Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg voltmérő (multiméter)
 
Témaindító: Görgő, idő: Máj 16, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 6
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Mit szoroztál, mivel, mert nekem nem így jön ki.
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Például:
R11=0,875 ohm
I=0,3A

P=R*I2
P=0,875*(0,32)
P=0,078W

Valamit elszámoltam?
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Ez jó; a másikat hogy számoltad? Ezek olyan kicsi teljesítmények, hogy nem érdemes méretezgetni, szinte bármi elbírja. Anno manganinhuzalból pótoltuk az Univo-mba.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Ugyan ez:
R12=8,75 ohm
I=0,03A

P=R*I2
P=8,75*(0,032)
P=0,0078W

A francba. Elütöttem a nullákat.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Köszönöm az ötletet!
Pont ma kaptam 0,3mm átmérőjű ellenállás huzalt.
(#) abcdabcd válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Vagy nézd meg ezt: Bővebben: Link
Ez egy ellenállás-számoló program (online), amibe, hogyha beírsz egy tetszőleges értéket, és megadod, hogy milyen tűrésű alkatrészeket akarsz felhasználni, akkor megpróbálja megkeresni, hogy azt a szabványsor milyen értékeiből lehet soros/párhuzamos kombinációban kirakni... és amúgy meglepő, de 1%-os sort választva, több lehetőséget is kiadott, ami pontosan 8.75Ohm-ot ad....
(#) elektroncso válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 6, 2016 /
 
Köszönöm neked is. Nagyon tetszik!
Most egyenlőre ellenálláshuzal van benne, de majd úgy is beviszem iskolába, ott van pontos műszer, beállítom ott,majd akkor sakkozok az ellenállásokkal. Meg mondjuk reszelhetem is az ellenállásokat, úgy beállítva a pontos értéket.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2016
(#) ballazs58 hozzászólása Ápr 23, 2017 /
 
Előkerült a szekrény mélyéből egy UNI 11 e analóg műszer. Pill. nem életképes, de elkezdtem éleszteni. Nagyon sokszor jól fog jönni még ez (szerintem)

Ha valakinek lapul a fiókban / polcon egy kezelési leírás (magyar), vagy pár sorban összefoglalná nagyon köszönném. Lényegében amivel nem tudok mit kezdeni: két különálló 9 V-os elemet + 1 db 1,5 ceruzát igényel. Alapjába véve fesz és áram mérésére AC/DC használnám.
(#) elektroncso válasza ballazs58 hozzászólására (») Ápr 23, 2017 1 /
 
Ha csak U,I mérésre akarod használni akkor nem kell foglalkoznod az elemekkel. Ez egy teljesen passzív műszer, elem csak az ellenállás méréshez kell.
(#) ballazs58 válasza elektroncso hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /
 
Ok! Köszönöm.
(#) abcdabcd válasza ballazs58 hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /
 
Ahogy megnéztem a rajzot: Bővebben: Link az utolsó oldalon, úgy tűnik, mintha a 2 db 9V-os elem kéne neki mindig, és a 3. elem ami a rajzon nincs ott, hogy hány V-os, mintha az lenne az, ami csak az ellenállásméréshez tartozik... mert úgy tűnik, hogy ez egy elektronikus műszer, műveleti erősítővel meg FET-es bemeneti fokozattal... meg talán a legegyszerűbb kipróbálni, nem tudom mit csinál, ha elem nélkül mérnél vele, de amúgy valószínű, hogy akkor ez a rajz a te műszeredé lehet, merthát ott a hely is benne a 3 elemnek, amik meg a rajzon rajta is vannak...
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2017
(#) elektroncso válasza abcdabcd hozzászólására (») Ápr 23, 2017 /
 
Bocsánat, igazad van! Ezt egy kicsit elnéztem. Az UNI21 ami passzív műszer, az UNI11 elektronikus. Akkor ehhez kell elem.
(#) kiborg hozzászólása Feb 7, 2022 /
 
Sziasztok!

Szert tettem egy analóg multiméterre, tud feszültséget, áram mérni, ellenállást és kapacitást is (meg dB-t is). Viszont az a baj, hogy nem pontos, már maga az alapműszer sem.
50uA és 100mV os az alapműszer. Digitmultival mérve 50uA-nál kb 53-54uA mérek. Nagyobb méréshatárban ez nő.
Lehet magát az a alapműszert valahogy kalibrálni/állítani, hogy jól mutasson ?
(a mutató 0-ra állítása megvolt, onnan indul a mérés)
(#) nagym6 válasza kiborg hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
Valahol az elektronikájában biztosan. De az alapműszer a spirálrugó előfeszítésével is variálható, ehhez inkább ne nyúlj. V, A, Ω érésnél azonos irányú, mértékű a hiba? Ellenállások öregedése szokott inkább pontosság hibákat okozni.
(#) Massawa válasza kiborg hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
Magát a müszert nem lehet kalibrálni, legfeljebb a hozzákapcsolt ellenállás hálozatot. Ha szerencséd van, akkor lehet, hogy a müszer egyetlen közös ellenálloson csatlakozik a többihez, akkor azon változtathatsz, ( párhuzamos ellenállással vagy cserével), hogy a kivánt értéket kapd. De elöbb nézz utánna mit ir a müszerre a gyár, mert lehet, hogy az adott pontosságú hálozattal nagyobb pontosság nem érhetö el. És az sem biztos, hogy a DVM ilyen áramoknál jo értéket mutat.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
Idézet:
„az alapműszer a spirálrugó előfeszítésével is variálható,”
Rosszul írtam, a spirálrugóval csak a mutató nulla helyzete állítható.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2022
(#) proba válasza kiborg hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
Azokhoz még szokott lenni rajz.A műszerrel párhuzamos vagy soros ellenállásal a legkisebb áram méréshatárban beállítod a végkitérést, utána a többi már az osztók pontosságán múlik.
(#) kiborg válasza proba hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
Köszönöm mindenkinek!
Megpróbálok rajzot keríteni.

A legkisebb méréshatárban nem csak az alapműszer szokott lenni a mérőkörben? Ott is van valamekkora ellenállás sorba kötve ? Lehet megcsal az emlékezetem,de ott mintha csak maga a műszer lenne. Készítek képet róla, hátha azzal okosabbak leszünk a pontossági osztályt illetően.
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Feb 7, 2022 /
 
A tekerccsel sorban és párhuzamosan is szokott lenni ellenállás. A soros a feszültséget állítja be, a párhuzamossal az áramot lehet pontosítani. A párhuzamosnak ezen kívül fontos szerepe van. Fékezi a mutató lengését. Ha kikötjük ezt az ellenállást, mozgatás közben úgy csapódik ide-oda a mutató, hogy akár el is törhet. Ha visszakötjük, lágyan lendül ide-oda.
(#) eyess hozzászólása Feb 7, 2022 /
 
Hátha valakinek szüksége lesz rá UNI-11e laborműszer kapcsolási rajza.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2022
(#) hg6dab válasza eyess hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Hogy legyenek alkatrészértékek is.
(#) eyess válasza hg6dab hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Igen valóban így teljes .Ehhez a műszerhez egyébként gyárilag van egy hálózati egyenirányítós tápegység is , ami a 2 x 9 v - os elemeket hivatott kiváltani.Utána nézek , hogy meg van e annak a rajza is esetleg , és felteszem azt is ide.
(#) eyess hozzászólása Feb 8, 2022 /
 
Gyárilag ez van hozzá, de lehet , hogy csak után rajzolni lehet , mert eddig még nem találtam semmi infót róla rajz ügyben.
(#) hg6dab válasza eyess hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Nekem is van ilyen műszerem, nem merem elárulni hány éve várja az üzembehelyezést.
Eddig rajz híján nem kezdtem hozzá, jó hogy feldobtátok a témát. Az említett tápot én is láttam képen, meg a 25kV-os mérőszuronyt. Kap majd +-9V-os tápot, amit majd ilyen szép kesztyűpatentokkal csatlakoztatok a készülékhez.
(#) eyess válasza hg6dab hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Én is elárulom nekem is van , és még hozzá az Amper méréshez az előtét sönt is van hozzá, ami a 30-A es mérést is lehetővé teszi.
Ez a műszer szerintem még ma is megszégyenít némely digitális műszert .Főleg hogy nagy előnye még , hogy Db is mér , és ezt analóg depréz műszerrel lehet a legpontosabban mérni.Nagy előnye , hogy a méréshatár , és a műszerlapon lévő feliratozás következtében könnyen leolvasható a mért érték.És nagyon pontosan is mér.Csak azt tudom mondani aki rendelkezik ilyen műszerrel nagyon vigyázzon rá , mert egy kincs.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
(#) segítő hozzászólása Feb 8, 2022 /
 
Analóg "univerzális" műszernek -szerintem - a mai (2022 év) - nincs értelme. Ki mér pl. 30 ampert? (Mindenki úgy élvez, ahogy akar)
AC voltmérő az igazi kihívás. Lehet tranzisztoros, vagy csöves is. Amúgy nem Db-mér, hanem dB-t
Ellenállást, DC-t, stb. megmérik a filléres multiméterek is. De egy belépő szintű szkóp manapság 1-2 heti fizetés, ha képben akarunk lenni.. Ennyi kellene csak.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2022
(#) erbe válasza segítő hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Idézet:
„Ki mér pl. 30 ampert?”

Nem 30-at. 80-130-at vagy néha még többet. Hegesztő, ponthegesztő. Többen készítettek maguknak mikrotrafóból akkucella ponthegesztőt, amit meg is mértek. Ehhez persze sokszor még a 600 A-es lakatfogó is kevés. De áramváltóval az analóg is elég pontos ehhez.
(#) segítő hozzászólása Feb 8, 2022 /
 
Analóg voltmérő (multiméter) a cím.
Nem az iparról írtam. Bocs hogy hozzászóltam
(#) eyess válasza segítő hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Az UNI11e az nem filléres műszer , és én pont nem mérnék filléres multiméterrel.Volt sokféle műszerrel már dolgom , de ettől nem válnék meg sose.És akinek van , vagy volt , és használta vagy használja az tudja miről beszélek.Egyébként köszönöm a helyre igazítás dB ügyben.
(#) erbe válasza segítő hozzászólására (») Feb 8, 2022 /
 
Én se az iparról.
Következő: »»   4 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem