Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CB rádió
 
Témaindító: csikosgabi, idő: Máj 16, 2006
Lapozás: OK   41 / 67
(#) dobta válasza pucuka hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Köszönöm a válaszod, alaposan szemügyre véve a készüléket kicsit szépítettek is a dolgokon és sokat is kértek volna érte, így tárgytalan.
Van egy másik is amit nézegettem már régóta egy Ranger RCI 2950+mágn.talp antenna, annak nem tudom a márkáját ennek 49e az irányára.
Tudsz valamit az utóbbiról mondani mert én olvasgattam róla és az a max 10W kimenő teljesítmény nem sok...
Előre is köszi a válaszod.
(#) pucuka válasza dobta hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Az ára egy kicsit soknak tűnik. A mágnestalpas párezer forintot ér.
Az engedélyezett kimenő teljesítmény sohasem volt 4 W -nál több, Ami azért bőven elég is, egy jó antennával. Nem ismerem milyen ez a CB, pár dolgot írhatnál róla.
(#) dobta válasza pucuka hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
http://aprod.hu/hirdetes/elado-cb-radio-ranger-rci-2950-magn-talp-a...5116e5

Ezen a linken meg tudod nézni sajnos többet én se tudok róla.

http://hungarokamion.hu/2013/04/06/hatalmas-valtozas-a-cb-radiok-en...-igen/

Ez a link meg egy érdekesség nem tudom hallottál e róla?
(#) pucuka válasza dobta hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Egyedi engedéllyel mindíg is lehetett bármilyen rádiót, bármilyen sávon használni. A feltétel az engedély megszerzése, amit vagy megkaptál, vagy nem. A PR27 szabványnak megfelelő készülékeknél van a könnyítés, hogy a használatukhoz nem kell külön engedély, elég ha van bizonylatod, ami igazolja, hogy a készüléked CE -nek megfelelő.
Erről a változásról még nem tudok, de nem is böngészem minden nap az NMHH oldalát. De a linkeden is csak egy bizonyos készülék engedélyezéséről van szó. Mindenesetre nem ártana az esetedre állásfoglalást kérni a hatóságtól, az esetleges viták elkerülésére. Azt is vedd figyelembe, hogy ez csak Mo -n érvényes, és némelyik külföldi hatóság sokkal szigorúbb, mint nálunk.
(#) dobta válasza pucuka hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Köszönöm a válaszod és a másik linken tudtál e valamivel többet meg a készülékről amit néztem?
(#) SzervízMacska válasza dobta hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Szia! Az a készülék sehogy sem lesz szabályos, mivel nem csak a cb sávban működik...
(#) pucuka válasza dobta hozzászólására (») Okt 19, 2013 /
 
Mindenesetre, ez nem CB készülék. A CB sávban sohasem volt engedélyezve CW távíró üzemmód. Feltehetően ez egy amatőr, vagy professzionális készülék, nem valószínű, hogy engedélyt kapsz rá. Amatőrként használhatod, de csak a 28 MHz -es amatőr sávban.
A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2013
(#) reove hozzászólása Nov 22, 2013 /
 
Helo mindenkinek! Van egy stalker Ix cb rádiom .ha bekapcsolom ,nem mindig ég a zöld led,ez 12 voltnál van. De .ha mondjuk 9 voltot adok rá .akkor rendesen ,a vételt jelzö zöld led ég .12 voltnál is csak akkor nem ég ha a kikapcsolójával kapcsolom ki és vissza,ha a testet megszakitom.és ujra ráadom akkor megint rendesen müködik
(#) Atti75 hozzászólása Dec 5, 2013 /
 
Sziasztok! Én,egy teljesen uj belépő vagyok itt a fórumon. Akit nagyon érdekel a rádiózás. Igazándiból,és persze nem csak a szakmám miatt,kerültem közelebbi kapcsolatba,a K USB 40 csatornával. És nagyon nagyon,szinte csak hallatólagosan a PMR-el. Az otthonomban,csináltam egy kis stabil állomást, President grant,és penerátor párositással. Az tehergépkocsimban egy Realistic-president kombináció van. Megpróbáltam a megfelelő gondossággal,swr méréssel a lehető legtöbbet kihozni az egységekből. De az ember (én) mindig többre vágyik. Szeretnék erősitöt a stabil kombinációba iktatni. De ezen a téren semmilyen tudásom,és információm nincs. Tudtok ajánlani valamit? Mit,és milyet lenne érdemes eszközölni? Üdvözlettel Ati
(#) pucuka válasza Atti75 hozzászólására (») Dec 5, 2013 /
 
Nem tudni, nem mondtad mi az a "több", amire vágysz. Minden rádiós eszköznek megvannak a sajátosságai, ezeken túllépni igen nehéz. Ezek a sajátosságok összefüggenek a frekvenciával, adásmóddal, és némileg a teljesítménnyel. A teljesítmény emelésének a jogi szempontokon túl sincs olyan nagy jelentősége, mintt sokan gondolnák. Sokkal jelentősebb tényező a jó magas, jó antenna,magának a készüléknek a tulajdonságai közül a legfontosabb a stabilitás, jó kezelhetőség.
(#) Atti75 hozzászólása Dec 7, 2013 /
 
Köszi a kimeritő választ! Igazándiból az a tény ragadott magával amikor hallom idehaza kommunikálni a kollégáimat,mondjuk Spanyolból. Van egy pár olyan kolléga aki nem ismer határokat a technika felhúzásában,bővitésében. Ranger rci rádió alapból nagyteljesitményű. Áramátalakitó,zavarszűrő,és tuti antenna,aztán ugy hallod mondjuk a nulláson,mintha ott jönne mögötted))
(#) pucuka válasza Atti75 hozzászólására (») Dec 7, 2013 /
 
Ez az amit úgy hívnak, hogy hullámterjedés. Lehet, hogy Spanyolországból, Olaszországból, Francia országból tudsz összeköttetést csinálni (megfelelő terjedés esetén, de a 20 km -re levő ismerősöddel nem. Az ilyen összeköttetésekhez sem kell olyan hű de nagy teljesítmény. A rádióhullámok terjedése egy elég bonyolult dolog, ha érdekel a téma, nézz körül az amatőrök 10 m -es összeköttetéseinek lehetőségeiről, mert a CB sávnak is hasonló terjedési tulajdonságai vannak.
(#) Atti75 hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Köszönöm az ismételten kimeritő választ. Azóta megvan a készülék egység is amit a kolléga haszná http://youtu.be/sBqp3MjTzskl. Rádió: Ranger RCI 2970N2, Antenna:Sirio turbo 5000,meg erősitős mike.
(#) Atti75 hozzászólása Dec 14, 2013 /
 
Ha jól olvastam ez a készülék alapból 200W...kicsit hihetetlen számomra. Ehhez,azért megfelelő tápellátás sem árt nem? Pláne egy kamionban?
(#) pucuka válasza Atti75 hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
A 200 W egy kissé túlzásnak tűnik. Még 24 V ról is egy szimpli végfok sem igen tud többet 50 W -nál, 200 W hoz legalább 4 - 6 végfokot kellene paralel járatni, ilyet pedig meglehetősen drága készíteni. Lehet, hogy SSB PEP (burkoló csúcs) teljesítményre írták, és akkor ez a végfok valójában csak 50 W -os, és az már hihetőbb. Persze tekintettel a végfok szerény 50% elméleti hatásfokára, röpködnek az amperek.
Az erősítős mikrofon használatát nem ajánlanám, mert a túlmodulációval éri el nagyobb relatív kimenő teljesítményt, de ezzel viszont zavarokat okoz a sávban. Bár a mai nem túl intenzív használat mellet, nemigen zavar senkit.
A teljesítmény esztelen növelése csak a környezet magasabb terhelésére jó, az ök. távolságát csak kevéssé befolyásolja. Még a rosszul elhelyezett gk antenna gyenge hatásfokát is alig kompenzálja.
Az ilyen "trükkök" hatásosságára nézve, csak annyit, hogy az összeköttetés útjába kerülő facsoport 8 - 10 dB, egy vidéki házcsoport (falusi környezet) 10 - 12 dB csillapítást okoz, az erősítős mikrofon kb 3 dB, az engedélyezetthez képest 10 szeres erősítésű végfok (120 W) 10 dB javulást okoz. Egy 1:2 -nél rosszabb állóhullám arányú antenna sugárzási vesztesége 26 dB körül van, amit egy 400 szoros teljesítmény erősítésű végfokkal tudnál kompenzálni. Ebből eldöntheted, hogy mit érdemes inkább forszírozni.
(#) Atti75 hozzászólása Dec 15, 2013 /
 
Értem...akkor teljesen felesleges,súlyos ezreseket költeni ilyen rádióra pl. Mert ha minden klappol,a jelenlegi technikával,és figyelembe vesszük a jó földrajzi adottságokat ahol lakom,akkor az a közel 50km amit tudok beszélni nem olyan rossz nem? Bár,és kövezzetek meg érte,abszolute nem mértem swr-t. Mondjuk nincs is mivel. Csak az antennát raktam ugy össze,ahogy szétszedtem (penerátor).
(#) pucuka válasza Atti75 hozzászólására (») Dec 15, 2013 /
 
Eredményesebb lehetsz egy jól beállított jó antennával, és egy jól behangolt CB -vel, mint drágán megvásárolt teljesítmény erősítővel. Nomeg az is nagy előny, ha Te vagy a kékestetői szanatórium gondnoka. De akármelyik hegytető is megfelel. De ha egy szűk, kacskaringós völgy lágy ölén van a telephelyed, sok jóra nem számíthatsz, akármekkora teljesítménnyel is. Legfeljebb elcseveghetsz a londoni körgyűrűn araszoló kamionos haveroddal.
(#) Atti75 hozzászólása Dec 15, 2013 /
 
A gondnokos dolgon elgondolkodom))) Nem,minden viccet félretéve,ugy gondolom,nem rossz helyen lakom. Domb tetön,jóval magasabban mint a város (Bátonyterenye). És még az én házam az utca első háza is,ha nem lenne a mátra elláték Hatvanig))) A kilátás pazar. Sajnos sem lehetőségem,és sem jelenlegi tudásom sincsen az antenna hangolásban. Tulajdonképpen,az előző gazdája is ugyanilyen rádióval használta. Tudom,két egyforma nő nincsen) És megpróbáltam ugyanugy összerakni,ahogyan szétszedtem. A rádiót,azt kb egyévente átnézetem. Kicsi putzen nem árt,és kell e utánnaigazitani. Nem akarok nevesiteni kivel,egyrész tisztelet miatt,másrészt nem illik?! Szóval ez van,érdekel ez az egész nevezzük hobbinak,de itt,és akörnyéken nemigen van,vannak akik hjlandóak a nagyobb segitségre.Lásd,behangolni az antennát. Azt,hogy hogyan és milyen magasra kell felhelyezni,azt is itt a neten olvastam. Szóval a gogli nagy segitőm))) Szép estét!
(#) tallerkrisztian hozzászólása Jan 19, 2014 /
 
Sziasztok!
Idő hiányában nincs most lehetőségem a megfelelő topikot megkeresni, de remélem jó helyen írok.

Adott 1 pár Concorde FX112 Fm Rádió adó vevő készülék. A gond a következő új akkuk lettek belerakva mindkettőbe és az egyik, de van hogy mindkettő 2,5 - max. 4,5 ill. 5 üzemóra után lemerül/nek. 600mAh NIMH akksi van bennük (céges) kb. 10-11 órát tőltöm éjszaka őket és annak ellenére is lemerül. Arról nem is beszélek, hogy a leírás alapján 10-14 óra töltésidő "kéne" a teljes feltőltéshez és amikor pl. 2 és fél napig vannak tőltőn még akkor se tőltődnek fel teljesen úgy mint pl.: mobiltelefon, a folyamatjelző még akkor is mozgásban van. Lehet, hogy gyárilag hibás a készülék? .. vagy esetleg letestelhet? Nem értek hozzá csak üzletőrzésben dolgozom és nagyon kéne a rádió ha kibírná a teljes nyitvatartást.
(#) kallaci válasza tallerkrisztian hozzászólására (») Feb 5, 2014 /
 
Szia! ezek szerintem pmr rádiók, nem ártana az akksikat "formázni"
(#) kallaci hozzászólása Feb 5, 2014 /
 
Sziasztok! Úgy látom döglött a topic nélkülem(alias laszlo29)de szeretném életre kelteni! Pucuka,mi a véleményed egy pmr-cb papagájról? (már régen gondolkodom róla)
(#) pucuka válasza kallaci hozzászólására (») Feb 9, 2014 /
 
Mostanában ritkán jutok net közelbe, az is lassú, elnézést a késedelmes válaszért.
Az a helyzet, hogy az analóg 446 MHz -es sávban a 100 kHz -es sávszélesség miatt sajnos szóba sem jöhet más megoldás, talán majd ha lesz digitális PMR, akkor lehez jobb megoldás is. Elég erőltetett megoldás, de jól működik. A használatát is szokni kell, de azért elég jól használható, legalábbis amit eddig hallottam.
(#) kallaci válasza pucuka hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Szia!
[/off]Én is hasonló helyzetben vagyok (voltam) az internettel, mint te. A papagályon azért gondolkodom, mert most is elég magasan lakunk, aztán a saját antennájával is sok örömet ohozhatna egyeseknek (vagy éppen bosszúságot) Más, én se szeretem kivárni a töltést a ceruzaakkuknál, mit " szólna" a készülék, ha egy 7805- ről táplálnám? ( tudom, hogy hálózatról táplálni tilos, de itt nem arról szólna a dolog, hogy megemeljem a végfok rf teljesítményét.) [off]
(#) Kera_Will válasza kallaci hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
Olyan rádiót keressél ami be/kikapcsolásához nem kell gombot nyomni.
Rendes mechanikus ki/be kapcsolója van.Hehe mondhatnád, hogy mindegyiknek ilyen van ... .De!Általában az egyszerűbb rádiók (kissé off mert PMR 446ra gondolok)
inkább szoftveresen kiértékelt portokat mozgatnak.
A lényeg: akkor is kapcsoljon be magától ha berakod az akkumulátort / külső tápot kötsz rá.
Mert ha nem ilyen akkor felejtős ... ha csak nem szeretnél belenyúlni emiatt.1 monostabil áramkörrel 1-2 másodperc erejéig "megnyomni a gombját" , amikor tápot kap.
De akkor meg már nem szabályos a rádiód mert módosítottál rajta.
Pláne ha meg átjátszónak is szeretnéd kialakítani, akkor nagyobb felelősséggel kell lenned!
6/12 voltos zselés akkuval jobban járnál ,amit töltögetsz is közben így szünetmentessé is válna!
Jobb esetben 4 *1,5V kell neki ... rosszabb esetben 3*1,5 V igen ekkor 1 stabilizátor nem árt.4,5V stabilizátor nem nagyon van.3,3Voltos viszont létezik !
pl.: LF 33 CV , LD1117V33 (LD33V)
Ez alá kell 2db Si dióda akkor közel 4,7V lesz a kimenő feszültség.Ennyit a friss extra/tartós elemek is adnak vétel oldali terheléskor.
Esetleg LM317 de ekkor ellenállások kellenek és nem diódák.
Persze adáskor azért esik ez a kapocsfeszültség kissé.
Stabilizátor esetén meg kevésbé , persze ha bírja az áramot és tud fűteni.
Hatásfokot figyelembe véve (FM-ben C osztályú erősítők esetén kb.:70-80%) a 0,5W kimenő RF energiát kb.:0.6-0.8 W DC teljesítményfelvételt jelent.
70%os hatásfokkal számolva ez jön ki:
0,6W (dcbe) * 0,7 = 0,42W rf kimenő vagy 0,7W (dcbe) * 0.7=0.49W rf kimenő
Ebből a terhelést is lehet saccolni + a hővé alakuló energiát amit a (7805) áteresztő stabilizátort fűti.
Számoljunk 1W egyenáramú (dc)bemenő/felvett teljesítménnyel (kissé rossz hatásfokkal 50% ez némi rátartás és tartalék képzés is) és 4,5V (3*1,5) ceruzaelemekkel.
Ekkor 1W / 4,5V = 0,22 A áram folyik át az áteresztő stabilizátoron.
(3,3V stabilizátor+2db Si dióda 3,3+0,7+0,7 = 4,7V ekkor 1W/4,7V =0.21A lesz)
A stabilizátort erre az áramra és a különbségi feszültség értékére kell méretezni!
(nem véletlen 6V zselés akkut említettem )
Különbségi feszültség(drop) nem más mint az ami a stabilizátorod kimenőfeszültsége (4,7V)
és az azt tápláló energiaforrás kapocsfeszültségének különbsége.
6V-4.7V=1.3V vagy 12V-4,7V=7,3V
Itt jön képbe a stabilizátor terhelhetősége mert ha drop feszültséget megszorozzuk a terhelés áramfelvételével megkapjuk azt a teljesítményt amit el kell fűteni az áteresztőnek.
1,3V*0.21A=0,27 W (6V esetén) 7,3V*0,21A=1,5W (12V esetén).
Lehet , hogy ezt bármelyik 7805 bírja mert ennél jóval több a katalógus adatuk.
Persze megfelelő hűtéssel!
Ez lenne röviden 1 ilyen kis rádiónak az energia mérlege adáskor, persze vételben sokkal jobb mert kisebb az áramfelvétele.
Azért írtam le mindezt mert egy állandó üzemű eszköznél nem árt előre átgondolkodni ezt is azért , hogy hosszú üzemű legyen és ne érjen meglepetés.
Vannak lowdropú áteresztős stabilizátorok azok tudnak működni 1V vagy kisebb drop feszültséggel.78xx sorozat minimum 3Voltos droppal tud csak stabilan dolgozni.Tehát ennyivel kell nagyobb feszültség kell neki .
(#) szsrobert válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 10, 2014 /
 
0,3A rémlik adáskor PMR-nél.
(#) Kera_Will válasza szsrobert hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Akkor 0.3 A mérése után esetén rosszabb a hatásfok, igaz nem csak a végfokozat hanem még pár darab egyéb is működik.Nem írtál a tápfeszültséget az is számít.
(igaz én is kis ráhagyással 50% hatásfokkal számoltam sokat nem tévedhettem talán, leginkább a méretezés bemutatása volt a célom)
No meg lehet a rádió RF térereje meg zavarta a mérőkörödet.
Ez is benne van sajnos a mérési hibákba.Hacsak nem árnyékoltabb műterheléssel nem méred.
Ilyet meg nem tudsz szabályosan rátenni , mert meg kellene bontani a rádiót.
(#) kallaci válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Szia! Sajnos háromcellás a készülékem, a hálózati táplálásra azért gondoltam, mert, ha beindul a forgalmazás, akkor kevés lenne a 3darab 1200mAh. Most, hogy leírtad ezeket, akkor inkább zselés akku. Bár ez itt off. Köszi!
(#) Kera_Will válasza kallaci hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Üzenet ment !
(#) szsrobert válasza Kera_Will hozzászólására (») Feb 11, 2014 /
 
Elég gyér hatásfok.
3 és 4 akkusok. 4,5-6V. Logikusan gondolkodva nem gyártanék 3 akkus rendszert, a töltők általában párosával töltik az akkukat.
Analóg ampermérővel és digivel is 0,3A.
PMR-en ráépített antenna van, nincs műteher. Bár megoldható
Némelyik PMR vételben egész jó volt. Azért vételben az FT60 azonos antennával jobb volt a PMR-ek többségénél.
(#) pucuka válasza szsrobert hozzászólására (») Feb 25, 2014 /
 
Akkor gyárts 4 cellás PMR -t
A probléma az, hogy a PMR végtranzisztora elég speciális ötvözetű darab. Az Uce feszültsége 4,5 V. Ezért elég cinkes a 4 celláról való táplálása.
Következő: »»   41 / 67
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem