Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 25 W-os Texas erősítő
 
Témaindító: punkkazy, idő: Okt 11, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   45 / 50
(#) czibulak válasza steelbird hozzászólására (») Dec 21, 2015 /
 
A Nagyváradi boltban nincs, ahol lakom. most intézkedem hogy nővérem postázzon egy párat Pestről.
(#) czibulak válasza steelbird hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Újév fáradalmait kipihenve elmondhatom hogy a felújítás sikeres volt, az új tranyók beváltak, az egyik csatornának sokkal melegebb teltebb hangja lett, a másik viszont nagyjából maradt a régi.
Igaz nem csak a tranyókat cseréltem, hanem került bele helitrimmer a nyugalmi áram beállításhoz, a vele párhuzamosan kötött elkót 100nF fóliára cseréltem, mivel úgy olvastam sok haszna nincs, viszont az elkó mint olyan elég gyenge láncszem. Hasonlóképp cseréltem a műverősítő táp kondijait is 100nF-ra. A becsatoló kondik 1,5µF-osak. A nyugalmi áramot ha jól emlékszem 50mA-re állítottam be igen pontosan hála a helitrimernek. A felturbózott táp még várat magára. A legjobb hogy amikor feltettem az speakon csatlakozókat fény derült egy kontakthibára ami tavaly óta állt fenn. A védelem egyik sorkapcsa nem testelt, így a bal csatorna tavaly óta az xlr csatlakozó házon, a hűtőbordán és a másik xlr csatlakozón keresztül testelt. A robosztus kivitel kitett magáért, a vonatban ugyanis néhányszor oda ütődött, annyira hogy hűtőborda elgörbült egy helyen.

Szeretném ha elmondanátok mi felel még az átviteli sáv alsó határáért? Ami nekem eszembe jutott az ugye a visszacsatolás, de az nem nyert mert mindklét csatornában azonos az érték. Gondoltam a becsatoló kondira is, de az is egyforma. Ha az értelmem nem csal akkor marad a nem invertáló bemeneten lévő rc tag...
(#) reloop válasza czibulak hozzászólására (») Jan 6, 2016 / 1
 
Szia! Az átvitel alsó határát méréssel hasonlítsd össze a két csatornánál! Akár le is tölthetsz mérőjelet, vagy generátor programot a hangkártyádhoz.
A kapcsolás magas és elég esetleges tranziens torzítása könnyen becsapja az ember fülét, ott a mély csak a torzítástól jóval gyengébbnek érezhetjük.
(#) DRAWS hozzászólása Feb 4, 2016 /
 
Szervusztok. Azt szeretném megkérdezni, hogy csatolt képen található "Texas" kapcsolás működne-e a BD249-250 páros helyett BD243-244 párossal? Köszönöm.

texas.jpg
    
(#) steelbird válasza DRAWS hozzászólására (») Feb 4, 2016 /
 
Szia.
Mennyi lesz a tápfeszültség és mennyi a terhelő impedancia?

Ha nem építetted még meg, akkor módosítsd a nyugalmi áram állító trimmernél a kapcsolást, mert ez nem jó megoldás. Ez az eredeti kapcsolás, de nem jól oldották meg a nyugalmi áram állítását. Egyik gondja az, hogy akkora nyugalmi áram is beállítható vele, hogy simán elküldöd a végtranyókat, a másik pedig az, hogy később, évek múltán, ha esetleg kontakthibásodik majd a trimmer, akkor elszállnak a végtranyók.
Itt van pl. egy helyesen kivitelezett nyugalmi áram állító kör ehhez a kapcsoláshoz.
(#) DRAWS válasza steelbird hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Szia. A Tápfesz + / - 33 volt maximum.
(#) steelbird válasza DRAWS hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Terhelő impedancia?
(#) DRAWS válasza steelbird hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
6 ohm
(#) steelbird válasza DRAWS hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Nagyon határeset, duplázd meg a végtranzisztorokat, úgy jók lesznek hozzá.
(#) DRAWS válasza steelbird hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Kipróbálom, köszönöm.
(#) steelbird válasza DRAWS hozzászólására (») Feb 5, 2016 /
 
Nincs mit!
Külön bázisellenállások legyenek, ahány tranzisztor, annyi ellenállás. Ugyanígy tranzisztoronként plusz egy emitter ellenállás is legyen.
A nyugalmi áramot állító részt pedig módosítsd, ha nem szeretnéd elküldeni a végtranyókat.
(#) HOH hozzászólása Márc 29, 2016 /
 
Javított F5. Az elképzelés az lenne, hogy a MOSFET-ek nyelő ellenállását optimalizálni minimumra, melyen még tartható az er☺sít☺ nyugalmi árama. A nyugalmi áram stabilizálására persze lehetne még NTC vagy PTC ellenállásokat is használni. A MOSFET-eket is lehetne jobbakra cserélni. E kapcsolás gyengéje az erősen kapacitív hangszóró.
(#) steelbird válasza HOH hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Szia.
Felcserélted a két végfetnél a feliratokat. Helyileg jól vannak benne, de a feliratokat meg kell cserélni egymással.
Problémás a kapcsolás, mégpedig azért, mert válogatott, kis nyitófeszültségű jFet -ekkel fog csak működni. A 2SK370 UG-S Cut-off feszültsége 0,2...1,5V között lehet, gyártási szórástól függően. Ez a feszültség van a 10 Ohmos Source-ellenállásán is a fetnek. Az áram Ohm-törvénye alapján a feszültség egytizede. Ha olyan példányt fogsz ki, amelyik 1,5V UG-S feszültségnél zár csak le, akkor az már 150mA Source áramot jelent, ezek a fetek pedig 20mA -t bírnak a katalógus szerint.
Mivel nincs nekem a Tinában 2SK370, ezért J171 -es jFet -tel szimuláltattam a munkapontokat, ez kb. 730mV -nál zár le, ahogy a mellékelt kapcsoláson látható. (Az egyik fele a végfoknak, de ez a lényegen nem változtat)
Nagyon érzékeny a kapcsolás a nyugalmi áramot állító trimmer változtatására, a 84% -os állásnál 741mA a nyugalmi áram, a 85% -os állásnál pedig már csak 7,7mA.
Gyakorlatilag beállíthatatlan a nyugalmi áram.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
(#) HOH hozzászólása Márc 29, 2016 /
 
E'rtem. Akkor talán R1 értékét lehetne mondjuk 47Ohmra, R2-t 470Ohmra, P1-et 250Ohmra módosítani. A MOSFET-ek megnevezését tényleg felcseréltem. Itt F5 is igen kis forrás ellenállásokat használtak.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
(#) steelbird válasza steelbird hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Bocsánat, már késő van....
Idézet:
„...kis nyitófeszültségű jFet -ekkel fog csak működni.”
Helyesen: kis zárófeszültségű ....
(#) steelbird válasza HOH hozzászólására (») Márc 29, 2016 /
 
Idézet:
„F5 is igen kis forrás ellenállásokat használtak”
Elhiszem, meg látom a rajzon, de katalógus szerint 20mA a max. árama ennek a fetnek.
A 20mA -es maximális Drain áram akkor is kevés egy meghajtónak. Nem biztos, hogy a jFet jó ilyen célra. Az igaz, hogy a Mosfetek térvezérlésű tranzisztorok, de relative nagy a bemeneti kapacitásuk. Ezt a kapacitást kell töltögetni/sütögetni a meghajtónak, vezérléstől függően.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
(#) HOH hozzászólása Márc 29, 2016 /
 
Itt Figure 6 - F5 amplifier egyszerüen ellenállásokat használtak a T1 nyelö körében. Gondolom én, hogy az áramgenerátor csak jobb, különösen kisebb frekvenciákon
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
(#) steelbird válasza HOH hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Igen, de az áramgenerátor árama nem csak a trimmertől függ hanem a fet UG-S feszültségétől is, az pedig nagy szórást mutat, ellentétben a bipoláris tranzisztorok B-E nyitófeszültségével.
A meghajtó (alsó) 2SK áramát pedig a Source-ellenállása és az UG-S feszültsége határozza meg.
Az áramgenerátor és a meghajtó árama közül a gyengébbik árama lesz a nyerő, attól ugyanis több nem tud folyni.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
(#) steelbird válasza HOH hozzászólására (») Márc 30, 2016 /
 
Egyébként ez nem Hiraga kapcsolása, hanem egy moddolt Texas erősítő, annak meghajtó IC nélkül csak a vége. Itt a Texas kapcsolás rajza.
(#) czibulak hozzászólása Ápr 14, 2016 /
 
Üdv!

Nézegettem Skory fetes texas erősítőjét. Valakinek van vele tapasztalata?
Készítettem hozzá egy hevenyészett nyáktervet eagle-ben, aki ráér kérem véleményezze.
A rengeteg forrszem azért került bele mert ahogy Skorynál olvasom egy hűtőfelületre kell szerelni a tranzisztorokat, ehhez pedig vagy veszettül bonyolult nyák kell vagy bedrótozás. A drótozós verzió jobban tetszett. A két 1Kellenállás a nugalmi áram poti mellett csak helytartó, nyugalmi áram beállítása után oda fix értékek kerülnek.
(#) reloop válasza czibulak hozzászólására (») Ápr 14, 2016 / 1
 
Szia! Ez a kapcsolás egyszerűbb és jobb, arról nem is beszélve, hogy stabilan tartja a nyugalmi áramot. Az IC típusát és az R8, R13 értékét be kell tartani!
(#) czibulak válasza reloop hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Köszönöm! Attól még lehet véleményezni a nyáktervet, érdekel a kritika.
(#) reloop válasza czibulak hozzászólására (») Ápr 14, 2016 / 1
 
Elég lazán raktad fel az alkatrészeket, a kapcsolás nem szereti a hosszú vezetősávokat. Mintának az általam épített sztereó (bipoláris végtranzisztoros) panelt tudom ajánlani, Bővebben: Link. A FET-es ettől két zenerrel, két ellenállással és két kondival több mindössze.
(#) steelbird válasza czibulak hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Szia.
Lehet, hogy gerjedékeny lesz a kidrótozott tranzisztorok miatt, a nyugalmi áram pedig még helikális trimmerrel is nehezen állítható. A darlingtonos és fetes végtranzisztoros változatoknál sokan panaszkodtak már a gerjedékenységre, ráadásul te még megspékeled a kidrótozott félvezetőkkel.
A trimmer bekötése pedig nem jó, ez az eredeti változat a trimmer esetleges kontakt hibája miatt leégeti a végfokot. Erre már többször fel lett hívva az építők figyelme, olvass vissza a témában.
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) czibulak válasza steelbird hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Szia!

A trimmerre ottt a megoldás, beállítás után kiszedem, megmérem, pontos értéket összelegózom és beépítem. A gejedéses probléma viszont eltántorít, a Skory féle nyákon lévő texasom az újévi végfokmódosítással (nagyobb erősítésű tranyók) néha elkezd melegedni de csak az egyik csatorna... Hallgatva rátok azt hiszem fetesben a Reloop által feltett kapcsolással kezdek.

Köszönöm a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Ápr 14, 2016
(#) steelbird válasza czibulak hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Az nem jó megoldás, a nyugalmi áramot állíthatóra kell megcsinálni, főleg ennél a fetes verziónál.
(#) czibulak válasza reloop hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Megkérlek, tedd fel paneledhez tartozó nyáktervet! Igen kompaktanak tűnik talán elmúlik rajta a gerjedhetnékje.
(#) reloop válasza czibulak hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Erről készült dokumentáció. A tápfeszültség ±20V, ebből a műveleti erősítő maximum ±17V-ot kap. T1, T2 nálam BC182, de BC547 stb. éppúgy megfelel, T4, T3 - IRF530/9530.
(#) czibulak válasza reloop hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Ezért a tervért is köszi szépen! De én az általad épített texasra is kíváncsi vagyok. Mivel nem szándékszom megválni tőle, hanem átépíteni és falun használni mokor ott vagyok.
(#) reloop válasza czibulak hozzászólására (») Ápr 14, 2016 /
 
Sajnos a NYÁK-terv megsemmisült, már a kész panel bemutatásához sem tudtam csatolni.
Következő: »»   45 / 50
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem