Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramütés és annak hatásai, elsősegély
Lapozás: OK   1 / 6
(#) Greg House hozzászólása Aug 10, 2007 /
 
Sziasztok!
Tudom, hülye kérdés, még nagyon kezdő vagyok, de arra lennék kíváncsi, hogy ha megráz vkit az áram, akkor milyen V ill. A értékek esetén halálos, ill.mikor jelentkezik először vmi komolyabb következmény?
Aki válaszol annak előre is kösz
(#) Greg House hozzászólása Aug 10, 2007 /
 
Én is ilyenre emlékeztem, de van egy dinamóm, ami 6V-on és 3W-on működik, ami azt jelenti, hogy 500mA-es áramot hoz létre. Ami jóval túl van a 30-on.
Vagy hol a hiba az elméletemben?
(#) k.mate válasza Greg House hozzászólására (») Aug 10, 2007 /
 
az a hiba az elméletedben hogy az a 30mA a te testeden kersztül halálos
(#) m.joco hozzászólása Aug 10, 2007 / 4
 
Neked a dinamód akkor max. 0,5A-t hoz létre, de ha számodozni akarsz, akkor Ohm törvényéből indulj ki: R=U/I --->U/R=I
Az ember ellenállása elég nagy, persze ez sokmindentől függ. Persze ha már itt tartunk a hálózati áram azért is veszélyes, mert 50Hz-es és sinus-os, ami a szív frekvenciáját jócskán összezavarja--fibrillálni kezd-- vagyis csak remegni. Persze a hálózati áram hatására az emberi test(és gondolom az állatoké is) ellenállása pár sec-en belül lecsökken. DE engem is érdekel a téma, szóval várom mások hozzászólásait is.
(#) Sebi válasza Greg House hozzászólására (») Aug 10, 2007 / 4
 
Ott a hiba, hogy van egy feszültségérték, ami szükséges ahhoz, hogy a bőrön keresztül az áram "beléphessen" a testbe. Persze ez függ a bőr nedvességétől, idegállapottól, stb, tehát egyéne válogatja. Mindenesetre a törpefeszültség felső határa 50V körül van, ezalatt nem alakul ki a testen kereszül veszélyes mértékű áram.
(#) dpeti hozzászólása Aug 10, 2007 / 4
 
huh sokat lehet erről a témáról is írni
kiegészítés az előbbiekhez:

nem csak attól függ, hogy mekkora áram halad keresztül a testeden, fontos a frekvencia, a bőrőd ellenállása (ami függ idegállapottól, attól, hogy nedves-e a bőröd, egyéb szennyeződésektől stb), a rajtad áthaladó áram útjától (nem mindegy hogy bal kéz-jobb láb, vagy jobb kéz-jobblábon keresztül halad át)

az ellenállással kapcsolatos dolgokat és az útvonalat azt hiszem nem kell ecsetelni, ellenben a frekvenciához lenne kiegészítés:
alacsony frekvencia ugye bezavarja a szívműködést és egyéb szervek működését, egyenáramnak az ionizáló hatása a jelentős (ami ugye megint nem jó nekünk, mert a test az egy elég érzékeny rendszer, és ha felborul az ionháztartás, akkor cifra dolgok tudnak történni), nagyfrekvenciás áramnak pedig a skin-hatás miatt inkább csak a hőhatása az érdekes (nem hatol be a testbe, hanem a felületén halad keresztül, égési sérüléseket okozva).

rengeteg határérték van ezekkel kapcsolatban, érdemes keresgélni neten...
(#) Greg House hozzászólása Aug 24, 2007 /
 
Bocs fiúk, együttesen adtátok ki a megoldást, de hát csak egyet lehet bejelölni (és valakit mindenképp be akartam)...
(#) FREEstyle válasza Greg House hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
Apukám viccelt meg egyszer...szétszedtün kegy fényképezőt, rakott bele elemet, a vakku kondit feltöltötte, és mondta hogy fogjam meg a kondit-->zárjam de nem tudtam hogy mi ennek a következménye, nyugodtan megfogtam...
fetrengtem egyet... aztán túléltem
(#) idavid válasza FREEstyle hozzászólására (») Aug 29, 2007 /
 
apukád nagyon szerethet téged...már bocs.
(#) tatabike hozzászólása Aug 29, 2007 /
 
Sziasztok,

elég kemény dolog tud lenni az áramütés. Engem a múlt hét elején ért egy keményebb csapás, amúgy kb. havonta 1-2 alkalommal kelek birokra a 230 VAC-val, és általában én veszítek... Most éppen szokás szerint áram alatt akartam blankolni egy vezetéket( ), hogy leosztást csináljak egy páraelszívónak fix fázis képében, mert szükséges volt a késleltető áramkör működéséhez, és a hálózat szerelésekor ez valahogy kimaradt. Az álmenyezet tartószerkezetén könyököltem éppen, plusz rövidgatyában voltam, és a térdem hozzáért a fa létra fém merevítőjéhez.Nem villanyszereléshez készültem, éppen gipszkartont szereltem, mikor kiderült a hiányosság, csak gyorsan meg akartam oldani, és nem kapcsoltam le a biztit, merthogy akkor nincs világítás, és nem látok jól... Nem tudom, hogyan került ki a felügyeletem alól a dolog, de egyszercsak mindkét kezem, két könyököm és a bal térdem haverkodni kezdett a 230 volttal, és szerencsére le tudtam ugrani hátrafelé a létráról. Utólag rájöttem, hol kapott el, a bal kezem mutatóujján felhólyagosodott a bőröm, és pár nap múlva be is vérzett... Úgyhogy nagy mákom volt, nem kívánom senkinek, tanuljatok a hibámból...

TaTa
(#) Greg House hozzászólása Aug 31, 2007 /
 
A fényképezővaku-kondit már én is megnyú'káltam, aztán rájöttem, hogy ezt inkább mégse és azóta nem...
Egyébként most olvastam az öcsémék 8.-os (!) fizikakönyvében, hogy a törpefesz. felső határa 42 V, elég jó könyv, úgyhogy betartom azt; mivel én már a 10.-et (!!) végeztem, és nálunk még egy szó nem esett fizikából elektromosságról...

Ui: FREEstyle, jó a sztorid
(#) razor hozzászólása Aug 31, 2007 /
 
Milyen nagyfeszültség alatt dolgozni? Nézzétek meg a linken a videót! Nem semmi.... Én biztos nem csinálnám...

Bővebben: Link
(#) Moderátor hozzászólása Greg House hozzászólására (») Aug 31, 2007
 
Idézet:
„Bocs fiúk, együttesen adtátok ki a megoldást, de hát csak egyet lehet bejelölni (és valakit mindenképp be akartam)...”


Megoldjuk.
(#) raron válasza razor hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Ez nem semmi. Razor (először azt hittem, én írtam....)
(#) szigorú hozzászólása Aug 31, 2007 /
 
65V az érintésvédelmi határ. 42 V a törpefeszkó határa. Elviekben a 65 V még nem tud annyi áramot áthajtani a testen - pontosabban ez alatti fesz - ami károsodást okozna.

A villanyparasztok, kondenzátorok viszont a nagyfesz ellenére nem adnak/engednek elég áramot ahhoz, hogy halálos legyen, inkább csak kellemetlenkednek.
(#) KTobi válasza szigorú hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Tévedés!

A villanypásztornál a kisüthető energia van korlátozva (max 350mJ).

Üdv. Tóbi
(#) zsoltee0001 válasza FREEstyle hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
elég hülye vicc volt, engem már ba..ott már meg 220 nem egyszer, de a fényképező kondiját(400V) nem felejtem el sose.
(#) zsoltee0001 válasza szigorú hozzászólására (») Aug 31, 2007 /
 
Idézet:
„kondenzátorok viszont a nagyfesz ellenére nem adnak/engednek elég áramot ahhoz, hogy halálos legyen, inkább csak kellemetlenkednek.”
egy jól feltöltött kondenzátor mért ne vághatna agyon valakit?
(#) patexati hozzászólása Aug 31, 2007 /
 
Az sem mindegy,hogy egyen vagy váltó!Váltó 42V,egyen 120V a törpefeszültség Ez nem jelenti,hogy nem tud agyonütni mert bizonyos körülmények között ez is lehet halálos!!
(#) Greg House hozzászólása Szept 14, 2007 /
 
Kösz, Frankye
Hát fiúk, én csak olvasgatok itt, azt' egyre okosabb leszek
(#) ProZsolt hozzászólása Szept 24, 2007 /
 
A fényképező kondija nem nagy cucc. Én fogtam meg már motor gyujtógyertsáját, aztán haver berúgta és 1-2 percig nem éreztem a kezem, de vicces volt akár az Ace Ventura
(#) djtometkow hozzászólása Szept 24, 2007 /
 
velem is történt ilyen p1-es számítógépet tartok itthon kisérleti célokra és amikor szerelgettem voltam olyan idióta hpgy nem kapcsoltam ki és mi történt?
sosetaláljátok ki!
szószerint fejbevágott az áram (nem a 220)
kb 12v
nem halálos de naon meglepődtem
(#) tatabike válasza patexati hozzászólására (») Szept 24, 2007 /
 
Sziasztok,

van egy dolog, ami szintén nagyon fontos. Az egyenirányított feszültség sokkal veszélyesebb azonos értékek esetén, mivel az egyenáram hatására kicsapódhatnak a sejtekből a fehérjék, és miegyebek, ami nem közvetlenül az áramütéskor jelentkezik, hanem sokkal később. Ez sem kellemes, sokkal inkább halálos...

TaTa
(#) vzoole válasza djtometkow hozzászólására (») Szept 24, 2007 / 1
 
Én személyszerint nem hiszem el hogy 12 volt megrázott... én még a 12 voltos adaptereket nyelvvel szoktam ellenörizni ha nincs nálam műszer.

tatabike!!!
Akkor miért 120 volt az egyenáramban a törpefeszültség és csak 42 a váltóáramban?

és mi a váltóáram?... egyenáram, csak gyorsan cserélgetik a polaritást...
(#) djtometkow válasza vzoole hozzászólására (») Szept 25, 2007 /
 
nem a táp rázott meg hanem a ház és nemtudom még most se mért
(#) pdomokos hozzászólása Szept 25, 2007 /
 
Sziasztok! Nem vagyok szakértője a témának, de korábban nálam hozzáértőbb emberektől úgy hallottam, hogy egy áramütés után elvileg mindenképp orvoshoz kellene fordulni, mivel attól függetlenül, hogy az adott esetben nem ütött agyon, okozhatja vérrög kialakulását, ami később elszabadulva halált is okozhat. Ily módon lehet - közvetve - egy áramütésbe akár hónapokkal, esetleg évekkel később belehalni. Szóval nem árt óvatosabbnak lenni vele...
(#) pdomokos válasza djtometkow hozzászólására (») Szept 25, 2007 /
 
Jópár éve láttam egy PC tápnak a kapcsolási rajzát, rémlik, mintha két sorbakötött kondenzátor "közepe" ki lett volna kötve benne a házra. Tehát, ha nincs földelés, akkor az bizony rázhat. (Már ha jól emlékszem; elég régen volt és csak hobbiból néztem rá, nem akartam vele semmit; de majd kijavítanak a hozzáértők, ha nagy hülyeséget írtam volna
(#) Frankye válasza vzoole hozzászólására (») Szept 25, 2007 /
 
Idézet:
„mi a váltóáram?... egyenáram, csak gyorsan cserélgetik a polaritást...”

Az egyenáram azért kelt "rosszabb" hatást a szervezetben, mert azonos polaritással éri a szerveket. Éppen ez által indít el olyan, káros, elektrokémiai folyamatokat a szervezetben, melyek a szervezetünk elektrokémiai rendszerét, pl. az ionháztartásunkat - ákár végzetesen is! - felboríthatják.
A váltakozó áram hatására nem indulnak meg ezek a folyamatok. Gondolj például a galvanizálásra: Ott sem használhatsz váltóáramot, mert amit az egyik polaritással "éítesz", a másikkal "lebontod".
A váltóáram hatásmechanizmusa a szervezetben nem ez. Itt az áram hatására az izmok összehúzódnk, majd elernyednek, majd megint összehúzódnak- ernyednek, stb., a frekvencia függvényében.
Tekintettel arra, hogy a szív is izomzat javarészt, ezt is stimulálja az áram, tehát a szív izomzata remegő állapotba kerül, "fibrillálni" kezd. Mivel a fibrilláló szív nem képes a vért a szervezetben keringetni, így a keringés leállása mintegy 4 perc után irreverzibilis (vissza nem fordítható) oxigénhiányos állapotot idéz elő az agyban, melynek előbb "csak" az agysejtek (egy részének) elhalásával, később a teljes agyhalállal járó következményei lesznek.
(Csak tájékoztatásul: Ha valaki 4 percig nem kap levegőt, akkor már a mentők sem kísérlik meg a reanimálást, azaz újraélesztést, mert az illető súlyosan agykárosodott, azaz nagy eséllyel csak egy vegetáló roncs lesz...)
(#) djtometkow válasza pdomokos hozzászólására (») Szept 25, 2007 /
 
lehet hogy nem volt földelve és azért ment át rajtam
(#) forsat hozzászólása Márc 25, 2008 /
 
Sziasztok!

Fontos lenne!

MA egy 10 perce hozzáértem az erősítőm 230V-os biztosítíkához bedugott állapotba!

Max egy másodperc volt mert egyből elrántottam a kezemet.

Balkéz mutató ujjal értem hozzá(max 1sec) , alattam egy régi szőnyeg volt és faparketta.

Szívem rendesen dobog és semmi más rendelenességet nem vettem észre. levegőt is kapok, seb nem keletkezett ott ahol hozzáértem és ahol kilépett volna! Bénulást se érzek.

Szerintetek ezt megúsztam, vagy mi lehet?
Volte valakinek ilyen hasonló és mivolt vele tulajdonképpen?
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem