Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alternatív kapcsoló
 
Témaindító: Oneill, idő: Jún 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 8
(#) loller37 válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
értem én.hasonló eredményekre jutottam,de mondom megkérdezek olyat is akinek szakmája.
forgattam a kapcsolók irányát,már olyan (tiltott) dolog is eszembe jutott,h esetleg a nullát kapcsolom egyik oldalon,de úgy sem jön ki ahogy én gondolom.

de sehogy sem lehet megoldani?semmi okos trükk?
(#) Inhouse válasza loller37 hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
"Értem én, hogy gőzgép, de mi hajcsa?"

Ha érted, akkor érted és itt vége, ha nem, akkor mégiscsak kérdezgeted...

Azt nem tartom kizártnak, hogy létezik már olyan készülék a villanyász boltban pár ezresért, amibe bekötsz x sima 101-es kapcsolót és az izzót és amikor valamelyik kapcsoló vált, az izzó is vált...ilyet építhetsz is. De lehet, hogy olcsóbb még egy vezeték és 2 váltókapcsoló....
Nincs cső a falban?

Üdv
Inhouse
(#) loller37 válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 24, 2009 /
 
természetesen alternativ kapcsolóval kívánom én is megoldani. és sajna nincs védőcső.bontással tudok még vinni 2 eret a fogyasztóhoz,igy megkapom az alap kapcsolási ábrát. ebben az esetben egyik kapcslótól meg 2 fázis a másik kapcsolóhoz,majd két ér a lámpához vissza.
csak szerettem volna elkerülni a bontást.és hátha én vagyok csak műveletlen túlzottan,ezért volt a kérdés.
(#) ajtayk hozzászólása Aug 18, 2009 /
 
Sziasztok!

Gyakorlati kérdést szeretnék feltenni. Kerti világítást építenék, két alternatív kapcsoló között sok fogyasztóval.
A rendszer csövezését hogyan érdemes megoldani? (Az előző oldalakon olvasott, alapos elméleti ismeretanyag felszippantása után azt gondoltam ki, hogy kell egy, a lámpáktól lámpákig tartó csőrendszer 3 érrel és kell egy másik cső a kapcsolók közé 2 érrel.) Jól okoskodtam?

Köszönöm!
(#) potyo válasza ajtayk hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
Mondj kicsit többet az elrendezésről!
(#) ajtayk válasza potyo hozzászólására (») Aug 18, 2009 /
 
A ház falán van egy kötődoboz, benne a fázis, nulla és föld. ( mögötte fi relé, mert tudta a villanyszerlő, hogy kerti világításhoz kell) Ebből a dobozból megy egy kábelcsatorna a ház falán lévő, kapcsolónak kialakított dobozhoz, illetve egy másik kábelcsatorna a kert felé. Innen kéne nekem folytatnom a kialakítást. A tervek szerint a háztól a kapuig, mintegy 20 méteren lenne 3-4 kerti lámpa, majda kapunál egy kapcsoló. A kertben, illetve a kapunál úgy lehet garázdálkodni, ahogy akarunk, nincs még semmi véglegesen a helyén.
Remélem ilyen információkra van szükség a segítséghez.
Előre is köszönöm:

AK
(#) Gigafun hozzászólása Szept 20, 2009 /
 
Üdv mindenkinek!

A problémám a következő:
Van egy alternatív kapcsolós áramkör( 2 kapcsoló, 2 fogyasztó) és szeretnék bekötni egy mozgásérzékelőt. Odáig jutottam, hogy ha a második kapcsoló és a fogyasztók közé teszem a PIRt, akkor egyik állásban mindig ég, másik állásban mozgásra kapcsol. Ki is mértem, melyik melyik kapcsoló, csak valamit rosszul kábeleztem és az eredmény egy folyamatosan ki-be kapcsoló lámpa lett.
Ha jól sejtem a kapcsolóból kijövő fázist kéne bekötni inputnak a PIRbe és a kapcsolt fázist tovább, de honnan érdemes a nullát venni?
Vagy teljesen rossz a megközelítésem?

Előre is kösz a válaszokat:

Gigafun
(#) ateszsxr hozzászólása Okt 10, 2009 /
 
na sziasztok nem nehéz úgy mondom hogy megértsétek ha van egy 5 eres kábeled a barna kábelba vezeted a fázist és azt a kapcsolónak a bal fölső érintkezőjébe kötöd a mellette lévőbe pedig a feketét elmenőnek az alsó csatlakozójába pedig a szürkét a másik kapcsolón csak a szürkét és a feketét cseréld meg, ahova pedig a fázist vezetted be az pedig megy az izzóhoz és ennyi
SOKAN ÚGY KÖTIK BE HOGY AHOL LEKAPCSOLOD CSAK OTT TUDOD FELKAPCSOLNI IS , AZ NEM VÁLTÓKAPCSOLÁS AZ SIMA EGYSARKÚVAL IS MEGTUDOD CSINÁLNI NEM SIKERÜLT RAJZOT BERAKNOM DE SZERINTEM ÉRTHETŐ ÍGY IS
(#) mezeikar hozzászólása Dec 5, 2009 /
 
Sziasztok! Egy ötlámpás kerti út világítást szeretnék csinálni, amely a két végpontján, a kerítés kapunál és a és az épület ajtónál kapcsolható ki ill. be.
Tisztelettel és előre is hálával szeretnék kérni valakit - örömmel látom, hogy sok szakember van itt ezen a fórumon -, hogy skicceljen le nekem erről egy rajzot. Én úgy emlékszem, hogy egy db háromeres kábellel kellene működjön a dolog, de megnéztem egy-két rajzot itt a fórumon és mintha mégis négy vezeték kéne hozzá?!
Ráadásul kültéri az egész cucc, mellvédeken, falakon, meg lépcsőfokok alján kell kanyarogjon, elgondolásom sincs, hogy milyen vezetékkel kéne csinálni. Műa kábelcsatornával, vagy négyeres, duplaszig. kábellel. (Van még ilyen egyáltalán? Régen lehetett kapni.)
Minden tanácsot hálával fogadok. Üdv mindenkinek: mezeikar
(#) potyo válasza mezeikar hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Öt vezetékre lesz szükség összesen, kettőn megy ki a házon levő kapcsolótól a fázis (a házon levő kapcsolótól függően vagy az egyiken, vagy a másikon), a kinti kapcsolótól megy egy harmadik szál, erre kapcsolódik az égők egyik kivezetése, az égők másik kivezetésétől meg a nulla megy visszafelé a házhoz, illetve egy földelővezetéket is illene húzni a lámpákhoz. Tehát ha a lámpák nyomvonalán megy végig a kábel, akkor öteres kábel megfelel (pl. 5x1,5-ös), ha külön nyomvonalon lesznek, akkor kell egy háromeres a kapcsolóig, és egy másik háromeres a lámpákhoz (mindkettő 3x1,5-ös) és a lámpák közé (gondolom egyik lámpától megy majd a következőhöz). Régebben kiskábel néven futott, kívülről kör alakú, szürke színű kábelke, az jó szokott lenni ilyen helyre, ha meg van védve direkt napsütéstől és mechanikai sérüléstől (pl. lépcső alja az jó, mert ott nem lehet rálépni). Sajnos nem ismerem a magyarországi kábeljelöléseket, így nem tudom pontosan megmondani, hogyan kérjed.
(#) foxi63 válasza mezeikar hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
5x0,75 mm2 MT kábel.
(#) mezeikar válasza potyo hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Kedves Potyo, nagyon köszönöm a kimerítő, részletes leírást. Nem állítom, hogy első olvasásra egyből értettem (pl sehogyse jött ki az öt ér: 2 fázis, nulla, meg föld?!), de ma már fáradt vagyok, holnap még többször áttanulmányozom a leírást. Nagyon köszönöm a fáradozásodat, így már neki merek fogni.

Üdv: mezeikar
(#) mezeikar válasza foxi63 hozzászólására (») Dec 5, 2009 /
 
Kedves Foxi 63!

Ez a skicc zseniális!!! Ez tényleg öt drót!!! Ez kellett nekem!! Máris bemásoltam a mappámba. A kábel típusáért meg külön köszönet.

Nagy hálával a gyorsaságért is: mezeikar

(#) potyo válasza mezeikar hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Én továbbra is az 5x1,5-ös kábel mellett állok...
(#) mezeikar válasza potyo hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Én is, kedves Potyo, mert az VAN otthon. Gondolom 5x40 wattot bőven elbír egy ekkora alu vezeték is, nem?

Még egyszer köszönet: mezeikar
(#) potyo válasza mezeikar hozzászólására (») Dec 6, 2009 /
 
Csak vigyázz, ahol rézzel kellene kötni, ott spéci kötőre van szükség.
(#) mezeikar válasza potyo hozzászólására (») Dec 7, 2009 /
 
Kedves Potyo, köszönöm a választ. Szerintem sima "csoki" jó lesz, nem?

Üdv:mezeikar
(#) attilaka hozzászólása Jan 10, 2010 /
 
Sziasztok!

Az jutott eszembe, hogy a házban a folyóvilágítást átvariálom úgy, hogy 4 helyről lehetne kapcsolni egyetlen lámát. Lehetséges ez?? Hogyan kell bekötni? Milyen fajta kapcsolót kell alkalmazni?

Köszi előre is!
(#) CIROKL válasza attilaka hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Mi sem egyszerűbb ennél, 2 darab alternativ és 2 darab keresztváltó kapcsoló és máris kész
(#) attilaka válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 10, 2010 /
 
Köszike! Nem gondoltam, hogy egyáltalán megvalósítható a dolog.
(#) harald válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Létezik egy impulzusrelé néven futó gyakorlatilag bistabil relé manapság ezt használják alternativ meg keresztváltó kapcsolók helyett sokkal egyszerübb és olcsóbb csak kapcsoló helyett csengő nyomógombot kell használni
(#) Inhouse válasza harald hozzászólására (») Feb 20, 2010 /
 
Mit össze szenvedtem vele, úgy kaptam fatertól, hogy sima relé. Aztán csodálkoztam, hogy mit is csinál. Aztán fater is, hogy jó, hogy nem nála derült ki...

Üdv
Inhouse
(#) harald válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Hát igen én meg összebarkácsoltam annó egyet mert kellett aztán mondták hogy 3 pénzért lehet készen venni azóta azt használom már egy jó párat felszereltem és nem volt velük gond
(#) Fövi hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan kell alternatívba bekötni 3 kapcsolót hogy mindenhol lehessen kapcsolni a villanyt?
Valami rajzot kérnék ha tudtok benne segíteni.
(#) kadarist válasza Fövi hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Szia!
Van erre külön topic: Bővebben: Link
(#) Fövi válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Köszi
(#) mezeikar válasza potyo hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /
 
Potyo-tól kaptam már klassz rajzot, foxi 63-tól jó tanácsokat a ötlámpás udvari, a kapunál és a ház bejáratánál föl-le kapcsolható alternatív kapcsoláshoz.
Kerestem is öteres kábelt hozzá. Iszonyú drága 20-30 ezer csak a drót és akkor még a kültéri lámpatesteket (a hajólámpánál azért valamivel szebb kéne) és kapcsolókat nem is számoltam. Ráadásul csak 1,5-ös és 2,5-ös drót van az OBI-ban, ami durván vastag, egyáltalán nem esztétikus látvány végig a ház és a kerítés falán. Ezért talán kábelcsatornával próbálkozom majd, viszont abba is kell majd vagy 5x 40méter, azaz legalább 200 m 0,75-ös drót. Ez is jó pénz lesz, de tán nem annyi és külcsínre tán szebb.
De olvasom, hogy létezik valamiféle impulzusrelés megoldás is, ami kevesebb cuccot, kisebb költséget igényel. Erről tudnátok valamit írni az én konkrét esetemben? Elöre is kösz: mezeikar
(#) szeti59 hozzászólása Jún 28, 2010 /
 
Sziasztok
SZükségem lenne az alternativ kapcsoló bekötési rajzra.Két kapcsoló között lévő 3 égős rajzra .sűrgős lenne .
köszi
(#) Inhouse válasza szeti59 hozzászólására (») Jún 28, 2010 /
 
Esetleg, ha megnéznéd ezt a topicot, mivel az egész erről szól...
Bekötés

Gondolom a 3 izzó párhuzamos kötése nem gond...

Üdv
Inhouse
(#) woodi hozzászólása Júl 1, 2010 /
 
Sziasztok,

Az a helyzet, hogy most koltoznenk be a hazunkba... De van egy nyugtalanito momentum...

Adott a nappali, amit negyhelyrol lehet kapcsolni.
Ha felkapcsolom, akkor 228voltot merek, ha lekapcsolom, akkor meg168voltot.

Gondoltam ra, hogy biztos a miatt van, mert egymashoz kozel vannak a vezetekek, de az produkal168 Vot?
Koszi,
Woodi
Következő: »»   4 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem