Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Automata világításkapcsoló számlálóval
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Dock hozzászólása Máj 28, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy nagyon régi (valahol már állítólag megvalósult) ötleten gondolkozok. Egy olyan áramkör, amelyik belépéskor felkapcsolja a villanyt, kilépéskor pedig lekapcsolja, de úgy, hogy számolja a be- illetve kilépők számát. Nyilván egy előre-hátra számláló a lelke. A lényeg viszont, hogy két fénysugár (pl. infra, lézer stb.) kapu van, és ezek megszakítási sorrendje érzékeli, hogy merre halad a személy. Ezek összehozása -megszakítások sorrendjének feldolgozása és a számlálóba bekötése- tűnik számomra komplikáltnak.
(#) Kera_Will válasza Dock hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Keressél optikai encóderek szoftverjeit.
Egér mechanikákban lévő elfordulás irányváltás és impulzus számlálást végző program részleteket.
Az optokapuknak olyan távolságban kell lennie hogy 1 ember eltakarása jó fázis helyzetet adjon.

De szerintem a Topi cikkei között is van optokapus elmozdulás jelző valamelyik AVR / PIC oktató leírások között ... magyarázat, forrás kód , elvirajz, bemutató videó ...stb ..stb ... mi kell még ?
Cikkek között keresgéljél !
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Itten is van ami kellhet neked .

Ennél többet ne is akarjál a fejlesztéshez építéshez kapni !

ha ez nem elég infó akkor jobb ha belesem kezdesz
(#) Gaa válasza Kera_Will hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
A példában végtelen ciklusban olvassa az adott portot.

Én biztos hogy 2 interrupt-ot használnék. Szofisztikáltabb megoldásnak tartom.
(#) llaci56 válasza Dock hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
2 db optokapu kell, de az elhelyezés kényes. Gondolom, ahova be és kilépnek, az egy szoba, vagy valamely helyisége egy épületnek.
Ha nem szempont, hogy kijátszhatatlan legyen, akkor 70 cm magasságban és egymástól 10-15 cm vízszintes távolságban célszerű elhelyezni az optokapukat. (Ha a kijátszhatatlanság is szempont, akkor a dolog bonyolultabb.)
A ki-be járatnál meg kell oldani, hogy egyszerre csak egy valaki tudjon áthaladni rajta. (Gondolok itt a gazdi mellett beosonó kutyára, aki esetleg önállóan jön ki, ezzel felborítva a számlálás tényszerűségét.)
Jó lenne ismerni a helyiség méretét, mert ha nem fér be több 10 személynél, akkor felesleges ettől sokkal nagyobb számlálót építeni.
Cca. 40 éve építettem ilyet, egy 4 bites számláló volt az alapja, néhány kiegészítő TTL kapuval. Ma már egyszerűbb a mikro-vezérlő. Akkoriban az optokapu volt nehezebben megoldható.
(#) proli007 válasza Gaa hozzászólására (») Máj 29, 2012 /
 
Hello!
Egy példa, azért "példa", hogy a megértést segítse elő, nem a célszerűséget. Mikrokontrollereket sem a megszakítás vektortáblájával kezded el oktatni, nem?
üdv! proli007
(#) polonkaig hozzászólása Júl 10, 2012 /
 
Szerintem ugyanazt az algoritmust is lehet használni, mint amit a Rotary encoder-ekhez használnak. Ha nem találnál opto-ra, akkor ilyen irányban is keresgélhetsz.
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Jún 23, 2016 /
 
Az elkészült cikkel (Automata helyiségvilágítás) kapcsolatban itt lehet tárgyalásokat folytatni.

Köszönöm.
(#) patexati válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Szia! Azon agyalok,hogy az adó nem lehetne e a vevő oldalán és egy prizma lenne szembe felcsavarozva a falra mi visszaveri a fényt. Láttam már ilyenfajta érzékelőt,de nem tudom ez esetben működhetne e ez a megoldás?
(#) Zoli_bácsi válasza patexati hozzászólására (») Jún 26, 2016 /
 
Szia!

Ezen még nem gondolkoztam én sem. Elképzelhető, hogy működne a dolog, mivel egyetlen egy adó dióda van, ami sugározza a jelet. Gyakorlatilag jó lehet, ha a prizma által visszavert infrasugár "beteríti" a vevőt. És ez a lényeg, hogy mindkét TSOP vevő kapjon infra jelet. (Az teljesen mindegy, hogy a holdról jön, vagy az ajtófélfáról, vagy prizmától) A feldolgozás szempontjából a vevő által szolgáltatott sorrendi információ a meghatározó.
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2016
(#) Sly hozzászólása Júl 13, 2016 /
 
Üdv mindenkinek!Megépitettem Zoli Bácsi cikke alapján a kapcsolást és lenne egy kis problémám vele...A vevö is és az ado is müködik egyenként rendesen de ha az ado ledjét a vevöre irányitom akkor nem világit a led.Ha elhuzom közöttük a kezem akkor ugy letakarom a vevöt és mikor odaér a kezem hogy ujra látják egymást akkor a led felgyullad kb 2sec. idöre és ujra kialszik...A 100k potit akárhova tekerem mindig ez a helyzet áll fenn...
A kapcsolásomban ir ledet távirányitobol bontottam, a tsop-senzorokat pedig müholdvevö beltériböl.A vevön annyit ir hogy 1838.Gondolom ez TSOP1838 akar lenni..Ez a senzor nem idevalo lenne?Ha igyvan akkor mit kellene modositanom a kapcsoláson,hogy ezekkel müködjön?Venni nem szeretnék másikat mivel ebböl van ithhon két marékkal...
(#) Sly hozzászólása Júl 13, 2016 /
 
Valakinek valami ötlete?
(#) Zoli_bácsi válasza Sly hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Néhány infó kellene. Például, hogy a nyákterv változott-e, a kapcsolásban szereplő alkatrészek változtak-e. Ez fontos a továbblépésben. Megoldjuk, nem lesz gond.

Mindkét kontrol LED esetén ez a helyzet? A TSOP nyákon van egy átkötés. Ez be van ültetve?


Első körben meg kell vizsgálni, hogy a tsop kimenetén milyen jel van.

Vizsgálat:

Első körben ne kapcsold be az adót és nézd meg a jelszintet a tsop kimenetén. IR jel nélkül a kimeneten magas szint kell hogy legyen.

Második körben pedig az adó sugarait a tsop vevőre irányítva (folyamatos IR jel) a tsop kimenetén alacsony szintnek kell lenni.

(Nézd meg egy sima távirányítóval, hogy villognak e a kontrol ledek.)
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
(#) Sly válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Üdv.Hát az a helyzet amit irtam is...Alaphelyzetben a tsop kimenete 5volt a negativ ághoz képest.Távirányitoval szépen villognak a kontroll ledek ahogyan azoknak kell is.Mikor az adot ráirányitom a vevöre kb 1 másodpercre kigyullad a kontroll led utána elalszik.Mikor elhuzom elötte a karom akkor ujra kigyullad egy másodpercre utána megint elalszik...
(#) Zoli_bácsi válasza Sly hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Van még néhány kérdés megválaszolatlan:

Idézet:

Mindkét kontrol LED esetén ez a helyzet? A TSOP nyákon van egy átkötés. Ez be van ültetve?


A PIC-es részt egyenlőre hagyjuk, és vizsgáljuk az adót és a TSOP vevőt. A pici TSOP vevő ne legyen csatlakoztatva a PIC-es vezérlőhöz. Így is nézd már meg, hogy hogyan viselkedik a kimenet.

Ha van szkóp, akkor az adó kimenetét kellene megvizsgálni. Egyébként elképzelhető, hogy az adóval van valami gond.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
(#) Sly hozzászólása Júl 13, 2016 /
 
Mégvalami.A nyák az saját tervezés.Mindkét kontorll led esetén ugyanez a helyzet.Még egy érdekesség amit aztán végképp nem értek.Az adot eddig labortáprol hajtottam..Rákötöttem a vevö tápjára és egy érdekes dolog történt..Egymásfelé forditom az adot és a vevöt és tekerem a trimmert...Egyszercsak kigyullad mindkét led,de égve is marad hiába takarom le a vevöt vagy az adot,a ledek akkor is égnek...Tápellátás 9voltos kapcs.üzemü táp+7805stabkocka.
(#) Zoli_bácsi válasza Sly hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Itt szűrési gondok lesznek. A tápra (a 7805 elé és után) tegyél 1n-10n-100n kombót. Elküldenéd a nyák tervet, beültetést? (Pdf és fotó)
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
(#) Sly hozzászólása Júl 13, 2016 /
 
A vezérlöpanel nélkül is ugyanez a helyzet a tsop-val.A vevö kimenetén négyszögjel van(igaz a felfuto él nemépp meredek inkább félig "fürész" de a lefuto él az szép.A tsop-t mérve ugyanaz amit irtam..Alapesetben magas a kimenet és mikor elhuzom a kezem közöttük akkor megjelenik a negativ szint egy másodpercre (közbe a szkopon megjelenik a négyszög) és egy másodperc után ujra magas szinten van a kimenet.
(#) Zoli_bácsi válasza Sly hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Nem igazán érthető, amit írsz. Az adó kimenetén van a négyszög jel, nem a vevő kimenetén. (?)

A TSOP kimenetén is négyszög jel van?
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
(#) Sly válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Megprobálom ezt a szürés kombót és jelentkezek!Irtad a cikkben hogy ez fontos de nemis tanusitottam neki kelö figyelmet...Csak egy-egy 100nano van a 7805elött és után...
(#) Zoli_bácsi válasza Sly hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
A TSOP kimenetén is négyszög jel van?
(#) Sly válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Az ado kimenetén van a négyszög.A vevö kimenetén meg csak egy pillanatra látszik a négyszög amikor megszakad a sugár...
Illetve nem megszakadáskor hanem mikor ujra látja egymást az ado és a vevö...
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
(#) Hp41C válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Előre leírom: Nem építettem meg az áramkört, csak más áramkörben használtam a TSOP vevőket.
Több apró problémám van a cikkel kapcsolatban.
- Állandó modulált jelforrást használ fel a kapcsolás:
Idézet a TSOP4836 adatlapjából:
Idézet:
„The circuit of the TSOP48.. is designed in that way that unexpected output pulses due to noise or disturbance signals are avoided. A bandpassfilter, an integrator stage and an automatic gain control are used to suppress such disturbances. The distinguishing mark between data signal and disturbance signal are carrier frequency, burst length and duty cycle. The data signal should fullfill the following condition:
• Carrier frequency should be close to center frequency of the bandpass (e.g. 38kHz).
• Burst length should be 10 cycles/burst or longer.
• After each burst which is between 10 cycles and 70 cycles a gap time of at least 14 cycles is necessary.
•For each burst which is longer than 1.8ms a corresponding gap time is necessary at some time in the data stream. This gap time should be at least 4 times longer than the burst.”

Ezeket a vevőket csomagok vételére tervezték, így egy AGC és egy integrátor fokozatot építettek be. Az AGC miatt van a minimális szünet (gap) előírás. Folyamatosan jelen levő modulált infravörös fény vételekor a vevő telítődik, az integrátor fokozat ezt az állandó jelszintet kikompenzálja.
- Nincs meg az ajánlott tápszűrés:
Az Application Circuit ábrán látható szűrés nélkül az áramkör bizonytalanul működik, legalábbis azokban a kapcsolásokban, amikben használtam. Ráadásul itt két darab egyszerre működik, távol a tápegységtől.
- Megzavarhatja a működést, ha a teremben fénycsőlámpa van:
A fénycsőlámpa tápegység sajnos a 36 - 38 kHz tartományban sok zavart termel.
- Nem vagyunk egyforma magasak:
A különböző magasságú (felnőtt, gyerek) látokatók megzavarhatják a számlálást.
(#) Zoli_bácsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Idézet:
„- Állandó modulált jelforrást használ fel a kapcsolás.”


Így van. Ezzel semmi, de semmi gond nincs. Ez így működik hibátlanul több, mint másfél éve. (TSOP4838, vagy 36)

Ha folyamatos 38Khz-es jelet kap a TSOP, akkor amíg kapja a jelet, addig a kimenete alacsony szintű. Ha van is minimális gap szünet, az nem befolyásolja a működést. (PIC program belűli kialakítás)

A táp szűrést leírtam a cikkben, hogy annak alkalmazása fontos.

Idézet:
„- Nem vagyunk egyforma magasak:”


Ez nem cikk problémája.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza Sly hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Értem. Ha eltakarod a sugár útját, akkor egy darabig alacsony szintre vált a TSOP kimenete, majd ismét felugrik magas szintre úgy, hogy a sugár útja változatlanul takarva van. Akkor azt bírom elképzelni, hogy az általad használt TSOP modul nem megfelelő erre a célra. Szerezz be egyet, ami a kapcsolásban szerepel. Érdemes lenne megpróbálni.
(#) Zoli_bácsi válasza Hp41C hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Idézet:
„•For each burst which is longer than 1.8ms a corresponding gap time is necessary at some time in the data stream. This gap time should be at least 4 times longer than the burst.”


Ez véleményem szerint arra vonatkozik, hogy az egyes adatcsomagok között bizonyos hosszúságú szünetet kell hagyni. 4-szer hosszabbat, mint a modulált jel (38Khz ) 1 impulzusa, tehát 1/38.000x4. Az egyes adatcsomagok feldolgozhatósága miatt. Szerintem. Folyamatos jel esetén folyamatos a kimeneti jel is.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Átböngésztem az adatlapot, elvileg csere kompatibilis egymással. A 4838-as adatlapon van egy koordináta rendszerben ábrázolt működési ábra, ami a 1838-asból hiányzik. Ez a folyamatos 38Khz-es jelre történő reagálás ábrája. Ettől függetlenül szerintem mennie kéne ezzel is. Bár a javaslatom továbbra is a 4838-as kipróbálása.

A kontroll led elalszik, az azt jelzi, hogy nem kap IR jelet, vagy a TSOP feldolgozása nem megfelelő. Mindenképpen az infra területén van a hiba.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
(#) Gafly válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Szerintem igazad van (ami az adatcsomag feldolgozhatóságát illeti, amire az idézet vonatkozna), bár nyelvtanilag (többféle módon is) helytelen és akkor meg tök mást jelent
some time -> ~ néha
same time -> ~ ugyanannyi idő
De itt ugye nem erre használjuk, és vissza van vezetve arra amit mindig is mondtál:
Idézet:
„Ha folyamatos 38Khz-es jelet kap a TSOP, akkor amíg kapja a jelet, addig a kimenete alacsony szintű. Ha van is minimális gap szünet, az nem befolyásolja a működést. (PIC program belűli kialakítás)”
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza Sly hozzászólására (») Júl 13, 2016 /
 
Az még eszembe jutott, hogy nálam volt olyan gond hasonló áramkör esetén, hogy ha a tápfeszt a TSOP lábairól vezettem el az adó felé, akkor nem volt hajlandó működni a vevő. Ha azonban a tápvonal a vezérlő áramkör nyákról indult külön a vevő TSOP-hoz és külön az adóhoz, akkor ez a rendellenesség megszűnt. Igazából nem tudom a logikus magyarázatot erre.

Ha nem külön-külön tápvonal van vezetve a vezérlő (PIC) paneltől, akkor talán ugyan az a gond, mint amit írtam.
(#) Hp41C válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Júl 14, 2016 /
 
[off]Szerény angol tudásom szerint hevenyészett fordításban így nézne ki.
Idézet:
„For each burst which is longer than 1.8ms a corresponding gap time is necessary at some time in the data stream. This gap time should be at least 4 times longer than the burst.”

Minden 1.8 ms -nél hosszabb pulzus csomag után egy megfelelő hosszúságú szünet szükséges valamikor az adatfolyamban. A szünetnek legalább négyszer hosszabbnak kell lennie, mint a pulzus csomag hossza.
Nekem ez azt jelenti, hogy a folyamatosan jelen levő modulált jel vétele nem garantált. 1.8 ms -enként egy minimum 7.2 ms hosszú szünetnek kell lennie a jelben.


Sly pontosan ezt feszegeti:
Idézet:
„Az ado kimenetén van a négyszög.A vevö kimenetén meg csak egy pillanatra látszik a négyszög amikor megszakad a sugár... Illetve nem megszakadáskor hanem mikor ujra látja egymást az ado és a vevö...”
[/off]
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem