Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CRESCENDO erősítők
 
Témaindító: Alkotó, idő: Jan 5, 2010
Lapozás: OK   2 / 4
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2010 / 1
 
Még tartoztam egy fotóval a teljességnek. Ez már a próba utáni állapot, azért vettem ki a biztiket, mert már csak a védelemmel játszottam egy kicsit (mekkora legyen a relé előtét ellenállása, és mekkora legyen a bekapcsolási késleltetés).

DSCF9273.JPG
    
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
Hát igen a japánokkal az igazi.
A BF-ek alá nem tettél hőv.pasztát,vagy csak rosszul látom?
Egyébként marha jó lett!
(már látom,akkor drótoztad )
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Jan 25, 2010 /
 
De tettem, csak az én pasztám áttetsző színű.
A huzalozás ideiglenes, jön az eredeti alkatrész.
(#) biric hozzászólása Ápr 22, 2010 /
 
Sziasztok nekem van egy qsc gx5 ös végfokom arra lennék kiváncsi hogy rá-e lehet kötni 2db omnitronic dx-2522 -t és 2 db omnitronic bx-1550-et tartóssan rá -e lehet kötni???.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
De, felkeltette az érdeklődést, legalábbis az enyémet. A kapcsolás ideálisan szimetrikus, nagyon helyesen vannak benne használva a nagyjelű feszültségerősítésre a földelt bázisú fokozatok. És csak egyetlen fokozat lát el feszültségerősítési célokat.
Egyenlőre csak szimulátorban nézegetem, ott nem túl jó, legalábbis torzításra. "Kicsit" lehet rajta tunningolni, a torzítást le lehet vinni 10e-5-en nagyságrendbe, ha a bemeneti fokozat áramtükör munkaellenállást, a földelt bázisú fokozatokat meghajtó emmitterkövető elé és a FET-ek elé még egy emmitterkövető kerül. Nem hiszem, hogy az eredeti FET-ekkel jobb lenne, szimulátorban biztosan nem. Van különbség, de ha a tunning meg van csinálva, annyira kicsik a torzítások, hogy elhanyagolható lesz a különbség. Még az se nagyon számít, - legalábbis a torzítások számszerű értékében-, hogy van e egyáltalán beállítva nyugalmi áram a keresztezési torzításokra, vagy nincs.
Ha kész leszek, felteszem ide az eredményeket, vagy írok belőle egy cikket. Nem titkolt szándékkal, a szimulátorok népszerűsítésére is...

Én nem azt mondom, hogy egy ilyen tunningolás után jobban fog szólni, szebb hangja lesz, de hogy egy sokkal korrektebb végfok lesz belőle, az biztos. Ki kell próbálni. Elsősorban rád számítanék ez ügyben...

MONACOR1.pdf
    
(#) DJ_Tacee válasza biric hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
Ez a végfok 4ohm-ra simán kiad 700W-ot, és a nyakam rá hogy ez a házibuli kategóriás BX sorozat a 350W-tól szénné ég.
(#) Alkotó válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 23, 2010 /
 
Ha van jó ötleted azt mindig érdemes kipróbálni. Nekem annyi közöm van ehhez az erősítőhöz, hogy kigondoltam hozzá egy paneltervet. Az én példányom hangja pocsék (eredeti rajz szerint). Nem tudom megfogalmazni mi zavar benne, inkább azt mondanám, hogy nincs benne semmi ami tetszik. DE!!! Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ha jól tudom Pl. Salátának hibátlanul működik. Nálam gond lehet, hogy a 4 végFET közül az egyiknek jelentősen eltérnek a paraméterei, amit a szimmetrizáló ellenállásokon eső feszültségek különbözőségeiből gondolok.
De ha már "reszelsz" rajta, és benne van a rajz a szimulátorodban, rápróbálhatnál arra is, miként lehetne a méregdrága eredeti FET-eket, olcsó IRFP-re kicserélni. Én azzal próbáltam először, de a nyugalmi áram nem állítható vele, és nálam azzal se szólt jól, de akkor még azt hittem majd az "igazi" végekkel jobb lesz.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Miután a szimulátor egyforma tranzisztorokat használ, az egyik végtranyónak ( IRF540 ) átírtam a modell leírásban a gate treshold feszültséget. Valójában csak annyi történik a szimuláció eredményében, hogy az egyik tranyó kevesebb áramot visz és később kezd vezetni, hiába van beállítva nyugalmi áram. A torzításban szinte nincs semmi hatása. Úgyhogy én arra gondolok, hogy nem amiatt nem tetszik neked a hangja, mert az egyik tranyó nagyon eltér a többitől. ( Egy IRF 540 jóval nagyobb áramú, mint ami itt előfordul, úgyhogy legfeljebb disszipációban lehet ebből gond.) Az igaz, hogy az eredeti FET-ek treshold feszültsége kisebb, de attól még ugyanolyan nemlineáris eszközök, mint egy "kapcsolóüzemre" fejlesztett FET. Az igazi az lenne, ha a FET egy lineáris feszültségvezérelt ellenállásként működne. De ilyenről nem tudok... A másik probléma, hogy sem az IRF540/9540, sem a 240/9240 nem alkot komplementer párt. Az adatlapjuk szerint még köszönő viszonyban sincsenek... Ha ez számít az erősítő hangjában, akkor ezekkel sosem lesz jó. Más kérdés, hogyha elég nagy a negatív visszacsatolás, akkor olyan kicsire lehet leszorítani a torzításokat, hogy gyakorlatilag mindegy milyen FET van beépítve.

Ha nem tudod beállítani a nyugalmi áramot az eredeti 250 ohmos potival, akkor nagyobbat kell a helyére tenni, mondjuk egy 1 k-sat, vagy a bemeneti differenciálerősítők áramgenerátorának meg kell növelni a forrásáramát, az eddigi 5,6 k helyett tegyél be 2,7 k-t. Sajnos ezzel a torzítás is a négyszeresére nő, meg csökken a bemeneti impedancia, szóval, inkább nagyobb poti kell bele. Erre írtam, hogy ez egy nagyon okos kis kapcsolás, csak vannak benne részek, amit sokkal precízebbre kellene megcsinálni és akkor legalább műszeresen biztos, hogy nagyon jó lesz. ( Ez még nem jelenti azt, hogy jól is szól, mert ahogy elnézem, az 1 tranzisztoros izékre is ráírják, hogy milyen jól szól... Az is érdekes, hogy azért a J.L.H is elég sokat polemizál a cikkében a torzításokról, úgyhogy én azon az állásponton vagyok, hogy egy végfok torzítása minnél kisebb legyen... )

A másik ami nem tetszik benne, hogy ha beállítom a nyugalmi áramot mondjuk úgy, hogy a vezérlő szinuszjel nullátmeneténél mondjuk már 110 mA-t vezet a soron következő tranzisztor 27 celsius fokon, akkor ez az áram nagyjából a négyszerese lesz 70 fokon. Ez azért nem teljesen korrekt, nagyon hőmérsékletfüggő. Azt azért hozzá kell tennem, hogy a szimulátorban a beállított hőmérséklet,- jelen esetben a 70 fok, - az összes alkatrészre vonatkozik. Emiatt nem biztos, hogy a valóságban is ekkora lesz a változás, hiszen az előfokozatok nem lesznek sosem ennyire melegek. De azért az is látszik, hogy kellene bele egy tisztességes hőkompenzálás.
(#) saraha válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Szia.

Én úgy tudom Alkotó-nak 2sk1058-2sj162 párossal sem tetszett a hangja.
Annál a verziónál is kicsi nyugalmi áramot beállítva(dupla FET-párnál 80-90mA asszem) működött neki rendesen.Azt írta róla,hogy a ő verziója úgy szól,mintha ekvalézerrel valaki beállítana egy hangképet.
Én is ugyanazt a nyákot csináltam meg amit ő tervezett csak átformáltam a saját alakatrészeimre és más hangszóróvédelem van benne.
Nekem tökéletes a hangja.
Azt hozzáteszem még,hogy időközben összeválogatott félvezetőket tettem bele.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Bocsi, fentebb "lesalátáztalak", nem akartalak megsérteni.
Igen, én kipróbáltam először IRFP-vel, majd 2SK1058/2SJ162-vel is mikor már tellet rá.
Lehet hogy nálam van egy olyan kritikus alkatrész, ami eltolja valahol az egészet, vagy talán a fülem macerás egy kicsit.
Az a lényeg, hogy ez a panel szerintem jó, amit terveztem, és ez a kapcsolás -tőlem függetlenül- ár/érték viszonylatban borzasztóan rendben van.

Azért ha újra előveszem, feltétlenül kipróbálom Katt javaslatait. Ha IRFP vel is tudna menni, az főnyeremény lenne. Pár ezresből kijönne bő 200W!!! nem semmi! ( na jó, védelmestől azért 7-8000, de ebben már a relé is benne van)
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
ÁÁ nem haragszom,mert van ilyen nevü felhasználó is. :gun: :gun:

Idézet:
„az IRF540/9540, sem a 240/9240 nem alkot komplementer párt.”

Ha ez igaz akkor nem sok esély van rá pedig tényleg jó lenne.
Én a gyári védelmes paneled nem próbáltam.Amit viszont privi-ben küldtél mind a szimpla mind a dupla FET-est azok működőképesek és kiválóak.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Biztos, hogy sem a rajz, sem a terv nem rossz. Nem ezek a kritikus pontok, hanem én...
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Na,ja aki csöves HTA-ra hajt...
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Megcsináltam tegnap, ma délelőtt még kicsit "reszeltem" rajta egy dióda miatt, de nagyon Ígéretes. Most is hallgatom.
(#) (Felhasználó 46585) válasza saraha hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Szerintem, ettől még jó lehet. A negatív visszacsatolás csodákra képes, különösen úgy, hogy mindössze egyetlen fokozat van benne, ami feszültséget erősít és az is földelt bázisú, talán a legkevesebb nyűg van vele. ( kivéve, ha gerjed... ) Az összes többi tranyó csak impedanciaillesztő, meg szinteltoló, stb. Ezt az egy fokozatot szimulátorban meg tudtam úgy csinálni, hogy kb. 300.000 az erősítése. Egyébként, ha ez az erősítő egyáltalán nincs váltakozóáramú szempontból visszacsatolva, akkor már 20 mikrovolt is túl tudja vezérelni, de 20 Vp kimeneti feszültségig még mindíg 0,01 % körüli torzítást produkál! ( természetesen egyenáramúlag vissza kell csatolni, mert különben offset problémák lesznek. ) Ezért kell nagyon ügyelni arra, hogy az egyes fokozatok ne terheljék egymást, hogy minden a lehető leglineárisabb legyen. Ez néhány tranzisztor pluszt jelent, amik mondjuk a 10,- Ft-os kategóriába tartoznak. Én nem igazán hiszek a különleges végtranzisztorokban. A bipolárisoknál még csak-csak, hiszen az áramerősítési tényező erősen függ egyrészt a kollektoráramtól, másrészt a feszültségtől. Nyílván, máris bejön egy szép nagy adag nemlinearitás. Na, ezért tetszik jobban a FET. Meg sokkal olcsóbb... meg nincs SOA. Igaz, azt sem lehet a végletekig kihasználni, de még mindíg jobbnak tartom.

Ha csak az a cél, hogy elérjük a 2...500 W teljesítményt, az előfok maradhat, több FET kell a végére. Az MPSA-k 2...300 V-sak. Mondjuk nem ártana a FET-ek elé valami jobban hűthető 2...3 A-es tranyó, de nem kell egy ilyen végfoknak 100 kHz-ig elmennie...

Sajnos én még sosem hallottam úgy erősítőket, hogy na most ez egy szuper A class, vagy ez egy JLH, vagy mit tudomén micsoda. Valójában nem nagyon van időm errre, inkább csak a műszaki megvalósítás az, ami érdekel. De most már talán lesz időm kicsit fülre is tervezgetni. Meg hozzá a szobaakusztikával is foglalkozni. Mondjuk a mélyeknél kialakuló állóhullámokkal...
(#) saraha válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Veled ellentétben, én meg hozzáértés híjján csak fülre szoktam javítgatásokat kieszközölni.Persze csak audiótechnikai vonatkoztatásban.
Nekem sokat nincs már kedvem babrálni vele mert az én rendszeremen eddig ez a kapcsolás szólt a legjobban.
(LM4702+sanken darl.,VF2,B5,STK,TDA, ezeknél mindnél szebben szól )
(#) (Felhasználó 46585) válasza saraha hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Ha jól értem, akkor te az LM4702+darlingtonokból csináltad azt az erősítőt, ami a később felsoroltaknál jobban szól. Ez is csak azt támasztja alá, hogy a végtranzisztorokat nagyon precízen kell meghajtani. Erre írtam, hogy a MONACOR-ban nagyon sok lehetőség van.
Egyébként, megy az FET-tel is...
(#) saraha válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Akkor bocsánat,rosszul fejeztem ki magam.

Tehát amiket felsoroltam azoknál bizonyult jobbnak a MONACOR saját véleményem szerint.
Úgy tudom,hogy eredetileg Borbély Ernő úr tervezte
ezt az itt MONACOR néven ismert kapcsolást 1981-ben.(legalább is az alapját)
Hiába az LM4702 szuperdriver IC és a darlington végfokozat meg a 0.0006%THD ha nem tetszik a hangja.
Annak a hangképe túl precíz a számomra,talán egy több százezres hangdobozzal hallgatva kijönne az előnye nem tudom.
Ha az LM4702-re mondtad azt,hogy megy FET-tel is akkor azt tudtam(van csöves végű is) de külföldi fórumokon az eredeti kapcsolással ajánlják abban meg SANKEN d'ranyák vannak.
(#) (Felhasználó 46585) válasza saraha hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Ja, értem. Csak a fesorolásból nem ez jött ki.
Ez a MONACOR nem valami cég? Nem ez az M.N.C.? Kissé tájékozatlan vagyok...

Csöves véggel? Vannak elvetemült elgondolások...

Nem láttam az LM4702 belső kapcsolását ( nem is nagyon kerestem ), de gondolom a National-nak az újabb fejlesztésű meghajtó ic-nek az elődje. És még az újak sem szimetrikus felépítésüek. Erre meg az az elméletem, hogy sokkal nagyobb esély van egy nem szimetrikus felépítésben a páros felharmónikusok megjelenésére. Ez egyeseknek tetszik, másoknak nem. Mindenesetre a MONACOR azért tetszik nagyon, mert teljesen szimetrikus. Elvileg kiesnek a páros felharmónikusok, mert mindkét féloldalban ugyanazok a torzítások lesznek.
(#) saraha válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 24, 2010 /
 
Szerintem még köszönőviszonyban sincs a két cég.
A Monacor-ról tudom,hogy jó hangszórókat készít az M'N'C meg inkább alsó kategóriájút.(Ettől függetlenül a tulaj lehet ugyanaz.)
Sajnos az elméleti elektronikához "hót hülye" vagyok.
Teljesen autodidakta módon szereztem azt a kis tudást is amim van.De azért itt a sok amatőrtársammal mindig kiokoskodunk valamit aztán a végén majd kisül belőle valami,rendszerint az 'elektrolit meg a füst'.
(#) pinyó39 válasza saraha hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /
 
A 80as években jelent meg az elektorban a 4 fetes szimmetrikus, 8 fettel gigant néven egy kicsit késöbb felturbozták (2x500W). Üdv.
(#) didyman válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /
 
Az MNC a Maniac (sound system inc) kvázi rövidítése, nincs közük egymáshoz a Monával. Nem tudom, miért keverik őket, nem először hallom.
(#) didyman válasza saraha hozzászólására (») Ápr 25, 2010 /
 
Katt már leírta a lényeget, bizony ez a nagy eltérés a kapcsolóüzemre szánt tömeg-FET-ek és az audiocélokra kifejlesztett társaik között. Az audio verziók komplemeterek (ennek egyébként ebben a kapcsolásban szerintem nem lesz akkora jelentősége a source ellenállást leszámítva), 0V környékéről nyitnak és Ug/Id hőfokfüggése nagyjából zérus. Gondoljunk bele, hogy ez termikus torzítások tekintetében mit jelent . A kapcsolóüzemre szánt darabok ellenben pár V körül nyitnak, emiatt a nyugalmi áramot beállító feszültségforráshoz hozzá szükséges nyúlni, ahogy a védelemben szereplő zenerekhez is esetleg érdemes. A P és N csatornás "párok" között jelentős eltérések vannak, ezek közül a csatornaellenállás a legszembetűnőbb, a P csatornás eszközé jelentősen nagyobb: Ezt a source körben lévő ellenállással illik kompenzálni (kisebbre venni). Hőfokfüggésük pedig relatív nagy, úgy emlékszem, 4-5mV fokonként, így elég könnyen megfut. Ezt úgy lehet javítani, hogy a munkaponti áramért felelős feszültségforrást hőfokfüggővé tesszük, ennek egy remek megvalósítását a komplementer-szimmetrikus FET-es végfokban (ami eléggé hasonlít ehhez a végfokhoz) lehet megtalálni, egy TL431 a lelke, egyszerű és kiváló hőfokfüggést nyújt.
(#) saraha hozzászólása Máj 10, 2010 /
 
Kicsit átalakítottam a már meglévőt.
Teljesen párbaválogattam a félvezető készletet és beleraktam egy tágasabb dobozba.
2x27mF puffer hidegítő nélkül egyenlőre.
A táp üresen 68V üzemi fesz. viszont leesik 52V-ra! Ezt eddig nem is mértem pedig 750W-os traffantyu van benne.
100mA nyugalmival állítva hidegen.
Állandó hűtés mellett 2 óra járatás után 125 mA-re megy fel.
Nem nagyon tetszik ez a nagy feszültségesés, de majd rákérdezek valakitől egy trafós topicban,hogy mit lehetne vele kezdeni.

PMA 202.JPG
    
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Gratulálok, korrektnek látszik.
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Máj 10, 2010 /
 
Köszi.
Burkolatnak valami olyasmit szeretnék,mint ami szamóca profilképe.
Képek
(#) Alkotó hozzászólása Júl 31, 2010 /
 
Saraha!
Eddig folyamatosan bajom volt a saját Monacor-ommal, ami még csak egy panel tulajdonképpen.
Méregettem már rajta mindent, de nem találtam a baj forrását. Most viszont megvan a hiba!! Ami előtt kicsit értetlenül állok. A mellékelt fotón lévő 470n/100V-os kondit kivettem (C12 és C13 pozíció), és nélküle azonnal megszűnt az engem zavaró torzítás. Tökéletes lett. Utána beraktam a képen lévő 330n/100V-os kondit, amivel maradt hibátlan.
Azt nem tudom, hogy az érték eltérése, vagy a felépítésük különbözősége, vagy az alkatrész hibája okozta-e a gondot, de egyértelműen torzított -hallhatóan- a 470n-val.
Most tényleg nagyon szuper, és nagyon hangos, tényleg nagyon.

DSCF0183.JPG
    
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Szia.
Ennek örülök,megnyugodtam.Így legalább már be tudod dobozolni.
Érdekes,hogy ilyen csekély eltérés micsoda gondokat tud okozni.Gratulálok a hibafeltárásért,gyűlöletes egy dolog.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Korábban már volt szó az IRFP kapcsoló FET-ek alkalmazásáról. Nekem most éppen nincs kéznél, de úgy emlékszem azzal is éppen úgy torzított nálam mint az eredeti 2SK/2SJ-vel (akkor tévesen azt hittem éppen a fetcsere miatt), és mivel most azzal már jó, így újra dédelgetem a gondolatot, az olcsó fetek használatáról.
De valamit változtatni kellene, mert azokat akkor betéve nem tudtam állítani a nyugalmi áramot. Mit kellene megváltoztatnom a nyugalmi áram beállítósban, hogy állítható legyen az áram IRFP-t használva is?
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2010 /
 
Én is csak kísérleteztem a dologgal de semmi jó eredményre nem jutottam.
A drivereket kicseréltem MJE 340-350-re és a D-G közötti kondik értékeivel játszottam (ezt ajánlották).
Lehet,hogy másnak sikerült a modolás nem tudom én nem tartom annyira érdemesnek a változtatást.
Ha jobban utána akarsz nézni keresd CRESCENDO név alatt.
Következő: »»   2 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem