Fórum témák

» Több friss téma
Hírek » Zavarja a rádióadást az áramhálózati internet
Zavarja a rádióadást az áramhálózati internet
Beküldte: Topi, idő: Ápr 11, 2006, forrás: sg.hu
Először merültek fel műszaki aggályok a házakban lévő áramvezetékekre épülő, úgynevezett PowerLine (PLC) technológiával kapcsolatban. Az osztrák technológiai minisztérium állítása szerint az áramhálózati internet erősen zavarhatja a segélyhívásokat.

Felső-Ausztriában az elmúlt hetekben megszaporodtak a rádiók és az amatőr rádiósok által tett bejelentések. Utólag derült ki, hogy a különböző zavarok (így például a zörejek, az adások elhalkulása és a sistergések) hátterében minden bizonnyal a Linz AG által üzemeltetett PowerLine-hálózat működése áll. Ezt látszik alátámasztani az osztrák közlekedési, innovációs és technológiai minisztérium által kiadott közlemény is.


Eszerint minden kétséget kizáróan bebizonyosodott, hogy a Linz Strom GmbH által alkalmazott PLC-hálózat a 2 MHz és 24 MHz közötti frekvencia­­tar­to­mányban zavarja a rádió­adásokat. E zavarások miatt ebben a frekvencia­tartományban az áramhálózati internet veszélyezteti a különböző szolgálatok (mentők, tűzoltóság, rendőrség stb.) rádiós kapcsolattartását. Ilyen rövidebb vagy hosszabb ideig tartó üzemzavarokra állítólag már eddig is többször sor került. A PLC-rendszer képes zavarni vagy akár rövid időre meg is tud szakítani ebben a körzetben bármilyen rövidhullámú rádióadást, legyen szó egy rádióműsorról vagy két amatőr rádiós magánjellegű beszélgetéséről. A zavarásokat a korábbi mérések is alátámasztják.

Érdekesség, hogy ez az első ilyen jellegű műszaki aggály a PowerLine-technológia ellen. A Linz AG, illetve a Linz Strom GmbH korábban egyébként csak azzal a kikötéssel kapta meg a PLC-hálózat működési engedélyét az osztrák minisztériumtól, hogy az semmilyen fennakadást nem fog okozni a meglévő rádiós vagy vezetékes rendszerekben. A minisztérium egyelőre még nem döntött arról, hogy terveznek-e valamilyen intézkedést a zavarok kiszűrésére, illetve elhárítására.


Hozzászólás íráshoz bejelentkezés szükséges!
 
Írta: mspike, Idő: Júl 27, 2006
Az ElektroNet c. újság alapján nálunk nem is lesz ilyen.... (A magyar elektromos hálózat katasztrófális...)
 
Írta: Pulyka, Idő: Aug 11, 2006
Ez a PLC technológia azt jelenti,hogy az internet az utcai villanyoszlopok vezetékein müködne?
Ha ez ilyen lenne,igy elsőre elég furcsa lenne a számitogépes hálókártyába belevezetni a 230V-ot! :)
 
Írta: Slope, Idő: Szept 15, 2006
Az ötlet jó, hiszen ez a legnagyobb már meglévő vezetékekkel megvalósított hálózat, gyakorlatilag minden otthonban megtalálható :)
A távvezetékeken megvalósított adattovábbítás amúgy nem egy mai találmány, régóta használják. Persze a civil felhasználáson még van mit csiszolni.
 
Írta: andra_s, Idő: Okt 26, 2006
Az elgondolás nagyon jó igaz már régen is gondolkoztak és fejlesztették ezeket csak azt nem értem miért nem tolják ki a frakvenciát egész magasra. Lehetne neki külön létesíteni egy sávot ami messze áll a rádi-amatőr sávoktól
 
Írta: Ricsa, Idő: Nov 7, 2006
jaja. így kezdődik azt jönnek a terorristák, azt minden adás megzavarnak aztán vége az országnak
 
Írta: Gegr, Idő: Nov 18, 2006
Lehet hogy azért nem lehet kiterjeszteni mert talán a villanyvezeték nem éppen teljesen leárnyékolt a mgas frequenciákon és ahogy látjuk még az alacsony is necces 50 Hzra tökéletes de ott nem is a leárnyékoltság a fontos, hanem hogy legyen Kraft :)
 
Írta: Müszi, Idő: Dec 22, 2006
Érdekes...
 
Írta: s, Idő: Jan 8, 2007
Tökjó bár adatközlésre a nagy feszültségű hálózatokat mér régóta használja aza édász és késöbb az eon szóval nem tom mi a baj vele ezt használják a külső autómata mérőállomások ésa központ közti komunikációra
 
Írta: Isti, Idő: Ápr 15, 2007
asszem a MÁVnál is így kommunikálnak egymással (a vill. szakaszokon)
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem