszolut sikertelenül, csak azonosítók jöttek Európából. Még annyi sem volt, mint itt Budapesten panelkörülmények közt, itt szólt is néha. (Nyilván nem függ ezzel össze). A helyzet az, hogy sokkal nagyobb jel kell hozzá, mint az analóg adáshoz. A minőség pedig... :no: . Szóval ha be is jön, akkor ugyan nem recseg, nem zajos, több a magas, de mégis élvezhetetlenebb, mert benne van az a bizonyos digitális zörej, amit az én fülem sokkal nehezebben tolerál, mint a természetes eredetű zajokat. Az is tény, hogy én elfogult vagyok, mert évtizedek óta a középhullámú rádiózás szerelmese vagyok. (Emellett a csöves technikáé is, de ez egy másik téma). A Katolikus Rádiót nagyon sajnálom, mert még kedveltem is a stílusát. Azzal együtt, hogy a 810 kHz nagyon sok bosszúságot okozott, mert éjszaka ott jön Szkopjéből a makedón rádió is, ami az egyik kedvencem. Bár ezt forgatható ferritantennával jól ki lehetett választani, hogy melyik jöjjön.
A DRM másik köztudott hibája, hogy ha zavar van, akkor azt másodpercekig csend követi, míg az analóg adásnál "csak" ráül a zavar, és csak addig. Ez utóbbit az emberi agy jobban tolerálja hosszú távon, de erről olvashatók okfejtések is a témával kapcsolatban.
No de nem azért írom ezt, hogy lehúzzam a DRM-et. Legjobban akkor örülnék, ha egymás zavarása nélkül ezek párhuzamosan működhetnének.
(#) andriopulos hozzászólása Jan 20, 2011 /
 
Van-e valakinek saját tapasztalata magyarországi középhullámoú (esetleg hosszúhullámú) DRM vételről, amelyet dekódolni is tudott (leszámítva az MKR 2008-as kísérleti DRM adásait)?
(#) dokidoki válasza andriopulos hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Köszönöm.
Sajnálom, hogy kevesebb sikerrel működik nálad a dolog.
Nos, a többivel is egyetértek. Középhullámon elég ritkán rádiózom, még az MKR-t se nagyon hallgattam.
Szerintem a DRM vétel, főleg a távolsági az nehéz ügy lesz középhullámon, mert lényegesen több a zavar. Ez pedig a keskeny sávú digitális átvitelnek jobban odavág. Nincs elég sávszélesség a korrekt hibajavításra.
Én sem jósolok sok jövőt neki, de majd meglátjuk, szerintem nagy hiba lesz ha teljesen megszüntetik az analóg rendszert.
(#) andriopulos válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Az is lehet, hogy más vevőre lenne szükségem. De azért nem erőltettem annyira, mert még annyira nem is elterjedt, meg nagy a jelszintigénye. Középhullámon sok DRM adást hallok, de nem dekódolható.
Egyébként középhullámra viszonylag jó antennám van, mert panelban ez kellett. Mágneses hullámokat vesz, távhangolható, erősítős, így kellemesen telített a sáv a délutáni óráktól már.
A sáv teljesen biztosan nem szűnik meg, legfeljebb csak DX-erek élvezhetik majd. Volt szovjet és afrikai államok szerintem nagyon sokáig fognak sugározni rajta. A másik gond, hogy ha maradnak is adók, egyre "sóherabb" teljesítménnyel. Pl. régen a szlovákiai Pátria rádió komoly térerővel jött, ma meg vadászni kell az 1098 kHz-en. Az egykori Jugoszlávia Beograd1 műsora a háborúig kiválóan jött a 684 kHz-en. Ma már csak este gyengén és zavarosan jön (persze más telephelyről kisebb teljesítménnyel). Az EMWG-n lehet friss adatokat találni az MW-LW adókról, itt kékkel fel vannak tüntetve a DRM adások is, de jellemzően néhány kW-osak. Szóval ezek az adók vagy kivonulnak lassan Európából, vagy egyre gyengébbek lesznek. . Viszont nő a kihívás és a lehetőség a távoli adók vételére.
(#) dokidoki válasza andriopulos hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
Sok a zavaró interferencia, ezért nem megy.
Úgytünik, hogy kihívásokban nem fogunk szűkölködni ...
(Ha elhallgatnak az analóg adások itt belföldön, nagyobb létjogosultsága lesz a AM kalózkodásnak)
(#) andriopulos válasza dokidoki hozzászólására (») Jan 20, 2011 /
 
No igen. Ez utóbbin már én is sokat gondolkodtam. Jut eszembe... 1600 és 1700 kHz között az esti órákban elég sok görög (és néha szerb adót is) lehet hallani. Ezek mind kalóz adók. Kizárólag nemzeti zenéket sugároznak, és néha mintha beszélgetésre is használnák. Szóval ilyen klubszerűen működik egy ilyen kalózhálózat. Többnyire gyenge hangminőség és erős moduláció jellemzi őket.
(#) Vales hozzászólása Ápr 12, 2011 / 1
 
Üdv!
Már régen írtam ide (is), ezért megosztom Veletek néhány olyan gondolatomat, amivel kapcsolatban több hozzászólást is olvastam itt.
Az tény, hogy a szélessávú internet elterjedésével és a netes sugárzással szemben a DRM adás bizony nem nagyon rúghat labdába. Az online médialejátszó készülékek egyre olcsóbbak (pl. 2 hete én is beszereztem egy ASUS OPlay HDP-R1 gépet és imádom ), az elérhető tartalom pedig igazi bőségkosár a NetRádiók listáját végig böngészve. Nekem is nagy kedvencem a ShoutCast.com-on elérhető tartalom. Azonban ebből ered a sebezhetősége és a hátránya is: Működő Internet, elérhető távközlési infrastruktúra kell hozzá. És az rendelkezésre áll addig, amíg az uralkodó politikai elit azt úgy is akarja. Pont mostanában látjuk azt, hogy a hatalmukat féltő diktatórikus politikai rendszerek nem csak cenzúráznak és tartalmat szűrnek központilag, hanem ha önkényes érdekeik úgy hozzák, le is állíthatják az internet-szolgáltatást. Egy független rádióadó nem hallgattatható el, maximum zavarható, és csak áram kell hozzá, amit helyben is meg lehet termelni.
A másik oldal viszont az, hogy a DRM vevőkészülék magas árába a hangtömörítésre használt kodek (MPEG4 AAC+) drága licence díja is rátesz egy lapáttal, nyilván minden eladott kodek chipben lévő frimware meg van sarcolva a kereskedelmi licenszű termék árával. Félő, hogy az agyonhype-olt "szerző jogokat védő, közös jogkezelők" (Artisjus, RIAA és a többi élősködő) által szedett "védelmi pénz" is tetézi ezt. Ha a DRM konzorcium a szabványok és protokollok kidolgozásakor nyitottabb lett volna a nyílt-forráskódú, szabadszoftveres megoldások felé, akkor választhatta volna az Ogg Vorbis kodeket hangtömörítésre, amit pont azért mert nyílt forrású szabadszoftver, simán optimalizálhatott volna az AM rádióátvitelhez is akár és nem kellene legalább licencet fizetni az eladott kodek chipekben lévő frimware-ek után. A szabadszoftveres közösség pedig boldogan állt és állna ilyen fejlesztés mögé is!
(#) tjoska hozzászólása Dec 27, 2014 / 1
 
Üdv. annak aki még ide téved!
Látom, eléggé kifújt a téma, próbálom feléleszteni. Mert a DRM nem halott, csak nálunk még nem született meg (még mindég nem!). Pedig ez lehet a jövő. Az FM is analóg, azt is le kell majd kapcsolni előbb-utóbb. Igaz ott van a DAB+ (elméletileg), Bp-en volt kísérleti sugárzás is, nem tudom jelenleg van-e, csakhát a vevő nagyon drága.
Nem hiszitek el, a DRM vevőt otthon is meg lehet csinálni, még csövest is (Hi!), az asztal sarkán, igaz kell hozzá még egy PC (laptop is jó), le kell szedni egy szoftvert, aztán már lehet is hallgatni. Ha egy jó analóg vevővel RH-ra kapcsoltok, sok-sok sustorgós jelet lehet hallani a műsorszóró sávokban, na ez a DRM jel.
Aki érdeklődik a téma iránt, annak figyelmébe ajánlom a RT-ban 2013.12. számban megjelent cikket, amiből kiderül, hogy a Széchenyi István egyetemen is foglalkoznak a témával. Ez a vevő lényegesen egyszerűbb a lapban megjelent korábbi kapcsolásoknál és a leírás szerint sokkal jobb is. Most építem, az egyetemen vállalták a behangolást.
Nem lehet igaz, hogy csak engemet, na meg még esetleg néhány embert érdekel a téma!!! Igaz, amatőrködni ma már olyan "snassz"!
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2014
(#) ronin75 válasza tjoska hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Üdv, kapcsolási rajzot fel tudnál tenni a vevőről?
(#) dokidoki válasza tjoska hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
Szia.
Igaz, nincs itt nagy mozgolódás. De egyik oka, igaz csak részemről, hogy kell hozzá PC, ha már pedig kell hozzá, akkor számtalan lehetőség nyílik ki, ami übereli a DRM rádióhallgatást. Persze attól még jó móka marad, addig amíg meg nem valósul. Egy-két próba, és ráun az ember, vagy nyit más irányba. Nos, amíg lehet úgymond hagyományos adásokat vadászni, addig a DRM jelek, inkább csak zavarólag hatnak. Az a szép, hogy nem csak DRM vevőt lehet ezzel a módszerrel applikálni hanem adót is. Ezt is kipróbáltam..., de magamnak sugározzak? Ezen is túlvagyok, de ez esetben is jobb szeretem a hagyományos technikával fogható egyszerűbb dolgokat. Ha már nem egyszerű megkerülnünk a PC- használatát, akkor SDR rádió irányába érdemes nyitni, viszonylag egyszerű hardver, sok lehetőség, minőség nehezen szárnyalható túl csupán analóg technikával. A DAB adásokat mintha látnám a spektrum analizátoron, 221MHz körül. Amatőrködés pedig nem snassz, igencsak széleskörű "dolgokat ölel fel. Olyannyira, hogy azt is nehéz meghatározni, hogy ki számít annak. Sokan vannak, kik mondják nézőpont kérdése, és sokan, kik jog alapjára helyezik ezt. Bizonyos értelemben, ma mindenki amatőr, vagy régebben volt értelme és igaz is volt: úttörő... csak kissé elcsépelődött, és már nem annyira igaz, kevés út maradt feltöretlenül Így marad a műkedvelő sereghajtás, amit nem régies értelemben értek.
(#) ronin75 válasza dokidoki hozzászólására (») Dec 27, 2014 / 1
 
Igaz beszéd Hirtelen ránézve egy DRM és egy SDR vevő kapcsolási rajzára, az SDR-t választanám, de arra meg ott vannak a webSDR alkalmazások. Akkor meg inkább hallgatom, vagy "vadászok" egyenlőre a normál vevőkkel, amikhez nem kell PC.

tjoska: Szerintem azért akadnak ma is szép számmal az általad vélt "igazi" rádióamatőrök és akadnak "koca"amatőrök is
(#) pucuka válasza tjoska hozzászólására (») Dec 27, 2014 /
 
FM analóg ugyan, de nem kell lekapcsolni, mert azzal nem lenne töredék frekvencia nyereség sem, mit az AM TV -vel. Az analóg TV sugárzás rendkívül frekvencia pazarló megoldás, és már van jobb, ezért kellett leállítani.
A DRM -el van némi probléma, az analóg sávban nem helyezhető el probléma nélkül, ezért is van a sugárzás 221 MHz -en, ill a 1,5 GHz sávban.
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2014
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem