Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátoros fúró (üzemeltetése hálózatról)
Lapozás: OK   12 / 17
(#) proba válasza Remci hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Esetleg tegyél egy nagyobb pufferkondenzátort.
(#) fecameca válasza Remci hozzászólására (») Ápr 20, 2016 /
 
Nem muszáj ugyanolyan legyen. Nekem egy 12V-os van sorba kötve egy 6 V-ossal. Így már elég a 18 Voltos fúrómhoz. A primerek párhuzamosan vannak a 230 Volton. Olyan jó 2 mm-es vezetékből vannak a szekunderek. Nincsen adatom hány Amperes lehet, de közel 20-A-t elviselnek rövid ideig. A fúró, ha felpörgött 10 alá megy az árama. A Graetz azt hiszem, 25 A-es, ha nem több, minden túl van méretezve bőven, és van a tápegységen még egy csatlakozó, egy diódán keresztül még rá tudok segíteni egy másik (17 Voltos) tápról az egésznek, ha emennek a feszültsége amazé alá esik, akkor a másik táp rásegíthet még pár Ampert. Üresjárásban a fő (A 2 trafós) tápom ad le többet, de terhelve rá lehet segíteni akár még 5-10 Ampert egy másik, kisebb trafóról. A dióda megakadályozza, hogy visszafelé tápláljon a tápegységem a rásegítő tápegységbe.
(#) Remci válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 21, 2016 /
 
Értem. De úgy néz ki hogy a hétvégén kapok egy 24v/ 630VA-es trafót. A szekundert lejjebb tekerem és egyenirányítom. Remélem ez már bírni fogja. Majd kiderül.
(#) Remci válasza Remci hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Sziasztok!
Közben találtam itthon a lomok között egy szép kis trafót ( nem is tudtam hogy ilyenem is van ) aminek a szekundere ránézésre 2,5mm átmérőjű vezetékből van tekerve. 10-14-21,5v-ot ad le. A 21,5v-ot egyenirányítva 20v-ot kapok, puffer kondi nélkül, ami már szépen viszi a gépet. Igaz, hogy ha elindítom, akkor a feszültség leesik 15-16v-ra, de rendesen tekeri. Az lenne a kérdésem, hogy akkor végül is kell-e puffer kondi rá, vagy használhatom anélkül is?
(#) zsoltee0001 válasza Remci hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Szia
Rákerestem, elég komoly szerszám, biztos nem érdemelne meg egy új akkut?
Az nem derül ki, hogy li-io akku lenne benne, mert 18 volt ni-cd-re se jön ki, de én megpróbálnám felújítani az akkupakkját, mert ilyen trafót nem fogsz találni, mert vagy 24 voltos trafó és terhelésre akkor is leeseik ekkora teljesítményen 18 volt alá, ami meg bírná az szerintem túl nehéz a cipeléshez.

Amúgy szerintem tök fölösleges pufferelni, az első fél másodpercbe kisül a kondi, max akkor adna neki egy kis plusz kraftot, de egy vésőkalapácsnak folyamatos üzem kell.
Üdv
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2016
(#) Remci válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Szia!
Nem az enyém a gép, hanem az öcsémé. Azt mondta nem akar megint aksit venni bele, mert után gyártottat már vett, persze nem egyet, de az a garancia idő után le is dobta az ékszíjat. Gyárit meg nem akar, mert azt mondja hogy nagyon drága. Amúgy is ezt a gépet már ritkán használja, most is csak azért kell neki, mert van véső funkciója és az most pont kell neki. Na nem komoly dologra, csak csempét leszedni, fürdőszobát újít fel. Amúgy NiMh aksi van hozzá.
(#) zsoltee0001 válasza Remci hozzászólására (») Ápr 23, 2016 /
 
Idézet a wikipédiából:
Idézet:
„Egy NiMH akkumulátor kapacitása az azonos méretű NiCd-énak a 2-3-szorosát is elérheti. Viszont a lítiumion-akkumulátorhoz képest az energiasűrűsége kisebb, az önkisülése pedig nagyobb.”

Meg kéne nézni az akku adatait, tanulmányozni a cellákat és akkor lehetne esetleg lítiumosítani, szerintem megérné, esetleg forrást keresni, rossz laptopakkukat szétszed, kiszed belőle a jó cella (úgyis csak 1-2 szokott zárlatba lenni) máris súlyos ezreket lehet vele megspórolni.
Nekem csavarbehajtóim vannak, használt laptop akkuval, mindenféle védelem nélkül és kenterbe veri a gyári akkut, ami amúgy 1 évet nem bírt és virsli f*s volt.
Aztán már csak egy töltő kell hozzá, na itt lesz egy kis nehézség, mert nálam 2 cella van párhuzamosan kötve, nálad legalább 4 kell sorosan és legalább 2-3 párhuzamosan, ehhez spéci töltő kell, nem lehet megúszni 1 cellás töltővel (pl digit fényképező külső töltő).

Üdv
(#) JOJO hozzászólása Aug 29, 2016 /
 
Tiszteletem sajnos nem sokat értek hozzá lehet hogy hülye kérdés lesz nem lehet trafó nélküli megoldás ?
(#) Alkotó válasza JOJO hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Dehogynem. Megfelelő feszültségű akkumulátor prímán megfelel (csak akkor meg már nem kell hálózat).
(#) JOJO válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 29, 2016 2 /
 
Kösz ezt az okos hozzáoszlást- segítséget nincs véletlen ikertest véred ?
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
(#) nedudgi válasza JOJO hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Amilyen a kérdés, olyan a válasz.
(#) JOJO hozzászólása Aug 29, 2016 1 /
 
mivel a tv ben sincs trafó úgy látom kutya ütővel van szerencsém akárcsak én ha értenék hozzá nem kértem volna segitséget
(#) vargaf válasza JOJO hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Mielőtt ilyet írsz megnézhetnéd az adatlapját:
Alkotó adatlapja.
Majd ha a Tiéd is hasonlót mutat akkor írj másról ilyen minősítést.
Jojo adatlapja
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
(#) Alkotó válasza JOJO hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
A "kutyaütőt" elismerem, de az ebben rejlő devianciát én pozitívnak tekintem.
A TV-ben van trafó, csak nem 50 HZ-es. Ezért másképpen néz ki, és így megtéveszthet.
(#) JOJO hozzászólása Aug 29, 2016 /
 
nincs szétszedtem egyet kondenzátor dioda ellenálásvan
(#) JOJO hozzászólása Aug 29, 2016 /
 
Küldőm a tv tápot te látsz trafót ? szűrő tekercs az van
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
(#) Alkotó válasza JOJO hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Most már erősen elkanyarodunk a témától.
A képeden inkább valamilyen kapcsoló modul van, és nem tápegység.
A TV tápegység ettől egy sokkal összetettebb rész, és garantáltan van benne valamilyen nagyfrekis trafó, sőt jó eséllyel nem is egyetlen darab.

De hogy a témához visszakanyarodjunk, A PC tápegységekben sincs hálózati trafó, mégis megoldják többek között egy jól terhelhető 12V előállítását. Esetleg ez jó lehet a "trafó nélküli" táplálási igény kiváltására.
(#) JOJO hozzászólása Aug 29, 2016 /
 
ez egy telefűnkén tv tápja volt na ugye hogy lenne megoldás gúnyolódás nélkül is az a helyzet hogy ez 12 V a gép 14,4V
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2016
(#) kadarist válasza JOJO hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Ez nem a tévé tápegysége, hanem csak annak a hálózati, bemeneti része, amin a zavarszűrő és a lemágnesező ellenállás van. A trafós tápegység a nagy lapon lesz.
(#) Ge Lee válasza JOJO hozzászólására (») Aug 29, 2016 /
 
Lehetni lehetne, csak valamilyen trafó mindenképpen kell a galvanikus elválasztás miatt, ellenkező esetben ott lesz a fázis a kezedben, és a fém részek nem kicsit fognak csípni.
A TV-ben lévő kapcsolóüzemű tápokat alapból felejtsd el, nem tudnak annyit. A PC táp még csak csak tudna, viszont azokban nincs áramszabályozás csak túláram védelem, ami egyrészt messze nem ugyanaz, másrészt az egész szabályozókör megoldása olyan, hogy az ilyen és főleg induktív áramlökéseket nem bírja, tönkremegy.
Kapcsolóüzeműből áramgenerátoros jellegű kell, a mezei megoldás pedig egy 50Hz-es trafó meg egy graetz, jobb híján az enyém is arról megy. Egy másikat ugyan felújítottam lion cellákkal, de nem ér annyit az egész.
(#) Moderátor hozzászólása JOJO hozzászólására (») Aug 30, 2016
 
Mivel sokadszorra sérted meg a fórum nyelvhelyességre vonatkozó szabályait, legközelebb már a kitiltás következik!
(#) Chipmunk1960 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 3, 2016 /
 
Szia Zsolti, A 18V 15 NiCd cella, most cseréltem az enyémben...
(#) JOJO válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 3, 2016 1 /
 
Cseréld le az akkumulátort trafóra mag tegyél hozzá 1-2 a diódát meg hálózati kábelt
(#) Massawa válasza JOJO hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Ez többnyire nem fog menni. ( már itt is ki lett vesézve). Ezek a motorok igen nagy áramot igényelnek terheléskor - már mértem 15 -18 A-t. A mezei 12V 100VA simán összerogyik ilyen áram alatt (kevesebb mint 6 V marad a kapcsokon).. Söt az összekötö kábel most a drága hangszorokábel, ha jol emlékszem 4 mm2-s, de lehet, hogy több.
A 10A-s kapcsitáp meg lekapcsolt a terhelésre. Egy autoizzot sorbakötve ki lehet védeni a lekapcsolást.
(#) zolika60 válasza Massawa hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Nagyobb trafót is láttam már.
(#) Massawa válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Nekem is van, csakhát ahhoz már talicska kell.....
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Amellett hogy nem tudni miért pont nekem írta a kolléga azt a hsz-t mert pont abban írtam le hogy nekem is arról megy az egyik, miért ne menne?
Nekem van 2 ilyen fúróm, az egyiket lion pakkal újítottam fel, a másik elé meg kötöttem egy trafót meg 4db diódát. Amikor a 4,5x55-ös pozdorjacsavart tekerem be vele a deszka élébe (nem lapjába), olyankor 22-23A körül mérek áramot a fúrón, pedig ez előtt is van vagy 3 méter hangszórókábel, mert éppen az volt kéznél.
A kapcsitáp meg természetes hogy lekapcsol, mert vagy jóval nagyobb teljesítményű kell, vagy áramszabályozott. A kapcsitápok 99%-a nem olyan.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 5, 2016 / 1
 
Nagyon egyszerü összehasonlitani a külsö tápot az akku táppal. Ha van a tekerön nyomaték beállito fogd be a bitet egy satuba és probáld elinditani a gépet. Az én esetemben a 100W-s trafo a 18 fokozatbol 3-t tudott a 4. fokozatban már nem tudta legyözni a racsnit.
Ugyanabban a gépben 8 éves frissen feltöltött LiOn akku simán átkattintotta a legnagyobb (18 fokozatot).
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Ja kérem, alul méretezett trafóval persze hogy nem megy. Amikor egyszer megpróbáltam egy rongyon keresztül lefogni 26A-t mértem, ami a 12V-on már több mint 300W, szóval nem kell csodálkozni ha egy 100W-os trafó nem bírja. És akkor ott vannak még a veszteségek. Tegyél elé egy normális trafót, és akkor azzal is fogja tudni azt amit az akkuval.
De egy kapcsitáp is tudja, amelyik úgy 30A-ig nem kapcsol le.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 5, 2016 /
 
Nem figyeltél mit irtam, hogy komoly trafo kell egy ilyen géphez, amit esetleg majd talicskával kell cipelni. szoval oda a flexibilitás és a használhatoság, és nemcsak azzal kell mérni a használhatoságot, hogy a pozdorjalap élébe be tudsz csavarni valamit.
Következő: »»   12 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem