Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CCIR-sávban használt antenna méretezése
Lapozás: OK   1 / 7
(#) lacikacikacika hozzászólása Júl 1, 2006 /
 
94 MHz-re akarok antennát , hogy kell kiszmitani a méretet????
(#) deguss válasza lacikacikacika hozzászólására (») Júl 1, 2006 /
 
Googli a barátod!

Antenna fórum nemcsak antennásoknak - Antenna vételtechnika - Dipolantenna CCIR FM-re

Idézet:
„A megoldás:CCIR URH körantenna. Nyeresége 4,5 dB mérete átm. 50 cm Padlásra is tehető de a tuti a tetőre való felhelyezés.
A fényképe megnézhető a www.antelektro.hu honlapon, az antennatechnika - passzív ezközök - földi antennák - URH,VHF antennák útvonalon (ár is van).
Tudom hogy pénzbe kerül de ez olyan téma amit nem lehet megbütykölni.”
(#) hg5cfj válasza lacikacikacika hozzászólására (») Júl 12, 2006 /
 
Szia!
Milyen antennára gondoltál pontosan?
Üdv Samu
(#) Kera_Will válasza lacikacikacika hozzászólására (») Júl 12, 2006 /
 
Mi a célod adás/vétel.

Venni kívánt adótól milyen messze vAGY?

Milyen rádióhoz akarsz külső antennát illeszteni?

Milyen magasan lesz az antenna elhelyezve?


1 csomó dologtól függ mi is lenne neked a legjobb

itt : http://oldradio.tesla.hu/konyvek.html

keressé rá a Rothamel : antenna könyvre

biztos segít képbe kerülni antenna méretezésileg!
(#) Hurka válasza lacikacikacika hozzászólására (») Júl 15, 2006 /
 
Hello!

Nagyon egyszerű a CCIR-antenna méretezés. A megoldás a negyedhullámhosszú dipólantenna. a méretezés úgy történik, hogy a fénysebességet (300000000 m/sec) osztod a frekvenciával Hz-ben (a te esetedben ez 94000000 Hz). Ezután az egészet osztd el néggyel. Vagyis 300000000/94000000/4=0,797m=79,7 cm-es drótra van szükséged. Ezután fogsz 1 koaxdugót, és a közepére forrasztod/csavarozod a drót egyik blankolt végét, és ezután mehet be a rádióba. Az adóantennát ugyanígy kell méretezni.

Sok térerőt kívánok: Hurka
(#) frrrrr válasza Hurka hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
A fent említett nem dipól, hanem botantenna. A dipól az más. Sajnos az elektromágneses hullámok nem a középiskolai fizikaóra képletei szerint terjednek, ezen kívül figyelembe kell venni a "rövidítési tényezőt", talpponti ellenállást, szimmetrizálást, stb. Künlönben amit nyersz a réven, elveszted a vámon. Summa summarum, ne tervezz antennát, hanem rajz alapján építs, lehetőleg kipróbált antennát.

Segíteni akkor tudunk, ha legalább a fentebb feltett kérdésekre válaszolsz.
(#) Hurka válasza frrrrr hozzászólására (») Júl 16, 2006 /
 
Mélyen tisztelt frrrrr!

Előbb próbáld ki! Én az adótól kb.1,5KM-re vagyok völgyben. Ezzel az antennával Videoton Apollo típusú rádiómmal teljes térerővel veszem több rádióadót kifogástalanul. Vagy a másik megoldás olcsón: Félhullámhosszú dipólantenna+ballun trafó. Ám ennek még kissebb a nyeresége. Amúgy ha már "nagy nyereségű" antennát akartok, menjetek le a sarki elektronikai boltba, s vegyetek egy erősített antennát kb. 4500 FTért. Nálunk fel van szerelve 2, kifogástalanul működnek. S szeretném kérdezni, mélyen tisztelt frrrrr, ha a hullám nem így terjedne, akkor miért ezt a képletet tanítják, miért ez a képlet van a köztudatban, miért van ez benne a Műszaki Lexikonban, és miért szerelnek fel minden rádiót BEMÉRETEZETT botantennával? Jah ha már ennyit szenvettem azzal, hogy leírjam a negyedhullámhosszú dipól="botantenna" méretezését, egy köszönömöt megér. És az sem lenne baj, ha néha felütnétek a Műszaki Lexikont, a Hütte Mérnöki kézikönyvet és a jó öreg Pattantyúst.

Jó szenvedést kívánok: Hurka

u.i. Karl Rothammel: Antennakönyv
(#) frrrrr válasza Hurka hozzászólására (») Júl 17, 2006 /
 
Elnézést kérek.
Lemaradt a megszólítás, de azért remélem a többség rájött, hogy segíteni lacikacikacika-nak szeretnénk. Hozzászólásom neki szólt.

1,5 km-ről "nedves fadarab" is megteszi antennának. Győr környékéről szlovén vagy olasz TV-adót elcsípni 50MHz környékén az azért más kategória. Lehet, lacikacikacika a két véglet között szeretne valamit, de még nem tudjuk mit. Pl.: lehet, hogy egy jól méretezett Yagi antennára lesz szüksége.




Lexikon és szakkönyv az két különböző dolog.
(#) Hurka válasza frrrrr hozzászólására (») Júl 17, 2006 /
 
Jól méretezett Yagi antennához ajánlom az Ezermester kiskönyvtár Dx Antennák, Dx erősítők című könyvet. Én anno ebből tanultam ki az antennaméretezést. Elnézést kérek, ha esetleg sértő hangnemben írtam volna, Jah, milyen TV adás jön 50 MHZ-n? Csak azért kérdem, mert a legalsó TV csatorna kb 90 MHZ környékén kezdődik. Ja, CCIR-ről van szó. akkor az 88-108 MHz-ig terjed, és hol van ott 50 MHZ? Bocs.

Jó antennaméretezést kívánok:Hurka

Ui.: lacikacikacika fent említette, hogy 94 MHz-t akar fogni.
(#) Kera_Will válasza Hurka hozzászólására (») Júl 17, 2006 /
 
50 Megán lassan semminek se kéne lenni

Sok Pest és Pécs környéki ember örülne neki mert akkor kitisztulna a sáv.Pláne a 50-52 mega közti terület

Onnan indul az OIRT 1es csatija 48MHz környékétől. 1 - 2 "őskövületi" földi adó még mindig ott sugároz.


De lassan eltünnek mert ha jön a Digit földi sugárzás akkor már rájuk se lesz szükség ... esetleg a fizikai poziciójukra mint objektumok... új rendszerek telepíthetősége végett.
(#) frrrrr válasza Hurka hozzászólására (») Júl 18, 2006 /
 
Bocs, hogy nem részleteztem az 50 MHz említésekor, hogy 50 -100 MHz körüli frekvenciák terjedési tulajdonságai egyformák, míg pl. az 500 MHz és afölötti hullámterjedés más tulajdonságokkal bír, stb.

De az a fórum nem a hullámterjedésről szól, Lacika.......... kért segítséget.

Részemről ennyi elég.
(#) e-sporadic hozzászólása Máj 24, 2007 /
 
Üdv mindenkinek!
Én hálozati kábel barna és kék eréből szeretnék csinálni T-dipólt 100MHZ-re.
Karel Novák 1962-res könyve szerint egy igen jelentős rövidülési tényezővel is kell számolni a lambda per 2 -es méretezésnél.
Találtam elöre megtervezett CCIR 100Mhz-es T-dipól antennát, de az 10 mm-es ALumínium csővel van tervezve.
Szerintetek a hálozati rézvezetékből készített dipólnál van rövidülés?
(#) frrrrr válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 25, 2007 /
 
Mi az ami arra késztet, hogy antennát építs?

Azért kérdezem, mert ha távolsági vételre kell, akkor komoly antennára lesz szükséged, ha viszont olyan térerőd van, hogy egy darab drót is majdnem jó volt eddig, akkor bármilyen dipóllal (nagyjából méret szerint) eléred a kívánt eredményt.

"Igazi" antennát legjobb rajz után építeni, nem pedig számolgatni.
(#) e-sporadic hozzászólása Máj 25, 2007 /
 
Van egy igen szelektiv autórádióm, amivel egyszerű drottal is lehet gyengébb CCIR adókat fogni nálunk, pl szlovákot.
Arra kéne a dipol hogy erősebben foghassam a fm 96.9 et illetve az fm 106.2-öt Ezek -eddig- nálunk gyengén jövö szlovák adók. Ehhez kéne dipól.
Ha nem pontos a méretezés akkor is erősődik a vétel?
Gondolom a lambda per 4-es botanntennánál még egy csak ,,durván kb-ra" hangfolt dipol is jobb...
(#) ha1drp hozzászólása Máj 25, 2007 /
 
Én űgy tudom, hogy a fél illetve negyedhullámú huzalantennák nyeresége 1 "szabad térben" (jellemzően körsugárzók)

Bővebben info:Bővebben: Link

Rövidülési tényező: Szigeteletlen drót esetében 1 azaz a hosszat ezzel kell szorozni. A szigetelt villanyszerelési drót kb 0.97 körül lehet.
Az antenna sávszélességével impedanciájával kapcsolatban, sajnos én is csak a Rothammel könyvet tudom ajánlani.


Az erősítővel felvértezett antenna csak akkor jó, ha egy műszakilag gyengébb készülék elé rakod, ezzel növelve meg a rádiód, TV-d érzékenységét. Jó minőségü rádióknál inkább csak problémát okoz.
(#) frrrrr válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Valószínűleg a dipól jobb lesz. Próbáld ki a köv. méretekkel:
Hossza:1550 mm
"belső távolság": 60 mm
drót vastagsága 13 mm
rés: 25 mm

Először próbáld ki, olyan vastag dróttal, amilyen van. Aztán az eredménytől függően eldöntöd, hogy elegendő, vagy többelemes antennára van szükséged. Vigyázz, az autórádió valószínűleg 50 ohm asszimetrikus bemenetű, míg a dipól 300 ohm szimmetrikus. A koax. kábel 50 ohm asszim. Illesztéshez balun használatos.
(#) vega55 válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Szerintem van gyorsabb modja is annak eldontesehez, hogy mire szamithatsz...:
Elkeszited a nehany hozzaszolassal viszabb leirt botantennat, majd felviszed a radioddal egyutt kb arra a helyre, ahol az antenna lenne telepitve. Ha ott mar kb eleg jo hangja lesz a vetelnek(jel/zaj viszony), akkor bizhatsz abban, hogy jol meretezett, illesztett, esetleg nagyobb nyeresegu antennaval a levezeto kabel vegen is eleg lesz a "tererod". Felteve, hogy nem lesz nagyon hosszu a levezeto kabeled...
(#) e-sporadic válasza vega55 hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Az a problémám, hogy a Szabadság-hegyi adótól négy km-re lakom, és sajnos elsősorba nem is arra koncentrálok, hogy hogy javuljon távoli CCIR-ek vétele, hanem hogy minél kevesebb zavart hozzak be az antennán keresztül, a befogandó távoli adok frekvenciáján és a körül.. Van vagy 15 erős fm adó Szabadsághegyen ha jol tudom és a tökéletes rálátás miatt nagyok a zavarok itt nálunk Budán...
A botanntennával ez a baj, hisz ez minden iránybol vesz, nekem pedig északrol kéne vétel, míg északnyugat iránybol pedig gyenge vétel, hogy ellensúlyozzam a zavarokat.
Ezért dolgozom autórádióval ,mert egy átlagos rádiósmgnón a lakásunkban márteljes gerjedés van minden frekin, az a jol ismert jelenség amikor ,,minden ado szol minden frekin egyszerre".-
(#) vega55 válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Hat...akkor neked valami erosen iranyitott antenna kell kapasbol!Pl tobb elemes yagi vagy hasonlo...

Persze egy jo radioval sokat nyerhetsz az antennan..., de csak akkor, ha a kivant csatornan nincs mas ado. Ha van, akkor tenyleg csak az antenna segit(vagy az sem).

De, ha tavolsagi, minosegi vetelsz akarsz, akkor nem uszod meg egy jo radio beszerzeset(nem autoradio kategoria!), ami garantalt szelektivitast, es keresztezesi torzitasokat produkal. Ugyanis az antenna ellenere igen nagyok lesznek zavaro adok es a hasznos jelek kozotti kulonbsegek...

Sokat segit meg(ha egyebkent mar elfogadhato a tavoli ado minosege) a lyukszurok alkalmazasa, vagy/es rezonanas(kiemelo) tagokkal egyutt. Ekkor egyszerubb radio is eleg lehet...
(#) e-sporadic válasza vega55 hozzászólására (») Máj 26, 2007 /
 
Először arra gondoltam, hogy belenyúlok az autórádióba. Csatolt urh rezgökörökkel növelni a szelektivitást, sávszürökkel... Erről hamar lebeszéltek, meg azért szupervevöket még nem szereletem.
Elta "csavargatos,, autorádiom van, az érzékenysége kielégitő., de a szelektivitása nem egészen briliáns, a pl 94.8 as adás még 94.6-on is valamennyit bezavar... Olyan kéne ami max +-0.1 0.15 sávszélességgel veszi az erős adokat is, de azok digisek....
A külsö sávszüröről hallottm még ami szerint az antennát induktivan csatolom a koax rádióbemenetéhez, és az indukcios 3 menetü tekercseket tologatom amivel megszünik a zavarzaj a gyenge ado frekvenciáján.
(#) vega55 válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 27, 2007 /
 
Idézet:
„A külsö sávszüröről hallottm még ami szerint az antennát induktivan csatolom a koax rádióbemenetéhez, és az indukcios 3 menetü tekercseket tologatom amivel megszünik a zavarzaj a gyenge ado frekvenciáján.”

Hat ez kb az amirol en is beszelek!! Ezek nagyon hatekony modszerek, de csak akkor ha jol vannak kivitelezve. A nehezseget az okozza, hogy kozeli zavaro adokat ugy elnyomni, hogy a hasznos jel ne nagyon csokkenjen nem mindig egyszeru, nagy josagi tenyezovel rendelkezo rezgokorokkel lehet csak. Es azokat is megfeleloen kell csatolni az aramkorbe, hogy ne terhelodjenek le.
Regebben voltak lyukszuros HBO dekoderek. Na azt lehet tanulmanyozni, ott eleg szepen meg volt ez oldva!!!
(#) e-sporadic válasza vega55 hozzászólására (») Máj 27, 2007 /
 
Van egy panasonic rádiós wakmenem is. Azon is probálkoztam mivel kitünö a szelektivitása és érzékenysége is egyaránt, a 105.9 és 106.0 MHZ s adokat is szétválogatja áthallás nélkül csak ott a CCIR antenna maga a a fülhallgatózsinor, és igen érzékeny a zavrokra, tehát ha a negyediken nálunk bekapcsolom még árnyékolt helyeken is berezeg az egész cir sáv, nem birja h tul nagy a térerő ...
(#) vega55 válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 27, 2007 /
 
?????
(#) e-sporadic válasza vega55 hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
A rádiós wakmennel is probálkoznék, külső antennával , mert még az autórádionál is jobb paraméterekkel rendelkezik, csak az a gond, hogy a nálunk levő nagy térerő miatt el vannak nyomodva a gyenge adok rajta, mert érzékeny a zavarokra.
Gondolom ott mivel a füllhallgató- zsinor maga CCIR antenna nem nagyon lehet a nyákján találni helyet ahová a dipolt rányomhatnám és a füllhallgato-zsinor antennnát kiiktathatnám...
A melegpontra és a földpontra gondolok...
(#) vega55 válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 28, 2007 /
 
Idézet:
„mert még az autórádionál is jobb paraméterekkel rendelkezik”


Hat erre mondjuk nem vennek merget...

Idézet:
„Gondolom ott mivel a füllhallgató- zsinor maga CCIR antenna nem nagyon lehet a nyákján találni helyet ahová a dipolt rányomhatnám és a füllhallgato-zsinor antennnát kiiktathatnám”


De, kulonosebb gond nelkul megoldhato!
A zsinor ilyenkor teleszkop antennakent (is) funkcional. Egy keramia kondival van altalaban valamelyik szal nagyfrekisen csatolva a radioresz bemenetere. Eleg konnyen azonosithato, ha elkezdesz a zsinortol visszafele haladni a nyakon.
Ha megvan, kiszeded a kondit, vagy felemeled az egyik labat, es oda kotod a koax belso eret, az arnyekolast meg valahol kozel a radios resznel a foldhoz. A lenyeg hogy kondin keresztul menjen a jel...
Persze ettol meg az illesztes sehol sem lesz, de a jelszintek nagyot ugranak.
(#) patekw válasza e-sporadic hozzászólására (») Máj 29, 2007 /
 
Helló!
Nekem ezt egy hordozható TV-hez használt kettes botantennával sikerült megoldani.Ez lényegileg két darab botantenna összekötve egy szimetrizáló trafóval, amelyből koax megy a vevőhöz. Ez úgy elvágja a zavaró adót, mint a borotva. Érdemes lenne kipróbálni ugyanezt nem botantennákkal, hanem 4x75cm-es hurokkal.
(#) e-sporadic hozzászólása Máj 31, 2007 /
 
Hát jó lenne kisérletezni a dipollal, de bebizonyosodott amitől féltem....
Most sikerült elkészítenem a pár hozzászólással elött megadott méretek alapján az egyenes T-dipolt, bár a 13 cm es drotvatagságot nem tudtam biztositani
Beigazolodott amitől féltem, hogy a dipol a nagyobb nyereség miatt több zavart fog felvenni.... amig a botantennával sikerült elkerülni az erős adok zavarait a dipolt akárhogy helyezem mindent elnyomnak az erős Pesti adók, még a keleti fekvésü szobában ahol egyáltalán nincs rálátás az adóra.
Lehet hogy tényleg csak digitális autorádio a megoldás....

(#) patekw válasza e-sporadic hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Ez 100% igaz. De nem kell annyira ragaszkodni az átmérőhöz, meg a méretkhez. De próbáld ki, ahogy leírtam. Vegyél két darab k.b. 0,7-1m hosszú, 8 - 10mm átmérőjű csövet, magasfeszütségű kábeleret, vagy valami hasonlót. Rögzídsd az egyik végüket valami szigetelö lapra k.b. 2cm-re egymástól. Ezekre a végeikre köss egy szimetrizáló trafót (300 Ohm ). A 75 Ohmos kimenetet egy koaxal vezesd a vevődbe. Az antenna olyan V alakú lessz, és irányítsd a kívánt adó felé úgy, hogy a kívánt hatást elérd.
(#) e-sporadic válasza patekw hozzászólására (») Jún 1, 2007 /
 
Nekem csak UHF tévésávban használt szimetrikus asszimetrikus átalakítom van, az van a T-dipol végén.
Egyesek szerint az jo még 100mhz-s ccir sávra, de lehet hogy ez okozta a gondot
Vagy 100 MHZ körüli antennához külön van más átalakito?
(#) vega55 válasza e-sporadic hozzászólására (») Jún 2, 2007 /
 
Jo lesz az...Legfeljebb kicsit roszabb lesz a hatasfoka, de az itt nem lenyeges most...

De! Meg egyszer felhivnam a figyelmedet arra, hogy jo vetel CSAK megfelelo radioval erheto el. Hiaba noveled meg az antennajelszinteket egy pl jo antennaval, ha a radio nagyfrekis resze nem birja, es elkezd torzitani. A vege ennek mindenfele parazita veteli savok megjelenese lesz.

Normal, egyszeru radio nincs felkeszitve a 10E5...6 dinamikaju vetelre, sem dinamikaban, sem szelektivitasban.
Mit gondolsz, miert gyartottak anno(meg meg ma is) tunereket, amiknek csak egy dolguk volt, jol feldolgozni az URH jeleket... ??!
Hasznaltan 10-20eFt-ert mar vehetsz olyan jo minosegu tunert, amivel talan meg lehet oldani, amire vagysz...
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem