Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   347 / 963
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Akkor jó! Én ezt találtam . Kicsit sokallom érte, de ha ezen függ a személyi épségem, akkor beruházok rá. Emellett szerintem lesz még egy 6 aljzatok túlfeszlevezetős elosztó, ami szerelhető, és szerintem minden tökéletes lesz. A hobbista céljaimat kielégíti, egy év múlva ilyenkor már egyetemen leszek ha minden igaz, és akkor már csak szünidőben szerelek itthon, szóval..
(#) bakos13gab válasza janikukac hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Én is így voltam vele (én egy ZeXT-et vettem anno), de a suliban meggyőztek, hogy nem érdemes rajta spórolni. Ugyanis ezt neked havonta ellenőrizni kéne, amit biztosan nem fogsz megtenni, más sem teszi. Szóval eleve megbízható márka termékét kell választani, ami igen nagy valószínűséggel 10-15 év múlva is működni fog. Ha most venném, akkor GE, ABB Legrand vagy Schneidert (Eaton) vennék.
(#) janikukac válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Szóval ez nem jó minőségű amit vettem?
(#) bakos13gab válasza janikukac hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Ezt nem tudom, nem vagyok gyakorló villanyszerelő. Beszéltem két vilalnyszerelővel, akik csak hümmögtek, amikor a ZeXT szóba került. Nyilván mindnek tudnia kell, ha kapott engedélyt és minősítést. Én pont amiatt nem kísérletezek, mert nem vagyok járatos a dologban(és még így sem biztos, hogy az ár az értéket mutatja).
(#) bakos13gab válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Anyámékhoz egy másik lakásba ilyet vettem egy külső 25A-es kismegszakítóval.
Schneider Vigi C60
Jópofának találtam a kivitelét. Kipróbáltam és működik, de be még nem építettem.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
(#) janikukac válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Megmondom én neked, hogy hogyan választottam: falusi vagyok, megkerestem a szegedi üzlet termékei között a FI reléket, megtaláltam, oszt annyi. Nem cicóztam vele, nekem fogalmam sincs hogy mi ezekből a jó, rossz, stb., nem is értek hozzá, csak ha már műhely, és ajánlották, akkor mondom berakok egy ilyet, hogy ne rázzon annyira könnyen meg a 220..
(#) janikukac válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
De mit kell azon amúgy ellenőrizni? Fogalmam sincs az egészről igazából..
(#) bakos13gab válasza janikukac hozzászólására (») Jún 25, 2014 /
 
Ezt hivatalosan előírják. Ha közintézményben vagy irodaházban van, akkor havonta 1x ellenőrizni kell a működést és ezt jegyzőkönyvben regisztrálni. Ez nem vicc, hanem előírás. De nyilván ezt senki nem szokta megcsinálni, magánháznál meg még kevésbé, noha ma már beépítése kötelező. Ezért kell a megbízható típus.
(#) tomat5 hozzászólása Jún 27, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy nagyon régi bérházba szeretnénk felrakni egy 1800W-os bojlert. A legnagyobb gond az, hogy egyáltalán nincs földelés kialakítva. Eleve minden aluval van kábelezve régi kátrányos szigetelés stb. stb. Kiépítettünk az elosztótól egy 3x2,5-es vezetéket, de nem tudom hova kellene kötnöm a bojler földjét. Kössük össze a nullát és földet a lakáselosztóban? Keressünk egy vízcsövet? Tegyünk be egy Fi relét?
Köszönöm a segítséget.
(#) potyo válasza tomat5 hozzászólására (») Jún 27, 2014 /
 
Vízcsőre semmiképp se. FI relé az legyen mindenképpen, de attól még a föld is kell, úgyhogy valahonnan jó lenne szerezni.
(#) tomat5 válasza potyo hozzászólására (») Jún 27, 2014 /
 
Szia
A negyediken van a lakás, esélytelen a szonda vagy bármi.
(#) Gery78 válasza tomat5 hozzászólására (») Jún 27, 2014 /
 
Ha minden igaz akkor így ki tudod alakítani a védőföldet a lakásodban: VIM hozzászólása Szerintem nálad még a régi rendszer volt kialakítva amikor csak a nulla és a fázis jött be a lakásba, és valahol máshol leföldelték ezt a nullát. Tehát azt szétválaszthatod egy nullára és egy védőföldre egy FI relé segítségével olymódon, ahogy VIM kolléga rajzolta.
(#) kameleon2 válasza tomat5 hozzászólására (») Jún 27, 2014 /
 
Szia! Akkor marad a földszinten lévő főelosztó. Régi bérházakban is kell lennie olyan ólomzármentes aluminium tokozatnak, ahol megtalálod a földet. Onnan valamelyik strangon csak fel lehet varázsolni a negyedikig.
(#) janikukac válasza bakos13gab hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Na, meglett véve minden: vettem egy túlfeszlevezetős elosztót, 6 aljzattal, egy sima 6-os elosztót, illetve megvettem a FI relét (mellesleg írja is rajta, hogy teszteljem havonta).
Arra gondoltam még, hogy nem lenne rossz egy biztosítékot is venni, hogy ha valamit elrontok, ne az egész házban menjen ki rögtön az áram. Így akkor azt terveztem, hogy egy villanyszerelési műanyag dobozba lenne belerakva a relé és a biztosíték is. Szerintetek is jó elképzelés?
Most már csak azt kell kitaláljam, hogy a túlfeszlevezetős elosztót hova és mi módon erősítem fel, hogy az kéznél legyen, de egyben szilárdan is legyen rögzítve..
(#) potyo válasza janikukac hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Az biztosíték és a FI relé számára lehet kapni ilyen műanyag dobozokat nálunk is.

Hoszabbítót meg legrosszabb esetben szétszeded, csavarozol az aljára füleket, amikkel utána majd fel tudod rögzíteni. Nem a legesztétikusabb, ha nincs eleve rajta ilyenre előkészítés, viszont működik.
(#) janikukac válasza potyo hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Köszönöm! Hol vehetek ilyet?
Mekkora biztosítékot rakjak be szerinted?
(#) potyo válasza janikukac hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Konkrét helyet csak Adán tudok mondani, de ahogy jártam erre-arra, szinte minden villamossági boltban láttam már. Ahol árulnak villanyszerelési cuccokat, ott kérdezz rá.

Minél kisebbet, ami még épp elég lesz. 6A-es kisautomata szerintem legtöbb esetben elég, de 10A biztosan. Ellenben próbálj B karakterisztikájút keresni, ezek a "gyors" típusok, hogy ha levered valamivel, akkor ez kapcsoljon le, ne a távolabbi. De hogy ilyet viszont hol sikerül majd szerezned, azt nem tudom.
(#) janikukac válasza potyo hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Köszönöm a kielégítő válaszokat!
(#) nalacak hozzászólása Jún 28, 2014 /
 
sziasztok

Segítséget szeretnék kérni javítási munka miatt a műhelyben leszereltem a falról a képen látható 220v dugóaljzatot de elfelejtettem hogy volt bekötve.Sima egyszerű dugaljal nincsen gond de itt a dupla kismegszakító társítva világító leddel megzavar!!!

A képen látható vezetékek úgy vannak rajta ahogy voltak,csak a bekötés nem látható!kivéve egyett a 3 számún látszik hogy ott elvágtam a nullát. Ez tuti!!!
Pld nem értem hogy az egyik világító led nullára van kötve, a másik a fázisra hogy ez miért is van.

A lényeg beszámoztam ha valaki megtudná írni hogy melyikhez kel nullát és melyikhez kell fázist kötni megköszönném.A képeket csatolom.
(#) Gabó válasza nalacak hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
2es fázis 3as nulla.
(#) nalacak hozzászólása Jún 28, 2014 /
 
és a másik oldalon 4-5-6?
(#) Gabó válasza nalacak hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Másik oldalon a 4-5 ahol a 4 fázis 5 a nulla. De elég bekötni vagy a 2-3at vagy a 4-5öt, mivel fölül az a fém, az áthidalás.
(#) nalacak hozzászólása Jún 28, 2014 /
 
én is igy gondoltam csak megzavart a világító led,és ezt még most sem értem hogy az egyik a fázisra van a másik a nullára kötve.Elmagyarázod nekem hogy okosabb legyek
(#) Gabó válasza nalacak hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Párhuzamosan van kötve a kismegszakítóval. Ha a dugaljba van feszültség, akkor világít a visszajelző. Abba nem led van, hanem glimm égő.
(#) potyo válasza nalacak hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Azok inkább glimm lámpák, nem ledek, de ebből a szempontból lényegtelen.

Hová van kötve azok dugaly felőli oldala? Nem pont épp a nullára ott, ahol a másik kivezetése a fázisra, és fordítva a másik oldalinál?
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
(#) nalacak hozzászólása Jún 28, 2014 /
 
köszönöm a segitséget

igaz a glimm lámpát még most sem értem de a lényeget megtudtam örök hála.

ja én a középső képet nézem !!! akkor azt látom hogy a baloldali a nullán van
a jobb oldalin a fázisra van kötve.
(#) Gabó válasza nalacak hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
Jobb oldali a nullás a bal oldali a fázisos, de ez ebbe a kapcsolásba lényegtelen, mert mind a kettő ugyan úgy van bekötve.Fölül amit írtam bekötöd a fázis-nullát, alul meg a védőföldet és kész. De az írásodból azt veszem észre, hogy nem nagyon ismered ezt az erősáramú témát, ezért felhívom a figyelmedet A hálózatra kapcsolt alkatrészek érintése életveszélyes!!
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2014
(#) kadarist válasza nalacak hozzászólására (») Jún 28, 2014 /
 
(#) janikukac hozzászólása Jún 30, 2014 /
 
Szép jó napot!
Olyan kérdésem van, hogy létezik-e olyan tartószerkezet, amibe a fénycsövet lehet belerakni fojtóval, foglalattal együtt? Venni én is tudok olyat, hogy egybe van minden, és csak felszerelem, de nekem csak a tartó kellene, mert fojtó,foglalat,cső már van, csak a tartó nincs. Hogyan keressek ilyen üres dobozra a neten?
(#) pjg válasza janikukac hozzászólására (») Jún 30, 2014 /
 
Gipszkartonosoknál vettem 75-ös "C" sínt.
Következő: »»   347 / 963
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem