Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   781 / 2489
(#) ethosz2 hozzászólása Márc 26, 2011 /
 
Na tehát a topológia röviden: I-U átalakítónk egy kondenzátor. Sima integrátor. A nagy jelű fokozat árama ezen alakul feszültséggé. Bemeneti fokozatot úgy kell méretezni, hogy a teljes kivezérléshez szükséges jel csúcsértékének kétszeresét elviselje túlvezérlés nélkül (általában a munkaponti áramban vezérelődik túl). Ez után a nagyjelű fokozat áramának is elégnek kell lenni ehhez. Feszültség túlvezérlés a legtöbb topológiában nem jön létre (kivétel az ilyen VF2 szerűségek, ahol feszültségerősítő fokozatok vannak egymás után kapcsolva). Az alexander erősítő is ezt a legegyszerűbb megoldást használja. Van persze több más megoldás is:

Én például ezt a kapacitív mellékhurokkal rendelkező topológiát is előnybe részesítem. Itt a nyílt hurkú erősítés csökkenése a kivonási pontban kezdődik el (nem pedig a szokásos módon fokozatok után). Gyakorlatilag az integrátor után helyezkedik el minden nyílt hurkú erősítő fokozat, ez biztosítja, hogy egy általunk megszabott meredekségű jelnél gyorsabbat soha ne lásson a nyílt hurkú erősítő. Tehát nem jön létre TIM.

Itt a topológia:
(#) matyusz válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Üdv.
Köszönöm, én is erre gondoltam csak aztán elbizonytalanodtam mikor láttam, hogy a két bemenetnél össze van kötve 2 ellenállással. A hangszórókimenetet akkor hogy kötöm be? A "BE"-re a + ot és a - ot hova kössem GND-re? Mert ahogy utánagondoltam úgy értelmeztem, hogy a kapcsolás mono-ra van és a 2 bemenet közül az egyik a + a másik pedig a - .
(#) pucuka válasza ethosz2 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Csak a rend kedvéért. A rajzodon a felirat nem puffer, hanem buffer. A puffer tárolót jelent, a buffer pedig (teljesítmény) erősítőt. Itt impedancia konvertert.
(#) hangszoros válasza highand hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Ezért jobb a kivül/ belül tekercs a laposdrótosnál is.
Jól hallható.
(#) Tomi20 válasza matyusz hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Ennek a védelemnek annyi a lényege, hogy figyeli a kimenetet, ha DC van rajta, akkor megszakítja a hangszóró és a végfok közti kapcsolatot. Ha az erősítőd nem hidalt, akkor az erősítő kimeneteket rákötöd a védelemre, a hangszórókat pedig a relére, a hangszórók (-) pontját pedig a földre.
(#) matyusz válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Üdv.
Köszönöm a válaszod. Akkor végül is értem. Meg annyit tud még, hogy késleltetve indít (lágyindító). A végfok 2db STK 086. És ez nem baj, hogy a 2 végfok + hangszórókimenete között lesz két ellenállás? És itt van az alap kapcsolási rajz is.

rajza.jpg
    
(#) Tomi20 válasza matyusz hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Természetesen nem gond, ha az erősítőt a max tápfeszről hajtanád, és maximális teljesítményen, akkor is csak 2,5mA-rel terheli a végfokot a védő áramkör, ami elenyészően kicsi ebben az esetben. Kérdezz, ha valami nem tiszta, minthogy valami baja legyen az erősítőnek, vagy a hangdoboznak.
(#) matyusz válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Minden világos mint eddig csak egy valami nem, az pedig, hogy a két csatornám pozitív kimenete között lesz két 22kohm-os ellenállás sora kötve. Tehát a 2 csatornám között mérhető ellenállás lesz. Ez nem probléma? Gondolok a 2 darab R1-es ellenállásra.
(#) highand válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Lehet, ezt te tudod.
(#) Tomi20 válasza matyusz hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Ezek akkora értékűek, hogy semmilyen hatással nem lesznek az erősítőre. 22.000 ohm, szemben a hangszóró 4-8 ohm ellenállásával. Annyira kis mértékben terhelik meg a végfokokat, hogy gyakorlatilag elhanyagolható.
(#) matyusz válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 26, 2011 /
 
Ezt tudom. De biztos rosszul kérdezem Majd holnap megpróbálom megint megkörnyékezni. De azért köszönöm szépen.
(#) matyusz válasza matyusz hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Tehát a lényeg, hogy a két végfok kimenetem között alapból semekkora ellenállás nincs. A jobb oldali + hangszórókimenet és a bal oldali hangszórókimenetem között így 44kohm lesz. Nagy ellenállás az tény de a végtelenhez képest meg nem.
(#) Tomi20 válasza matyusz hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Ez igaz, hogy mérhető, de ebből neked semmiféle negatívum nem fog jelentkezni. Gondolok itt például áthallásra. Persze oszcilloszkópon mérve hangszóró nélkül talán lehetne mérni valami nagyon kicsi jelet, de hangszóróval már biztosan nem. Emiatt ne fájjon a fejed.
(#) Elektro Boy hozzászólása Márc 27, 2011 /
 
Sziasztok!
Van egy Unitra ws 432 típusú erősítőm és észrevettem, hogy a hangerő szabályzó potmétere nem gyári, valaki már kicserélte.
Szóval meg szeretném tudakolni, hogy nem-e tudja valaki, eredetileg milyen potmétere volt?
(#) agressiv válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Éppen fordítva. Nagyon könnyen meglehet hallani a hangszórókon az ilyesmit. Például ha az erősítő kimenetére raksz egy oszcilloszkópot és nagyon lassan klipelésig tekered a hangerőt akkor előbb meghallod a torzítást, mint hogy észrevedd a szkópon.
(#) matyusz hozzászólása Márc 27, 2011 /
 
Akkor most nem lesz hatással egymásra a 2 csatorna? Mert akár le is mérhetem de nem kéne mérhető ellenállást mérni a két csatorna kimeneti pozitívja között. Ha valaki még tudna mondani valami ötletet megköszönném.
(#) didyman válasza matyusz hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Csak gondold végig a jelutat. Az ellenállások közös pontját egy kapacitás hidegíti a föld felé hangfrekisen. DC szempontból már csak a kimeneti impedancia mérvadó, ami mOhm nagyságrendű. Felesleges foglalkoznod ezzel minden szinten, nem ettől lesz áthallásod. Ha a kapacitás nem lenne ott, akkor is a 100mOhm körüli Zki és a 44kOhm elenállás által adott feszültségosztás 1:440.000 osztást fog adni a másik csatorna jelére, ami gyakorlatilag nagyon mélyen a kimeneti zajban elvesző hányad lesz.
(#) matyusz válasza didyman hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Oké.
Köszönöm a választ, hamarosan megépítem.
(#) didyman válasza Tomi20 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Hangszóró nélkül sem. A kimeneti impedanciát figyelmen kívül hagytad.
(#) matyusz hozzászólása Márc 27, 2011 /
 
Köszönöm a válaszokat.
(#) didyman válasza agressiv hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Műsorjelnél azért már nagyon nehéz megcsípni a torzítást, de tesztjelnél valóban macerás dolog a fül által olyan 3% körül már jól észlelhető jelalakbeni eltérést meglátni. Aztán akkor még IM torzításról nem is beszéltünk.
(#) bubuc17 válasza emersys hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Megcsináltam amit mondtál, + a végfok részen kicseréltem az elektrolit kondikat.
A búgás meg is szűnt, de a sistergés még mindig megvan.
Ez miből adódhat?
(#) emersys válasza bubuc17 hozzászólására (») Márc 27, 2011 /
 
Örülök, hogy részlegessen már azért sikerült elhárítani a gondokat!
A sistergést szinte biztos hogy hálózati zavar okozza!
Ez lehet nem megfelelően szűrt tápegység, illetően a váltakozó feszültségből áthalltaszó tranziensek amit csak interferencia vagy sorszűréssel tudsz onnét kizárni (feltételezve , hogy a trafód jó.)
Lehet kapni gyárilag olyan 3p hálózati csatit , amelybe egy alapvető szűrés belevan építve..ezt rögtön cserélném a helyedben, a végfokban ilyenre az biztos!
Továbbá vedd le a végfokról az illesztést (ha van) és közvetlenül végezd el a szintillesztést pl egy keverővel..hogy kitudd szűrni, hogy ez a hálózati zavar már közvetlenül a végfokmodulban bent van-e. vagy csak az előerősitő fokozatodban.
Van bent előerősítő amúgy, vagy csak egy logaritmikus poti a hangerőre??
(#) David 3g válasza emersys hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Rendben köszönöm! Már csak aszt nem értem a rajzon ahol egy kör van a trimer előtt az mi akar lenni ? Tranzisztor ? de milyen?
(#) highand hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
Uraim!

Arra jöttem rá, hogy a kedvenc témánkban laikus felnőtt lakosság többsége nincsen tisztában azzal, hogy mit takar a sztereo hang kifejezés. Sajnos.

Érdemes kipróbálni. A nők nagyon nem tudják mi ez.
(#) steelbird válasza highand hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Pontosan. Ha két hangszóró van valamire rákötve, már rögtön azt mondják rá, hogy sztereó.
(#) Gyozo92 válasza steelbird hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
A magnóra mondják, hogy personal stereo És tényleg nem tudják a nők. Ők már csak a munkánk végeredményét szeretik élvezni. Hogy szól. De hogyan? Az nem érdekes Bocsánat, bocsánat ne büntessetek az offért
(#) Denzel22 hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
Sziasztok!
Volna egy kis problémám az erősítővel( rx-v 361 )
Front bal oldali végfok bekapcsolás után egy idő múlva elhalkul, viszont a többi szól.
Mi mehetett tönkre benne?
Drága lenne a javítás?
(#) CoolZero hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
Sziasztok Olyan kérdésem lenne, hogy amit TDA7294-es erősitőt épitettem nem lett olyan hangos ahogy szeretem volna kb 10W-ot adhat le. Szereltem egy más trafot szűrés után 41.6V. A bemenetnél lehet gond? Merre induljak el?
(#) matyusz válasza CoolZero hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Üdv.
Szimmetrikusan 41,6V ugye? +-41,6V Ha kicsi jelet viszel rá akkor lehet, hogy kicsi lesz a kimenő teljesítmény is, ez az IC érzékenységétől függ. Én STK 086-tal jártam így. Általában kell egy szintemelő vagy előerősítő vagy +ban hangszínszabályzó. Pl.:általában egy mp3-mal egy ilyen nagyobb végfokot nem tudsz kihajtani az adatlapján van az érzékenysége, hogy hány mv-tal tudod kivezérelni. Egy ilyen előerősítős hangszínszabályzót építettem meg és bátran tudom ajánlani.Bővebben: Link
Következő: »»   781 / 2489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem