Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 5.1 - hez mélyláda
 
Témaindító: VECTOR, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) VECTOR hozzászólása Feb 18, 2006 /
 
Sziasztok!

Abban szeretnék segítséget kérni hogy hány wattos hangszórót anánlotok a 4x50w-os hangfalaimhoz, mert túl kicsik amiket gyárilag adtak és leszeretném cserélni de nincs mélynyomom, és nagyon nem tom hogy merre is induljak.
(#) isamisa válasza VECTOR hozzászólására (») Feb 18, 2006 / 4
 
Helló
"hány wattos hangszórót anánlotok a 4x50w-os hangfalaimhoz"
-milyen hangfalak? milyen erőssítő?

"leszeretném cserélni de nincs mélynyomom,"
-Mit szeretnél lecserélni? és hogy jön ide hogy van mélynyomód vagy nics?

"és nagyon nem tom hogy merre is induljak"
- Így mi sem nagyon...

Na akkor gondolom kéne neked egy mélynyomó? igaz? Bentre szobába én úgy tudom 60-80 watt már bődületes sok még mély hangban is. Na ehez te is tudsz megfelelőhangszórót, Ha olcsón szeretnél akkor a www.SAL.hu-n érdemes körülnézned már csak azért is hogy képben legyél. És amúgy mivel fogod meghajtani? Az nem kérdés?
Kicsit több részből áll ez a kérdés amit rendesen fel kne tenned.
De másik topicba is beírhattad volna
(#) VECTOR válasza isamisa hozzászólására (») Feb 18, 2006 /
 
BOCSIKA a rossz kifejező képességemért még csiszolok rajta. A dvd lejátsztómohoz adtak kis teljesítményű hangszórókat és azokat szeretném lecserélni erősebbre.
És már van 4db hagfalam de nincs mélyládám. Melyik topicba kellett volna beírnom mert naon kezdő vok.
(#) vinjos válasza VECTOR hozzászólására (») Feb 18, 2006 /
 
hát akkor jobb ...ha egy erösitön gondolkozol mert ...azok az átlagos dvd-k elég gyengék!!----
vagyis ha kis teljesitményüek a hangszorok akkor az erösitö is kis teljesitményüüü!

de ha állitasz mellé egy ilyet akkor jo lehet!::
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/kapcs.php?id=23&pg=1
(#) VECTOR válasza vinjos hozzászólására (») Feb 18, 2006 /
 
hmm és kb mennyibe kerülne egy 100w-os mélynyomó használtan? persze postai utánn vétellel???
(#) vinjos válasza VECTOR hozzászólására (») Feb 18, 2006 /
 
asszem---ugy 30-körül vannak
(#) m.joco hozzászólása Máj 17, 2007 /
 
Van egy 5.1-es hangfalszettem, 1200W-os, ami eredetileg PC-hez van, de adtak hozzá kábelt, amivel dvd lejátszóhoz is lehet csatlakoztatni, én jelenleg úgy is használom. Műxik, csak ha nagyon felhangosítom, hogy a mélynyomót jobban "érezzem", a center és a front hangszórók már nagyon üvöltenek.
Hogy lehetne ezt a problémát a legegyszerűbben megoldani?

A hangszórók erősítője a mélyládában van, ebbe kell csatlakoztatni a többi 5 hangszórót. A mélynyomón csak a ki/bekapcsoló gomb, mélynyomó hangerő poti, és master poti van. A mélynyomóból egy vastagabb kábel megy tovább a dvd lejátszóhoz, amelyhez cinch dugókon keresztül csatlakozik.
(#) gellert válasza m.joco hozzászólására (») Máj 17, 2007 /
 
:eek2: 1.2 kw??? te ez el is hiszed? vagy ez pmpo? vonjál belüle köbgyököt és oszdd el 2-vel.
amugy sem a teljesítmány számít, hanem az érzékenység, de mind1.
egyébként a méllynomó hangerő potit feltekerted?
(#) m.joco hozzászólása Máj 17, 2007 /
 
Persze hogy feltekertem a mélynyomó potitját. Tud erősen szólni, de akkor már túl hangos a többi.

Arra gondoltam, hogy mindeggyik hangszóróval külön-külön sorbakötök egy 4ohmos ellenállást, pl 10W-osat. Igy a maga a hangszóró kevesebb feszt fog kapni, és halkabb lesz. Ez lehetséges?
(#) gellert válasza m.joco hozzászólására (») Máj 17, 2007 /
 
Bocs a triv. megállapításért, de ebben a zord világban bármi előfordulhat
ez ugyebár 5.1, szóval 1 sub, +5 szatelit. próbáltad már, hogy nem kacsolod rá mind az ötöt, csak pl kettőt? Ezt az ellenállás dolgot nagyon végszükségre tartogatnám...
(#) m.joco hozzászólása Máj 17, 2007 /
 
Már úgyértem a mélynyomón kívül mindeggyik hangszóróval sorba.
(#) m.joco hozzászólása Máj 17, 2007 /
 
De mire volna jó, hacsak 2-t kapcsolnék rá?
(#) m.joco hozzászólása Máj 17, 2007 /
 
Valaki valamilyen megoldást? Ez az ellenállásos módszer ártalmas lehet a hangszórókra vagy az erősítőre?
Vagy ha belenéznék, lehetséges volna hogy tudnék valamilyen trimmeren állítani?
(#) gellert válasza m.joco hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Megér neked ez ennyit? bukod a garanciát.
ráadásul rohadtul függ attól, hogy milyen zenével hallgatod. pl Mozart sosem fog úgy oda.... mint mondjuk egy Tiesto. Azonkívül a lejátszóban lévő gyári eq-beállítás is befojásolhatja a dolgot...

kevesebb hsz-el pedig kissebb lesz a besugárzott tér -> kissebb a hangerő-érzet.
(#) lamalas hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
Mozartot 1200W-os PC-hez keszult 5.1-es hazimozin hallgatni??? viccnek is rossz

m.joco,
Ha nem akarsz belenyulni a cuccba a garancia elvesztese miatt, akkor sztem elfogadhato megoldas amit irtal (soros ellenallasok), bar nem szep. Viszont mindenkepp sorba kosd az ellenallasokat a hangszorokkal, mert a nagyobb terhelo impedanciat elviselik az erositok, de a kisebbet nem mindig (ez akkor fordulhatna elo ha parhuzamosan kotod az ellenallasokat a hangszorokkal). Arra is ugyelni kell, hogy ha csak 10W-os ellenallasokat pakolsz bele, akkor nem szabad tul nagy hangeron hallgatni ... bar 1200W-on tuti nem fog soha szolni, latatlanba biztos vagyok benne hogy egy PC-hez keszult 5.1-es rendszerbol az eletbe nem lehet 1200W hasznos teljesitmenyt kivenni, de meg csak a felvett teljesitmenye sincs annyi
Mindenesetre ha szokasos erositorol es hangfalakrol van szo, akkor a soros ellenallas nem lehet artalmas egyikre sem. Viszont nem vallalhatok felelosseget azert ha valami nem ugy tortenik ahogy irtam. Ha a cuccod valami specialis rendszer es nem muxik a soros ellenallas akkor ne engem okolj De ez a legegyszerubb es legkevesebb munkat igenylo megoldas.
(#) m.joco hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
Nem volna jobb, ha a dvd lejátszóból az erősítőbe vezető kábelt szakítanám meg, és oda tennék sorba ellenállást(persze a szatelitok kábeljeire gondolok).?
(#) m.joco hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
A szatelitok 8ohmosak, akkor mekkora előtétellenállást javasoltok?
(#) pixels válasza m.joco hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
hali!

szerintem 2-8 ohmmal kéne próbélkoznod.

De szerintem elegánsabb megoldás lenne, hogy ha a bemeneti kábelre raknál feszültségosztó ellenállást, ahogy az előbb írtad (vagy akár potmétert), és akkor úgy még kevesebbet is fogyaszt majd az erősítő (nem fűtöd el az ellenállással a teljesítményt)
(#) m.joco hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
Szóval akkor jobb a dvd lejátszó és a erősítő közé rakni, mint a erősítő és a hangszóró közé? És ha pl. azt akarom, hogy rear(hátsó) hangszórókat na halkítsa annyira, oda tehetek kisebb ellenállást , mint pl. a centerhez?
(#) pixels válasza m.joco hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Elvileg lehet.

Amugy ez a megoldás ugyan olyan, mint a hangerőszabályzó egy egyszerű mono erősítőbe. A bemenő jel rögtön a potméterre (ellenállásra) megy. Elvileg jobb, de (mint ahogy fentebb már más is írta) ha valami spécic cucc, akkor esetleg baja lehet majd..

Szerintem még várd meg más véleményét is, nehogy baja legyen az erősítőnek.
(#) lamalas válasza m.joco hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Idézet:
„Nem volna jobb, ha a dvd lejátszóból az erősítőbe vezető kábelt szakítanám meg, és oda tennék sorba ellenállást(persze a szatelitok kábeljeire gondolok).?”

De igen, mindenkepp jobb megoldas mint hangfalall sorba 1-1 ellenallas. Ha tudom, hogy a dekoder a DVD lejatszoban van es onnan az 5.1 hangfrekin kerul a vegfokra, akkor ezt a kezenfekvobb megoldast mondom En potikat ajanlanek es akkor barmikor tudod szabalyozni a jelszinteket. Ha nekem ilyen rendszerem lenne a kovetkezokepp csinalnam meg: kettos v. sztereo potibol vennek kettot, egyiket a front masikat a rear szabalyzasahoz illetve egy szimpla poti a centerhez. Mindezt egy kis dobozba tennem, RCA csatikkal. Egyszeru, vilagos megoldas.
(#) m.joco válasza lamalas hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Nagyon tetszik amit mondtál, így is fogom megcsinálni.
De hogy kössem majd be a potit? És kb. mekkorát vegyek?
(#) lamalas válasza m.joco hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
A 2-es modszert javaslom. Mivel nem ismerem a rendszert, ezert nehez egy adott erteket javasolni. Probalkozhatnal mondjuk 22kohmos potikkal (mondjuk logaritmikus potikkal), de ahogy irtam a megfelelo eredmenyt nem tudom garantalni latatlanba. Jo tanacskent meg annyit, ha nem muszaly, akkor ne legyenek hosszuak az osszekoto kabelek! Pl. nem lenne rossz, ha a kis doboztol a vegfokba meno kabelek minel rovidebbek lennenek, mert feltehetoen a szabalyzo potik olyan helyzetben lesznek ami viszonylag magas kimeno ellenallast eredmenyez a vegfok fele, igy nagyobb a brumm es egyeb zavarok kialakulasanak a veszelye.
(#) GTI hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
Ha tényleg 4X50W os a rendszer akkor szerintem egy 200w mélyláda szólna szépen mellete. Az én 5.1-es rendszeremre az volt ráírva hogy 3600W :wow1:
Igazából TDA2030 asok vannak benne, a mélyládáját meg két LM ic hajtja hídba kötve már nem emlékszem mien(40W). A mélyláda kivételével minden hangszórót kidoptam, vettem helyete újakat, meg csináltam neki fadobozt mert a műanyag doboz:violent: ......Az nem hangfal.
De nekem kevésnek tűnt ez a mélyláda, építettem mellé egy 100W-asat és így szól szépen. Úgyhogy nekem az 5db 15W szatelit és 40W mélyláda mellé kellet még az a 100W mélyláda.
(#) m.joco hozzászólása Máj 20, 2007 /
 
Nem baj ha nem 22kohmos potit használok, hanem pl 100kohmosat(2. módszer szerint)? Miben volna más, ha 22kohm helyett 100kohmos potival próbálkoznék? A poti nem fog nagyon melegedni? És muszály logaritmikusat? Mennyiben különbözik a logaritmikus a lineáristól? A logaritmikusnál exponenciálisan nőne a hangerő?
(#) Kovidivi válasza m.joco hozzászólására (») Máj 20, 2007 /
 
sztem nem baj a 100khomos,csak a hangerő változtatás kicsit másabb lesz(gyorsabban ugrik max hangerőre,nehezebb lesz beállítani,de ki kell próbálni).a poti nem fog melegedni,ha a dvd lejátszó és az erősítő közé kötöd be feszültségosztó megoldással(poti két széle föld és jel,harmadik pedig az erősítőbe jelként.asszem módszer 2.)logaritmikusnál logaritmikusan nő az ellenállás. a hallásod logaritmikus,így elvileg az a jobb, a lineáris poti pedig sokkal drágább a log-kustól.
Ja,és az én ötletem az elnne,hogy csinálj(vagy vegyél) egy teljesen új mélyládát erősítővel,és ezt kösd a dvd lejátszó sub kimenetére.sztem erősítő 50-60watt elég, hangszóró 120watt minimum.lehet kicsit el fogja nyomni max hangerőn a ciripeket,de akkor halkabban hallgatod
(#) m.joco hozzászólása Máj 20, 2007 /
 
Elvileg ha kisebbet használnék, pl. 4,7kohmosat, akkor még könnyebben lehetne vezérelni? És ez sem melegedne, vagy erőltetné meg az erősítőt? Bocs hogy ennyit kérdezgetek, csak holnap szeretném a potikat megvenni, csak nem tudom, hogy milyenek lesznek nekik(azt meg nem akarom az eladónak mondani, hogy bocs, konzultálnom kell "valakikkel", majd holnap jövök és megmondom, hogy melyik kell). Szóval csak kb. tudni akarom, hogy melyek jöhetnek számításba.

Egyébként az összes szatelit a mélynyomóba van bekötve, ebben van az erősítőjük. Úgy hogy új mélynyomót nem csinálok
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 20, 2007 /
 
a 4.7khomos lehet túl gyorsan fog hangosodni.ki kell próbálni.vagyél mindegyikből(max 200 összesen) és próbáld ki.tudom milyen 5.1-re gondolsz.az sem gond,mert ha megkeresed,hogyhova mennek a csatik,és onnan veszed le a mély jelet az erősítőnek, a mélyhangszórót(az eredetit) meg kikötöd,és kész a hangcucc.
(#) Inhouse válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 21, 2007 /
 
Idézet:
„sztem nem baj a 100khomos,csak a hangerő változtatás kicsit másabb lesz(gyorsabban ugrik max hangerőre,nehezebb lesz beállítani,de ki kell próbálni)”


Idézet:
„a 4.7khomos lehet túl gyorsan fog hangosodni”


Miről is beszélsz te? Itt a potméter feszültségosztóként működik, ugyanúgy fog hangosodni mindegyik potival, mert az osztás a lényeg. Viszonylag széles sávban mozoghat a poti értéke, 10kohm-többszázkohmig. Az érték a terhelőellenállások miatt lényeges, nem szabad leterhelni a fokozatokat. Ha 1kohm-ost raksz rá, akkor az már könnyen lehet, hogy egy hang előfokot túlterhel.
Amitől még másképp hangosodik, az a logaritmikus, vagy lieáris volta a potinak. Az emberi fül tulajdonságai miatt a hangerőszabályzáshoz a logaritmikus kell, ellenkező esetben nehézkes lesz a beállítás.

Üdv
Inhouse
(#) m.joco hozzászólása Máj 21, 2007 /
 
Rendeltem 22kohmosat, hármat, remélem jó lesz
Egyébként mindeggy, hogy milyen huzalokat fogok ráforrasztani a potira, amikor bekötöm? Vagy vegyek árnyékoltat?
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem