Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D-s lézer skenner
 
Témaindító: gdoki, idő: Okt 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) gdoki hozzászólása Okt 20, 2006 /
 
Üdv!

Mindenkinek köszönöm az eddigi segítségét!
A jelenlegi új problémám hogy van néhány piaci ill "barkács"(bobbyrendelésről) lézerem azt ki/be tudom kapcsolgat lpt-ről. De miután már mindegyik kiégett...de csak úgy hogy világít, de nagyon gyengén...már nem igazán merek egyet se rákötni.
Amúgy ennyi kell a 3d lézer scannerhez (amíg jó volt egy lézer kb 1/4 órán keresztül") így fontos lenne). Ha gondoljátok írhatok egy cikket benne az elvi felépítésről, de ahoz egy stabil kapcsolás kellene mert pl még a tranyók hűtését sem tudtam megoldani és a mehanika is elég sajátosan működik, de ha öszedugnánk a fejünket akkor egy komoly házilag is elkészíthető scanner lenne belőle.kb 5e-FT-ből meg lehet építeni (faanyag meg egyéb vacakságok).
De a lézer nagyon fontos lenne!
(#) Báddzsó válasza gdoki hozzászólására (») Okt 20, 2006 / 4
 
nemtom, nekem van egy full olcsó lézerem, de még mindig jó, pedig volt már pár dologban, nem szabad neki ~4V-nál többet adni mert megdöglik!
(#) gdoki válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 20, 2006 /
 
Hli köszi a választ.(elfogadom)
Még egy kérdés ...tudom hogy sok válasz volt már de nem találom. Léptetőmotor 4 drót jön ki belőle a számát nem találom a neten(pm42s-048-fmeo.
Hogy működik ez? Csak 4 kivezetés azt kész.
(#) Báddzsó válasza gdoki hozzászólására (») Okt 20, 2006 /
 
ha 4 kivezetéses akkor valszeg bipolár, katt! (az oldal alja fele van leírás, rajz)
lézerhez: az lptből 5V jön ki, ha minden igaz akkor korlátozva van az áramja, (20mA rémlik, nem biztos!)
de az sok egy iylne lézernek, ezért legközelebb rakj elé ellenállást, kb 270 ohmot, vagy ki kell kisérletezni mondjuk egy 500ohmos potival , hogy hol a legerősebb a fénye.
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 20, 2006 /
 
egyébként én már csináltam 3D-s lézer szkennert...
köszi a pontot!
(#) Tomee válasza gdoki hozzászólására (») Okt 20, 2006 /
 
Mi az a 3D lézer szkenner?
(#) fureszk válasza Tomee hozzászólására (») Okt 20, 2006 /
 
hát ez. Klikk
Jó,jó tudom ez nem magyaráz meg semmit...
(#) gdoki válasza Tomee hozzászólására (») Okt 21, 2006 /
 
a, A földmérésben használ távmérők egy változatát is láttam ennek hívni

b, adott egy tárgy amit digitalizálni szeretnél mondjuk 3d studio max-ba (sztem inkább Maya),mert mondjuk nem akarszvele bajlódni akkor a 3d szekenner kell neked. Ezekből több fajta is van de jobban jársz ha beírod angolul (3d scanner) a google-ba és képekre szűrsz -> onnan már vágni fogod.

Üdv.
(#) gdoki válasza fureszk hozzászólására (») Okt 21, 2006 /
 
tudsz képet küldeni hogy mire képes??

pl egy beszkennelt akármiről.

Ugyanis nekem pont ez a módszer ami túl sok kívánnivalót hagy maga után de addig nem szívesen alkotok véleményt amíg nem látok eredményfélét (pl nekem még ninc

üdv
(#) Báddzsó válasza gdoki hozzászólására (») Okt 21, 2006 /
 
én gondoltam jóra, beszkennelős 3d szkennerre gondoltam, fureszk nem arra gondolt.... úgyhogy Tomee a link sem olyanról szól amiről itt szó van.
az enyém is elég sok kívánnivalót hagyott maga után... de van képem ha kell. 3dsmaxszal csináltam a sajátmagamírt szoftver kimenetéből "valós" 3ds objektumot.
1.kép fénykép
2.kép beszkennelve, wire- ként renderelve 3dsmaxban.
(#) MaSTeRFoXX válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 21, 2006 /
 
Ez.....Ez..q*** jó! :yes:
Ilyet egyszer nekem is épiteni kell..
(#) Balázs válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 21, 2006 /
 
Sziasztok!

Báddzsó, a képeid láttán asszem, ez a scanner komolyabb, mint gondoltam! Mivel én is foglalkozgatok elég sokat 3D-s modellezéssel, sokat segítene egy ilyen. Tudna valaki adni egy használható linket 3D scanner építéséről? Mert ötletem az van, de félek egyedül belefogni egy ilyen komoly cucc tervezésébe. Köszi!
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 21, 2006 /
 
Hi!

Hát ez elég korrektnek látszik. Főleg ha magától ilyen tiszta wireframet csinál. Egy két képet meg egy hosszabb leírást thetnél fel a vasról is meg a hardverről is. Engem érdekelne.
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Okt 21, 2006 /
 
Nem hardvert akartam írni hanem szoftvert. Bocs
(#) Báddzsó válasza Gory hozzászólására (») Okt 21, 2006 /
 
köszi a dicsérő szavakat mindenkitől!
sajna hardver, már a multé (technic legóból volt) szoftver meg nagyon gyengus, csak fekete-fehér .raw fájlokat olvas amiket paint shop proval csináltam az eredeti fényképekből. Meg minden próbálkozásnál módosítanni kellett a progin (kép mérete stb).
egyébként egyáltalán nem volt komoly, nagy cucc. digifénykép meg lézer csík, +sötét.
+1kép amit a progim hozott létre(rawból giffé alakítás után van ez)

malacfull.gif
    
(#) Báddzsó válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 21, 2006 /
 
[link=http://www.chromecow.com/MadScience/3DScanner/3DScan.htm]http://www.chromecow.com/MadScience/3DScanner/3DScan.htm[/link]
itt vannak jó dolgok/ötletek. amúgy az enyém nem körbeforgatta a dolgot hanem oldalra mozgott a lézer meg a kamera. ezért még a saját arcomat is be tudtam szkennelni szemből csak kb negyed órát kellett mozdulatlanul lennem a sötétben, nem is lett jó sajna, tulságosan le hajtva volt a fejem...
3dsmaxal csinálatam (displace modifier) ezt a 3d wireframet a malacfull.gif képből, minnél fehérebb a pixel annál közelebb van.
(#) gdoki válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 21, 2006 /
 
Üdv mindenkinek!

No örülök hogy ilyen "sikert" aratott a dolog.
A célom a tdk mellett amúgy egy olcsó!!! 3d-s scanner építése ami mondjuk egy bögre fülét is azonosítani tudja Amiket küldtetek (leszámítva a piros malacot - tényleg nagyon jó lett!!) már láttam és a fenti bögre alegjobb ellenpélda az ilyenekre bár meglepő ötletek is voltak(pl. akváriumba a tárgy- fehér folyadékkal feltölti és a fehér határt vizsgálta-bár a plüsmaci nem örült neki.

Van ötlet dögivel, a lézer egyetlen "baja" hogy mint a legtöbb fényt a fekete elnyeli. Ha van bármi ötletetek akkor írjátok meg!!! és ha használható... hát uzsgyi neki...röhejes ár 1,5 millió egy ilyenért ami ráadásul ugyanúgy meghal a feketén és a csillogó tárgyakon !!!
( - Húzzunk meg egy határt pl:10.000 - ennyiért az egerem is pixelpontos: ja és érintés kizárva)
(#) Báddzsó válasza gdoki hozzászólására (») Okt 22, 2006 /
 
Idézet:
„mi mondjuk egy bögre fülét is azonosítani tudja”
hátja, ahhoz már nem elég a displace a 3dsmaxból, olyan progi kell ami egy használható 3d-s formátumú fájlt generál. Fekete elnyeli a lézert, ez sajna így van, ezt én úgy küszöbölném ki, hogy egy pl kék háttér előtt forog a tárgy és akkor lehetne vizsgálni a háttér és a tárgy határát, meg a bögre fülén a lyukat. Csak ehhez komolyabb tervezés kell, főleg a szoftver részéhez.
(#) robert_nr1 válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 23, 2006 /
 
Engem is érdekel ez a téma. A fórumot átlapozgatva ill. átolvasva hasznos infókat láttam.

Mennyire lenne megfelelő egy olcsó lézer ceruza 3d szkennereléshez? Esetleg több lézer használata mennyiben segítene a digitalizálásban? Pl:. 2 lézert egy síkba elhelyeznni, úgy, h. egy pontba világítsanak a motoron lévő forgó tükörre.
Több leírásban olvastam, hogy így a lézer , úgy a lézer... stb. Csak lézerfényt lehet használni, vagy más is megfelelne erre a célra? Továbbá a fényerő is fontos szempont, mert ugye ha az olcsó lézercerka fényét tükörrel ide oda "rángatom", akkor az adott felületre megoszlik a cerka fényereje. Így gyengébb lesz a fényereje egy adott pontban ellentétben ha egy pontba világítanák vele.

Itt merült fel benne egy kérdés, hogy jut el a kép a tárgyról egy kész kép formátumig.
Milyen szoftvert kellene alkalmazni ehhez a feladathoz?
A 3d studio max gondolom képes erre, de hogyan.
Valaki segítene ebben, mert még kezdő vagyok, mármint a program kezelését illetően.

üdv.:Robi
(#) Gory válasza robert_nr1 hozzászólására (») Okt 23, 2006 /
 
Ha jól értelmezem az általános megoldás úgy működik, hogy a tárgyat valahogy forgatja az ember. Bizonyos pozíciókban fényképet kell róla készíteni. A tárgy "éléről" visszaverődik a lézerfény. Ez egy vonalat ad. Ennek segítségével azt határozzuk meg, hogy mi az adott vonalon levő pixel Z mélységi koordinátája. A tárgyat körbeforgatva így feltérképezzük a mélységi koordinátákat. Ebből egy olyan képet alkotunk, ahol a közelebbi pixelek szine fehérebb a hátsóké sötétebb. Egy szörkeárnyalatos szintkép keletkezik ebből. 3ds maxban pedig ebből megalkotható egy test valami modifierrel.

Persze ennek az a hátránya hogy pl a bögre fülénél csak a külső ívet "látja" a lézercsík. Tehát nem lesz luk a bögre fülén.

Az igazi megoldás az lenne ha a szkenner egyből mondjuk 3ds vagy obj fájlt állítana elő. Mondjuk ehhez elég komoly szkennelés kéne. Valamiféle éldetektálásra lenne szükség. És tudni kell a tárgy forgatásának mátrixát, ebből valahogy megkreálni a vertexeket és fájlba menteni. Tehát a motor forgat egyet majd szekennelünk és ebből valahogy a 3D koordinátát előállítani.
Ami szerintem azért nehéz mert 2 koordinátát egy vertexhez még meg tudunk alkotni 1 képből, de a mélységet azt már jóval nehezebb. Lehet hogy csak több elforgatott képből tudjuk kihámozni, ekkor viszont nehéz nyomon követni hogy ugyanahhoz a vertexhez tartozó mélységet állapítsuk meg.
(#) fureszk válasza Gory hozzászólására (») Okt 24, 2006 /
 
lesz lyuk a bögre fülén ha külön szkenneled be! (sztem)
(#) Báddzsó válasza fureszk hozzászólására (») Okt 24, 2006 /
 
mit? a lyukat?
Gory: Te egyértelműen és érthetően leírtad a lényeget. Ebből sztem a legtöbben megértik, hogyan müxik egy ilyen.
Én úgy gondoltam, hogy még lyukja is legyen a bögrének, h a tárgyat szemből beszkenneljük, nem forgatva hanem oldalra tolva (mint ahoyg én csináltam a malaccal) majd fordítunk rajta egy kicsit és újból ugyanígy, a keletkező pontokat meg össze lehet "hozni" ha ismerjük a tárgy elmozdulását, amit meg ugye ismerünk.
Lézer mindenhol látható legyen, ehhez is van egy ötletem, nem 100, hogy jó de valszeg. Mert eddig az a aprobléma, hogy egy pontból indul ki a sugár, így van ahová nem juthat el, mert a tárgy egy része előtte van, elé "hajlik'. lerajzoltam. a tükrök a forgástengyelyük körül egyszerre forognak, így mindig egy tükörre kerül a lézer ami a tükörről a tárgyra verődik, (képen felülről a 2. tükörre éppen)

lézer.gif
    
(#) gdoki válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 24, 2006 /
 
Hali!

No valami ilyet kéne csinálni csak ehhez kell 2 léptetőmotor+ egy kismotor, lézer és tükör is el kell hogy férjen.

Ezzel majdnem minden látható : még a "bögre füle is" ha ez megvan már nem nehéz szoftwert írni rá.

laser.jpg
    
(#) Báddzsó válasza gdoki hozzászólására (») Okt 24, 2006 /
 
jaja, én ennek egy továbfejlesztett változatát írtam le, mert ebben is csak egy pontból jön a lézer.
A rajzomon láthatod h 4 tükör van egymás alatt/mellett amikre felváltva esik a sugár, de mindegyik tükör úgy mozog hogy a sugarat a tárgy aljától a tetejéig vezesse. Így szinte minen helyre esiik lélzersugár.
Idézet:
„ha ez megvan már nem nehéz szoftwert írni rá.”
kinek nem nehéz? azér nem egy 10 perces dolog az tuti. meg ugye ismerni kéne egy arra alkalmas fájlformátum formátumát....
(#) Gory válasza Báddzsó hozzászólására (») Okt 24, 2006 /
 
Lehet hogy én nem értem a rajzokat, de szreintem a kettőtöké alapvetően más. Az egyikben függőleges a lézercsík, a másikban meg vízszintes. Vízszintes csík esetén viszont a kamerából csak annyit látsz hogy ott egy egyenes csík és kész. Szerintem gdoki megoldása tárgy alakjából nem ad vissza semmit, vagy én értelmezem rosszul az ábrát. A másik hibája meg az hogy nem lehet a kamera meg a lézer egy helyen. A kamerának máshol kell elnnie, hogy lássa a test alakja hogy "deformálja" a lézercsíkot.

A tárgy szkennelésénél is vannak szerintem problémák. Forgatásnál például adott a lézerfény meg valamilyen szögben a kamera. Ha pl egy emberi arcot szkennelünk, akkor az orr kitakarja az arc túlsó oldalát. Előfordulhat az is hogy hiába forgatjuk akárhogyan mindig ki fogja takarni.
Az eltolásos technikát meg nem értem hogy működne.
(#) Lucifer hozzászólása Dec 22, 2006 /
 
(#) Programmer válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 22, 2006 /
 
Nem leszólni akaram Báddzsót de sztem amit ő készített az nem egészen 3d scanner. Ő ugyanis csak egy "domborművet" állított elő. A teljes modell úgy nézne ki hogy látszana a malac hátulja is. Ahhoz viszont körbe kell scannelni az egész tárgyat. Az elforgatást pedig úgy képzelem hogy 90 fokonként scannelek összesen 4 képet és ezek adják a végleges modellt. A megjelenítést magam csinálnám OpenGL el. Egyszerűen 3dbe megadom a koordinátát és már rajzolja, forgatja, exportálja bmp-be stb.
(#) Báddzsó válasza Programmer hozzászólására (») Dec 22, 2006 /
 
az akkor is 3d szkenner!!
tőlem lehet akármi a neve, ha mondtam is valaha, hogy az 3d szkenner akkor sorry, bár igazából nem tudom mit jelent a 3d szkenner...
viszont a gyünyörű rajzom mutatja (lézer.gif, visszább), hoyg hogy képzelnék egy igazibb 3d szkennert , az tényleg beszkennelné az egészet és egy test lenne a beszkennelt dologból, persze csak akkor ha a feldolgozott képekből elő tudna állítani valami normális 3d -s formátumú fájlt egy progi. De a programozáshoz csak nagyon amatőr szinten értek, és egy ilyen 3d-s fájl szerkezetét sem ismerem.... meghagyom az alkotás örömét másoknak.
(#) masina válasza Lucifer hozzászólására (») Dec 27, 2006 /
 
Hi!
Én próbálkoztam vele, csak a legvégső lépés nem jött össze, az hogy észrevegye a program a lézert. Lehet, hogy nem jó hozzá a sima piaci pointer?
(#) gdoki válasza masina hozzászólására (») Dec 27, 2006 /
 
Ne tökörrel old meg!!!Végy egy hengert, arra tekerj alufóliát és a felületére világíts rá a lézerrel...elég lesz a piaci...nekem már múködik
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem