Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vicces-humoros áramkörök
Lapozás: OK   2 / 9
(#) Gabi hozzászólása Jan 22, 2011 /
 
Bővebben: Link

Bár elektronika nincs benne... Már
(#) David.zsombor hozzászólása Jan 22, 2011 /
 
Ez tetszik.elképzelem: szépen kivan téve a szobámban jön valaki és bekapcsolja... ez meg kikapcsolja magát
(#) Zoli_bácsi válasza David.zsombor hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Bújtam a netet és láttam olyan verziót is, amelyik várt egy kicsit, mielőtt kikapcsolt volna. Az még hatásosabb. Csak azt kéne kitalálni, hogy az hogyan van megvalósítva. Ugyanis a váltókapcsoló irányváltó, nem bekapcsoló. De van egy ötletem...
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Nem, sajnos nem jó a gondolat, ami eszembe jutott. Egy monostabil aminek a T ideje nagyobb, mint a kar működési ciklusa. A polaritás váltás miatt a monostabil nem alkalmazható.
(#) Dániel X hozzászólása Jan 22, 2011 /
 
(#) VRubenX hozzászólása Jan 22, 2011 /
 
Sziasztok!
Olvasgattam a témát és megláttam újra ezt a "haszontalan gépet" és most el is határoztam ,hogy megépítem.
A mechanikát sikerült is összerakni, a doboz még szárad de addig is a mechanikáról teszek fel képeket.
Azt hiszem ennél egyszerűbben talán nem is lehet összerakni a forgásirányváltást.
Két váltó kapcsoló, egy ami kint van és egy ami bent.

Működése:
Amikor bekapcsoljuk a kapcsolót ugye feljön a "kéz" és átváltja a kapcsolót ezzel egy időben a belső kapcsolót is átkapcsolja és így megfordítja a a motor tápját.

Mikor vissza leért a "kéz" vissza kapcsolója a belső kapcsolót és így egy potenciálra kapcsolja a motor kivezetéseit. Egyben a végállás kapcsoló szerepét is betölti így.

Mikor pedig újra átváltjuk a kapcsolót akkor újra feljön és így tovább...
(#) janikukac válasza VRubenX hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Érdekes! Kár, hogy túl kezdő vagyok, én is megépíteném. Nektek azért sok sikert !
(#) VRubenX válasza janikukac hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Mihez vagy kezdő? A mechanikai kivitelezésben vagy az elektronikában? Netán mindkettő?
(#) janikukac válasza VRubenX hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Mindkettő! Elektronika kemény 3 hónapja Mechanika meg nem nagyon jön be!
(#) Dániel X válasza janikukac hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Szerintem youtube alapján neked is menne. Nem sokat konyítok még én se az elektronikához de nagyjából értem mit magyaráz a csávó! A videót már korában linkeltem.
(#) janikukac válasza Dániel X hozzászólására (») Jan 22, 2011 /
 
Hát, nemtudom
(#) VRubenX hozzászólása Jan 22, 2011 / 1
 
Akkor sok sok boldog évet az elektronikával! De azért barátkozz meg a mechanikával is mert a kettő együtt sok mindenre képes!
(#) Iszkakof István válasza janikukac hozzászólására (») Jan 23, 2011 / 1
 
Kedves janikukac
Mindenki volt kezdő, aki valamire haladt. Megfigyeltem a fiatal gyerekeket, a falumban, akik barkácsoltak gyerekkorukban, felnőtt korukban is ügyesebbek. Ennek a dobozbak az elkészítése, minden téren fejleszt. Mechanika és elektromosság a kapcsoló átbillentésére. Egy kevés asztalosság, a doboz elkészítéséhez és így tovább. Ha elsőre nem sikerül, ne add fel! Tedd félre, de ne messze. Majd előveszed és tudni fogod tovább épiteni.
(#) janikukac válasza VRubenX hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Köszi a sok bátorítást ! :kalap:
(#) Mallar hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
srácok én régóta tervezgetek egy olyan projektet, amiben két "tankocskát" irányít két játékos. Az irányítás atari vagy commodore joystickokon történne (C= gyüjtő vagyok van itthon csomó) a tankoknak simán lenne két nagy kereke amik két villanymotorhoz vannak kötve. Az irányítás kicsit nehézkes, de így növeli a játékélményt. Egyszerű kis infráról menne a vezérlés MCU-kkal. az lenne a lényeg, hogy a tankokon elöl lenne egy karton cső, aminek az elején lenne egy erős infra led. a tankok oldalán és hátán pedig lennének infravevők. "Lőni" mondjuk 2-3 mp-nként lehetne. A lövés az erős infrának a villanása lenne. Mivel az infra egy kartonhengerben(csőben) van ezért viszonylag leszűkíteni a találati zónát és jobban kéne célozni. A találatot a tankok oldalán és hátán elhelyezett infravevők érzékelnék.
Ezentúl már csak az MCU-n futó program szab határt a fantáziának, lehet 10 élete egy tanknak, minden találat után lassulhat az irányítás, vagy akármi. Olyan is megfordult a fejemben, hogy mikor kiesik valamelyik tank, akkor egy "villanypásztor" áramkör lenne a joystickra kötve és akinek a tankja kihull, azt jól megrázná egyszer Képzelhetitek milyen izgalmas lenne mikor 1-1 élettel üldözi egymást a két játékos egy szövevényes kis kartonlabirintusban : )
Remélem adtok még ötleteket!
Na pááá
(#) janikukac válasza Mallar hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
A tápfeszt miről kapja? Én USB-t ajánlanék, úgy tényeg nagyon izgi lenne, bár már így is az ! Sok sikert
(#) djgombi válasza Mallar hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Jót nevettem! Nagyon ötletes. Jó kis terep asztal és go game
(#) Mallar hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
vagy akár hasonlóan infraledekkel ugyanígy lehet csinálni emberekre paintball szerű játékot. Létezik is ilyen, egy csomó infrás puskával kergetik egymást a csapatok az épületben, és mindenkin van egy sisak, amiben van az infra érzékelő. Szerintem nagyon klassz lehet
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Az egyik videó megosztó portálon láttam egy tovább fejlesztést az Useless machine-al kapcsolatban. Ez pedig az, hogy a billenőkapcsoló átkapcsolása után várt egy bizonyos ideig a szerkezet, majd aztán kezdte meg a ciklust végrehajtani. Abban dual 555 Trimmert használnak, de a kapcsolás sajna nincs fenn. Csak sejtem, - az írásból kihámozva - hogy az egyik 555 a szervo mozgatása miatt kell, a másik pedig az időzítés miatt van beépítve. Van ötletetek az időzítés megvalósítására?

Bővebben: Link
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Egyszerű dc motor, lassító áttételes. Gondolkoztam én is, hogy hogyan lehetne a ciklust késleltetni, de a polaritás váltás miatt falba ütköztem. Addig működne, míg a kar odaér a billenőkapcsolóhoz, de ha átkapcsolja azt, akkor az időzítő áramkör már fordított tápfeszt kapna, amit ha diódákkal kiküszöbölünk, akkor sem jó igazán.
(#) zolika60 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Nem kell bele semmi elektronika. Csak egy autó ablaktörlőhöz hasonló mechanika, egy szintén ahhoz hasonló végállás kapcsolóval. Bekapcsolod, elindul kikapcsolja magát, majd a végállás kapcsoló alaphelyzetbe állítja.
(#) pcroland hozzászólása Jan 23, 2011 /
 
Hello! Azt szeretném kérdezni,hogy a képen láthatót valaki már megépítette?És a mikro kapcsolót hova és hogy kell rakni?Mi a szerepe?

kép.JPG
    
(#) Zoli_bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Nem érted amit szeretnék. A billenő kapcsoló átkapcsolása után 2-3 másodpercig ne történjen semmi, majd ezután induljon el a szerkezet. Ehhez kutatok ötletet.
(#) zolika60 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Azt egy 555-ös időzítővel megoldhatod. Polaritást nem kell váltani, egy irányba forog a motor.
(#) Zoli_bácsi válasza pcroland hozzászólására (») Jan 23, 2011 / 1
 
Ez az én rajzom. Ez működik. A mikrokapcsolót úgy kell elhelyezni, hogy alapesetben, tehát kikapcsolt állapotban a kar benyomja (bontja) az áramkört. Amikor a kar megindul, akkor a mikrokapcsoló alaphelyzetbe (zárva) kerül. A szerepe, hogy a polaritás váltáskor zárja az áramkört, és ha visszatért eredeti helyzetébe a kar, akkor kikapcsolja a szerkezetet. Tulajdonképpen egy végállás kapcsoló funkciót tölt be.

Üdv.
(#) Zoli_bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
De hogyan? Mert a polaritás váltás miatt fordított tápot kap az 555. Ha meg diódákkal levédem, akkor sem teljesen jó, mert az ic egyes részei is fordított polaritást kapna. A rajzot feltöltöttem, amire gondoltam.
(#) zolika60 válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Ha a mechanika megfelelő, nem kell polaritást váltani. Mit az ablaktörlőnél sem, ahogy írtam is. Ha van ezen a gépen olyan program amivel letudom rajzolni, megteszem.
(#) pcroland válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Jó,de nem értem hova kell elhelyezni a kapcsolót?És a rajzot egy kicsit kicsinyítettem.
(#) Zoli_bácsi válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Most már értem, hogy hogyan mondod. Csak én a polaritás váltós rendszert szeretném megépíteni. Mert az, ha a ciklus vége előtt ismét átkapcsolom, a kar akkor azonnal reagál is rá. Épp a polaritás váltás miatt.
(#) Zoli_bácsi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 23, 2011 /
 
Na és ezt a késleltetés kapcsolási rajzát keresem. Megpróbálom felvenni a kapcsolatot ezzel az emberrel, aki feltette a jutúb-ra. (Amerikai fickó)
Következő: »»   2 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem