Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Brumm a Laptop töltője miatt
Lapozás: OK   2 / 2
(#) Buvarruha válasza matyusz hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
Ha dugós, akkor is, így véletlenül sem fordítva dugják be és nem pörkölődik meg a fojtó. Ezt nem én találtam ki, a villanyszerelő csinálta az orrom előtt és mondta is.
(#) matyusz válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 19, 2013 /
 
De most egy laikusnak magyarázd már el, hogy a konnektorba hogy dugja a tápot... Na mindegy. A táp volt az alap téma.
(#) Buvarruha válasza matyusz hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
El is magyarázta a villanyszerelő az emberkének és aki nem gyépés az csak fel tudja fogni, hogy, ha "így" rakod bele nem jó, ha "úgy" akkor jó. Kicsit túlbonyolítjátok ezt a témát.
(#) zolika60 válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Komoly szakember lehetett. Neked mondta, de ha Rozi néni dugja be ő honnan tudja?
(#) matyusz válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Szerintem ne erölködj a magyarázkodással. Szerintem még mindig itt ennél a téma címnél vagyunk, de ha nem megy akkor nem eröltetjük. Azért odaadnék a kezébe egy 2 tűs földeletlen tápot aminek a 0-ja össze van kötve a kimeneti dc negatívval aztán kíváncsi lennék mennyire féltené a laptopját ha fázist kapna a negatívja, mert nem úgy dugja be a konnektorba... Én már nem próbálkozom.
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2013
(#) Inhouse válasza matyusz hozzászólására (») Nov 20, 2013 /
 
Igen, így értettem.
(#) _BiG_ hozzászólása Jan 13, 2014 /
 
Nekem is ez a problémám: a töltő beleprittyeg a hangba.

Viszont megfigyeltem, hogy fülhallgatóval nem csinálja, csak ha erősítőre kötöm.
Elgondolkodtam, mi a különbség: a fülhallgató induktív terhelést ad, az erősítő bemenete nem!

Ráadásul én egy mono régi csöves rádiót (Terta 528H) hajtanék meg a laptopról, tehát a sztereo jelből monót kéne csinálni. A Winamp "monósító" megoldása, tehát, hogy szoftveresen csinál mono jelet a sztereóból, nem vált be mindig, némelyik zene klattyogott tőle. Gondolom, bizonyos kódolási eljárás okozhatja ezt, mert nem minden zenénél csinálta, bár mind mp3 volt. Esetleg a változó bitrátájú kódolás? Nem néztem utána.

Egyszerű megoldást találtam ki. Egy 110 + 110 V-os primerű, csöves készülékből való hálózati trafót (EI66 vas, a pakett 35mm vastag), aminek egy nagyfesz szekundere van (290 V~), kötöttem be, mint egy ellenütemű csöves kimenőtrafót. A két primer tekercsvégre megy a laptop sztereo kimenetének egy-egy melegpontja (az egyik tekercs 53 ohm, a másik 49 ohm), a földpont a tekercsközépre. A nagyfeszültségű szekunder tekercs meg az öreg rádió P.U. bemenetére.

A klattyogás nem jelentkezik (hiszen a zene nem lett monósítva) és a táp beleprittyegése is megszűnt!

Az igaz, hogy ez csak egy próba volt (bár meglepően sikeres), mert a frekvenciamenet nem a legszebb lehet (bár nem mértem). De szerintem megfelelően méretezett és tekercselt - osztott primerrel - trafóval elérhető többé-kevésbé jó átvitel. Gondolkodom nagy méretű és permeabilitású - AL 9500! - fazékvasmagot tekerni, 2 x 35 ohmra.
Normál ellenütemű csöves kimenőtrafó nem célszerű, mert annak nagyellenállású a primerje ohmosan is, a szekundere meg kicsi. Itt nem kell kis kimeneti ellenállást illeszteni, sőt!

A mély hangok pici gyengülését figyeltem meg, ezen a szoftver equalizerével lehet segíteni némileg, illetve nagyobb induktivitású trafót kell használni.
A két oldal sem szimmetrikus teljesen, hiszen a két primer nem egyforma ohmosan, de közel van a fülhallgatóm ellenállásához, ami 35 ohm. A mono oldalon nem hallani az eltérést.

Sztereo jelátvitelhez célszerű külön két egyforma trafót használni, ezzel a további erősítő galvanikus leválasztása is megoldódik, nem lesz földhurok. És a tápzaj is megszűnik
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2014
(#) Inhouse válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Nem ezèrt. A fejhallgató nem okoz földhurkot, hiszen passzív eszköz. A trafóval galvanikus leválasztást csináltál, bár kicsit durva volt a megoldás ezzel a trafóval. Lètezik ehhez leválasztó trafó.
(#) Buvarruha válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Elég borzalmas lehet a végeredmény, bár csőnél ezekszerint tökmindegy.
(#) _BiG_ válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Nem is írtam, hogy okoz a fejhallgató földhurkot. Azt írtam, hogy ez a megoldás azt is megszünteti, ha netán gondot okoz a további erősítő esetén - ekkor felléphet. De ez mellékes. A fő cél a ciripelés megszüntetése, és az sikerült.
Nem tökéletes, azt elismerem. De ezen a vonalon lenne érdemes elindulni, mert az eddigi, itt olvasott próbálkozások elég sikertelenek. És nem beszélve a költségvonzatról. Ez kéznél volt a lomok között. Nagyobb (és jobb minőségű) trafóvas kéne, az átviteli jellemzők javítására.
(#) _BiG_ válasza Buvarruha hozzászólására (») Jan 13, 2014 /
 
Nem tökéletes, ahogy hallgatom, de a ciripelésnél jobb.
A csőnél sem mindegy! Amit ki lehet hozni ebből a régi készülékből, azzal gazdálkodom. Nem hifi, de azért nem rossz annyira. Nagyapáink technikája azért teszi a dolgát.
(#) Inhouse válasza _BiG_ hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Idézet:
„Elgondolkodtam, mi a különbség: a fülhallgató induktív terhelést ad, az erősítő bemenete nem!”


Erre írtam, hogy nem, nem azért mert "induktív terhelést ad". Azért mert a fejhallgató passzív eszköz, az erősítő pedig nem és nem földfüggetlen a kettő. A trafóval földfüggetleníted őket. Van egy tippem, hogy a laptopod tápja földelt dugóval rendelkezik. Persze, ha nincs bedugva a töltő, akkuról jó. Kösd össze a kettő közé kötött trafónál a 2 testpontot! Ugyanúgy kell ciripeljen/búgjon, pedig a trafó ott van, csak megszűnt a földfüggetlen összekötés.
(#) _BiG_ válasza Inhouse hozzászólására (») Jan 14, 2014 /
 
Igazad van, a földfüggetlenítés a kulcs, nem az indukció.
(#) soundst hozzászólása Jún 11, 2014 /
 
Sziasztok!

Egy problémám van egy Dell laptoppal, a fejhallgató kimenetet használom arra hogy az erősítőn hallgassak mp3 számokat. Minden tökéletesen működik addig, amíg a táp nem kezd rátölteni az aksira. Egyik ismerősömnél láttam olyan jack-rca átjátszó kábelt, amiben láthatólag volt valami szűrő-féle, és ott nem volt ez a probléma. Nem szeretnék pár ezer forintot kiadni egy ilyen kábelre, a kérdésem az lenne, hogy házilag nem-e lehetne valami kondenzátor és egyéb elemek segítségével hasonlót kivitelezni? Más téma, (és lehet hogy off is) de hasonló a problémám Internet használat közben, ha a TV-t is szeretném nézni, zavarja a képminőséget a modem ami ugyanarról a kábelről kapja a jelet. Tud-e valaki erre a két problémára megoldást?

Válaszotokat előre is köszönöm!
(#) dbase válasza soundst hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
A modem forgalmaz és azért zavarja, sok mindent nem tudsz tenni ellene mert valamiért nagyon ad, azaz túl nagy teljesítménnyel ad. Kábeleseket kérdezd meg, kérj szűrűt a tv ágba de nem mindenhol használnak olyat, plusz más más frekvenciás kell.
(#) Massawa válasza dbase hozzászólására (») Jún 11, 2014 /
 
Nem kell más frekvencia. Jelenleg minden kábelmodem 65 MHz alatt ad, és csak ezt kell leválasztani a TV-röl ( egy olcso szürövel). Amugy ez inkább a TV hibája.
(#) neocska hozzászólása Jún 14, 2014 /
 
Szervusztok!
Nállam is megvan ez a probléma.
A laptop akkuja segitségével nincs "zaj", ha a töltöt bedugom akkor, egy "zaj" jelenik meg, probáltam a laptop csatlakozojára egy 100nF kondit rakni, nem segitett.
Ha szétszedem a töltöt, s kicserélem a kimeneten a szürö kondikat az segit, s beiktatok egy ferrit gyürüt is?
A laptop egy FujitsuSiemens E8420 laptop.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2014
(#) Massawa válasza neocska hozzászólására (») Jún 14, 2014 /
 
Nem segit! A föld miatt zug nem a kondik miatt.
(#) neocska válasza Massawa hozzászólására (») Jún 14, 2014 /
 
De nincs földelés A FujiSiemenseknek(nagyrészüknek) csak simma 2eres dugaszuk van.
Elöző FujiSiemens laptopommal ilyen gondok nem voltak
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2014
(#) Massawa válasza neocska hozzászólására (») Jún 14, 2014 /
 
Akkor talán a ferritgyürü segit, de lehet, hogy az sem, mert az akku töltö áramköre zavar be.
(#) neocska válasza Massawa hozzászólására (») Jún 15, 2014 /
 
Pc tápegységből bontott ferritgyürü (sárga szinü) jólessz?
(#) Massawa válasza neocska hozzászólására (») Jún 15, 2014 /
 
Nem tudom, probald ki, de ha töltö zavar akkor amugy baj lesz, mert az benne van a PC-ben vagy az akkuban.
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem