Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg orgona javítás
Lapozás: OK   1 / 3
(#) TyerCorp hozzászólása Dec 1, 2008 /
 
Sziasztok!
Minap került hozzám egy Farfisa Compact Combo analóg szintetizátor a 60-as évek derekából (ismerősöm 18 évesen kapta a 70-es évek közepén hollandiából unokatestvérétől, hiába, egyeseknek már akkor jól ment... Az orgonával annyi a gond csupán, hoyg minden egyes C hang furán szól. Képem nincs a belsejéről, majd teszek fel, annyi biztos, hogy minden egyes hangnak van egy panelja, azaz minden egyes panel egy különböző frekvenciát állít elő, összesen 12 ilyen panel van és ezeket modulálja egy másik panel ami a hangmagassággal szenved. Szóval a C hang panelja a hibás, ez biztos, de nem tudom mi lehet a gond vajon? Nemsokára rakok fel hangot, amin végigfuttatom az ujjaimat a billentyűkön, minden C hangnál megállva.
Addig itt egy kép a szerkezetről.
(#) Zenner válasza TyerCorp hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Szia!

Én ha nem tudok rájönni a hibára akkor kiszoktam cserélni az egész panelt(újra építem, vagy lemásolom) persze csak ha nincs benne olyan alkatrész amit nem tudok beszerezni

remélem tudtam segíteni


Üdv!
(#) TyerCorp válasza Zenner hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Jó, jó de megpróbálom költségtakarékosan kezelni a dolgokat

Hanganyag
(#) st3 válasza TyerCorp hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Szia !
Ezeknél a gépeknél általában 12 db négyszöggenerátor adta az alaphangot és ezt osztották oktávonként, majd különféle szűrőkkel formálták. Ha van oszcilloszkópod az egyes generátorok jelét össze tudod hasonlítani és így látod milyennek kéne lennie a "jó hangú" jelnek. Esetleg jól jönne egy közeli fotó a generátorokról, jobban lehetne segíteni.
Egyébként ez nem szintetizátor, csak egy egyszerű orgona
(#) Zoli_bácsi válasza st3 hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Ez jó ötlet. Esetleg még annyit hozzá tennék, hogy a C-dúr skála, ami temperált kromatikus skála, a C hang 256Hz. Egyel felette lévő, azaz egy oktávval feljebb 512Hz-nek kell lennie. És így tovább. A szomszédos moll hangja pedig a C#. Ennek a frekvenciája 256Hz szorozva 1,059463=271,222528Hz. Ez a 1,059463 a legkisebb hangköz, tehát a félhang szorzószáma.

Röviden: Választasz egy tetszőleges hangot, Majd megszorzod ezzel a számmal (1,059463) és megkapod az alaphang félhangját. Majd a kapott eredményt, (vagyis az előbb kiszámolt rekvenciához tartozó félhhangot) ismét megszorzod ezzel a számmal (1,059463) és kapod a következő hangot.

Egy oktávon belül 12 hangköz van. Felfelé szorzunk, lefelé osztunk. ennek alapján be lehetne állítani az osszcillátorokat. Írtad Te is és st3 is, hogy 12 generátor dolgozik a gépben. Vagyis egy oktáv teljes hangképét állítja elő, a többi kóc pedig a szorzó áramkör. Először e 12 db panel kimeneti frekvenciáját kellene ellenőrízni, tulajdonképpen a 12 "alaphangot", hogy rendben vannak-e, majd utána szorzó áramkört, azok kimeneteit. Én azt gyanítom, hogy a szorzó C kimenetén lesz a bibi.

üdv.
(#) TyerCorp válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 1, 2008 /
 
Köszi az infót, most próbálom vkiszabadítani az oszcilláorokat a helyükről, csak nem adják magukat olyan könnyen anno ezeket még elég durván összerakták

Oszcilloszkópom sajnos nincs, vagyis van, bátyámnak, de nemrég valami tönkrement benne... :S és azóta komoly műszerhiányban szenvedünk.

Hétvégén szerintem bővebben elkezdem boncolgatni, addig inkább most összerakom, mindjárt rakok fel pár képet...
Üdv.
(#) kaszarobert válasza TyerCorp hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
Nekem volt egy Vermona orgonám. Ott úgy oldották meg, hogy egy viszonylag nagyobb frekis oszcillátor jelét egy ic 12 félhangra bontotta, majd ebből a félhangból, szűréssel osztogatással, csináltak 4-5 felharmónikusokban, alapfrekiben butított jelet, és a billentyűk kapcsolórendszere döntötte el, hogy melyik billentyűnél melyiket kapcsolta be, hogy szóljon. Tehát nem szorozgattak semmit az nem úgy működött! Egy billentyű általában 3 jelet kapcsolt be egyszerre, melyek mindig oktáv viszonyban áltak egymással. Az alapfreki meg azért kellett, hogy a hangolás egy oszcillátortól függjön.

Fontos, lenne tudni, hogy neked is egy központi frekid van -e vagy 12 külön oszcillátor!

(#) TyerCorp válasza kaszarobert hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
Itt egy kép a burkolat leszedése után, tudom nem segít sokat, majd valamikor talán hétvégén elkezdem boncolni, akkor majd rakok fel képeket megint. Most inkább hagyom...

JAh amúgy épp most készülök venni egy Vermona "szintit" Az nemtudom mennyire orgona, van benne 4 zongora meg 4 orgona hangszín. Mármint nem tudom hogy zongora hangot analóg módon hogy lehet előállítani.
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
Egyébként meg csináltam egy felvételt két egymás melletti jelről. Számomra az tűnik lehetségesnek,hogy: míg a jó hang első három oktávja világosan látszik, (közben egy kvint) addig a rossz oldalon, habár ezek a jelek ugyanúgy megvannak, amellett még mintha egy 100Hz-es jel és annak többszörösei is látszódnának. Sejtésem az, hogy a c-hanghoz tartozó oszcillátorban (vagy jelalakformálóban) elromolhatott, egy tranyó, és így egy kis brumm is rákerült a jelekre, mely azokkal már egy hamis hangot alkot. Tehát szeintem mérd ki a c-hang paneljának tranyóit. S ott a hibásat cseréld! Esetleg csak ennek a résznek a tápszűrése. (de erre kisebb az esély)

Esetleg hallgasd meg egy erősítőn, egy csatolókondi közbeiktatásával, hogy hogyan szólnak a "c hang panel" kimenetei.






spektrum.gif
    
(#) kaszarobert válasza TyerCorp hozzászólására (») Dec 2, 2008 /
 
A kép alapján lehet, hogy tényleg 12 külön oszcid van, de ez nem változtat az előző javaslaton: Megmérni a tranyókat, a rosszat cserélni, erősítőn hasonlítgatni a többihez stb. Érdemes!

Nameg egy portalanítás
(#) kaszarobert válasza kaszarobert hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
Semmi, hír? Pedig kiváncsi lettem volna a megoldásra
(#) TyerCorp válasza kaszarobert hozzászólására (») Dec 15, 2008 /
 
bocs, oszcilloszkóp gond is van közben és az itthon élők 25%-a villamosmérnök(féle), aki nem ér rá minden hétvégén, téliszünetre megigérte hogy ránéz de ... namindegy majd ha lesz valami fejlemény, írok midnenképp.
(#) TyerCorp hozzászólása Feb 26, 2009 /
 
Sziasztok újra! Sajnos az oszcilloszkóp ég mindig nem javult meg viszont ahhozmár sikerült találni doksit.

A Farfisához mégegy gond felmerült: Zengető (REVERB) azaz visszhanggenerátor féle b*szarantyú nem működik. Pontosabban azért nem működik mert valami álladék kihúzta jó rég lehetett mert be van zsírozódva a castlakozója mindnek, egyiken rajta van a kábel, azt aha lehúztam alatta polír ovlt az aranyozott tű. Annyi gond volna vele hogy ugyebár van két pickup (?) a rugós szerkezet 1-1 végén. A Pickup (?)-nak van 4 csatlakozója (?????) igen 4 van neki és 2-2 kábel indul meg a visszhangosító 1-1 végéhez. Kérdésem lenne, hogyan lehetne ezt bekötni? Mégegy kérds: az egyik oldalt a Pickup (?) el van törbe, leglaábbis a tokozása, szóval ha esetleg oylasmi baj is lenne, lehet-e ilyet kapni vlaahol hangszerboltban, ha lehet, milyen néven? Biztos kell lennie, hisz zengető csomó mindenben van.
A C hangokkal még nem sikrült foglalkozni, igérem hamarosan ráállunk, igazából megkéne előbb venni az orgonát az öregtől, ha jól néztem ebay-en elég szép összegekért adják-veszik ezeket (150-200 000 Ft)
Kép...tudom sokat segítene, holnap szétszedem és rakok fel róla...

Szép napot!
(#) karpi válasza TyerCorp hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Valamelyik oszto nem mukodik. hallatszik hogy ugyanaz a hangmagasssag jelenik meg minden oktavnal .Hogy mitol torzabb es mitol hamis , lehet hogy csavargattak az alaposzcilatort vagy a tonkrement IC -ben ossze vissza folyik valami brummos aram .

Az eredeti osztok helyett lehet beszerelni SN493-as binaris szamlalot,ez 4 oktavot oszthat le , ha CMOS az orgona IC -je akkor meg CMOS osztokat kell/lehet hasznalni.Vagy lehet "bistabil" IC-t hasznalni tobbet.

Ha egy binaris szamlalot hasznalsz akkor egy hosszu szalakkal kell a kulombozo oktavokhoz vezetni a jeleket ami nem biztos hogy OK.

Ha "bistabil" IC-t haszanalsz akkor ezekben egy vagy jet modul van es oda lehetne szerelni a kontaktusok melle az orgona huzalozasat haszanalva.


Ha TTL IC-t hasznalsz azoknamk +5V tapfesz kell , a CMOS IC-knek gondolom eppen jo az orgonaban hasznalt IC tap ( kb 12-15V ).

En cserelyem egy Farfisa-ba TTL-el es nem volt problema a jel -nivo kulombseg miatt , egy ellenallas+zenner megoldotta a +5V tapellatasat az SN 493-asnak.


Nem kell oszciloszkop nincs mit latni .

Egy arnyekolt kabel kell amit egy erositore kapcsolsz a kabel vegere egy hajlekony szigetelt huzalbol ket kivezetest csinalsz.Egyikre egy csipeszt teszel ami a foldeles lessz es ez az arnyekolo harisnyahoz van forasztva.
A masij kivezetes egy kondenzaton keresztul lesz megoldva hogy levalassza az egyenaramot .

Evvel a kabellal az erositoba halgatod a jeleket.
A foldelesnek keresel egy helyet ahova odafogod a csipesszel.
A masik a "meleg" szalal ami egy kondenzatoron keresztul van a kabel kozeperehez forrasztva , es ami vegere egy "tester"felet forrasztasz ( megteszi egy nagyobb merevebb kivezeteses ellenallas is akarmilyen erteku 100Kohm-ig.
Szxoval evvel a "tapogatoval" megkeresed a "trace"-t holl megy a jel ,es ide kell majd a pot IC kivezeteseit ertelemszeruen kotni.

valami TMS ...... IC-k vannak az orgonaba nem hiszem hogy fogsz kapni pont olyat de meg lehet probalni .Akkor is a "tester"-el behatarolhatod merre megy a jel,

Lehet hogy erdetileg egyetlen egy IC osztja a hangot minden oktavra de lehet kozos IC mas hangal is ( vagyis egy tobb osztot tartalmazo IC kulonallo osztokat tartalmazhat es mindegyik mas mas hangot oszthat le , a nyak kialakitastol fugg a topologiatol es a zavar/athallas..stb)
(#) kaszarobert válasza TyerCorp hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Ez egy rúgós zengető. Úgy működik, hogy két tekercs vagy kishangszóró, megmozgatja az egyik végén a rúgót a másik végén meg két pickup felveszi. A tiedben két rúgó van tehát négy kivezetés, ha jól értem amit leírtál.
Egy egyszerű erősítővel meghajtják a kishangszórót, az megrezegteti a rúgót. A pickup jelét beviszik egy előerősítőbe és hozzákeverik az eredeti jelhez. Az egész lelke a rúgó minősége, illetve a szerkezet felépítése. Nekem egy 1969-es Hammond gyártmányú van a Fender erősítőmben, nagyon szép a hangja. És analóg!

Szerintem ehhez alkatrészt nem igen kapsz. Én egy régi utcai telefonhoz való telefonhangszórót szedtem szét, és azzal pótoltam a "rezgető" illetve a pickup részt mikor építettem egyet régen. De más kicsi hangszóróból is meg lehet oldani, vagy valami szétszedett relé stb.
A legjobb lenne szerintem megjavítani, mert tuti, hogy meglehet. Szakembernek ez 2-perces munka...
(#) karpi válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Ugy hivjak hogy" Hammond Hall" vagy Hammond Reverb .Ilyen elnevezesen lehet megtalalni a neten.

Tobb rugo azert van hogy ne legyen tul szuk a rezonancia sav.kulombozo rugok mas mas rezonancian vannak igy egyenletesebb a sav nem lesz tul badog hordo hangja.

A hanggerjeszto es hang pickup elegge fura speci kivitelezesu .
Ha jol emlekszem a tekercs kozepen volt a magneses "rezgest " kelto vagy fogado alkatresz.Inkabb a magneses lemezjatszo pickuphoz hasonlitott a megoldas.
Ki kell birja a rugok "fesziteset".
Keszitettem regen egy hasonlot abban telefon fulfalgatot hasznaltam aminek acellemez membranjahoz fogtam a rugot.
(#) zoltan_30 válasza TyerCorp hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Esetleg ha segit:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Schematics and Manuals:
Bővebben: Link
(#) kaszarobert válasza karpi hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Idézet:
„Keszitettem regen egy hasonlot abban telefon fulfalgatot hasznaltam aminek acellemez membranjahoz fogtam a rugot”


Én is valahogy ugyanígy csináltam, a lényeg, hogy a feszítéssekkel jól beállítsd a rezgés munkapontját
(#) TyerCorp válasza karpi hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket, sajnos nem oylna egyszerű ez mint látszik. Szétszedtem újra, sajnálattal látom hogy mindkét pickup törött csak az egyik jobban, a lemezjátszóban láttam én utoljára ilyen hangszedőt, de az nagyon hasonlított erre, lehet hogy az olaszok is több dologra használtak egy dolgot akárcsak errefelé anno ... leglaább nem kellett új gyártósort kialakítani, de lehet hogy csak sufnituning, azaz javítás áldozata lehetett...:S Töltök fel képeket róla.
Most pedig irány a Google sz*rrá keresem magam amíg meg nem lesz, mert pszichedelikus rockzenéhez (Doors) reverb nélkül nem az igazi
És -úristen- nagyon nagyon nagyon szépen köszönöm a linkeket, megtaláltam a belsőséges leírását is (az orgonának), legalább van honnan kiindulni javításkor.
(#) TyerCorp válasza TyerCorp hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Féliker, Uraim!

http://www.vintageradio.me.uk/info/constructors_datasheet/audio_ref...rt.jpg

Namost az N típusú látsott a leghasonlóbbnak így tehátúgy kötöttem be mindkét oldalon ugyanazon az oldalon. Félig működik, mióta b*sztattam, valahonnan szól belőle a cucc, asszem onnan de az a gond hogy mindig szól onnan ha halkan is de szól, pedig elvieleg nem kéne hak ikapcsolom a reverbet. Még mindig nem tértem a lényegre...szóval jól sikerült bekötni (úgytűnik, mert ha kopogtatom a cuccot alulról, hallom a hangfalakból azt a tipikus rugóhangot) viszont ha már küldöm a felkelő nap házát, akkor bezzeg nincs visszhang. Segítséég!
(#) kaszarobert válasza TyerCorp hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Ugye jól gondolom, hogy csak a két szélső fekete "pickup" fontos most nekünk. Az egyik rezgeti a rúgót, a másik veszi a jelet. Az adó részt kipróbálhatod, ha valami kis teljesítményű, levehető hangszórójú rádiósmagnó egyik hangszórója helyére bekötöd. Akkor szépen rezegnie kell a hangra! Hogy a műanyag burok eltört az ne érdekeljen. Ragaszd meg bátran, vagy nyomjál rá ragasztópisztollyal több anyagot egy picit, hogy tartson...
Ha rezeg akkor jó az egyik, azt visszakötheted. Ha rezegeti a rúgókat az fél siker! A másikon meg ohmos ellenállást kéne mérned a képeken bekötött két láb között! kb 200Ohm és 10k között kéne lennie. Semmiképp sem rövidzár sem szakadás. Ezt is tesztelheted, ha valamilyen erősítő, szgép mikrofonbemenetére rákötöd. Ha mozgatod a rúgókat már hallod is a zengetést. A lényeg, hogy a tekercsek ne legyenek szétcincálva.
(#) kaszarobert válasza TyerCorp hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Mármint mi szól?

Akkor jó a vevőd, mert hallod a rugóhangot!
Az adót kéne megmérni, annak kisebb ellenállása is lehet, és van egy erősítő ami meghajtja, majd megnézem a rajzon...

És beszélj szebben, mert ha befagyasztanak akkor nem tudunk segíteni
(#) TyerCorp válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Az itt a gond, hogy elvileg ad ki hangot, mert eddig semmit nem szólt ha nem volt erősítő rádugva most meg valamit cinceg alulról, kb annyit mint egy normálhangerős agydöngölő az asztalra letéve.
Amúgy egyforma a két végén (a hangszedő) ez az érdekes. Már azon is gondolkoztam hogy kéne egy harmadik valaminek is lennie, de szétszedtem és ugyan nem találtam semmi mást, márpedig szerintem egy normál lemezjátszó pickupöt nem hangképzésre terveztek.
Kösz a tippet, hazaért bátyám ha épp rá fog érni ránézetek vele.
Üdv!
(#) TyerCorp válasza karpi hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Szia!
Bocs, hogy csak most válaszolok, köszönöm a tippet, előbb-utóbb meglesz most hogy van hozzá komplett kapcsirajz... Amúgy ez egy 1960 körüli orgona, egyetlen IC nincs benne, nagy betűs matrica villogtatja a belül rejlő modern technikát: "Electronic Transistorized" Tranyók csinálnak mindent kivéve az előerősítőt, ott két darab ECC 83-as elektroncső van. A C hang (do jelzésű) paneljén lesz szerintem a gond, sőt valószínű, ottkell majdméregetni. mégegyszer köszönöm a tippet, lehet még szükség lesz rá, mert jön egy újabb Farfisa, egy Professional Piano (ilyet használt pár számában a Kraftwerk is )
(#) kaszarobert válasza TyerCorp hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Mármint a zengető cinceg? És a rúgók is szólnak? Akkor valahogy leszakadt az adó-részről a zengetőben a rúgó!

Dó panelt átmérni, rossz tranzisztort kicserélni, rúgót visszatenni
(#) TyerCorp válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
A rugó a helyén van az helyesen zizeg, valahogy nem kap elég jelet hogy megremegtesse a rugót.
(#) kaszarobert válasza TyerCorp hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
A reverb részt Zoltán30 második nagyon jó linkjén találod meg! Tr4, Tr5-ös tranzisztornak kell egy akkora jelet erősítenije, hogy annak a kimenetéről (Ami az 500mikros utántól a zengetőbe megy) akár egy kis hangszórónak vagy inkább fejhallgatónak is meg kéne szólalnia. Ez hajtja meg a reverb "adópickupjét". Ha e pickup fölé hajolsz hallani kellene halkan cincogni a zenét. Ezt értettem zizegés alatt. Az adópickupnak érintkeznie kell a rúgóval, a kezeddel érezheted, vagy füllel hallanod kell, hogy a rúgóból is szól a zene! Ha ez megvan, és a rúgó másik vége is akadálytalanul rezeg, akkor a vevőnek ha jó, vennie kell a hangot. Ezt úgy ellenőrizhetes, hogy óvatosan megpengeted a rúgót és hallod a hangját! Ha rossz valamelyik TR4-Tr5 tranyó azt egy fülessel ellenőrizheted, ha nem szól az adóból a zene azt hallod...stb

(Velem márt fordult elő, hogy megcseréltem a ki és bemenő jelet a reverbemből, mert nekem két rca-val van gyárilag kivezetve, és akkor nem szólalt meg! De ez szerintem neked jól van kötve)
(#) TyerCorp válasza kaszarobert hozzászólására (») Feb 27, 2009 /
 
Oké kössz a tippet, holnap megnézem.

Szép estét!
(#) zoltan_30 válasza TyerCorp hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
A kapcsolasi rajon lathatoan:
Rajz
a T1- T2 -T3 - T6(ez utobbio meghajto) eloerositok.
A T4-T5 meg egy soros B osztalyu vegfok.
A jel fazishelyes keverese az R107 ellenallason tortenik.
Egyszeruen rea mersz a C201 (500uF) + labara es kb. a tapfeszultesg felet kell , hogy kapd. Amennyiben ez megvan akkor a vegfok mukodik.
Most mar nem tudom, hogy az ado resz mivel van megoldva, altalaban egy dinamikus hangszoroval (atalakitott).
Ennek helyebe egy azonos impedanciaju hangszorot kotve kell hald a bemenetre adott jelt (T1 bazis).
Amennyiben szepen hallatszik a bemeneti jel akkor mukodik a rendszer (legalabb is odaig).
A T2 kimenetre is racsatlakozhatsz (a tobbire is) egy kis akarmilyen zsebradio vegfokaval (jelkoveto) amivel gyakorlatilag pontrol pontra vegig tudod kovetni a jel utjat (szegenyember szkopja).
Egy jelkoveto nem is butasag, akarmilyen meg mukodo zsebradiot at lehet alakitani,sajnos elhelejtodott a nagy modern vilagban!
Nagyon hasznos kis egyszeru muszer!
esetleg epithetsz egy egyszeru audio egytranzisztoros jelgenaratort (1000 Hz) amivel az egyes pontokat tamadod meg kulso jel hianyaban.
Signal Tracer Link:
google link
Amennyiben van jel a T4-T5 kimeneten - a C 201 utan, akkor a problema a rugok korul van.
Meg kell nezni a hangszedoket.
ezek is altalaban piezo hangszedok szoktak lenni aminek a hatranya az, hogy evek multaval a piezo kristaly tonkre megy.
Ennek potlasa lehetseges egy mas fajta (regi lemezjarszo hangszedo) hangszedovel valo helyetesitese. Ezekk elonye az , hogy nagy kimeneti jelt produkalnak. Talan meg lehet kapni.
Hangszedo: - Link
Nem ismerem a keszuleked de gondolom, hogy szinten piezo hangszedot alkalmaz.
Semmi gond , amennyiben baj van a hangszedokkel nyugodtan ki lehet cserelni egy masikkal.
A kepeken nem latszik jol a hangszedo csatlakozasa a rugora, de gondolom, hogy a vege valamilyen ragasztoval van rogzitve a rugora.
Kulonben a hangszedo lehet dinamikus is (habar ketlem mert regi a szinti).
Az az igazsag, hogy sokfele megoldas letezik.
A neten nagyon sok megoldast talahatsz amennyiben reakeresel a : diy spring reverb tank (vagy build) a googleban.
Lenyegeben a reverb az az utolso fazil kell legyen az esetedben.
Egyszer az orgona mukodjon.
Amikor mukodik akkor johet a reverb butykolese.
(#) zoltan_30 válasza zoltan_30 hozzászólására (») Feb 28, 2009 /
 
Audio generator:
Bővebben: Link
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem