Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vezetékes telefon szerelés
 
Témaindító: Busz, idő: Dec 1, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 23
(#) STcastoro válasza Gafly hozzászólására (») Dec 18, 2012 /
 
Üdv: Nem vagyok megsértődve,ahhoz több kell,de én némi iróniát véltem felfedezni a válaszodban,mivel nem a tecnikai megoldás lehetőségét kaptam válaszul.Nincs semmi baj,öreg ember öreg készülékkel.Előbb írtam aztán gondolkoztam a megoldáson.Olyan egyszerüen primitív,hogy szégyen leírni,de mivel kérted,leírom ,hogy én hogy csináltam.
A kézibeszélő piezó hangszóróját,kicseréltem/volt itthon,pecához használatos kapásjelzőből/tökéletes.A csengetési hangot pedig úgy oldottam meg,/ez is volt itthon/számítógéphez használatos hangszoró ,amin tudvalévő állítható a hangerő,párhuzamosan rákötöttem a csengő piezó vezetékére,és így állítható a csengetési hangerő.és jó müxik.Tudom kissé primitív megoldás van jobb ,és szakmailag vállalható,de mivel az ilyen irányú alkatrés beszerzés nálam elég költséges, ez a formai kialakítás jött létre.Nos az átalakítás ilyen formáját csak olyannak ajánlom aki nem akar pénzt költeni alkatrészre.Üdv: STcastoro
(#) mraulajos hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Üdv. Mindenkinek!
Kicseréltem egy vezetékes telefon kagylójában a fül hallgatót. Ami benne volt rossz, 150 ohm os. Amit helyette raktam 220 ohm os, de raktam mellé ellenállást, hogy az eredő 150 ohm legyen. E így jó? Köszi!
(#) Sebi válasza mraulajos hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
A készülék felől "nézve" teljesítetted az ellenállás bekötésével az illesztést, de párhuzamos ellenállás csökkenti a hangerőt. Nyugodtan elhagyhatod, esetleg az önhang változik kissé.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) Gafly válasza Sebi hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Szerintem sem kell az ellenállás...
(#) Gafly hozzászólása Jan 3, 2013 /
 
Itt a vége: 2018, június 15
(#) december13 hozzászólása Feb 16, 2013 /
 
Sziasztok !
Van egy SIEMENS Euroset 805 vezetékes telefonom, de se kép se hang. Nincs tárcsahang, és nem lehet hívni sem őt. Kapcsolási rajzot keresek hozzá , ha esetleg tudna valaki segíteni , azt megköszönném.
Szétkapni szétkaptam, rakás chip van benne, meg egy DIL tokozású alkatrész , amiben tekercsek vannak, gyakorlatilag ide jön be a modulációs dugó 2 középső ere, tehát a vonal. Most azt nem tudom, hogyha a vonal be van dugva, akkor már látnom kellene valamit a kijelzőn, vagy csak akkor ha felemelem a kézibeszélőt. Egyáltalán mit mérjek, a KB villáját megmértem, az kapcsol rendesen.
Köszönöm a segítséget
(#) Gafly válasza december13 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Mi a fene az a
Idézet:
„modulációs dugó”
?
De egyébként mindegy is.
Csatoltam egy doksit róla.

Én egyébként arra tippelnék, hogy "német" a készülék, így nem a nálunk megszokott "zöld/piros" a vonal, hanem a "fehér/barna", habár az RJ11 ugyanúgy néz ki. Bővebben: Link

Készüléken van négy ér, a bejővő vonalon meg kettő, csak ki tudod sakkozni ha tényleg ez a baj
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
(#) december13 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Szervusz !

Köszi a doksit, de keveset beszélek "panyolul", megtaláltam ugyanezt a doksit angol nyelven én is ,de ez csak használati útmutató, javításhoz keveset segít.
A tipped viszont lehet igaz, ami az érkiosztást illeti. úgyhogy ki is fogom próbálni.
A modulációs dugó pedig az RJ11-es dugo akart volna lenni.
Köszönöm a segítséget mégegyszer !
(#) december13 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Nos kipróbáltam a két szélső vezetékkel, azaz sárga-fekete, de nem nyert ! Így sem működik , mégiscsak egy kapcsolási rajz lenne jó.
Egyébként továbbra sem tudom azt sem , hogy bedugott vonalnál, letett kézibeszélőnél látnom kell e már vmit a kijelzőn?

Köszönöm
(#) Gafly válasza december13 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
1.) Próbáld végig az összes kombinációt (felvett kézibeszélőnél és fülelj hogy megszólal-e).
2.) Szerintem nem.
(#) december13 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Tényleg,az nem lehet, hogy ez ISDN telefon lenne, mert egyébként ahová az RJ11-es dugót bedugom a telefonban, ott az aljzat az tulajdonképpen szélesebb, 8 vezetékes csatlakozó aljzat. Egy Ethernet kábelt tudok rendesen belepattintani, RJ45-öt.
(#) december13 hozzászólása Feb 17, 2013 /
 
Ugyanis dobozban kaptam a készüléket, amin a kép az úgy néz ki, mint a készülék, de azon matáv embléma van ezen a készüléken viszont nincs, ráadásul a doboz szerint fehér készüléknek kellene lennie de ez bizony nem az . Lehet, sőt biztos, hogy a doboz nem az övé !
Végigpróbálom mindjárt az összes kombinációt, de várjunk csak, sok lehetőség nincs, mivel a központból valóban a két középső vezetéken a piros-zöld vezetéken jön a tárcsahang.
1. vagy a piros-zöldel kötöm össze a vonalat
2. vagy a sárga-feketével , ami a két szélső vezeték és így megy a készülékhez.
3. vagy piros-sárga és fekete-zöld összesodorva

Mindhárom variációt próbáltam, semmi eredmény.
(#) december13 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
VÁLTOZÁS van ! Kipróbáltam más vezeték párosítást is. Tehát a központ bejövő vonal az a középső érpáron a zöld-piroson van. A készülékhez menő vezetéket más kombinációban kipróbálva , mint eddig:

1. sárga -zöld , kijelző indul, foglaltsági hang, van mikrofon kifúvás
2. sárga -piros ugyanezek , mint előbb
3. fekete-zöld ugyanezek , mint előbb
4. fekete-piros ugyanezek, mint előbb
5. sárga-fekete semmi
6. piros-zöld semmi
(#) Gafly válasza december13 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Akkor örülés van, mert magadtól megfejtetted a nagy piros/zöld -> fehér/barna leképezést.

További információk például itt: Bővebben: Link

Röviden: Ahol "búg", az a jó
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
(#) december13 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
No jó, de továbbra sem működik rendesen, mert tárcsahang nincs,csak foglaltsági hang és hívni sem lehet őt.
Ha ráhívok mobilról akkor következőket tapasztalom:

1.sárga-zöld eset , kicsöng ,a mobilon csengetési visszhang, de a vezetékesen nem történik semmi
2.sárga-piros eset, ugyanez
3.fekete-zöld eset ugyanez
4.fekete-piros eset ugyanez
5.sárga-fekete foglaltat jelez a mobil, ha hívom, a vezetékesen viszont semmi kijelzés, még foglaltsági hang sincs
6.piros-zöld foglaltat jelez a mobil, ha hívom, a vezetékesen viszon semmi nem történik

1-4 bekötéseknél ugye bakapcsol a kijelző, nullákat mutat, kihangosító működik, foglaltsági hangot hallok, hangerőt lehet szabályozni
(#) pucuka válasza december13 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Nem ISDN telefon véletlenül?
Nem olvastam el a user manual -t
(#) december13 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Hát, mint fentebb írtam nem tudom, mivel a készülék alján, ahová a telefon vonal megy, ott tulajdonképpen egy RJ45-ös aljzat van, tehát 8 érintkezős.
Az miből látszik egyébként, ha ISDN készülék? Mint fentebb írtam a tipusában sem vagyok biztos, a dobozon amiben kaptam van egy kép a Siemens Euroset 805S készülékről, hasonlít rá, de ezen pl 8 db gyorshívó gomb van a névjegyzék tábla körül. Van rajta kihangosító, újrahívás gomb, hangerő csökkentés és növelés gomb, talán még mikrofon némítás is.
(#) Gafly válasza december13 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Akkor meg fénykép a tetejéről.

Fénykép az aljáról, olvasható szöveggel az adatlapról...
(#) pucuka válasza december13 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Az RJ45 aljzat nem jó jel. Az analóg telefonoknak RJ11 csatlakozójuk van. RJ 45 csatlakozója 8/8 ISDN, 6/8, RJ12 6/6 csatlakozója a digitális alközpontok mellékállomásainak van.
(#) december13 válasza pucuka hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
Szia !

Teljesen igazad van, ez bizony ISDN telefon. A doboz amiben kaptam, nem stimmelt a készülékhez, ez aztán jól félrevezetett. Ez bizony egy SIEMENS Profiset 30 tipusú ISDN készülék.
Persze én vagyok a hülye, mert abból, hogy RJ45 csatlakozó aljzat van rajta, ahová a vonal megy az gondolom, hogy már egyértelműen arra utalt, hogy ISDN. Ez bizony hagyományos vonalon nem fog működni!!!

Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, TANULSÁGOS eset volt, remélem más is tanul az esetből.
(#) Gafly válasza december13 hozzászólására (») Feb 17, 2013 /
 
És még a kinézetük is szinte teljesen egyforma
(#) Lac67 hozzászólása Feb 28, 2013 /
 
A jelenlevő hozzáértőktől érdeklődnék az alábbi hibajelenség okán:

Használtan vettem egy ConCorde 3900 típ. vezeték néküli telefont, aminek van egy üzenetrögzítős báziskészüléke vezetékes telefonkagylóval és egy vezeték nélküli telefonja. Minden funkciója rendben működik, az üzenetrögzítő programozásától a csengőhang beállításig, csupán az a probléma, hogy ha a báziskészülékre rácsatlakoztatom a telefonkábelt akkor kb. 10 másodpercenként kicseng a telefon mintha hívás érkezne rá, de csak a vonalhangot hallani, tehát valódi hívás nincs. Egy ismerősöm azt mondta, hogy ez azért lehet, mert a munkahelyemen a központ biztosan valami ellenőrző jelet küld, de aztán kipróbáltam otthon a UPC telefonhálózaton is (modemből jön az internet és a telefon is) és ott is ugyanezt csinálja. Egy barátomnál viszont az ottani hálózatra kötve hibamentesen működik. Mi lehet a baj? Orvosolható ez valahogy, hogy a munkahelyi hálózaton is használhassam? Előre is köszönök minden konstruktív választ!
(#) Busz hozzászólása Ápr 5, 2013 /
 
Adott egy sinus vezetéknélküli DECT telefon. A probléma az hogy nem teszi le a vonalat. Tehát ha bedugom a telefonvonalat a központ rögtön beemelésnek veszi a dolgot mintha fel lenne véve a telefon pedig nincs.
De ha felveszem akkor tökéletesen működik, mindent csinál, csak éppen a vonalat nem teszi le. Mikor a kézibeszélőn megnyomom a letesz gombot akkor vissza is jelez a bázis egy leddel hogy lerakva de a vonalat mégsem bontja, mintha a műterhelés vagy valami rajtamaradna. Mi lehet a gond, javítható-e gazdaságosan?
(#) mezei dávid hozzászólása Ápr 17, 2013 /
 
Sziasztok!
Ki tudna segíteni az képen látható KfeAp 380-2 telefonhoz egy kapcsolási rajzot szeretnék szerezni de sehol nem találok! SOS
üdv:md

telef.JPG
    
(#) proba válasza Busz hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /
 
A bázist szétszedve találsz rajta a vonalbemenet utáni graetzre csatlakoztatva egy nagyfeszültségű tranzisztort. Ezt kell cserélni. A gazdaságosság azon múlik, mennyi idő alatt találod meg.
(#) Gafly válasza mezei dávid hozzászólására (») Ápr 17, 2013 /
 
Miért kell hozzá rajz?
Ha azért mert nem működik, akkor első körben az a baja, hogy német telefon és más a bekötése.
Próbáld meg szerintem a fehér/barna kombinációt...
(#) Hilo hozzászólása Ápr 20, 2013 /
 
Sziasztok, korábbi hozzászólásokban volt egy olyan kérdés hogy egy led világítson mikor "cseng" a telefon, de a hangminőséget ne zavarja. Erre ez a kapcsolás jött válasznak. A kérdésem hogy elvileg a mostani vonalakra is jó e, nem mintha hatalmas költségekbe kerülne ha megveszem ami kell és kipróbálom, de gondoltam megkérdem előbb. Illetve a ledek milyenek legyenek, nem szeretném megsütni őket. Előre is köszönöm.
(#) Gafly válasza Hilo hozzászólására (») Ápr 20, 2013 / 1
 
Szia,
ez a kapcsolás valahonnan tőlem származik
Mostani vonalon nem értem mit értesz, de ha PSTN/HGW vagy hasonló, akkor jó lesz.

Nem fognak megsülni a LED-ek.
Ha engem kérdezel, tetszés szerint 5 mm átmérőjű LED-et használj.
Színük leginkább csak ízlés kérdése.

Ellenállás 4k7...10K között javasolt.
Kondinál 150 nF kicsit karcsú (de jó). Itt van egy fontos dolog: Nem elkó és 250 V feszültségtűrés kell!
(#) Hilo válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 20, 2013 /
 
Szia, köszönöm a választ, pár kérdésem lenne azért ha van rám időd.
3mm-es ledjeim vannak itthon, megteszik azok is?
Kis elméletet tudsz írni ehhez a kapcsoláshoz mi miért megy úgy ahogy,? Csak hogy átlássam, megértsem, tanuljak belőle, ne csak megépítsem.
Köszönöm!
(#) Gafly válasza Hilo hozzászólására (») Ápr 21, 2013 / 1
 
Na jó, csak mert öreganyámnak szólítottál

A PSTN (szokták POTS-nak Plain Old Telephone System is hívni) vonalon névleges 48V egyenfeszültség (na jó, a puffer üzemben járatott savas akkumulátorok miatt ez a gyakorlatban 52 V szokott lenni) van. Amikor felemeled a kezibeszélőt, elkezd egyenáram folyni, ezt érzékeli a közont és ad tárcsahangot. Ezért kell mindenképpen kondenzátor sorba a csengővel.

A csengetés erre az egyenfeszültségre ültett váltakozó feszültséggel, legyen mondjuk 25 Hz, 70 Veff történik (nagyon függ a központtól!). Itt a magyarázat, hogy miért mondtam a 250 V polaritásfüggetlen kondenzátort.
70 Veff x 1.41 = 99 Vcsúcs és ha még hozzávesszük az 52 V-ot, akkor már 151 V-nál tartunk. Tehát kell az a 250 V-os kondenzátor oda...

A beszéd a telefonvonalon olyan 0 dB (innen is van a definíciója) szintem megy. De inkább kevesebb. 0 dB 600 Ohm-on (ez is telefonból jön). 0.775 Veff x 1.41 = 1.1 V csúcs.

A piros LED nyitófeszültsége 1.5 V (színtől függ, infra LED-é alacsonyabb, kéké sokkal magasabb).
Tehát a magasabb nyitófeszültség miatt a beszédre egyáltalán nem lép működésbe (nem zavar). Ezért jó LED-et használni.

LED-től függ, hogy mekkora áramtól világít rendesen. 70 Veff / 10 mA = 7 KOhm (itt durva elhanyagolásokat tettem).
5 mm LED 10-20 mA-el már nagyon jól világít (és akkor vannak "extra fényes LED"-ek is).
Te esetedben, 3mm-es LED esetében inkább 10 KOhm-ot javasolnék...

A LED eléggé kényes a fordított polaritású (záró) feszültségre. Ezér jó ötlet a szembe forgatott két LED alkalmazása. Egyrészt így megvédik egymást a túlzottan nagy feszültségtől, másrészt így a csengető feszültség mindkét félperiódusa hasznosul.

Akkor maradt még a kondenzátor kapacitása.
falsó = 1 / (2 PI x R x C) esetünkben 1 / (6.28 x 4700 Ohm x 0.00000015 Farád = 226 Hz (ami kb. a tízszerese annak, amivel a központ csenget...
Tehát ha van, akkor kondenzátorból meg nagyobb kapacitásút javaslok (ha van).

Egyébként pedig gyakorlatban egyáltalán nem kényes az alkatrész értékekre...
Következő: »»   5 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem