Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3x220 V-ból 380 V
 
Témaindító: Dean, idő: Jún 27, 2007
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Dean hozzászólása Jún 27, 2007 /
 
Sziasztok!
Azt szeretném megtudni, hogy hogyan lehet 380-at csinálni 220-ból? Ha jól hallottam és tudom akkor 3X220-ból lehet csinálni. Én nem igazán értek ezekhez a dolgokhoz, szóval ha lehetne akkor valaki nagyon egyszerűen leírhatná. Egy kétfázisú dugaljt még betudok szerelni de ez már meghalladja jóval a tudásomat. Az is jó lenne ha vki leírná, hogy mit szükséges hozzá beszerezni.

Köszi
(#) Sebi válasza Dean hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
220(230)-ból 380V-ot trafóval tudsz "csinálni".
A pontatlanul leírt kérdésből azt vélem, hogy nem erre vagy kíváncsi...
Ha olyan hálózatod van ami egynél több fázisú, akkor két fázisvezetőt bekötve, a fogyasztó az ún. vonali feszültséget kapja, ami régebben (amikor 220V volt a fázisfesz.) 380V volt. Napjainkban 230/400V-os a hálózatunk.
(#) tatabike válasza Dean hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Szia Dean,

mezei 230VAC-ból (már régen nem 220), nem nagyon lehet 400VAC-t (szintén régóta nem 380), csinálni. A 400VAC népies elnevezésben ipari áram, 3 fázisból áll, amik között 400 volt feszültséget mérhetsz. Ha családi házas övezetben laksz, akkor össze lehet csalni, mert általában az egymás mellett/szemben lévő házak lekötései nem ugyanarról a fázisról valók, de ezt nem ajánlom, macera meg veszélyes, meg a szolgáltató is biztosan megjutalmazna érte, amit egy nagy számot tartalmazó, befizetendő csekk képében hozna a tudomásodra...
Közben Sebi nyert, mondjuk trafóval tényleg lehetne... de szerintem nem éri meg...
TaTa
(#) Chip válasza Dean hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Szia!

3x220V-ból sehogy sem kell csinálni 380-at.
Bármely két különböző 220-as fázis közt jön létre a 380V.

Ha 1 fázisú 220-ból akarsz ugyanolyan fázisú 380-at, akkor pl. trafóval biztos meg lehet oldani.
(#) Dudus válasza Dean hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Ha ennyire tájékozatlan vagy, halgass rám, ne kezdj bele !!!

A házadhoz vagy lakásodhoz az áramszolgáltató vagy egy fázisvezetőt és egy nullavezetőt vagy három fázisvezetőt és egy nullavezetőt biztosít. Ha 3 fázisvezetőd van, akkor beszélhetünk 3 fázisú hálózatról. A 3 fázisvezetőben a feszültség - idő függvényt vizsgálva azt fogod látni, hogy 120 fokban eltolt 50Hz-es színuszos feszültségek vannak jelen. A nullavezető és bármely fázisvezető között 230V effektív értéket fogsz mérni. Bármely 2 fázisvezető között pedig 400V effektív értéket fogsz mérni. Az egyiket fázisfeszültségnek a másikat vonali feszültségnek hívják.

Tehát nem kell "csinálni" 400V - ot, ha olyan a hálózatod, akkor lesz ha egyfázisú, akkor nem lesz. Az utóbbi esetben frekvenciaváltót használva elő lehet állítani 3 fázisú hálózatot, amit motorokhoz szoktak felhasználni fordulatszámszabályozásra. Persze bármit elő lehet állítani de komoly biztonságtechnikai és elektronikai ismeretek kellenek.
(#) fazksg válasza Dean hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Azt hiszem, ez a téma sem lesz hosszú életű! A dolog lényege: az utcán 3 vezeték fut. Ebből az egyik a nulla, a másik kettő pedig a fázis. A nulla és bármely fázis között 230 volt a feszültség. A két fázis között pedig 400 volt (ez régebben 220, illetve 380 volt, mikor csatlakoztunk az Európai Energia Szövetséghez, akkor változott meg, de a régi él a köztudatban). Így tudják megoldani azt, hogy az olyan helyekre, ahová szükséges, a 230 és a 400 voltos feszültséget is bevezessék (pl. műhelyek). Ha Te nem akarsz az áramszolgáltatóval üzletelni (komoly pénz, hogy bevezesség a meglévő 230 mellé a 400 voltot is), akkor a legegyszerűb megoldás egy trafó. Olyan, aminek a primer tekercse 230 voltos, a szekundre pedig 400. olyan teljesítményű legyen, ami kb.10%-kal nagyobb, mint az a fogyasztó, amit a 400 voltos oldalra kötsz (jobb ha van benne tartalék!). Bocs, ha néhol nem volt szakmailag kifogásolhatatlan a válaszom (nem vagyok szakember, csak érdeklődő amatőr).
(#) Dudus válasza fazksg hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
"
Idézet:
„nem vagyok szakember”
"

Akkor nem kellene pl. ezt leírni : "
Idézet:
„az utcán 3 vezeték fut. Ebből az egyik a nulla, a másik kettő pedig a fázis”


4 az a 3 vezeték!! 3 fázis és egy a nullának.
(#) fazksg válasza fazksg hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Bocs, amikor elküldtem az előző hozzászólásomat, még nem láttoam, hogy a nálam okosabbak már megválaszolták a kérdést!
(#) Dean válasza Dudus hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Nemtudom, hogy számít-e de a villanyórára rá van írva hogy 3X230/400V
Ez most akkor azt jelenti hogy bent lenne a 3 fázis a házban csak nincs aljzat?
(#) yyy hozzászólása Jún 27, 2007 /
 
1x220 bol lehet 3x380 csinálni. a hires kando mozdonynak pont ez volt a trükje. van erre egy fázisválto transzformátor kapccsolás. most ég a pofámon a bör hogy nem vágom azonnal fejböl de már eltelt néhány év hogy ezzel foglalkoztam. de van egy fapados sufnyituning modszer is nem tul nagy teljesitményre. ha egy háromfázisu csillagkapsolásu motort egyfázissal terheletlenül megpörgetünk automatikusan elöállitja a másik két fázist is.
(#) Prinner válasza Dean hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Nézd meg milyen és hány kismegszakító van a lakásotokban. Ha van 3, akkor be van vezetve, de ha csak 1 akkor nincs.
(#) Tom025 válasza Dean hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Legegyszerűbb onnan megtudni hogy 3 fázis van-e a házban, hogy megnézed hány főbiztosíték van a villanyóra alatt. 3 fázisú rendszernél 3 kell hogy legyen. (De ebbe ugye nem tartozik bele az éjszakai meg egyebek). Ha mind bent van, akkor az aljzatok nagyjából egyenlően el kell hogy legyenek osztva ezek között.

Üdv!
(#) huhuu válasza yyy hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Szia!

Én még nem hallottam se erről a mozdonyról sem arról, hogy hogyan is működik ez a sufni tuning. Nem tennéd meg, hogy leírod? Vagy valaki nem tenné meg?
Nagyon kiváncsi lennék rá!

köszönöm!!!!
(#) huhuu válasza Dean hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Azt nem írtad, hogy miért van szükséged a 380-ra. Mihez kell? Vagy csak kiváncsiságból érdekel?
(#) Sebi válasza yyy hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Egy fázisból - trafó(k)val - nem lehet eltolt fázisokat generálni. 2 fázisból - ha jól emlékszem két darab trafóval - már elő lehet csalni a harmadikat.
A motoros trükk kisebb teljesítményeknél megoldás lehet.
(#) huhuu válasza Sebi hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Légyszi Sebi, adj valami linket, vagy infót erről a 3 fázis előcsalásáról, mert nagyon érdekelne!

Köszi!
(#) Dudus válasza huhuu hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
3 fázisú leválasztótrafónál, ha elmegy egy fázis "sántaüzemben" a maradék 2 fázisról némi fázishibával és a feszültségek is elmásznak picit, de a kimeneten megmarad a 3 fázis. Motornak jó, akkor szokták csinálni ha 3 fázisú forgógép van de csak 2 fázis.

Ezért tud akkor is agyoncsapni az áram, ha leoldod az egyik fázis biztosítóját, de rajta felejtesz egy leválasztótrafót
(#) huhuu hozzászólása Jún 27, 2007 /
 
Ez a téma komolyan érdekelne, bekötések leírás....
valaki nem tud valami anyagot, tankönyvet vagy bármit, ami a neten megtralálható??
(#) yyy válasza huhuu hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
egy háromfázisu motor szépen elpörög egy fázisrol is ha már egyszer elindult. és elöállitja a másik két fázist is. csak az inditást kell megoldani. ez lehet egy indito kondi is, vagy egyszerüen tekerni kell egy darab spárgát (sufnyitunig) a tengelyre és berántani.
(#) Dean válasza huhuu hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Egy köszörű géphez.
(#) Haszuboy hozzászólása Jún 27, 2007 /
 
ez gyonyoru megoldĺs!!!
(#) zoly15 válasza Dean hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
szia!
de ha 3 fázisú a villanyórátok akkor valsz hogy be van vezetve mind a 3 fázis és mint ahogy előttem írták nézd + hogy az óra alatt hány kismegszakító van vagy olvadóbiztosíték (nem tom h mikori építésű a házatok ezért írtam az olvadóbiztosítékot is)


üdv:
zoly15
(#) Dudus válasza yyy hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Kandó fázisváltója nem csupán egy trafóból állt, hanem egy forgógép (csoport) volt. Ami egyfázisú 16KV-os rendszerből 3 fázisú feszültséget állított elő a pólusváltós meghajtómotorok részére. ( pólusszám váltással szabályozták a sebességet.)
(#) Dudus válasza yyy hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Nem állítja elő a másik 2 fázist. Csupán arról van szó, hogy a forgó mozgásának fenntartásához elegendő a lüktető mágneses mező a forgó mágneses mezővel szemben. Ha nem erre lett méretezve, akkor bizony elgyengül és le is éghet !!
(#) yyy hozzászólása Jún 27, 2007 /
 
na most azért válasszuk külön a dolgokat. mert nem mindegy. egy fázisrol kellene valami háromfázisszerüt csinálni, vagy egy fázisrol kellene egy háromfázisu motort járatni. nem ugyanaz. ez utobbi teljesen hétköznapi megoldás. bármelyik villanyszerelö tudja.
(#) yyy válasza Dudus hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
elöállitja! itt a motor nem végez munkát. terheletlenül forog.
(#) Dudus válasza yyy hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Milyen motorról beszélünk ??
(#) yyy válasza Dudus hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
egyszerü mezei csillag-delta asszinkron motor. csillag kapcsolásban.
(#) Dudus válasza yyy hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
Amit tehát 1 fázisról berántva létrejön benne ugyanaz a forgó mező mint 3 fázisról ? Esetleg a kapcsain megjelennek a hiányzó fázisok fázisszög és feszültséghelyesen?
(#) yyy válasza Dudus hozzászólására (») Jún 27, 2007 /
 
vagy legalább is valami hasonlo.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem