Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 1,5kW-os frekvenciaváltó (Omron Sysdrive)
Lapozás: OK   1 / 2
(#) dexter00000 hozzászólása Dec 23, 2006 /
 
Hali!
Van egy Omron Sysdrive 3G3XV Inverterem 1,5kWos.
Egyfázisú táplálása van, 3x220V-os motort lehet hajtani róla. A kérdésem az lenne, lehet-e egyfázisú motort hajtani vele, és ha igen, hogyan?
Én arra gondoltam U-főfázis V-segédfázis W-nulla -ként lenne bekötve, a segédfázishoz pedig induktivitást sorba kötnék a 90°-os fáziseltolás kompenzálására. Ez működhet?
Köszi
(#) Dudus válasza dexter00000 hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Az egyfázisú motor indítása valószínűleg meg van oldva nemigen kell vele törődnöd (kondi ), de szerintem az asszimetrikus terhelést hibának érzékelve le fog állni. Ha nem figyeli, akkor menni fog, de azon gondolkodom, hogy az indítókondenzátor a változó frekvencián, hogyan fog indítani?
(#) Feri hozzászólása Dec 23, 2006 /
 
A válasz egyszerű NEM!!!
Ugyanis ezek a frekvenciaváltók 3fázisú motorok fordultszabályozására alkalmasak 1fázisu rövidre zárt fugórészű motrok nem szabályozhatők.
(#) dexter00000 válasza Dudus hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Hogy hibával leáll arra gondoltam én is, a kondit nem hagyhatom, mert az inverter kimenete nem szinuszos, hanem impulzus és a konditól megkergül az inverter. rosszabb esetben el is romlik. Meg akkor csak pl. U és V között lenne a terhelés. Akkor pedig 100% hogy leáll, mert szakadást érzékel. Ha W a közös, akkor csak az U és V közöt folyik feleakkora áram, ez lehet hogy még nem baj?
(#) Dudus válasza Feri hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Pedig ez a típusszám olyan frekiváltót takar, aminek bizonyos darabjai tudnak 1 fázisú motorral működni...

Olvasd el az adatlapot, a bekötés is benne van....

(#) dexter00000 válasza Feri hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Akkor te nem ismered a működési elvüket a motoroknak, de ebbe ne menjünk bele. A frekvencia határozza meg a szinkron fordulatszámot ha csokkentem a frekit, nem csökken a fordulategyfázisú motornál? Amúgy az egyfázisú, valójában kétfázisú!!!!! Van segédfázis, ami 90°kal késik!!! 3 fázisnál a késés 120°.
(#) Feri válasza Dudus hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Az adatlap szerint ez 3 fázisú.
Olyan van amely 1 fázisból csinál szabályzott 3fázist max kb 3kW-ig. sőt olyan is van hoy 1 illetve 3 fázisra is be lehet kötni.
Én még nem találkoztam olyannal amely 1 fárisú motort tudna szabályozni. "Pedig elmúltam 18".
De ha valaki látott Kérem ossza meg velm is.
(#) Albundy válasza Feri hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Kb. 10 éve a napi munkám során foglalkozom inverterekkel, nagyjából 15 gyártó legalább 40 féle inverterével, többek közt omronnal is. Feri információi 100 %-ig helyesek. A köznapi használatban elérhető inverterek 3 fázísú aszinkron , és szinkron motorokhoz készülnek.
Alacsonyabb teljesítményeknél max. kb.4 kW (gyártónként váltózó) van egyfázisú betáplálás erre 3x230V-os motort lehet kötni, a háromfázisú betáplálásúra 3x400V-ost...
egyfázisú motorokhoz ezek az inverterek nem alkalmasak....
(#) Dudus válasza Albundy hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Stimmel....végigrágtam a leírást és én tévedtem.



A single phase operation zavart meg, mert én a kimenetre értelmeztem, de ezek szerint a bemenetre vonatkozik.

Ettől még az 1 fázisú motor fordulatszáma is frekvenciafüggő csak ezek szerint ilyen frekiváltóval nem lehet megoldani a szabályozását. Ha jól tudom ez is rövidrezárt forgórészű aszinkron motor csak más a tekercselrendezés.
(#) Feri válasza Dudus hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Még egy gondolat, Az asszinkron motorok fordulat számát nem csak a frekvencia hanem a tekercspárok száma is befolyásolja sőt még a "slip" is, de ez csak kis mértékben.
Ha egy motor fordulatát szabályozni szeretnéd ezeket az összetevőket egyszerre kell megfelelő algoritmus alapján beállítani.

60*f
n= -------- *(1-s)
p
A képlet a motor fordulatát adja. Ebből láthatod, hogy a fordulatszám nemcsak a frekvencia füvénye. Ennél egy kicsit bonyulultabb. A szabályozás sem egy egyszerű feladat.
:nezze:
(#) Dudus válasza Feri hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Ok , ebben is igazad van.

De azért hidd el én is ismerem ha mást nem a motor felépítését......nem arról volt szó, hogy nosza építsünk motort hanem arról, hogy van egy motor és azt szabályozzuk.

Ha van egy motorod és azt szabályozni akarod, akkor azt már csak a frekvenciával tudod, a slip meg terhelésfüggő, azt lehet kompenzálni.

Tudom, tudom, most jön a pólusváltós ( Te tekercspárnak hívod én póluspárnak ismerem) motor (dalander)....de szerintem nem erre gondolt a kérdező.

És, hogy a kis muksóra utaljak a hozzászólás végén szoktam olvasgatni és persze néha tévedni is....attól, hogy ez a típus nem alkalmas a feladatra és nem szoktak 1 fázisú motort szabályozni attól még lehet.

Nem vitát akartam nyitni, de nem szeretem a fenhéjjázós hozzászólásokat, ha nem ilyen volt bocs.....
(#) Mate78 válasza Albundy hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
" A köznapi használatban elérhető inverterek 3 fázísú aszinkron , és szinkron motorokhoz készülnek."
Hogy érted azt hogy köznapi használatban?Ezek szerint létezik olyan frekiváltó,ami megfelelne a témaindító elképzeléseinek?

Üdv.
(#) Albundy válasza Mate78 hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
Természetesen van, hisz szinte nincs olyan dolog a világon amit már valaki ne gyártana ,de komolyra fordítva a szót én eddig egy ilyennel találkoztam: egy olasz cég (minimotor Srl. a neve) ad a hajtóműves motorjaihoz ilyet, nem is olyan drágán , de ezek max 750W -ig vannak, mindazonáltal gondolom létezik nagyobban is....
(#) dexter00000 hozzászólása Dec 23, 2006 /
 
Sziasztok!

Én ezt nem vitatémának szántam, és nem háromfázisú motort keresek a frekiváltómhoz, és nem frekiváltót keresek a motoromhoz, hanem van egy motrom és egy inverterem!
Lerajzoltam, mit is akarok csinálni. Tudom, ez így nem jó a motorok felépítése miatt. De azt is tudom, hogy nincs lehetetlen!!!!
Én is ebben a szakmában dolgozom, igaz hogy csak 6 féle inverter 11 típusával, és az is mind 3 fázisú motort hajt. Ezt aláírom! De nekem 1 fázisú motorom motorom van, az invertert nem akarom megölni. Bár ezt nehéz a belső védelem miatt. Az adatlap nekem is megvan, ráadásul magyarul.
Ha figyelmesen nézitek a rajzot kiderül, hogy egy csillagkapcsolású motor ahol hiányzik az egyik tekercs! HOPPÁ!! Na innen hogyan tovább?????
(#) dexter00000 hozzászólása Dec 23, 2006 /
 
Itt a kép! Szerintem a megoldás ebben lesz. Vagy esetleg nem is annyira csillag hanem inkább delta?? Az U és V közé, vagy W és csillagpot köké tegyek neonfolytót?
Talán ez nem is olyan rossz ötlet, vagy úgy rossz ahogy van?

névtelen.GIF
    
(#) Albundy válasza dexter00000 hozzászólására (») Dec 23, 2006 /
 
ilyen megoldással már bekötöttem motort inverterre, igaz az csak 100VA -es volt , de immáron kb. 6 éve működik ipari berendezésben.... A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyjából percenként kapcsol be 1-2 másodpercre (nem tudom folymatos üzemnél hogy viselkedne)....
(#) dexter00000 válasza Albundy hozzászólására (») Dec 24, 2006 /
 
Az jó! Ilyen választ vártam! És csak simán a motor van a vázolt módon bekötve, vagy kiegészítő alkatrész is? A nyomatéka és tejesítménye milyen lett így a motornak?
(#) Sempy hozzászólása Dec 24, 2006 /
 
Némi tapasztalat és szakismeret után én azt mondanám, hogy nem egészséges 1 fázisú motort működtetni 3 fázisú inverter-ről. Az egyfázisú motort nem erre tervezték! Fő és segédfázisú tekercse van ami abszolút nem szimetrikus tekercselésű. Az inverter jó esetben hibaként értelmezi az árameltolódást, rosszabb esetben simán elfüstöl. A védelméröl annyit, hogy elég sokat cseréltem már.... Egy sima szakadás az egyik tekercsben is ölt már meg omront...
Ha folyamatos, állandó terhelésű a motorod, akkor egyszerűbb áramkorlátozással megoldható a fordulatszám szabályozás. Ha mindenképpen invertert akarsz, akkor rakj be a kettő közé egy 3 fázisú trafót 1 fázisú kimenettel. Ha Omronhoz hozzájutottál, nem hiszem hogy egy ilyen trafó beszerzése gondot okozna. Bár én még mindíg az áramkorlátozás mellett teszem le a voksom. Egyfázisú motoroknál remekül működik
(#) Feri hozzászólása Dec 24, 2006 /
 
Amit most ajánlok az nem igazán szakmai megoldás,de bíztosan jól müködik és sem a motorod sem az inverter nem látja kárát.
Add el vagy cseréld el az 1fázísú motort 3fázisúra és minden gondod megoldódik. Az 1fázisú dágább így nem lehet probléma a csere. Még egy előny a 3fázisú motor minden szempontból jobb.
(#) dexter00000 hozzászólása Dec 24, 2006 /
 
Gondoltam már én is a trafós megoldásra, de a trafó sem képes szimmetrizálni szerintem. Mivel a frekit változtatnám, a kondit el kell vessem, a segédfázisnak is külön kell tekercselnem. Ezen gondolkodtam tegnap este.
Tudok olyan trafót készíteni Z-Z?? amelyik kimenete 90°-kal eltolt 2 fázisú aszimmetrikus terheléshez készül, primer oldala pedig közel szimmetrikus terhelés a 3fázisú hlózatra(inverter) nézve?
(#) dexter00000 válasza Feri hozzászólására (») Dec 24, 2006 /
 
A csere nem olyan könnyű, mert a hajtásoldal spéci. Talán az áttekercselés mellett döntök, csak az azért nem jó, mert 1 fázisom van, és ha bármi történik, nem tudom használni.
(#) Mate78 válasza dexter00000 hozzászólására (») Dec 29, 2006 /
 
Majd szólj lécci hogy mik a fejlemények,mert nagyon kíváncsi vagyok.Kösz.

Üdv
(#) Feri válasza dexter00000 hozzászólására (») Dec 29, 2006 /
 
Én is az áttekercselést választanám mert az a legolcsóbb és a legbíztosabb megoldá sa többi csak bizonytalan kimenetű és a végén lehet, hogy drága próbálgatás lenne.
engem is érdekelne mire sikerült menned.
(#) kozmaj hozzászólása Jan 9, 2007 /
 
Kérdésem a következő (amiből látni fogjátok mekkora kezdő vagyok...): Adott egy 3 fázisú ac frekvencia váltó, ami működik 3*230v-al és 2*380v-al is. Elméletileg egy 220v-os egy fázisú AC motor beköthető rá fordulatszabájozás céljából?
A válaszokkal ne kíméljetek! A jó pap is holtig tanul, hát még én...
(#) Prinner válasza kozmaj hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
Háát... 3 fázisúra nem nagyon szoktak 1fázisú motrot kötni, de szerintem inkább írd le milyen típusú frekvenciaváltód van, esetleg lehet rajta ilyen beállítás.
Egyébként milyen motrod van? Aszinkron, segédfázisos?
(#) Last_Scout válasza kozmaj hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
hát rákötni éppen rálehet, csak nem lesz szimmetrikus a terhelés, és nem biztos, hogy szereti a frekvenciaváltó...
(#) Mate78 válasza kozmaj hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_2355.html

Ebben a topikban ugyanez volt a probléma.Nézd meg,biztos találsz benne hasznos infót!
(#) Mate78 válasza Mate78 hozzászólására (») Jan 9, 2007 /
 
1,5kW-os frekvenciaváltó (Omron Sysdrive)

Ez a topik címe.
(#) kozmaj hozzászólása Jan 9, 2007 /
 
Igazából én is azt sejtem, hogy a nem szimmetrikus terhelés esetén leállítja magát a frekiváltó. A kérdés elméleti jellegű, de valamikor meg kellene majd oldanom...
Az ajánlott topikot átnézem hátha sikerült ott valakinek hasonlót elkövetnie.
(#) Feri hozzászólása Jan 9, 2007 /
 
Egyszerű a válasz "NEM KÖTHETŐ RÁ " ugyanis a frekvenciaváltók 3fázisú szimetrikus terhelésre készültek.
A vezérlő elektrónikájuk inteligens és nem enged abnormális beállításokat. Ezt a témát már egy régebbí topicban kielemeztük.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem