Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akksitöltő gond
 
Témaindító: lift, idő: Jún 22, 2007
Lapozás: OK   14 / 15
(#) dewid hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Sziasztok. Javítottam a fent említett töltőt. Zárlatos volt. Cseréltem: puffer kondit 100µF 450V (szakadt volt), 2 db diódát IN4007 (zárlatos volt) graetz-ben és egy st p5nk80z tranzisztort (zárlatos volt). Bővebben: Link
A jelenlegi helyzet az hogy a töltő életre kelt, a készenlét i led világít. De viszont nem merem rádugni a töltőt mert a kimeneten DC 40V-ot mérek és hogyha kihúzom a készüléket a konnektorból akkor a led villogva alszik ki egy halk csippanással. Ha valaki tud valami okosat mondani hogy mi a helyes vagy mi a nem vagy hogy mit tegyek azt megköszönöm.
A töltő adatai:
Bosch AL 2425 DV
7,2V-24V-2,5A
(#) dewid válasza dewid hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Az akkumulátor amit töltenék 12V 1,5Ah NiCd
(#) mezei dávid hozzászólása Szept 9, 2011 /
 
Szia kedves kollégák.
Az lenne a kérdésem ,hogy szelénes akku töltöt ,hogy tudnék át alakitani ,ha a szelén helyett betenni diodát.
valaki letudná rajzoni ,hogyan lehet megoldani?
üdv
dava
(#) proli007 válasza mezei dávid hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Hello!
Elég egyszerűen. Általában a szelénes töltők, Graetz hídegyenirányítót tartalmaztak. Ezt helyettesítheted pld. egy ilyen diódahíddal. Értelem szerűen a két váltó jel megy a trafóra, a + és - kivezetés az akkumulátor felé polaritás helyesen. A régi 100cm2-es szelén 10A terhelhetőségnek felelet meg. Így a szelén mérete szerint lehet megválasztani a hidat. Érdemes hűtőfelületre (készülékházra) szerelni és nem "rövidre zárogatással" próbálni az életképességét a töltőnek. A diódák sokkal idegesebbek ezekre a zárlatokra, mint hajdan a szelén volt.
üdv! proli007
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Valamint diódával kicsit "harapósabb", azaz kisebb a belső ellenállása. Javasolt soros izzóval "puhítani" (ha lehet primer oldalon)....
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Hello!
Igen, ez lehetséges, de trafó válogatja. A régi töltőkben emlékeim szerint, a trafót nem szokták nagyon "kis belső ellenállásúra" készíteni (én legalábbis általában alágerjesztettem). De ezt igazából csak egy próba méréssel lehetne eldönteni..
üdv! proli007
(#) Busz hozzászólása Okt 29, 2011 /
 
Ha egy régi szelénes egyenirányítású töltőben a leégett szelént kicseréljük diódahídra akkor változik valamit a karakterisztikája? Vagyis túltölthet, alultölthet stb?

Vagy egy akkuaktivátor elektronika beleépítése mennyibe fájna (szervíz által)?
(#) proli007 válasza Busz hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Hello!
Elméletileg a diódás egyenirányítónak kisebb a belsőellenállása, sokkal érzékenyebb egy pillanatnyi rövidzárra. Egy régi töltőben a töltőáram maximumát a trafó-egyenirányító összesített belsőellenállása határozta meg. A gyakorlatban lehet, hogy valamilyen kisebb értékű, de nagy teljesítményű ellenállással kell korlátozni a leadott töltőáramot. Hogy mekkorával. azt sajna ki kell próbálgatni-mérni. De lehet a valóságban semmi gondot nem fog jelenteni a dolog.
üdv! proli007
(#) ujfalusi válasza Busz hozzászólására (») Okt 31, 2011 /
 
Azt nem tudom hogy ilyesmivel foglalkozik e normális szerviz, de hogy ez csak neked fájna az biztos. Ilyen csoda kütyük nincsenek.
(#) ared2 hozzászólása Nov 27, 2011 /
 
Üdv!
Van egy BDV1085 akkutöltőm ,amelybe a négy irf740-es
FET tranyóból kettő kettő elpusztult.
Kérdés,cserélhetem-e ezeket erősebb irfp460-as tranyóra ,vagy maradjak az eredetinél? Persze biztos ami biztos alapon a jókat is lecserélem!
Továbbá van előttük egy-egy SMD tranyó ahogy a jókat mértem negatív bázisúak (2-es láb)felirat nincs.
Ezeket mivel lehetne helyettesíteni?
(#) otto54 hozzászólása Jan 5, 2012 /
 
Sziasztok!

A kérdésem az,hogy a "deca" gyártmányú SMART 1115 típusú akkumulátor töltőbe lévő 12F675-höz van-e valakinek program tartalma?
Esetleg olyan roncs készüléke (Smart 1115),melyben a PIC jó?
Esetleg részletes leírása a készülék működéséről?

Üdv. Ottó
(#) lujzika82 válasza dobo hozzászólására (») Máj 11, 2012 /
 
Én is hasonló cipőben járok
(#) GPeti1977 hozzászólása Aug 13, 2012 /
 
Egy töltőt kellene megjavítanom. Van benne egy Joemex gyártmányú 32A-es túláram védő kapcsoló, ez elöregedett és már kisebb áramnál is lekapcsol.

Honnan tudnék egy ilyen túláram védőt venni?
(#) draco31 hozzászólása Nov 3, 2012 /
 
Hello!

Volna egy kis technikai problémám.
Adott egy akkumulátor bikázó? kerékfelfújó-lámpa-szivargyújtó aljzatot egybefoglaló szerkezet, amiben elégett egy ellenállás, és ehhez kérnék segítséget, hogy milyen lehetett benne.
Kép1
Kép2
Kép3
Kép4
Fater úgy akarta megoldani, hogy áthidalja az ellenállást, ezért van ott az a kis réz vezeték. Ha jól látom, akkor fekete-fekete-arany-fekete a színezése, de mivel elég szépen megsült, ezért nem vagyok benne biztos.
Tud valaki segíteni?
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) kokozo válasza draco31 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Szia! Feketével nem kezdődhet. Szürke szürke arany ezüst lehet akkor 8,8 ohm.
Bővebben: Link
(#) draco31 válasza kokozo hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Sajnos olyat nem találok az alkatrészeim között, csak egy barna-fekete-fekete-aranyat találtam, ami 10 Ω-os. Jó lehet ez bele, kicsi a különbség, vagy mégsem eléggé kicsi?
(#) draco31 válasza kokozo hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Sajnos olyat nem találok az alkatrészeim között, csak egy barna-fekete-fekete-aranyat találtam, ami 10 Ω-os. Jó lehet ez bele, kicsi a különbség, vagy mégsem eléggé kicsi?

(elnézést a dupláért, vacak a netem)
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2012
(#) kokozo válasza draco31 hozzászólására (») Nov 3, 2012 /
 
Bele kell tenni és kipróbálni. Jobban fog melegedni az ellenállás, de ha nagyobb teljesítményű még lehet hogy jó is lehet!
(#) gaboooka hozzászólása Nov 6, 2012 /
 
Sziasztok!

Elég régi témát hoznék fel ha nem gond:
Orosz töltő

A napokban került hozzám ez a Reszursz-1 töltőcske. Az automatika részét nem igazán értem. A 8A-es biztit kiszedve stabil 14.2V-ot adok neki az akku csatlakozási pontjára. A trimmer potival beállítom, hogy a LED világítson, eddig minden rendben is van. Ha viszont akkut kötök rá és növelem a töltőáramot, az automatika hamar leállítja a töltést, de nem indítja el újra ha csökken az akku feszültsége, csak akkor, ha az áramkorlátot lentebb állítom és újra csatlakozatom az akkut. Szerintetek ez noormális?
(#) zsa hozzászólása Márc 5, 2013 /
 
Sziasztok . Segítségeteket kérném kapcsolási rajzban vagy tanácsban is. Van egy akkumlátoros lámpám aminek nincs meg a töltője . A készüléken dc tápcsatlakozó van ,melléírva 7,5V 5,3W és még egy adat gondolom az égőről 6V 55W . Minden segítsége köszönök előre is .
(#) proli007 válasza zsa hozzászólására (») Márc 5, 2013 / 1
 
Hello!
Kicsit több információ, nem ártott volna. Aksi típusa, (de vélhetően ez egy zselés) kapacitása. De ha tényleg 7,5V a csatlakozó feszültsége, akkor abban legfeljebb egy ellenállás volt. De ha az adapteres sincs meg, akkor úgy is új kell hozzá, és ebben az esetben lehet hozzá töltőt készíteni. Az LM317 adatlapján is találsz, de itt a HE-n is számtalan különböző képességűt.
üdv!
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
A lámpában 6 V 4 Ah zselés akku van. A töltőáramkör a legtöbbnél 1 db soros ellenállás és 1 dióda. Néhol van még +1 ellenállás és egy LED, ami jelzi a töltést.
(#) zsa válasza proli007 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Köszönöm igen 7,5V / 5,3W a csatlakozásnál írva , Ledek nincsenek rajta így gondolom töltőelektronika sincs benne . Valószínű hogy zselés ,de szétszedem megnézem azért az aksira mi van írva .
(#) Robi85 hozzászólása Márc 31, 2013 /
 
Sziasztok.

Van egy EUMIG PTC-75b típusú akksi töltőm. Az a gond vele, hogy leégett benne 2db dióda a tápegység résznél. 7db RA254 és 1db AR254 dióda van benne. Ezekből az AR254 és 1db RA254 égett le. Mivel lehetne ezeket helyettesíteni? Vagy lehet e ilyeneket kapni esetleg? Egy kapcsolási rajz is jóljönne ha valakinek van róla.
(#) takacs4444 hozzászólása Máj 19, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy 12V-os akkumulátor töltővel lenne a probléma a ha üresjáratba mérem a két kivezető csipesznél akkor 9-9,5V-ot mérek de a transzformátor után 14-15V-ot mérek a hiba a panelen lehet csatoltam képeket.
(#) tamas9702 hozzászólása Júl 4, 2013 /
 
Üdvözletem mindenkinek!

Régi reszursz-1 akksitöltőt élesztettem fel. Csak a trafó és a ház volt meg. Megépítettem hozzá az elektronikát, de van vele egy kis probléma. Az eredeti töltő ha az automatika nem volt kiiktatva, akkor akksi nélkül 0V-ot ad ki. Ez viszont ha letekerem az áramszabályzó potit 1V, ha feltekerem felkúszik 5V-ig. A rajzon jelöltem, hogy mit mivel helyettesítettem. A problémát okozhatja, hogy a tirisztorok esetleg érzékenyebbek lehetnek az orosz társaiknál???
(#) kadarist válasza tamas9702 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /
 
Szia!
A konkrét megoldást nem tudom, de olvasd el ezt.
(#) tamas9702 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Köszönöm. El fogom olvasni.
(#) Robi85 hozzászólása Júl 19, 2013 /
 
Sziasztok.

Van egy akku töltőm, de sajna a táp része meghalt. Pontosabban a diódák. Az a baj, hogy ez inditási funkcióval is felvolt vértezve, de mivel nem kapok bele már olyan diódát amilyen volt benne így ez a fonkció kilőve. Nem is lényeg. Nekem csak tölteni kéne. Az lenne a kérdésem, hogy számitógép tápokban használatos Schottky diódákkal megoldható lenne a müködése? Ha igen akkor hogyan kössem be őket? Diódák tipusa: SBL3040PT. Csatoltam egy képet a rossz tápról. A panel mindkét oldalán volt 4-4 dióda.
(#) tomifix hozzászólása Okt 23, 2013 /
 
Sziasztok!

A következő problémám lenne egy akksi töltővel.
Bővebben: Link
Töltés közben, lemerült akksi esetében feszültség van, de áram nincs.

Mi okozhatja a problémát? Mi hibásodhatott meg benne?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2013
Következő: »»   14 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem