Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CCIR-sávban használt antenna méretezése
Lapozás: OK   4 / 7
(#) pucuka válasza Psycohol hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Már az előző hozzászólásomban leírtam, amit linkeltél antennarajz, az megfelel a céljaidnak, leilleszthető 50 ohmra is, csak az irányhatása nem túl nagy. Arra céloztam, hogy a lemaradt két tagot nem kell sajnálni, mert sem nyereségben, és ezzel összefüggésben irányhatásban nem hoz olyan sokat. Az antennák nyeresége és az irányítottság között szoros összefüggés van. Ezen a frekvencián (hullámhosszon) a nagy mechanikai méretek miatt nem nagyon készíthető nagynyereségű, és irányítot antenna, vagy csak nagyon drágán. Pl. készíthetnél mögé egy reflektor falat, aminek a minimális mérete 10 x 10 m. (ugye hogy nem egyszerű, bár az egészben semmi komplikáció nincs.
(#) Psycohol válasza pucuka hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Köszi, akkor megépítem ezt az antennát amit linkeltem (3 elemeset). Aztán leillesztem majd 50 ohmra. Olyan rajzot még tudnál nekem mutatni ahol képekkel illusztrálva van egy antenna leillesztése koax kábelekkel? Csak hogy gyakorlatba is láthassam a bekötését képekben legalább. Mert a méreteit már kiszámoltam. A reflektor fal amit írtál nos igen azt nehéz kivitelezni nálam, sőt lehetetlen is mert panelba lakom és itt nem lehet 2,5-3 méternél szélesebb sem az antenna sem a reflektor,mert hát szomszédok nem örülnének ha belógna az ablakuk elé. Viszont ami némileg segíthet hogy a betonba is van egyfajta vas beépítve ami kicsit talán még visszaveri előrefelé a jelet mint egy reflektor funkciónál kb. Nah persze tudom hogy ennek köze sincs az igazi reflektorhoz de elgondolásaim szerint közre fog játszani az előre hátra viszonyba a betonba lévő vas háló.
(#) pucuka válasza Psycohol hozzászólására (») Jún 13, 2010 /
 
Az illesztő tagot, ami a rajzodon a sugárzó alatti rövidebb csö, úgy kell felerősíteni, hogy asugárzó középvonalánál levő végződés szigetelve legyen a tartógernctől. (poliamid, bakelit, teflon távtartóval) ide kell kötni a koax középső erét, az árnyékolást a gerincre. (a sugárzó közepére)
A másik végét az illesztőtagnak egy adott méretű kettős bilincscsel összekötöd a sugárzóval, és ennek toligázásával lehet finomhangolni az illesztést.
A tereptárgyak (panel) árnyékoló hatását természetesen ki lehet használni, már ha nem esik az átvitel irányába. Arra még ügyelj az elhelyezésnél, hogy a reflektor, és a betonfal között n×0.1 lambda távolság legyen, ahol az n = 1; 2; 3 lehet csak.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jún 15, 2010 /
 
Én szeretnék valami nagyon egyszerűen elkészíthető, FM vevőantennát, milyen anyagból kell csinálni? Nagy távolságra kéne kb. 80KM, és ha tudom hogy E-ra van az adó akkor merre kell fordítani, melyik része merre álljan? valaki el tudná magyarázni?

Köszönöm!
(#) Ferkógyerek válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Szia!
Vételre szerintem nem érdemes gyártani, egyszerűbb vásárolni. Pl nézd meg itt a legalsót. 6000Ft, ennyiért szerintem nem kapod meg a színesfém kereskedésben a hozzá való alapanyagot, főleg ha csak egész szálakat adnak (az anyaga alumínium). Az antenna eleje, ez kell nézzen az adóállomás felé, a hajlított dipóltól távolabb eső vége a gerincnek. Egyébként milyen adót szeretnél hallgatni és honnan? Nekem simán bejön egy dipóllal a tőlem 40Km távólságból 100W teljesítménnyel sugárzó adó, zaj nélkül.
(#) pucuka válasza (Felhasználó 54221) hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Én FM antennáról nem tudok. Az antennákat frekvenciára, frekvencia sávra (hullámhosszra) szokás méretezni. Ha figyelmesen végigolvasod a topikot, kadarist, és én is linkeltünk egyszerűen megépíthető vevőantennát. Ezeknél ott vannak a méretek is, az sugárzók, reflektor, direktorok átmérői is, praktikusan Al csőből, a minél kisebb súly miatt. Az átmérő a sávszélességet befolyásolja, ezért 18 - 20 mm átmérőjű csövekből lehet építkezni.
A vételi irány a direktorok (rövidebb parazita sugárzók) irányában van. Mivel a sugárzás a műsorszóró sávban általában vízszintes polarizációval történik, az antennát is vízszintesen kell szerelni.
Megfontolandó az antenna megvásárlása is.
Azt, hogy mit tudsz venni, azt leginkább a vételi hely környezete határozza meg, tengerszint feletti, földfeletti, környezet feletti magasság, terep nyíltság, beépítettség, zavartatási tényezők, és a vevőd paraméterei. (érzékenység, szelektivitás, sávszélesség, intermodulációs elnyomás, stb.)
(#) Psycohol válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
"Mivel a sugárzás a műsorszóró sávban általában vízszintes polarizációval történik, az antennát is vízszintesen kell szerelni." Azért ez nem teljesen igaz, vidéki rádiók 80%- függőlegesen sugároz. Bocs hogy kijavítlak, de leginkább országos rádiók adnak vízszintesen. Gondolom sony 123-nak kisebb teljesítményű városi rádiókat akar vadászni. Régen én is sikeresen vadászgattam ilyeneket mikor még szolnok mellett laktam, bejött még a debreceni rádió is+ eger, sőt még osztrákok is. Bár akkor még volt ennek hangulata,manapság meg a sáv tele van zajjal.
(#) pucuka válasza Psycohol hozzászólására (») Jún 15, 2010 /
 
Nem írta sony123 hogy mit szeretne venni, valóban a "kis rádiók" függőlegesen adnak, de szerintem meg kell nézni nyilvántartásban, vagy meg kell kérdezni, hogy mi a tényleges helyzet. másrészről azonban ebben a sávban a kereszptolarizációs csillapitás nem túl nagy, 3 - 4 dB, és tekintettel arra, hogy egy ilyen antennát vízszintesen sokkal könnyebb felszerelni, javasoltam a vízszintes felszerelést.
A DX -elés amúgy is nehéz ügy, de jó játék. Ahhoz meg hogy konkrét válaszokat lehessen adni, ahhoz igen sok körülményt kellene ismerni.
(#) (Felhasználó 54221) hozzászólása Jún 18, 2010 /
 
Köszi a segítséget, a Juventust szeretném venni (Siófoki adótoronyról)
(#) hernigl hozzászólása Jún 26, 2010 /
 
Üdv mindenkinek!
Tisztelettel érdeklődöm a szakiktól. hogy hogyan (milyen műszerrel ) kell megmérni egy antennát, hogy hol rezeg jól.
Az eddigi internetes böngészés közben csak annyit tudtam meg, hogy wobblerszkóp kelhet hozzá.
Napokban kapok egy wobblert, de ezzel önmagában nem megyek semmire, ugyan oscilloscopom van.
Gondolom lejött hogy nem vágom ezt a mérési formulát, a neten nem találok ilyen mérési példákat.
Előre is köszönöm a segítségeket!
(#) Ferkógyerek válasza hernigl hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Szia!
Akkor már csak egy érzékenyebb SWR mérőre van szükséged.
(#) hernigl válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
SWR-t már vettem, szerettem volna látni képernyőn vagy szkópon, hogy milyen frekin rezeg, és merre hangoljam.
(#) Ferkógyerek válasza hernigl hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Ha van SWR mérőd is, akkor elviekben minden adott.
A wobbleren kell keresni egy analóg kimenetet, mely a frekvencia söpréssel párhuzamosan egy fűrészfeszültséget szolgáltat. A szkópot X-Y üzemmódba kell kapcsolni és ezt a feszültséget a szkóp X bemenetére kell kötni. Az SWR mérőn is kell keresni egy pontot (esetleg közvetlenül az indikátor műszeren) amely az SWR értékkel arányos feszültséget szolgáltat, ezt kell a szkóp Y bemenetére kötni. Ha a wobbler elegendően negy jelet szolgáltat, illetve az SWR mérő kellően érzékeny, akkor így működni fog a mérés.
Az SWR mérő természetesen visszirány mérésére legyen kapcsolva.
(#) hernigl válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
digitális SWR-em van, a gombbal lehet választani hogy mit mérjen. a visszirány ok. a feszültség kivétele az gáz, akkor ide analóg swr kell.
Bővebben: Link

Az ötlet tetszik, vagy 10szer elolvastam mire megértettem. Így milyen képet kapok a szkópon?
Esetleg van más módszer is?
(#) kadarist válasza hernigl hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Az átviteli karakterisztikát (frekvenciamenetet)látod a szkópon.
Egy példa:Bővebben: Link
(#) Ferkógyerek válasza hernigl hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
A digitális SWR mérőben is ott az analóg feszültség, csak a kijelzése digitális, meg kell keresni.
A link nálam nem jön be.
A szkópon ahogy kadarist is írta az átviteli görbét látod, azzal a különbséggel hogy nem "púpot" hanem "tölcsért" fogsz látni. A "tölcsér" alja minél mélyebben van annál jobb az SWR.
Ezekkel a műszerekkel ez a legegyszerűbb módszer.
(#) hernigl válasza kadarist hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Köszönöm a választ az oldalt el is mentettem.
Halottam valakitől, hogy woblerscop és egy mérőhíd elég hozzá.Mi a véleményed erről?
(#) hernigl válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
engedjetek meg még egy pár kérdést.
Az swr és a wobblerscopos mérés között mi a különbség?
Nagyobb spektrumban látom a scopon az antenna jóságát? Esetleg a nyereségére is kapok némi információt?
Az swr esetén meg az illesztés és az adott frekvencián milyen az állóhullám aránya és az adó teljesítménye?
(#) Ferkógyerek válasza hernigl hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
A wobblerszkóppal jellemzően három és négypólusok átvitelét vizsgáljuk pl. egy szűrő átvitelét.
Az SWR mérővel pedig a tápvonal illetve az antenna illesztését.
Az hogy esetlegesen az adó teljesítményét is le tudjuk olvasni csak egy plusz szolgáltatás.
Egy SWR mérővel és egy valamilyen rf jelforrással csak pontokat tudunk felvenni a frekvenciát változtatva. Ha az SWR mérőt és a wobblerszkópot összekapcsoljuk a fent leírt módon, akkor megspórolunk egy csomó időt mert másodpercenként (mivel analóg berendezésekről beszélünk) szinte végtelen számú pontot kapunk amit a szkóp ráadásul összeköt, így egyből a kész grafikont látjuk. Arról nem is beszélve, ha hangolást végzünk, valós időben látjuk a változtatás eredményét.
Az antennanyereségre és iránykarakterisztikájának felvételére más mérési elrendezést alkalmaznak.
(#) pucuka válasza hernigl hozzászólására (») Jún 26, 2010 /
 
Ezzel a módszerrel az antenna talpponti impedanciájáról kapunk információt valós időben, ahogy Ferkógyerek írta (az antenna mint négypólus bemeneti impedanciájának változását a frekvencia függvényében, SWR mérővel ütközési csillapítást)
A pontos mérés együttfutó generátorral, és vektorvoltmérővel, a kiértékelése Smith diagrammon történik.
Az antenna nyereségét csak sugárzásos, helyettesítéses módszerrel lehet mérni, mérőadóval, mérővevővel, hitelesített mérőantennákkal, szabad térben.
(#) hernigl válasza pucuka hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Köszönöm a válaszokat.
Tehát ha készítek egy antennát számítások alapján és swr-rel mérem, akkor hogyan kell hangolni?
Hiszen csak azt látom hogy rossz az illesztés vagy az állóhullám aránya, pl: miből tudom, hogy vágni, vagy hozzárakni (hosszabbra cserélni) kell.
Milyen gyakorlati következtetéseket lehet levonni a mért adatokból?
(#) pucuka válasza hernigl hozzászólására (») Jún 27, 2010 /
 
Javasolom áttanulmányozni az itt található pdf 4.100 oldalától a kétpólusok mérését. Ez ugyan profi berendezés, de a wobblerszkópos mérés is hasonlóképpen működik, azzal az "apró" különbséggel, hogy a Te esetedben a szkóp függőleges eltérítése lineáris, ennél a műszernél pedig logaritmikus. Az ábra jellege hasonló, csak az arányok mások.
Azért nehéz az antennák hangolása, mert minden mindennel összefügg. A sávszélesség, a rövidülési tényező a hossz és az átmérő függvénye, a hossz hullámhosszban mérve a frekvencia függvénye (benne a rövidülési tényező). A talpponti impedancia a becsatolás pontos helyétől függ, ami ugye a hangolással szintén változik, és csak ugyebár rövidíteni lehet, hozzátoldani (legalábbis időtállóan) nem lehet.
És ha elszabtad, jöhet a következő antenna a tapasztalatok birtokában, elölről. A régi még jó lehet egy magasabb frekvenciára.
(#) KissAdamt hozzászólása Júl 8, 2010 /
 
sziasztok!

Tudna valaki segíteni, hogy az un. Schumann hullámok vételéhez/méréséhez milyen antennára és vevőre lenne szükség? (mivel mérhette ezt eredetileg Schumann?)

ez azt hiszem egy VLF sáv, 7.83 Hz
Találtam egy méretezési számítást, létezik, h. ekkora antenna kellene?
300000/7.83/4=9578.54m

Én nem értek az antennákhoz, remélem van itt valaki aki igen és segít is
előre is köszönöm!
(#) gg630504 válasza KissAdamt hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Idézet:
„létezik, h. ekkora antenna kellene?”

Nem ennyi a negyedhullám.
ELF, nem VLF.
(#) KissAdamt válasza gg630504 hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
szia!
köszi a javítást, akkor ELF és mennyi a negyedhullám?

tehát milyen antennával/eszközzel lehet fogni ezt a 7.83Hz-et? köszi!
(#) KissAdamt válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 9, 2010 /
 
Szia!

Előre is köszi!
Hihetetlen milyen alaposak az antennához értők
(#) kadarist válasza KissAdamt hozzászólására (») Júl 10, 2010 /
 
Egy kilenc kilométer hosszú vezeték pont jó lesz.
Egy kicsit kisebb antenna, és egy megvalósított projekt:Bővebben: Link Egyébként nem antennát, hanem indukciós tekercset használnak a nagyon kis frekvenciák vételéhez. A keresővel sok infót gyűjthetsz.
(#) gaben62 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Pontosabban antenna hosszabbító, illesztő tekercset.
(#) kadarist válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Szia!
Milyen tekercset?
(#) kadarist válasza gaben62 hozzászólására (») Nov 16, 2010 /
 
Én a ferritantennára, mint tekercsre gondoltam. Bővebben: Link
Következő: »»   4 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem