Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 300 méteres kábeles infra kültéri kamera
Lapozás: OK   1 / 2
(#) szilicium97 hozzászólása Aug 21, 2010 /
 
Arra lennék kíváncsi, hogy megoldható-e, hogy 300 méter kábellal működni fog-e a vezetékes kültéri infra kamera? Meg arra lennék még kíváncsi, hogy nincs-e ilyen távon jelveszteség?
(#) mate_x válasza szilicium97 hozzászólására (») Aug 21, 2010 / 1
 
Szia!

A jel erőssége biztosan csökkeni fog.
Mindenképpen árnyékolt kábellel vezesd a jelet, és ha a végére teszel egy jelerősítőt, akkor jó minőségű jelet fogsz kapni.

Üdv.:
mate_x
(#) Gyu válasza szilicium97 hozzászólására (») Aug 21, 2010 / 1
 
Tapasztalat alapján működni fog.
(#) szilicium97 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Nem vagyok egy műszaki angyal, ezért kérdezem, hogy ilyen erősitőt hol lehet kapni?
(#) szilicium97 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Aug 21, 2010 /
 
Most találtam a Conradban:
Ez szerinted jó lesz? Erősítő
(#) Johnycorp válasza szilicium97 hozzászólására (») Aug 21, 2010 / 1
 
Helló!

Szerintem az egyik kis költséggel megvalósítható módszer a következő.

A kamerához építs ki egy CAT5 (nem árnyékolt FTP) kábelt. Szükséged lesz 2db videó balunra is.

Masco - Video balun

Mivel a kamera koaxiális kábeles jelet (un. asszimetrikus) ad ki, ezért egy illesztőtrafóval (balun) szükséges a jelből szimmetrikus jelet előállítani, a régi antenna szalagkábeles/koaxos módszerhez hasonlóan. A balunt összekötöd a kamerával, majd a balun másik feléhez csatlakoztatod az utp kábel valamely érpárját (pl:narancs és a narancs/fehér). A kábel másik végéhez megy a másik balun, ahol újra koaxiális kábellel viheted el a jelet. Fontos, hogy mindkét balun + pontjára az érpár azonos felét (pl:narancs/fehér) kösd, mert másképpen nem megy! Akkor sem megy, ha pl a narancsot és a zöldet akarnád felhasználni. A csavart érpáron igen jó távolságra vihető el a videójel. Színes 400m-ig, fekete/fehér 600m-ig erősítő nélkül.
(#) TAKLACO válasza Johnycorp hozzászólására (») Aug 21, 2010 / 1
 
Talan meg annyit ,hogy ritkasag szamba megy az olyan ftp vagy utp kabel melynek a kulso szigetelese stabilizalva van az UV sugarzas ellen vagyis a szabadban tonkre mehet a kabel szigetelesse nehany ev alatt.
(#) Inhouse válasza Johnycorp hozzászólására (») Aug 21, 2010 / 1
 
Kiegészítésként még annyit, hogy előfordulhat még földhurok, ehhez van leválasztó, valamint 300m-nél már nem árt a villámvédelem. Ez már 2-3db BNC-s cucc oldalanként, de lehet kapni olyat ahol egyben van.
Így is előfordulhat, hogy kell erősítő, sajnos ki kell próbálni. Ha sötét és piros a kép, akkor beterheli a videókimenetet...
Az UTP-t rakd egy olcsó UV álló és a sérülésektől védő csőbe!

Üdv
Inhouse
(#) Johnycorp válasza Inhouse hozzászólására (») Aug 22, 2010 / 1
 
Igen, a földhurok tud problémákat okozni, de ezek egy része megfelelő szereléssel megelőzhető. Amennyiben mégis fellép a jelenség, akkor van ugyebár rá a földhurok leválasztó. Létezik pl. az EuroVideo kínálatában olyan eszköz, mely villámvédelmet ad a videójelre és a tápfeszültségre (12V) is. Ezt az egységet a kameránál kell elhelyezni. A tápfeszültséget belevezetni a megfelelő helyen és a kijövő oldalt közvetlenül a kamerába vezetni. A kamerából kijövő videójelet pedig először ebbe kell vezetni, majd innen a balunba. A túlfeszvédelemi eszkönek van egy pontja, melyet KÖTELEZŐEN földelni kell, mert csak így látja el a funkcióját. Ezen kialakítással védhetjük meg a kamerát. A kábel másik végén pedig a balun és a rögzítő eszköz (DVR, tunerkártya) közé kell a védelmet beépíteni. Van kombinált eszköz is(balun+védelem), itt most csak az elvet próbáltam leírni. Ahogy Inhouse is írta, a kábel jó kis antenna módjára szépen gyüjtögeti a feszültségtüskéket.

Kábelből létezik egyébként olyan, mely dupla szigetelésű, a külső burkolat UV álló fekete színű, sőt van önfeszítős (saját sodronya van) változat is. Ettől függetlenül a védőcső (un. lépésálló ill. diflex gégecső) használata valóban ajánlott.

Általában az erősítők nem szükségesek ekkora távolságon, ha a kábel elhelyezése megfelelően történik. Megtörés, húzás, taposás után a kábelen vezetett jel minősége drasztikusan leromolhat! Alapszabály, hogy nem illik erősáramú kábelek (230V ill 400V) mellett vezetni.
(#) szilicium97 hozzászólása Aug 23, 2010 /
 
Köszönöm mindenkinek, aki hozzászólt a témához, tényleg építő jellegű volt egytől-egyig minden hozzászólás! A kamera rendszer kiépítése még nem aktuális, csak kíváncsi voltam a távolság nem gond-e! Mindenkinek köszönöm mégegyszer!!!
(#) Dióda hozzászólása Máj 14, 2011 /
 
Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne hogy balun nélkül nem lehet használni az utp kábelt mondjuk 30méter távolságban?
Kép+hang+táp menne rajta.
Nagyon meggyilkolná balun nélkül a jelet?
(#) tomat5 válasza Dióda hozzászólására (») Máj 14, 2011 /
 
Szia
Kis távolságon működni fog. Legalábbis nekem már ment. Üdv.
(#) Dióda válasza tomat5 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /
 
Akkor szerinted rakjam föl simán ?

Azért filózok mert itt nem nagy a távolság max 30méter de inkább kevesebb és az utp lenne a legjobban elhelyezhető és legfrappánsabb . Plussz az sem elhanyagolandó hogy van belőle rengeteg itthon és nem kellene toldozgatni.
(#) tomat5 válasza Dióda hozzászólására (») Máj 14, 2011 /
 
Szia
Nem a legkorrektebb megoldás, de ha magadnak lesz vagy nem számít akkor felrakhatod, működni fog. Ami gond lehet: Mostanában lehet kapni kínai utp-t ami nem rézből van. Ilyenkor a táppal gond szokott lenni de csak az infraledes kameráknál amik sokat esznek. Ha sima boxkamera akkor az tuti megy. Ha nem vagy benne biztos akkor esetleg rakd össze asztalon az egészet ha ott megy akkor a helyén is fog.

Üdv.
(#) Dióda válasza tomat5 hozzászólására (») Máj 14, 2011 /
 
Ezek még békebeli réz utp-k.

Amugy infra kamera.

Jahh és saját részre lessz.
(#) Proci_85 hozzászólása Okt 25, 2012 /
 
Sziasztok

Néztétek már a Balun belsejét?
Azt hittem egy leválasztó trafó van benne ami jel illesztést is végez, de nem.
A Cat5 és a BNC között valóban van egy kis vasmagos tekercs, de a +/+ és a -/- között mérhető ellánállás van. Jellemzően 1-2 Ohm.
Ez normális?
3 félét vettem, az egyiknél pl. olyan trükköt is bevetettek, hogy a 2 balun között megcserélik a +/- -t, tehát az egyik balun megcseréli a másik balun visszacseréli, így a user nem vesz észre semmit, csak ha egymagában használná. Akkor is működik, csak a felirattal ellentétesen kell bekötni.

Szóval érdekes, kérem nyilatkozzatok akik használtok ilyet. Esetleg ki is tudjátok mérni, mert kicsit elkeserített, hogy a földhurok ellen ez sem véd...
(#) Proci_85 hozzászólása Okt 25, 2012 /
 
Közben találtam pár hasznos dolgot.
Először is vélhetően jók a balunok, ilyen mind. Itt egy 4 bemenetes átalakító balun: Bővebben: Link.
A rajta lévő ábrát rajzoltam én is fel a fejemben, tehát ezek ilyenek.
A földhurok leválasztására alkalmas cucc 2-3 ezer forint és nem 500 Ft, mint a kis balunok.
Úgyhogy azt hiszem a rejtély meg is oldódott
(#) Thowra hozzászólása Dec 29, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!
Van egy kamerám aminek szeretném a hangját is továbbítani nem csak a képet. A kamera és a monitor közt kb 50m van, UTP kábelen megy a kép video balunnal. A tápot külön kábelen kapja.
A hang sajna nem talál el a kábelen, semmit se hallani csak zajt. Hogy szokás ezt megoldani?
Előre is köszönöm.
(#) HA5AWS válasza Thowra hozzászólására (») Dec 29, 2013 /
 
Szia!
A hangnak is illene megérkezni, de mindenképpen célszerű egy kis erősítőt betenni a mikrofon felé. Ha nagyon korrekt szeretnél lenni mikrofon trafóval szimmetrizálhatod és a fogadó oldalon szimmetrikus bemenettel fogadod. A brumm is kompenzálható, illetve kiejthető. A mikrofon előerősítős topikban találsz jó kapcsolásokat.
Üdv: Gábor
(#) Inhouse válasza Thowra hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Valószínű, hogy a kamera mikrofonerősítőjének kimenete "nem elég erős". Én egy digi beltérit vezettem 3Xm-en, a kép balunnal, mint nálad, bár nekem oda kellett videó erősítő. Viszont a hang simán elment az UTP-n, csak brummos volt. Egy autós földhurok leválasztóval ez is megoldódott. Valaminek azért lennie kellene. Ott helyben jó a kimenet, van hangja? Nincs elkötve a hang rész vezetéke? Nem szakadt valamelyik szál? Ha jó a vezeték, akkor próbára dobj össze egy LM386-os erősítőt, annál nincs egyszerűbb, és tedd a vezeték és a kamera közé!
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
(#) Thowra válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
A kábel nem szakadt, próbáltam több eret párhuzamosan kötve is. Ha a laptopomat rákötöm és azon szól a zene azt átviszi. Ekkor is zajos de legalább hallani . A kamera helyben jó, ott van hang.
(#) HA5AWS válasza Thowra hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Szia!
még 300 méteren sem lehet akkora csillapítása, hogy zajos legyen, valami még nem gömbölyű az összekötésnél. Sima dinamikus mikrofonok jele sem vész el ekkora távon.
Üdv: Gábor
(#) pucuka válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
De nem ám. Nem ritka az 50 m -es mikrofonkábel, és abban egy darab erősítő sincs.
(#) Inhouse válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 30, 2013 /
 
Én is gondolkoztam rajta, nekem is gyanús volt, de az lehet, hogy amivel próbálja az úgy fel van tekerve, hogy a saját zaját hallja. De, hogy 0 hang menjen át rajta, az fura.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2013
(#) Thowra válasza HA5AWS hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
Az előbb újra rámértem a kábelre, egyik végén szakadásvizsgáló, másik fégét rövidre zártam. A műszer szerint jó a kábel. Még nem néztem szkóppal a jelet de holnap megnézem. Hangot úgy lehetett hallani, hogy a kábel egyik végén a laptopom volt és arról ment a zene. Így zajosan de szólt.
Nem lehet, hogy a videojel kavar be neki ami mellette megy egy érpáron? A kamera egy dugasztápról megy, a monitor a saját tápegységéről, próbáltam a 0V okat összekötni a kábel végein de így se lett jobb. Ha a kamerára rákötöm a monitort szobán belül, tiszta hangja van zaj nélkül.
(#) Thowra válasza pucuka hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
Az gondolom nem UTP kábel hanem koax talán?
Lehet a kábel kialakítás nem mindegy?
(#) Thowra válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
Ha nem tekerem nagyon fel az erősítőt akkor is csak zaj van, ez igaz a legkisebb hangerőre is.
(#) pucuka válasza Thowra hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
Nem koax, csak árnyékolt. De ha az UTP kábelen átmegy a vídeo jel, aminek a sávszélessége jóval nagyobb, mind a hangfrekié, akkor a hangnak is át kell mennie. Nézz körül a csatlakozó aljzatokban is, abban is lehetnek illesztő trafók. De mindenképpen egyszerű módon csengesd ki. Jónak kell annak lenni, minden hókuszpók nélkül.
(#) Remci válasza Thowra hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
Szia!
Ha van rá lehetőséged, akkor a hangnak húzz ki ideiglenesen egy másik kábelt. Mi is építettünk ki 16-os kamera rendszert, ahová négy kamerához rejtett mikrofont kellett felszerelni. UTP kábelon zajos volt, mire a szervizben elárulták hogy az UTP erre nem jó a sodrása miatt. 4x0,2-es riasztó vezetéket javasoltak, na ezzel már működött. Szerintem egy próbát megér.
(#) Inhouse válasza Remci hozzászólására (») Dec 31, 2013 /
 
Mint írtam, vonali jelet (digi dual beltéri) vittem már UTP-n simán olyan 30m-en, annyi gond volt vele, hogy kellett egy földhurok leválasztó. Én sem bíztam benne, már ki volt találva a szimetrizáló és asszimetrizáló kapcsolás a 2 végére, de nem kellett.
Nem hinném, hogy ez lenne a baj. Csengővezetéken is kellene lennie hangnak, ha nem is lenne tökéletes.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2013
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem