Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Autós erősítős kérdések, problémák
Lapozás: OK   76 / 197
(#) Honda130 hozzászólása Jún 28, 2011 /
 
Most nincs időm nagyon írni, de hogy félreértettetek az is biztos. erre mondják, hogy sok beszédnek sok az alja. nem kellett volna ennyit írnom, mert nem értettetek neg. Nem erőltetem a témát, mert majdnem mindenben más a véleményünk. Túl messzire kerültünk egymástól. Az épített hangfalnál nem piezót írtam, oda semmit nem irtam. Ott Orionok voltak, ha jól tudom. A JBL-ek mellett bevallom őszintén, magam sem vagyok biztos benne, hogy piezó volt. Mindegy, nem érdekes. Teljesen mást szeretnénk... Értsétek meg, én nem döngetni akarom a mélyhangokat.
(#) pinyó39 válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
HA nagyon akarsz próbálkozni "csomagtartós" basszussal, néha olcsón feltünik pár darab a CS-n. Azonkívül szükséged lesz egy marha merev gyártott "kalaptartóra", nagyon patent tömítésre, szigetelésre, sok időre és piszok szerencsére és megmarad a csomagtartód . Másfelől egy kis korrekt láda kevesebbe kerül ha mindent összeadsz és a minősége is garantálható, pláne zártban ha nem utcára zenélésre kell. (Később pedig könnyen cserélhető, eladható ha megunod és lesz rá anyagi keret.)
(#) pinyó39 válasza pinyó39 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Kicsit álmos vagyok, az első mondatból kimaradt a F. Air hangszóró, de sebaj értitek szerintem, elnézést.
(#) SzervízMacska válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Szia. Talán már többen is mondták, előre egy komponens szett, hátra egy kis ládika. Ha túl sok a pénzed, akkor lehet bármi mással kísérletezni - amúgy nem érdemes. A szettet is érdemes külső végfokról hajtani, szinte mindig javulást eredményez. De ez már megint pénz kérdés...
(#) Honda130 válasza pinyó39 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Szia! A mostani kalaptartóm sem gyári és nagyon patentul én csináltam meg. Le is van szövetezve. ABS-ből csináltam, mert állítólag a bútorlapnál is keményebb és merevebb. Tehát, a kalaptartóm meg van oldva, mert évekkel ezelőtt megcsináltam. A tömítéses dolog szerintem jó lesz, de azon lehet még javítani, ha szükséges. Tudod, úgy gondolkodok, hogy ha beteszem a két hangszórót és nem tetszik,akkor még mindig csinálhatok belőle egy ládát. Főleg azért, mert van is egy üres ládám itthon. Csak nem akartam betenni a kocsimba, mert nem marad egy zacskónak sem hely. Valamint azért, mert ha ládába teszem és lecsukom a kalaptartót, akkor megintcsak elveszett a 30 cm-es hangszórók hangjának egy része. Tehát ez lenne nálam a lényeg, hogy nem csak a legmélyebb hangokért szeretnék venni 30-cas hangszórót, hanem a középhangok egy részéért is. Jó lenne úgy halgatni a zenét, hogy mikor nagy hangerőre tekerem, akkor nem csak a mélyek érvényesülnek, a közepek meg nyávognak egy kis hangszóróból lelküket kiénekelve, hanem azoknak is egy része a nagy hangszórókból érkezzen a fülemhez. Sajnos tökre tudom, hogy mekkora buktatói vannak ennek az elképzelésnek, mert sokat cserélgettem a Nissanomban a hangszórókat és a ládákat. Csak a kalaptartóban volt 7 pár hangszóró, mire megállapodtam két pár narancssárga Herzt oválnál. Disznó nagyot szóltak úgy négyen, és szépen is. Csak az a baj, hogy nem tartott ez a dolog 1 évnél tovább, mert úgy megültek, hogy a szövetek körülötte ráncosak lettek a deformálódástól.
A régi CRX-emben volt már 30-cas lavór és úgy emlékszem, nem volt rossz hangja.(régen volt) Erre az emlékre is alapozok és bízom benne, hogy van esélyem megfontoltan kicsit másképp csinálni mint az szokásos és így sem lesz rossz.
Szerintem venni fogok egyenlőre két 30-cas Monacor Carpowert, ami 3000Hz-ig felmegy,és egyenlőre kipróbálom lehet-e kezdeni belőle valamit. Aztán meglátjuk.
Sajnos kipróbálni nincs lehetőségem, mert hova menjek, hogy rendeljenek nekem két Monacor hangszórót kipróbálásra. A sima mélynyomók kalaptartóba nem érdekelnek, mert csak néhány száz Hz-ig mennek fel. Az tutira nem jó nekem, mert ha arra engedek 2-3000Hz-et, hogy halljak onnan is a közepekből, akkor az tuti fos lesz, mert csak tölcsérhangja lesz. Ilyen megközelítésből tuti hogy mindenkinek igaza van, aki lehurrog.
Minden esetre egyet igérhetek: Nem tudom mikor tudom kipróbálni a dolgot mert még meg sem rendeltem a két hangszórót. Viszont, ha itthon lesz, biztosan tudatni fogom mindenkivel, hogy mit hallottam. Szépíteni nem fogom, mert minek. Ha tetszik, azt is megmondom, és ha befaragtam, akkor azt is. Megpróbálom zeneileg letesztelni amennyire ebben az MP3-mas világban ez lehetséges. Azért vannak ám jó zenéim, amiket tudok, hogy hifiben egy csoda és kocsiban is kimutatja a foga fehérjét. Hangsúlyozom, hogy nem döngetős zene, amit egy mai diszkó alsó szintjén játszanak a narkós gyerekeknek. Bízom benne, hogy ennyi önzetlen tanács után lesz aki kiváncsi lesz az eredményre.
Sziasztok!
(#) SzervízMacska válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 28, 2011 /
 
Remélem, hátul senki sem fog ülni, ha véletlen telever egy kamion. Mert lefejezné a csodás, merev kalaptartód...
(#) Inhouse válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Sok olyan dologhoz ragaszkodsz, amihez nem kellene, többször leírtuk már...
A 30cm-es hangszóróktól a kalaptartóban jó mélyeket és hallgatható középtartományt várni nem kell...a mélyet 80-100Hz alatt kell ráengedni, különben a közép nem lesz szép és zavaróan hátulról fog jönni egy bizonyos frekvenciasáv.
Egy normális (nem kell a legdrágább) 16cm-es komponens szett előre és egy mélyláda hátra adhat alapból szép hangzást és kellő hangerőt. A zene elölről fog szólni, ha jók a cuccok, és össze vannak hangolva, lesz sztereód is és akár tered is...
Részemről feladom, csináld, ahogy akarod. Nem is igazán értem, minek kértél tanácsot?!

Van dobozod, rakj bele mélynyomót és hallgasd meg!
Én próbálgattam Free Air 30cm-est a kalaptartóban (UNO) és mélyládát...nem lehet egy lapon említeni...gyorsan befoltoztam a 30-as lukat!
A mély hangokhoz nem kell rálátás a fülednek, a legalját inkább csak érzed, a tetejét hallod, de ahhoz sem kell előtted legyen, mert nincs irányérzékelés ebben a sávban. Ezért nem kell mélynyomóból sztereó... A 30cm-es hangszóró mélyeket adva minél nagyobb a hangerő, annál nagyobbat mozdul, így a rajta megszólaló középhangokat modulálja, ráadásul a membrán nagy és nehéz (a mélyhez sajna egyelőre ilyen kell) a középhangokhoz, nem fognak rajta szépen szólni...

Üdv
Inhouse
(#) Honda130 hozzászólása Jún 29, 2011 /
 
Köszönöm szépen a sok tanácsot. Mélyládát nem akarok, a kalaptartó nem szólhat jól 30-cas hangszórókkal. Amivel esetleg szólna, az meg 8 ohm-os. Projekt elvetve. Lefújom az egészet. Úgy döntöttem nem bonyolódok bele, inkább veszek valami cuccot az RC autómhoz. Az legalább működni fog.
Ja? Ha valakit érdekelne egy Crunch V6004-es autóerősítő, akkor megegyezhetünk.
(#) Inhouse válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Ennyire nem sarkos a dolog, úgy nem szólhat jól, ahogy te akarod. Én eddig free air 30cm-essel 2 autót hallotam jól szólni, a többieknél nem vált be, de lehet, te szeretnéd a hangját... de nem úgy, hogy a közép is azon szólna...le kell vágni 80-100Hz-nél és kellene mellé rendes közép és magas hangszóró, pl. egy komponens szett előre. Amid van Alpine az nem komponens, hanem koaxiális? Egyébként ha koaxiális, akkor sem lehet olyan rossz, max lejjebbről szól. Esetleg rakhatsz a műszerfalra magasat, azt meg kikötöd, vagy kibarkácsolod belőle...

Üdv
Inhouse
(#) kistotti01 válasza Honda130 hozzászólására (») Jún 29, 2011 /
 
Hello!
Gondolom már sokan felvetették, hogy tegyél a kalaptartóra ovál hangszorópárt. Én egy Kenwood fejegységgel hajtok elől 2 utas Pioneer hangszorópárost, a kalaptarón pedig egy 4 utas ovál párost. Az oválok mivel 4 utasak, ezért elég széles tartományban adnak viszonylag szép hangzást. Ha akarnák tehetnék bele komolyabb hangrendszert is, erősítőből is van pár darab itthon, mélynyomóim is ládával, de feleslegesnek tartom. Mivel írtad, hogy nem akarsz hatalmas döngető basszust, csak szélessávú jó megszólalást, ezért szerintem egy 3 vagy 4 utas ovál párossal jól járnál. Igazából nekem azért is ez a megoldás jött szóba, mivel a csomagtér szinte mindig használatba van, sokszor még a kalaptartó is kikerűl és üléseket előredöntve viszek ezt azt, ez azért is praktikus megoldás. Egyébként az ováljaim ilyenek, az első hangszoróim pedig ilyenek.
(#) Inhouse válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Igen, jó lehet hátra 2 nagy ovál, csak akkor már nem igazán lehet közé mélynyomót rakni, mert kellően tömített kalaptartónál, nagy hangerőn kikönyököltetheti az oválokat.

Üdv
Inhouse
(#) oregtamas0202 válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Üdv !
Te ezt el is hiszed ?
"Maximális bemenő teljesítmény: 120 WNévleges bemenő teljesítmény : 25 W
Impedancia: 4Ω
Frekvencia átvitel: 45 - 26.000 HzÉrzékenység (1W/1m): 88 dB
Mélysugárzó mérete: 10 cm " ettől ?
Öreg T.
(#) kistotti01 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Hello!
Nem értem mit kellene elhinnem... Pontosítsd konkrétan a kérdésed. Egy tény, hogy 120W-ot az életben nem tud. (maximum pár pillanatig elviseli füstmentesen) De 20...25W-ot igen. Mivel a fejegység papíron 4x50W, ami valóságban kb. 4x20...25W, tehát teljesen jó a fejegységhez. 10cm-es hangszorótól komoly mély hangokat nem kell várni. Egyrészről manapság a hangszorók nem tudják azt amit ráírnak. Előszeretettel túloznak a gyártók. Másrészről tehetnék mélynyomót is a csomagtartóba, de értelme nincs. Mert menetközben hangosan hallgatni nem lehet, illetve balesetveszélyes és szerintem a rend őrei sem jutalmaznák,az állóhelyben a parkolóban való dübörögtetés pedig nem az én világom...
(#) oregtamas0202 válasza kistotti01 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Üdv!
Mindent szépen leírtál és ennyi.
A Pioneer ami valami égbekiáltó módon adja meg az adatait , no meg még egy-két igen közkedvelt szemetet termelő gyártó.
Ami igaz az az érzékenység a 88db , ami egy woofer számára is inkább szégyen mint dicsősség , nem egy 10cm hangszóróra.
Erre vonatkozott a megjegyzés.
Tovább nem akarom ragozni , de ehhez nem kell Pioneer , megteszi a legolcsóbb hangszóró is.
Öreg T
(#) SzervízMacska válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Jún 30, 2011 /
 
Sziasztok. Néha egy jól installált 10 centis szettből is lehet hallani csodát. Én is őrizgetek egyet jobb időkre: Alpine SPX-107R. Mellette figyel a gyárilag hozzá való SPX-17MB is... :yes:

Üdv.: Macsek
(#) pinyó39 válasza oregtamas0202 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Mennek az okosságok, akkor légyszi mondj nekik valami konkrét márka/ terméket, vagy hogy te mit használsz például az okulás kedvéért.
(#) oregtamas0202 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Üdv !
Ha az MB-t követi még néhány betű , akkor már jobb hangot igen , de csodát még attól sem , mivel 10cm-s.

MBQUART
Öred T.
(#) oregtamas0202 válasza pinyó39 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Üdv !
Senkit nem szeretnék megbántani , ha valaki tudja hogy mi a kevés ( mármint pénzből ) , akkor én tudom és azt is hogy olcsó dologból is lehet elviselhető hangot kicsikarni. Igaz nem egyszerű és sokszor többe kerűl mint egy jobb hangszóró.
Sőt azt is számtalanszor elmondták hogy sokszor a márka nevét kell megfizetni és nem azt amit nyújt.
Hogy néhány , mivel kérdezted : MBQUART , EM-PHASER , Rodek , Radical audio , Eyebrid , DLS stb.
Igaz ezek nem a legolcsóbbak , de jók.
Olcsóbb és jó is van bőven , de nem az említett márkák között .
Baj az hogy a modik gyakori felszólítására sem olvasnak vissza , pedig igen sok dolgot már sokadjára megbeszélték.
Ha a kérdezőnek válaszol valaki , de nem azt írja amit hallani szeretne , jön a sértődés .
Öreg T
(#) kistotti01 válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Hello!
Megmondom az igazságot, hogy meg voltak kötve a kezeim hangszoróválasztás ügyileg. Mivel a fő problémát az okozta, hogy gyári helyről van szó adott méretekkel. Néztem oda komolyabb hangszorókat, de azok egyszerűen nem fértek volna be mélységük miatt. Ez is éppenhogy belefért. Mert, ha megnézed a komolyabb 10cm-es hangszorók 50...60 mm-es beépítési mélységgel rendelkeznek, amit esélyem sem lenne belerakni. Amikor vásároltam őket, akkor új volt az autó, ezért még nem akartam bármiféle komoly átalakítást végezni rajta, továbbá nem is saját kocsiról van szó hanem családi autóról. A gyáriakhoz képest ez a hangszoró jobb. Meg igazából ezelőtt 6 évvel, amikor vásároltam őket, az ilyen szintű ismeretem és tudásom a 0-val volt egyenlő. Akkor még elektronikát sem tanultam...
(#) oregtamas0202 válasza kistotti01 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Üdv !
Ez így érthető .
Az is érthető hogy mindenki a maga lovát dícséri , főleg ha forgalmazó.
Viszont a jó , az jó !
Azt is el kellene ismerni ha valaki jót akar és főleg elfogadni a jóindúlatú segíteni akarást ,persze némi mérlegelés után.
A döntés mindíg a vásárlóé , mivel ő fizet , és Ö tudja mi az amit megengedhet anyagilag.
Számtalanszor veszítettem vevőt még aktív koromban , mert lebeszéltem egy-egy dologró amit tőlem akart megvenni , vagy nem voltam hajlandó megcsinálni azt amit Ö elképzelt.
Elment máshoz ,aki lelkiismeret nélkül megcsinálta és rábeszélte valamire a pillanatnyi bevétel miatt.
Öreg T
(#) gsc73 válasza Honda130 hozzászólására (») Júl 1, 2011 /
 
Honda130!

Szerintem ne add fel! Röviden azzal kezdem, hogy nem vagyok szakértő, „csak” lelkes, és hasonlóak a szempontjaim, mint neked! (használom a csomagtartót, és nem csak a mélyek érdekelnek, bár szeretem az alacsony tartományt). Ha bármikor eltévedtem autóhifis fórumra, mindenki szinte pontosan ugyanazt mondta: 4 csatornás erősítő: előre 16-os szett sztereó üzemmód, hátulra hídba láda. Gondolom, hogy senki sem akar rossz tanácsot adni, és valószínűleg igazuk is van, DE (!!!) mindenkinek vannak szempontjai, lehetőségei, igényei és mindenkinek más a füle, zenei ízlése. Tudom, mert hallottam, hogy egy láda nagyon szépen tud szólni, de ha nincs lehetőség (mindegy miért) meg lehet próbálni más utat is, mert könnyen lehet, hogy jó eredmény születik SAJÁT MAGUNK számára! Hogy konkrétumot is írjak: én 530 literes csomagtartóba „lógatok” bele két ARN-226-05-ös hangszórókat (kalaptartóba, micsoda szörnyűség!), amelyek korábban hangfalban voltak a csomagtartóban, így van némi összehasonlítási alapom, és számomra megfelelő ez a megoldás, nem annyival rosszabb, mint ahogy azt fórumokon szokták írni. (ezek az elemek voltak itthon..)

Összefoglalva: Én azt javaslom: Próbáld ki, amit elképzeltél, mert lehet hogy jó, SZÁMODRA jó eredmény fog születni, persze azzal is számolni kell, hogy mit teszel akkor, ha nem tetszik a hangzás, azaz legyen egy „menekülő” utad. Snki sem tudja megmondani a "tutit", persze 100k-ból jól lehet gazdálkodni.

Üdv: g.
(egyébként lehet, hogy érdekelne az erősítőd, de inkább építsd be az autódba!)
(#) joey hozzászólása Júl 1, 2011 /
 
Hello!
Hamár idetévedtem, felteszem a kérdést, hogy egy adott erősítőn 2 bemenet van. Magas illetve alacsony szintű bemenet. Mi a különbség köztük? melyikre mit lehet kötni?
(#) TéeM22 hozzászólása Júl 4, 2011 /
 
Helló mindenki

eggy ilyen erősítőt kaptam egyik ismerősömtől pár napja de a pontos típusát nemtudom és az a felragasztott lap amin megtaláltamvolna hogy hogykössem be az lekopottróla ha esetleg valaki megtudná nekem mondani hogy mit hogyan csináljak azt megköszönném
(#) Inhouse válasza TéeM22 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Az arca alapján nehéz lesz, inkább mutasd a fenekét!
Nem tudom, milyen fejegységet kötnél rá, de ha mostanit, akkor felejtsd el, az magában nagyobbat szól, mint ez...
Ha a fej is vele egykorú, akkor meg lehet próbálni...

Üdv
Inhouse
(#) TéeM22 válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
az előző képet csak kerestem de ugyanilyen az enyém is...hátulról így néz ki...
amilyen vezetékeket találtam hátulról nézve
baloldalon 3 piros és 3 fekete jobboldalon mindenből 1van..fehér,barna,szürke,zöld,piros,kék,citromsárga és narancssárga
(#) ticseboy válasza TéeM22 hozzászólására (») Júl 4, 2011 /
 
Ez csak egy előerősitő, vagyis equalezer (egy hangszínszabályzó).
(#) Inhouse válasza ticseboy hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
A booster az végerősítő. Erre utalnak a méretes szellőzők is...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza TéeM22 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Hacsak valakinek nincs meg hozzá a leírása, akkor szét kell szedni és megnézni, melyik hova megy.
Nekem gyanús, hogy a 3 piros és a 3 fekete a 12V lesz, csak nem 2 vastag vezetéket raktak rá, hanem 3-3 vékonyabbat. Megmérheted, hogy a 3 piros és a 3 fekete össze van-e kötve.
A többit a benne levő (valószínűleg IC-s) végfok bekötése, valamint a hangerő poti alapján lehetne kisilabizálni.
DE, mint írtam, csak akkor lehet értelme bekötni, ha nem olyan fejegységed van, amire 4*40-4*50W van írva.

Üdv
Inhouse
(#) TéeM22 hozzászólása Júl 5, 2011 /
 
igazából telóra akartamvolna rákötni csak ehhez kelletvolna tudnom azt hogy melyik a 12V-os bemenet melyik a hang bemenete és a kimenete..de abszolút semmit nemtudok errő a dobozról..egy bekötési útmutató eléglettvolna de semmi nincsrajt feltüntetve pedíg szeretném valamire használni
(#) kistotti01 válasza TéeM22 hozzászólására (») Júl 5, 2011 /
 
Ha senki nem tud neked bekötési útmutatót adni, akkor sajnos szét kell szedned és csinálni a belsejéről képeket. A benne lévő panel(ek) alakatrész illetve huzalozási oldaláról. Így kivülről csak tippelni lehet, és rossz bekötés után akár tönkre is mehet. A piros-fekete vezetékköteg valószínűleg a táp része lesz, a másik színes pedig a jel bemenetek, továbbá a kimenetek lesznek.
Következő: »»   76 / 197
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem