Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ultrahangos párásító
 
Témaindító: Zolp, idő: Dec 20, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 21
(#) telectro válasza Sinike hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
>Valaki írta már, de már 3 helyen is olvastam, a hidegpárásító 1,7MHz működik. +-40KHz.

ok, az enyémek 2.4 megán működnek, de ez szerintem mindig attól függ, hogy a gyártó milyen quartzot használ hozzá. még régebben kerestem a neten és valami kínai oldalon találtam is sokfélét, különböző frekikre is, szóval van ebből sokféle, csak kínába én most hirtelenjében nem robognék ki.

>Helyileg a X. ker. Liget tér 5. alatt, az emeleten.
Ez közelebb van , tehát elmegyek ebbe a boltba is és megnézem azt a cuccot.

1ébként bocsi ha félreérthető voltam, tehát én nem azért kérdezősködök, mert semmit sem tudok a párásítóról, hanem van több féle is és keresek olyan rajzot, leírást amivel nagyobb teljesítményt lehet kihozni a készülékből, mert a feszültség emelés sok esetben arányosan növeli a pára mennyiségét is, de ezzel exponenciálisan megrövidül az elektronika élettartama, sok esetben néhány percen belül eljön a félvezetők számára a világ vége.
(#) kuvikk válasza telectro hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
Hali

Én pár éve résztvettem Honeywell szobai párásítók gyártásában, talán még megvan a kapcsrajz...ha meglesz felteszem.
(#) telectro válasza kuvikk hozzászólására (») Dec 28, 2007 /
 
előre is köszönöm, nagyon várom.
(#) Sinike hozzászólása Dec 28, 2007 /
 
Nagyon-nagyon megköszikenném! D
(#) suhanc hozzászólása Jan 22, 2008 /
 
és ezzeket mennyibe lehet beszerezni?kb mert engem is érdekelne.az UH fej allat mire is kell gondolni am tams a routernek nincs akkora "ereje" ehhez meg az térben szét felle nyomja nem egy irányba (nagyábbol)
(#) tams válasza suhanc hozzászólására (») Jan 22, 2008 /
 
A vizespoharas kísérletet úgy értem, hogy megnézem, hogy mennyire árnyékolja le a víz a vételt. Nem felforralni akarom
(#) FElici válasza kuvikk hozzászólására (») Feb 26, 2008 /
 
Remélem nem kaptak el, és élsz még.

A kapcsolást várjuk
(Persz bárkitől szívesen fogadjuk)
(#) kispiricsi09 hozzászólása Jún 17, 2008 /
 
Sziasztok. Én tegnap vettem az obiba egy ilyen ultrahangos párologtatót. Az egész kütyü egy 24V~ 500mA-es trafóról megy. Gondoltam most majd jól szétszedem és utánépítem , aztán mégsem mert nem lehet, így rakták össze. Úgy néz ki maga a párologtató hogy van egy 40mmx23mm-es fém ház. Ennek a tetején körbe ledek, villognak össze vissza, nem lényeg. Viszont ami már érdekesebb hogy a közepé van egy menetes gyűrű ami leszorít egy fémlapot. Mitekertem ezt a gyűrűt és semmi extra, ott volt a fémlap alatta pedig egy rugó. Nem tudom hogy ez mi lehet. Először piezora gondoltam, meg hogy ez porlasztja a vizet de nem lehet mert nem megy rá vezeték. Van még ezen a fém házon egy u alakú fekete színű valami. Ezt sem tudom mi lehet viszont amíg nem lepi el a víz addig nem kezdődik meg a porlasztás. Ha valaki tudja hogy mi az a fémlapka és ez az u alakú kütyü légyszi írja meg. Köszi.
(#) kispiricsi09 hozzászólása Jún 17, 2008 /
 
Ha jól értem ezt a párásítós kütyüt akkor fogok egy mezei piezo hangszórót (ha nem jó a mezei légyszi mondjátok meg milyen kell) és adok neki 1Mhz-et. A piezot berakom a víz alá és már csinálja is a párát?
(#) deguss válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Szia!

A fém ház a negatív, a rugó meg a másik pólus a kerámia piezo-kristályra. A fekete U-alak pedig egy érzékelő, illetve azon keresztül érintkezik az egyik pólus a vízzel. Valahogy a kerámia és az U-alak között áram folyik. Ez egy igen bonyolult szerkezet, sokkal nagyobb sikerrel próbálkozhatsz piezo kristályra kötött függvénygenerátorral, ahol a kristályra pár csepp vizet teszel. A frekvenciának pontosan a víz belső rezgéseinek egy egész számú osztója kell hogy legyen (alharmonikus), mert az f0 valahol 2.4GHz körül van.
(#) kispiricsi09 válasza deguss hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Akkor hogy biztos legyek tisztázzuk. A piezo kristály az a piezo hangszóró ami pl zenélő játékokban is van? Ez bírja a Mhz-es tartomány? És cak akkor működik ha vizet csepegtetek rá, akkor nem ha víz alá merítem? Köszi a segítséget.
(#) deguss válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Ami a párologtatódban van, is egy piezo kristály, csak vastagabb mint egy normál zenélős képeslapban lévő, és nagyobb teljesítmény leadására képes. De a zenélős képeslapban lévő is bírja a kHz-es tartományt. Talán még 1-2MHz-et is, igaz én csak kHz-es tartományban mértem, és próbálkoztam.
Tapasztalatból azt tudom mondani, hogy a kis teljesítmény csak arra elég, hogy pár vízcseppet rezgésbe hozzon, nem pedig egy vízoszlopot sajnos.
Viszont ilyen piezo kristályt lehet kapni 600Ft-ért tartalék alkatrészként egy pesti boltban. Körül kell csak nézni!
(#) kispiricsi09 válasza deguss hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Tehát akkor fogok egy jelgenerátort vagy akármit amivel elő tudom állítani a 2.4 Ghz-et. ezt gondolom utána erősítenem is kell mert a jelgenerátorok nem arról híresek hogy nagy teljesítményt adnak le. Azt még nem tom hol találok olyan erölködőt ami bírja a frekit. Amit én vettem párologtatót abban a kristály fölött van egy 5cm-es kis vízoszlop és a tetején válik köddé. ezt az oszlopot maga a piezo állítja elő a rezgésével? Ja és meg tudnád mondani a bolt nevét hogy körül tudjak nézni az oldalukon? Bocsi hogy téged zaklatlak de úgy látom te értesz hozzá
(#) deguss válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
2.4GHz-et nem fogsz tudni előállítani, ahogy írtam, próbálkozz egy egész számú osztójával pl. 1.171875 MHz-el Nincs weboldaluk, egy ilyen általános háztartási boltban találtam rá.
(#) Inhouse válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Idézet:
„Tehát akkor fogok egy jelgenerátort vagy akármit amivel elő tudom állítani a 2.4 Ghz-et”


Igen, bemész a műhelyedbe, és bekapcsolod. Ha több is van, elég az egyiket...
Miért nem egyből űrhajót építesz?

Üdv
Inhouse
(#) kispiricsi09 válasza Inhouse hozzászólására (») Jún 17, 2008 /
 
Bocsi én csak megpróbáltam tényszerűen vázolni a gondolataimat, kezdő vagyok nem hülye. Űrhajót azért nem építek mert ahhoz 5 jelgenerátorra lenne szügség nekem pedig csak 4 van.
(#) Inhouse válasza kispiricsi09 hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Arra próbáltam rávilágítani, hogy az ötlet kevés, kell egy kis ismeret és fokozatosan kell haladni. Amíg nem ismersz meg egy piezót, nem vagy tisztában azzal, hogy a 2,4GHz nem egy könnyű eset, addig ne akarj ilyesmit építeni...

(Kevés embernek van otthon olyan jelgenerátora, ami 2,4GHz-es jelet ad.)

Az utolsó mondatod jóóó! Veszi a lapot, aki veszi a lapot!

Üdv
Inhouse
(#) kispiricsi09 válasza deguss hozzászólására (») Jún 18, 2008 /
 
Kaptam egy jelgenerátort. Max 120kHz-re képes. Ez nekem elvileg alkalmas mivel a 2.4GHZ-nek pont a 20 000 -ed része. Vagy rosszul gondolom?
(#) manta-z hozzászólása Dec 18, 2008 / 6
 
Sziasztok,

Látom mások is próbálkoznak ultrahangos párásítóval. Némi kisérletezés után nekem összejött, egy önrezgő oszcillátor segítségével. Az oszcillátor frekvenciája 2,0Mhz az ideális vízszint 3 cm ekkor keletkezik a legtöbb pára. 33V-os DC tápról megy és 0,95 A-t vesz fel. Kipróbáltam 66V-ról ott is működik azonban nem keletkezik 2szer annyi pára, úgyhogy maradtam a 33V-nál, gondolom a piezo élettartama is többszörösére növekszik így. Most egy olyan egységet gyártok amiben 4 vagy 6 piezo lapka lesz, mindegyik lapkának külön elektronikája lesz. A piezo lap amit szerezni tudtam 2,4nF kapacitással rendelkezik az oszcillátorban pedig egy 4,7uH-s tekercsel alkot rezgőkört mindezt egy H8NA60FI FET kapcsolgatja.
(#) szonyeg válasza telectro hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Sziasztok!
A www.commed.hu -n kapható ultrahangos piezzo membránnal sikerült újra életre keltenem egy Scarlet és egy Hauser márkájú ultrahangos párásítót.Üdv!
(#) sniperx válasza szonyeg hozzászólására (») Jan 9, 2009 /
 
Erről esetleg bővebben?
Rögzítése hogy megy, stb?
Elektronika ugyanaz mindnél, vagy mókolni kellett azzal is?
(#) svebis.zoltan hozzászólása Jan 14, 2009 /
 
üdv tisztelt fórumozók .a kérdésem az lenne ha a gépben a piezó ellenállásmérövel mérve szakadást mutat akkir az rossz?szerintem igen ,menyit kellene mérnem ha jó? köszönöm
(#) deguss válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Jan 15, 2009 /
 
Az nem jelenti azt hogy rossz, mert a piezó lapka egy kondenzátorként fogható fel, tehát ha ellenállásmérés szakadást jelez, az pont hogy jó. Persze ez nem garantálja, hogy működik is.
(#) svebis.zoltan válasza deguss hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
köszönöm!,mindenesetre kicserélem mert az eredetiről a galvanizált talán króm bevonat le jött.
(#) deguss válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Jan 18, 2009 /
 
Na és működik most, úgy mint fénykorában?
(#) Ricsi89 hozzászólása Márc 26, 2009 /
 
helló!
Kaptam egy ilyen párásítót javításra. Amit észrevettem, hogy nem fogy a víz belőle. Viszont egy kb 10 perces üzem után a jéghideg vízből kézmeleg lett. Normális jelenség ez? Milyen gyorsan fogy az ilyenekből a víz?
(#) deguss válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 27, 2009 /
 
A víz melegedése hibára utal, valószínű a piezo kristályt kell csak cserélned.
(#) Beachway hozzászólása Ápr 4, 2009 /
 
Sziasztok! Kaptam egy ultrahangos párásítót ami nem működik.A piezója össze van törve.Állítólag nem desztillált vízzel használták.vissza rajzoltam.Ha valakit érdekel fel tudom rakni.Meg lehet építeni.Mezei alkatrészekből van.Kb 10 éves.A tipusa Ultrasonik humidifer KT-100A. Csak azt nem tudom lehet e bele venni belevaló kristályt.Ha valaki tudja legyen szíves írjon.Előre is köszönöm.
(#) Ricsi89 válasza Beachway hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Helló!
Engem érdekel. Megköszönném, ha felraknád a rajzot.
deguss: Megoldódott. Ment vissza gariba. Csak azért hozták hozzám, mert kb 150km-re vették és nem akarták valami kis hibáért visszavinni, de itt úgysem lehet kapni semmit hozzá, ezért visszavitték inkább.
(#) Beachway válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Okés! Majd lefotózom a rajzot, és felteszem. Meg a panelt is.Csak nem tudom, hogyan lesz hozzá piezó. Sajna nem mindegy milyen. Sem a mérete, sem pedig a frekvenciája.
Más! Ha van valakinek egy 2gigás függvénygenerátora, ki lehetne próbálni ,hogy ezzel az elvel egy más frekvenciával nem lehet e a vizet hidrogénre,és oxigénre bontani???
Következő: »»   3 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem