Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV-antenna kábelezés
 
Témaindító: MyCroft, idő: Aug 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 11
(#) Stefan válasza Stefan hozzászólására (») Szept 19, 2006 /
 
megoldódott... nemforrasztottam vissza megy anélkül is
(#) Inhouse válasza Stefan hozzászólására (») Szept 20, 2006 /
 
Az ilyen képekért érdemes élni...

Mégis, hogy gondoltad, hogy ez alapján bárki is bármit tud javasolni?

Üdv
Inhouse
(#) patexati válasza Stefan hozzászólására (») Szept 20, 2006 /
 
Ha van hang is minden adónál akkor nem kell semmit visszaforrasztani az az egység egy "keleti" sávra (hangnormára) kibővítő panel!Már szinte az összes műsor a "nyugati" sávban megy.Az a panel nem is igazán kell már a tv-be de hagyjad mert elfér bent!
(#) Stefan válasza patexati hozzászólására (») Szept 20, 2006 /
 
Köszi gondoltam hogy nemlehet fontos ha enélkül is jó
Inhouse: mobillal csináltam... énnel jobb képet sajnos nemtudok... de ha valaki közelebb hajol a monitorhoz sztem látni a a barna vezetéket meg a tüskét.
(#) zenetom hozzászólása Jan 18, 2009 /
 
Hali!
A probléma a következő:
Van egy mezei lepkeantenna ILYEN
Ami kivan rakva a háztetőre. Van a házban 2 TV amit összekéne kötni az antennával, úgy hogy a kép kristálytiszta legyen (tudom hogy lehet az, mert az volt, de most nem akar működni és idegileg kikészitett...).
Szóval nagyon részletesen leírná nekem valaki hogy hogyan kössem össze a 2 TV-t és az antennát úgy hogy tökéletes legyen a kép? Előre is köszönöm.
(#) zenetom válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Köszönöm, de ezzel nem lettem sokkal okosabb...
Szerk.: egyszerűen kiakar velem tolni a TV, a szemétje...
(#) lapose válasza zenetom hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Szia!

Mind a két TV-n rossz a kép?
Erősítő van az antennában?
(#) zenetom válasza lapose hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Hát az antennában van valami ketyere de kell iylen adapteres erősítő hozzá, azzal bejött atomélesen a kép, de megunta magát és most nemjó. Úgytűnik hogy kontakthibás, de nemhinném, csak azt szeretném kérdezni, hogy Ti milyen rendszert használtok, mezei koax csatlakozót adapteres erősítővel vagy mást...?
(#) zenetom válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Nemhinném hogy ez lenne a gond...
(#) titi válasza zenetom hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Idézet:
„az antennában van valami ketyere de kell iylen adapteres erősítő hozzá”

Ha az antennában lévő erősítő nem kapja meg lentről a tápot, akkor sokkal rosszabb képet ad, mintha olyan antennát használnál, amelyikben nincs erősítő.
De két TV-re történő kapcsolásnál már gond lehet a betáplálás miatt.
Sokáig én is ilyet használtam, de már van annak pár éve.
Viszont, ha jól emlékszem, akkor a másik TV-re a jelet a betáplásnál lévő koax csatinál oszd le, vagyis ne a csati, és az antenna közötti kábelszakaszt csapold meg. (mert azon rajta ül az egyenfesz is.)
(#) zenetom válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Magában az antennában nincs erősítő. Viszont ha csak úgy natúrba rádugom a TV-re, akkor bejön a TV2, elég hangyásan és ugye ezért találták fel az erősítőt hozzá. De szerintem veszek egy másik erősítőt, lehet ezek kergültek meg. Az erősítőt és az elosztó előtt kell rárakni a koaxra? És milyen csatit érdemesebb használni?
(#) aquaplant hozzászólása Feb 19, 2009 /
 
Sziasztok!

Egy kamera képét kellene kb. 30m távolságra elvinnem. Ez nem nagy kihívás, de van itthon egy vagon 50Ohm koaxom, ami nagyon jó minőségő, és jelenleg mivel itthon van, ingyen is van. node... a kamera 75ohm-os.. Gondolom ezt illeszteni kellene a meglevő koaxhoz, majd vissza..

amit nem értek.. miben nyilvánul meg egy koax kábelen, hogy hány ohm? maga a vezető réz/réz, nem 50ohm/m vagy 75ohm/m...

vagy mire vonatkozik az 50 ohm?

el tudja nekem ezt valaki faék egyszerűen magyarázni?

illetve hogy tudnám illeszteni a kettőt egyszerű, házilag elkészíthető módszerrel? (ez a fő kérdés..)

köszönöm
(#) stefo válasza aquaplant hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Hali!
Itt egy elég kimerítő válasz.Bővebben: Link
(#) szabics válasza aquaplant hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
A kamera kimente milyen? Rádifrekvenciás?
(#) Skori válasza aquaplant hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
A koax hullámellenállása elsősorban a geometriai méretektől függ (pl. külső és belső vezető átmérő arány), és bizonyos mértékben a szigetelő anyagtól is.
Ha az adott koax nincs illesztve, vagyis nem a hullámellenállásának megfelelő ellenállással van lezárva, akkor reflexió keletkezik rajta az energia egy része visszaverődik a koaxban - és nem a terhelő ellenállás felé megy. Ez a visszaverődés akár többszörös oda-vissza utat is megtehet a koaxon.
Képátvitelnél a gyakorlatban ez úgynevezett szellemképként jelentkezik. Pl. a képen levő alakok halványabb körvonala látszik kis távolságra az eredeti helyétől is, akár többször is ismétlődve.
Illeszteni akár ellenállásokkal is lehet, de akkor a jelszint erősen csökken emiatt, vagy lehet olyan erősítőt iktani a jel útjába, aminek pl. a bemenete 75 a kimenete pedig 50 ohmos (vagy fordítva).
Persze a legegyszerűbb megvenni a megfelelő koaxot (olcsóbb mint az erősítő).
Illetve még egyszerűbb kipróbálni a meglévővel, hogy mennyire lesz rossz a kép. Ha nem vészes a szellemkép akkor akár maradhat is...
(#) bladika válasza stefo hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Hát olyan kimerítő volt, hogy már ki is merült! Nekem nincs azon az oldalon erről semmi! (Csak a cím) )
(#) vizor válasza bladika hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Töröld ki a link végéről a
Idézet:
„/”
jelet és jó lesz
(#) bladika válasza vizor hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Bénáztam! De már a link is jó!
(#) Bagyula hozzászólása Feb 19, 2009 / 5
 
Sziasztok !

Megpróbálom eloszlatni a homályt .A koaxiális kábeleken feltüntetett impedancia hullámimpedancia ,de nevezik karakterisztikus impedanciának is .Ha levágsz egy darab kábelt akkor tulajdonképen egy négypólust kapsz .Egy ilyen passziv négypólus hullámimpedanciája az az impedancia érték amivel a kimenetét kell terhelned, hogy a bemenetén ugyanazt lásd .
Ezen utolsó mondat megértéséhez egyéb ismeretekre is szükség van ,de talán nem jelent nehézséget .Egyszerűen egy ohmmérővel nem mérhető,egyéb nagyfrekis eszközökre lehhe szükség, de a belső vezető átmérője és a külső harisnya közti távolság valamint az ezt kitöltő dielektrikum dielktromos állandója ismeretében kiszámítható .Általában grafikon segítségével .Ajánlom a Rádióamatőr évkönyvet 1978-ból .
(#) aquaplant válasza Bagyula hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Szia!

Köszi, meg fogom keresni!
(#) And válasza aquaplant hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Szia! Mint írták, a hullámimpedancia a méretektől függ, elektromos paraméterekből számítható, veszteségmentes kábelen: Rk= SQR(L/C), ahol L és C a kábel hosszegységre eső induktivitása (lezárt kábelvégnél) ill. kapacitása (nyitott kábelvégnél). Utóbbit a katalógusadatok is tartalmazzák, pF/m egységekben. A valós karakterisztikus impedancia számításakor a kábel fajlagos ellenállása is képbe jön.
Szerintem nem nagyon tudsz illesztést csinálni a két kábelfajta közé. Az elvi lehetőség megvan, de az alapsávi videojel sávszélességének aránya túlságosan nagy (nagyjából 0-tól 5..6MHz-ig) ahhoz, hogy erre balunt készítsél. A tévedés lehetőségét természetesen fenntartom . Ha RF-kimenete van, aminek szerintem kisebb a valószínűsége, akkor más a helyzet, de szerintem ha jó képminőséget szeretnél, használj inkább 75ohm-os koaxkábelt.
(#) Dudus válasza Bagyula hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
HA nem haragszol, kifejteném a lezárás részét:

Ha egy tápvonalat a hullámellenállásával megegyező értékű tisztán rezisztív ellenállással zársz le ( beforrasztod az árnyékolás és a középső ér közé ) és a tápvonal ideális, akkor a másik végén a meghajtó áramkör végfoka ( egy olyan nagyfrekvenciás erősítő, ami pl egy antennát hajt meg ) úgy "látja" mintha a tápvonal ott sem lenne és csak egy a hullámellenállással megegyező értékű terhelő-ellenállást lát.

Ha a fenti eset megvalósul ezt az állapotot illesztett lezárásnak vagy illesztett állapotnak hívjuk és ilyenkor az ideális tápvonalon nem keletkeznek állóhullámok, amik melegítik a kábelt és a végfokot, rontják a hatásfokot, valamint zavarokat keltenek.

(#) Dudus válasza And hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
Ilyen "kis" frekvenciára ( alapsávi videojel) lehet készíteni aktív BALUN-t, nem kell tekercsekkel küzdeni, de ha a kérdezőnek nincs nagyfrekvenciás áramkörökkel tapasztalata nemigen fog működni.

-szerintem-
(#) Andr3wJ hozzászólása Feb 19, 2009 /
 
Én nem értek ehez a koax témához egyáltalán, de harminc méter kicsit soknak tűnik, egyszer próbáltam videóbol projectorba vinni kb 20-25 méterre, igencsa gyenge kép sikeredett, de mondom ez lehet az én tudatlanságom ha igen elnézést
(#) And válasza Andr3wJ hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
(Ez nagyban függ az alkalmazott kábel minőségétől. Biztonságtechnikai kameráknál ennél lényegesen nagyobb, akár többszáz méteres távok is előfordulnak. Jó kábelnél a képminőség nem lesz vacak, de a jelszintre figyelni kell, hiszen ilyen hosszban a legjobb kábel is sokat csillapíthat. Ezen egy videoerősítővel lehet segíteni, lehetőleg a jelforrásnál alkalmazva.)
(#) idlob válasza And hozzászólására (») Feb 19, 2009 /
 
De ott nem ritka a szimmetrikus jelvezetés. Egyébként tényleg meghatározó a kábel kivitele, főleg a kapacitása, mivel a kompozit videóban a qam moduláció eléggé érzékennyé teszi a rendszert.
(#) Workman hozzászólása Márc 25, 2009 /
 
Hello!

Megpróbáltam értelmezni a beírt linket + a válaszokat, viszont nem túl sok mindent értek meg belőle, ezért egyszerűsítve kérem, ha lehet a választ.
A helyzet:
van egy bejövő TV kábelem, amit meg akarok osztani több felé, hogy a szobákban is legyen, akkor milyen kábelt javasoltok a lehető legkisebb minőségromlás érdekében (a megosztástól a kábelhossz legyen 15méter)?

Köszi

(#) Dudus válasza Workman hozzászólására (») Márc 25, 2009 /
 
Jó minőségű 75 OHM - os koaxiális kábel és egy olyan splitter ( elosztó ) aminek annyi kimenet van, amennyi részre el akarod osztani a jelet. Könnyen előfordulhat, hogy kell egy erősítő is, ekkor érdemes olyat választani, aminek több kimenete van, hogy már ne kelljen utána splittert rakni.

-szerintem-
(#) Oneill válasza Workman hozzászólására (») Márc 25, 2009 /
 
Szia!
Na akkor megpróbálom egyszerűbben elmagyarázni.

Egy kábel felfogható úgy mint nagyon sok kis induktivitás soros és nagyon sok kis kapacitás párhuzamos kapcsolása. A hullámellenállását egy kábelnek úgy számíthatod ki, hogy gyök alatt L/C. Ebből megkapod, hogy hány Ohm. Ez az ellenállás nem keverendő össze a kábel ellenállásával amit a 2 vége között mérsz vagy úgy számítasz ki, hogy R= Ró*l/A.
Egy kábel hullámellenállása egy állandó érték, ami nem függ a kábel hosszától, sem a frekvenciától.
A lezárásról: Egy kábel hullámellenállása megegyezik annak az ellenállásnak az értékével, amellyel a kábelt lezárva nem alakulnak ki állóhullámok.

Ha splittert használsz érdemes a drágább darabokat megvenni, mert azoknak kissebb a csillapításuk. És arra is ügyelj, hogy nagy legyen az splitter által áteresztett frekitartomány (5-2000 MHz kb jó)

Üdv: O'Neill
(#) Workman válasza Dudus hozzászólására (») Márc 25, 2009 /
 
Okés, köszi, de ez újabb kérdést ad:

Találtam olyat, hogy RG59, RG6 és olyat is, hogy RG6 háromszoros árnyékolással.

Mekkora jelentősége van a kábelnek a megosztástól számítva 15-20 méterre, ha hat-nyolc felé osztom meg a bejövő vonalat?

Néztem splittereket, egyelőre olyanokat találtam, ami 5- 1000 MHz-es tartománnyal rendelkezik, van esetleg valami ötlet, hol nézzek utána jó minőségű elosztónak, illetve ha szükséges már erősítő akkor arra ötlet?

Köszi:

Work
Következő: »»   2 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem