Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Hogyan kezeljük az energiatakarékos izzókat?
Hogyan kezeljük az energiatakarékos izzókat?
Beküldte: Topi, idő: Feb 3, 2008, forrás: Sg.hu - Balázs Richárd
Egyre nagyobb teret hódítanak az energiatakarékos izzók, melyek egyaránt kímélik a környezetet és a pénztárcákat. Mi történik azonban ha életük végéhez érkeznek? Hogyan kezeljük a kiégett vagy eltört izzókat?

A brit Környezetvédelmi Ügynökség több információt kért az energiatakarékos izzók egészségi és környezeti kockázatairól, tudósít a BBC. A lépést azért tartják szükségesnek, mert az izzók kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, ezért fokozott figyelmet kell fordítani biztonságos újrahasznosításukra. Emellett szeretnének az egészségmegőrzéssel kapcsolatos figyelmeztetéseket is feltüntetni a csomagolásokon, valamint informálni a fogyasztókat, hogyan kezeljék az összetört izzókat. Az Ügynökség szerint a toxikológusok lekicsinylik a kockázatokat, a mérgező higany ugyanis könnyedén kiszökhet a levegőbe, ha a már elhasznált izzót egy egyszerű szemetesbe dobjuk és az a szeméttelepen végzi be pályafutását.

A Környezeti Minisztérium hivatalos javaslata szerint ha egy energiatakarékos izzó összetörik, akkor az adott helységet legalább 15 percre ki kell üríteni és alaposan ki kell szellőztetni . A törmelékek feltakarításához nem szabad porszívót használni és gondoskodni kell róla, hogy senki ne lélegezze be a port. Célszerű gumikesztyűvel hozzálátni a romok eltüntetéséhez, a törött izzót pedig egy lezárható műanyag zacskóba helyezni, amit az erre a célra kijelölt helyi gyűjtőhelyeken kell leadni. Az egyszerűen csak kiégett, de egyben maradt izzókat - akárcsak az elemek esetében -, szintén a kijelölt speciális gyűjtőhelyeken érdemes elhelyezni. A fentieket azonban egyetlen csomagoláson sem tüntetik fel, hangoztatta dr. David Spurgeon környezettudós.

Egy átlagos energiatakarékos izzóban 6-8 milligramm higany található, ami "elég kis mennyiség" - ismertette a paramétereket dr. David Ray toxikológus. "A higany felgyűlik a testben, különös tekintettel az agyra. A legnagyobb veszélyt az ismétlődő kitettség jelenti: egy egyszeri alkalom, amit egy izzó eltörése jelent, összehasonlíthatatlan egy izzókat előállító gyárban dolgozóra leselkedő kockázattal. Egy izzó eltörése nem sok veszélyt jelent, ha azonban öt izzót törünk össze egy kicsi, szellőzés nélküli helységben, az már rövid távon is gondot okozhat"


Adrian Harding, a Környezetvédelmi Ügynökség képviselője szerint több információt kell biztosítaniuk a kiskereskedőknek, a helyi hivataloknak és a kormánynak, hogy felhívják a fogyasztók figyelmét a termékek működés utáni helyes használatára és eltakarítására. A Greenpeace szerint egy információs kampányra lenne szükség, hozzátéve, hogy a hangsúlyt talán nem is arra kellene fektetni, mennyi higanyt és milyen kockázatokat rejtenek az energiatakarékos izzók, sokkal inkább a használatukról kellene meggyőzni az embereket, az ugyanis összességébe csökkenti a légkörbe kerülő higanymennyiséget.

Az ipar és a hatóságok szerint az energiatakarékos izzók higanyszennyezésének veszélye minimális, példaként a szintén higanytartalmú fénycsöveket hozzák fel, melyek hosszú évek óta működnek anélkül, hogy valakit megmérgeztek volna, a hulladék eltávolítási figyelmeztetést azonban ők is hasznosnak tartanák a csomagolásokon. A brit boltok az idén megkezdték az hagyományos izzók kivonását annak a kormányzati tervnek megfelelően, ami 2011-re az összes izzót energiatakarékosra cserélné, ezzel elvileg évente 5 millió tonnával kevesebb széndioxidot bocsátana ki a szigetország.


Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: jocokacska, Idő: Feb 4, 2008
Az elején már megiedtem:P
Szerencsére még csak egyet törtem ripityomra és beleztem ki:P
 
Írta: vtsoftware, Idő: Feb 6, 2008
Valamit nem értek. Mindenütt azt írják hogy olcsó.
700,-Ft darabja ami nem olcsó...
Ha megnézzük a rendes izzókat azokat 100,-Ft alatt meg lehet venni.
Nálunk is volt már energitakarékos izzó de negyed annyi ideig bírta mint a normál izzó.
Ezért nem értem miért írják hogy olcsó és biztonságos.
 
Írta: edmond, Idő: Feb 6, 2008
Jujj! Jujj! Jujj!
Mi az, hogy energiatakarékos _izzó_?
Ezek kisnyomású kisülőlámpák. Egy szakmai/ismeretterjesztő oldalon az ilyen durva pongyolaság és szakszerűtlenség megengedhetetlen.
Tisztelettel kérlek a korrekciók mielőbbi elvégzésére.
 
Írta: zaik, Idő: Feb 6, 2008
vtsoftware: az energiatakarékos világítótestek üzemeltetése olcsóbb, mint a hagyományosaké. ezt számos triviális mérés bizonyítja. viszont ez egyszeri, nagyobb beruházást igényel. ez ca 1000-2000huft jelent. a te 700hufos lámpád nem volt ezek szerint egy igényesen elkészített darab, nem is csoda, hogy hamarabb tönkrement. egyébként minden energiatakarékos fénycsőre van garantált működési idő. amelyen nincs ez feltüntetve, nem tanácsos megvásárolni.
 
Írta: edmond, Idő: Feb 6, 2008
Az olcsó, gagyi kompakt fénycsöveket tényleg nem érdemes megvásárolni. Ezeknek az élettartama és a fényhasznosítása messze elmarad a komolyabb típusokhoz képest. Egy valamire való kompakt fénycsőre a gyártó élettartam garanciát vállal. Ez azt jelenti, hogy ha idő előtt tönkremegy, a blokkal együtt visszaviheted és kicserélik.
 
Írta: edmond, Idő: Feb 6, 2008
A maximális fényáram (és így fényhasznosítás) eléréséhez a kisülőcsőben a higanygőz parciális nyomását optimális szinten kell tartani. Ennek megvalósítására kétféle megoldás terjedt el:

* Hidegkamrás kompakt fénycsövek: a kisülőcső bizonyos szakaszokon kiszélesedik. Ezeken a helyeken az ív áramsűrűsége lecsökken, így itt a cső fala kevésbé melegszik. Ezeken a hidegebb szakaszokon a higanygőz kicsapódik, és a higany a gravitáció segítségével a hidegkamrában összegyűlik. Ilyenkor az egyensúlyi gőznyomást a hidegkamra hőmérséklete határozza meg.
Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy a lámpa csak szobahőmérséklet közelében tudja nyújtani a névleges fényáramot.

* Amalgámos kompakt fénycsövek:
ezekben olyan speciális amalgámot használnak, amelynek kristályos fázisa higanymentes. Üzemi hőmérsékleten az amalgám egy része olvadt fázisban, másik része kristályos fázisban van. Ha növekszik a hőmérséklet, a kristályos fázis olvadni kezd, így a folyadékfázis higanykoncentrációja csökken.
Ilyenkor a higany adagolása kevésbé függ a környezeti hőmérséklettől. Kb. 10-60 fok C környezeti hőmérséklet-tartományban állandó a fényáram.
Ezek a csövek lassabban melegszenek be.
 
Írta: nagyagyas, Idő: Feb 6, 2008
én egyet belettem ki nagy meglepetésemre egy trafo is volt benne külömben hogy tesztek bele smájlikat
 
Írta: Topi, Idő: Feb 6, 2008
Ennek sajnos ez a neve. Energiatakarékos _izzó_.

Sajnos ez buta magyar fordítás. Olyan mint a good és a jószág.
 
Írta: bubu, Idő: Feb 6, 2008
A gagyi cuccokrol annyit, hogy nem csak az élettertamuk kevesebb,de a kibocsátott fény irritálhatja a szemet.
Én pl. rossz fénynél kb 10 perc után kikészülök!
De a komolyabbaknál nincs semmi gond.
 
Írta: edmond, Idő: Feb 7, 2008
Topi: legjobb tudomásom szerint a szaknyelvben a 'kompakt fénycső' elnevezés terjedt el. Durva szakszerűtlenség egy ilyen lámpát izzónak nevezni. E nélkül is rengeteg tévhit kering a köztudatban a különböző fényforrásokkal kapcsolatban. Ne erősítsük ezeket!

Az, hogy a hipermarketben a helpdesk-es leányzó 'energiatakarékos izzó'-nak nevezi, egy megbocsátható (de egyébként sajnálatos) dolog.
Viszont egy szakmai embernek, mint amilyen Te is vagy, felelőssége és kötelessége a pontos és szakszerű tájékoztatás, valamint nyelvhasználat.

Ha a fényforrás energiatakarékos voltát szeretnéd hangsúlyozni, javaslom az 'energiatakarékos lámpa' (vagy egyéb semleges) megnevezés használatát.

Véleményem szerint egy szakmai oldalon nem engedhető meg ezeknek a fogalmaknak a keverése és pontatlan használata. Hol juthat hiteles tájékoztatáshoz a laikus, ha még itt sem?
 
Írta: Fidel, Idő: Feb 7, 2008
Nekem felemás tapasztalataim vannak, a gayi, nem gagyi témában!
A gagyi olcsó kategóriából is van ami elég jó!
Kíváncsiságból megméregettem az energia felhasználásukat és nagyjából fedik a valóságot!
A gagyi kategóriából nem egy darab van ami már több Tungsramos csövet túlélt!
A Tungstram újabban se az égőit, se a kompakt csöveit nem forrassza a foglalatnál, hanem csak rányomja a szálra a foglalat peremét.
Ettől fél év után elkezd villogni, majd eloxidálódik és nem gyullad ki többet, ezt még lehet javítani, de az izzítószálak kispórolása miatt nagyon hama elpusztulnak!
A régiek nem ilyenek voltak, 5-6 évig is bírták.
Philiphs-ből van egy nálunk ami már mem is tudom, hogy hány éve nem akar tönkremenni!?
 
Írta: Szoszo99, Idő: Feb 9, 2008
A GE már fénycsövet kompaktot, normál égőt nem tud gyártani és nem is akar. Ami a dobozra van irva és a nagyközönségnek van eladva az jó ha az élettartam 50-60%-ba tudja. Az iparnak gyártottnál a vevő tud reklamálni a millios megrendelése miatt. A selejt újraválogatva megy a boltba. Igy is olcsóbb??? Valamikor a TUNGSRAM jól menő márkanév volt de az amerikai tönkretette.
 
Írta: Szoszo99, Idő: Feb 9, 2008
Fidel Az oldalán ponthegesztés van nem csak odagyürve ha nincs akkor az selejt volt amit nem vettek észre vagy nem is akartak
 
Írta: ZLED, Idő: Feb 10, 2008
Nekem a kezemben pukkant el:D
 
Írta: peterrapid, Idő: Feb 10, 2008
ehhh:D
én tom h nem veszek ijen energiatakarékos égőt:Dénm kripton izzosat használok..
 
Írta: lgyk, Idő: Feb 10, 2008
edmond: ha már a pontosságnál tartunk, akkor a kisnyomású kisülőlámpa a működési elve, nem pedig a neve. Böcsületes neve a kompakt fénycső lenne. De mivel a köztudatban az terjedt el, hogy "energiatakarékos izzó", ezért szerintem helyes elnevezés. Gondolom Te sem ellenőrzöd a "bogár ment a szemebe" felkiáltás előtt, hogy szerencsétlen ízeltlábú valóban a Coleoptera rendbe tartozik-e... ;)

Ez a cikk egyértelműen tájékoztató jellegű, felesleges az egzakt terminus használata, ami nem mellesleg érthetetlenné is tehetné egy laikus számára a szöveget, ami pedig ebből kifolyólag elvesztené tájékoztató jellegét...
 
Írta: lgyk, Idő: Feb 10, 2008
Fidel: A Tungsram fénycsövekből a kisebb élettartamúak Kínából jönnek. Nem csoda, ha bóvli a szerelésük.
 
Írta: Feri007, Idő: Feb 11, 2008
- attól, hogy Kínában csinálnak valamit, nem biztos, hogy gagyi. Gyakorlatilag már mindent Kínában gyártanak...
- Valóban, nekem is elég rossz tapasztalatom van a Tungsram, 10kórás kompaktokkal. Leginkább érintkezési hibák jönnek elő. A másik probléma, hogy felületszerelt a cucc. Ez azért gond, mert nem tud jól hűlni az elektronika.
- Általában fontos, hogy jól hüljön az elektronika. a szokásos világítótesteknék ez ritkán biztosított, izzőknál ez alig szempont.
- A furatszerelt, igényes elektronika gyakorlatilag örökéletű, a cső határozza meg az élettartamot. Nálam egy ilyen elektronika az előtét egy vékony 20W-os fénycsőnek, már vagy másfél éve. Egy ILESA cső volt a donor, ami amúgy GE brand, ledolgozta az igért 8k órát.
 
Írta: Fidel, Idő: Feb 11, 2008
Szerintem meg nincsenek pontheggesztve, nem egy darabot néztem meg, kb 3-4 fénycsővel is volt ilyen problémám, és a ponthegesztés amúgy látszana rajta!
Én továbbra is vásárolok TUNGSTRAM fénycsövet, csak közben kiokosítottam a technikámat!
Nagy áruházban veszem őket, blokk dobozzal eltesz, ha túl hamar tönkremegy akkor kicseréltetem!
Majd a tecsó lerendezi a gyártóval!
Apropó a Tungstram váciuti fényforrás gyárban dolgoztam 5 évet! :-)
 
Írta: OLDBOY, Idő: Feb 21, 2008
Elolvasva a cikket,vegyes érzelmekkel fogadtam.Énmár nagyon régota használom a kompakt fénycsöveket. A tapasztalatom jó.Sajnos az olcsóbbak nem mindig hozzák az elvárásoka.Volt egy eset,amikor bekapcsolás után egy villanás és vége lett.
Ami az emlitett problémát illeti,én is a fénycsövekre hivatkozom,bár örömmel venném ha ezeket is úgy lehetne gyüjteni,mint a papir,vagy müanyag flakonokat.
A higanymérgezés veszélye biztos fennál,de gondolok itt a háztartásokban használt lázmérőkre amik nem mg-nyi higanyt tartalmaznak.
 
Írta: edmond, Idő: Márc 9, 2008
lgyk: nem is állítottam, hogy a 'kisnyomású kisülőlámpa' a neve lenne. Nagyon helyesen mondod, ez a működési elve. *Éppen_ezért* helytelenítem, hogy a cikk izzónak nevezi. Sem a helyesírásnak, sem a szabatos megnevezéseknek nem forrása a köznép. Állítod, így terjedt el. Ha ez igaz, az nagyon szomorú! Bár szerintem az "energiatakarékos izzó" kifejezés nem mondható elterjedtnek (szerencsére). Eddig csak itt találkoztam vele (lehet, hogy én mozgok túlságosan szakmai körökben?).

Jómagam is azt állítottam hozzászólásomban, hogy a hivatalos megnevezése 'kompakt fénycső'.

'Energiatakarékos izzó' egyszerűen nem létezik. A legjobb izzólámpa fényhasznosítása is alig lépi túl a 10 lumen/Watt értéket. Egyfényforrást a szakma 40-50 lumen/Watt fölötti fényhasznosítás esetén nevez 'energiatakarékos'-nak.

A 'bogár ment a szemembe' hasonlatod szerintem annyiban nem analógiája a témánknak, hogy itt mégiscsak egy publikált cikkről van szó, egy ismeretterjesztő honlapon. Egy biológiai szaklapban Te sem neveznéd bogárnak mondjuk a kaszáspókot.

A 'kompakt fénycső' azért nem annyira bonyolult, hogy megzavarjon egy laikust. Véleményem szerint éppen az 'energiatakarékos izzó' kifejezés az, ami _nagyon_ megtévesztő!
 
Írta: ldjanos, Idő: Márc 10, 2008
Nem értem miért ezeket a lámpákat akarják annyira nyomatni, mikor már elterjedőben van a "LED-izzó" (szakboltokban is így hívják - edmondnak). A fogyasztása jóval kisebb mint a kompakt fénycsöveké. Evvel talán nem csökkenne jobban a CO2 kibocsájtás mint egy régebbi tchnológia fölfuttatásával? Miért ezt csinálják ha van jobb is?
 
Írta: _JANI_, Idő: Márc 12, 2008
Eddig nem nagyon törődtem az eltört fénycsövekkel - kompakt csövekkel. De ezekszetint megéri magunkat távol tartani ezektől...

Ezek a LED-LÁMPÁK szerintem még (bár már anyira nem) nincsenek úgy elterjedve és a nagyfényerejű gazdaságosabb ledek is csak lassan kezdenek a magánszemélyek részére is elérhetővé válni...
 
Írta: _JANI_, Idő: Márc 12, 2008
Ja! és a kompakt fénycsövekből is profitálni kell! S Ezért még sokáig fogunk velük találkozni! :-)
 
Írta: edmond, Idő: Márc 17, 2008
> "LED-izzó" (szakboltokban is így hívják - edmondnak)

- Elég szomorú. Mondjuk sok ilyen boltban a szakértelemről annyit, hogy a múltkor láttam kiplakátolva egy ilyen fényforrás mellé:

Fényáram: 200 LUX

A fejemet fogtam. Egy fényforrás nem lehet "valahány Lux-os". A Lux a megvilágítás mértékegysége, ami egy felületen jöhet létre. Értéke több tényező együttes függvénye (reflexiós tényezők, stb.).
Nem kell mindent elhinni, amit látunk/hallunk. Másokat meg ne a tudatlanságban kövessünk.
Szomorúnak tartom, hogy még egy szakboltban sem rendelkeznek a minimális ismeretekkel sem a forgalmazott termékkel kapcsolatban. Milyen tanácsot tudnak így adni a laikus vásárlónak?
 
Írta: edmond, Idő: Márc 25, 2008
Mondjuk mit várjon az ember olyanoktól, akik a fénycsövet neoncsőnek mondják..
 
Írta: matlah1, Idő: Nov 3, 2008
Nálunk mindenhol enrgiatakarékos izo van nagyon megbizhato már lehet veni 250ft ért pl:tesci,interspár,DE ha nem ugy akartok járni mind vtsoftware, akor azt ajálom ne ijen szemetet vegyetek meg tul olcso amit én veszek a tescoban 1500ft pilips 20w eszik és 130ad ki na az már nagyon jo nekünk már 2 éve müködi napi 2 ora használatal és 8évet irt a doboz én ezt ajálom.
 
Írta: TT, Idő: Nov 23, 2008
Sziasztok!
Valaki jártas a kompakt fénycsövekben?Dolgozathoz keresek higanymentes csövek belső anyagait.Milyen töltőgáz,fénypor összetétele?Köszi.TT
 
Írta: fazakas, Idő: Jan 24, 2009
Én sokszor megjavítom ezeket. Két vagy 3 azonos tipusú rosszból rendre kijön egy működő jó. Az egyikben az elektronika hal meg, a másikban a cső, de ha szépen szétszedhetőek és újra összepárosíthatóak, akkor gond egy szál se, élheti tovább energiatakarékos életét. Ha csak az elektronika van életben, kiválóan felhasználható a hagyományos fénycsövek üzemeltetéséhez a fojtótrafós-gyújtós régi megoldás helyett. Kapcsolásra azonnal indul, nem villog és nem gondolkodik.
A rossz alkatrész meg mehet valóban a gyűjtőhelyre temetésre.
 
Írta: Skori, Idő: Jan 29, 2009
Jópárat szétszedtem már ezek közül. A márkásak is egyre gagyibbak lesznek az utóbbi időban, egyszerüen ipari hulladékok, a ráírt élattartamot ritkaság ha kibírja valamelyik. Ha tényleges élettartammal számolunk és a valós fényhatásfokkal (nem a mért, hanem a ránézésre látszó megvilágítást nézve) akkor egyáltalán nem vagyok biztos benne hogy valóban behozzák az árukat....
A LEDekkel egész más a helyzet. Beindult a Kínai gépezet, és a tömeggyártás miatt lefelé mennek az árak, és fejlesztenek gőzerővel. Egy weblapon már 5, 10, 30, és még 100W-os ledeket is láttam. Biztos, hogy ez lesz a jövő! Nem kell hozzá üvegtechnika, higany stb.. és a hatásfoka is kezdi elérni a fénycsövekét, sőt már felbukkant néhány igen jó hatásfokú tipus is.
A ledek meghajtása és főleg a fényerő szabályzása sokkal egyszerűbb. Csökkentett fényerő esetén a LED hatásfoka növekszik, a fénycsőé romlik - tehát pl. kicsi fényerőn használva már jobb a LED hatásfoka.
 
Írta: VPeti, Idő: Feb 7, 2009
Egyet nem értek: ha az izzó elfogyaszt 40-60W-ot és a búra sem okoz gondot (túlmelegedés, szellőzés hiánya), akkor a kompakt fénycsövek 8-15 Wattja esetén miért lenne gond az, ha zárt helyen (búrában) használnám?
 
Írta: Gabesz, Idő: Okt 27, 2009
Én ezekkel az izzókkal kísérletezem és mondhatom hogy messze a legrosszabb választás. Akkor már inkább a sima wolfram izzók vagy ami még jobb a ledek.
 
Írta: laszlo391, Idő: Jan 6, 2010
lakásomat átalakitótam ,SZENTJÁNOSBOGÁRRA, ennek elönye az alacsony fogyasztás, co2 mérést még ne végeztem el mert kicsit macerás.
 
Írta: (Felhasználó 1913), Idő: Jan 14, 2010
 
Írta: llll, Idő: Jan 14, 2010
ciklohexanolka
 
Írta: Laca, Idő: Jan 31, 2010
Én össze szoktam gyűjteni a gyűjtőhelyekről a kidobottakat és általában 3 rosszból újra összerakható egy működőképes. Ha csak az elektronika jó (nagyobb teljesítményű lámpák esetében), az áramkörrel hagyományos 18-20 W-os fénycső simán járatható. Előnye a fojtótrafós megoldással szemben az, hogy bekapcsolás után nem "gondolkodik", nem villódzik, nem próbálkozik meg egy párszor, hanem azonnal világít.
 
Írta: vilamvili, Idő: Ápr 5, 2011
Tényleg gagyi az általam ismert. 55éve vagyok szakmabéli de a izzó szálast nem cserélem ez mindig azonos fény el világit és aránylag tartós.
 
Írta: Levente, Idő: Nov 12, 2011
...és azzal nem okozunk bajt, amikor külön erre a célra - beltérben - kihelyezett gyűjtőládába dobjuk a tönkrement energiatakarékos fényforrásokat? Ezrével vannak benne az összetört "izzók". Nem baj, hogy ömlik belőle a higany? Ezután agyívbe ki fogom kerülni mint a transzformátorházakat.
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem