Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » E-dobfelszerelés piezoval
 
Témaindító: shade1209, idő: Aug 3, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) shade1209 hozzászólása Aug 3, 2011 /
 
Sziasztok! Egy hasonló szerkezetet szeretnék összerakni, mint ami ezen a videón található. A segítségeteket szeretném kérni, mivel még kezdő vagyok ezen a téren. A kérésem az lenne, hogy írjátok le ennek a szerkezetnek a részeit. Talán még fontos megjegyeznem, hogy a hangot nem számítógépes programmal szeretném "megalkotni", hanem saját erősítővel, saját hanggal. A videó itt érhető el: http://www.youtube.com/watch?v=PWmygy80FNE&feature=related


A válaszotokat előre is köszönöm.
(#) sanykaraj hozzászólása Aug 3, 2011 /
 
HA jól láttam akkor ez két érintés kapcsoló nem tudom pontosan a nevét de érintésre zárja az áramkört
(#) AZA válasza shade1209 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /
 
Üdv!
Amit a videón látsz az nem más mint egy szétszerelt elektromos dob.Látványnak érdekes,de valójában a gyári elektromos dob PAD-ekeben is ilyen piezo triggerek vannak.Egy komoj MIDI átalakitóban kell gondolkodnod,amivel egy hangmodult vagy szintit vezérelsz.Szerintem nézz szét a MIDI-s oldalakon.
(#) vicsys válasza shade1209 hozzászólására (») Aug 3, 2011 /
 
Mintha a hobby elektronika vagy Rádiótechnika újságban lett volna annó egy cikk amiben egy effekt IC-t használtak a dob hangok előállításához. Mintha lett volna mellette egy prom vagy eprom is. Szerintem egy ilyen IC-t simán lehetne triggerelni piezo lapokkal.
Itt van a Holtek cég HT3012 nevű dob IC-je. Illesztő tranyákkal ez is kiváló lehet...
(#) shade1209 válasza AZA hozzászólására (») Aug 3, 2011 /
 
Én arra gondoltam, hogy vannak ezek a hangtároló ICT-k. Arra felvenném a megfelelő dobhangzást, elé kötném a piezo-t (és természetesen megcsinálnám az áramkört). Mint a csengőknél. Ez megoldható nem?
(#) AZA válasza shade1209 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Megoldható valószinűleg,de túl sokat ne várj el tőle.A zenében nagy úr a dinamika.Amit te készitenél az egy kezdetleges sampler.Ha nincs dinamikád használhatsz a piezo trigerek hejett akár nyomógombot is.
(#) efiscp válasza shade1209 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Tudom neked ajánlani számítógépre a Superior Drummer-t. Felvett hangmintákból dolgozik, nagyon realisztikus. Én épp egy e-drum projekten dolgozom, és ez dolgozik mögötte. Röviden az áramkör: egy szűrő-egyenirányító-erősítő fokozat a piezo jelére, majd multiplexálva bemegy az analóg jel a mikrokontrollerbe, az meg elemzi és előállítja a midi kódot, amit igény szerint USB-n vagy midi kábelen átnyom a kompáterbe. Szerintem így a legegyszerűbb megközelíteni, bár kell hozzá mikrokontroller, ami ha kezdő vagy, ijesztő lehet. Egyébként sok sikert.

Szerk: a kontroller folyamatosan szkenneli a piezo-kat.
(#) Georgee válasza shade1209 hozzászólására (») Aug 4, 2011 /
 
Mi anno elkezdünk ismerősömmel foglalkozni ezzel a projekttel, nem nagyon bonyolítottuk, egy USB-s billentyűzet elektronikája, ehhez illesztettük a piezokat. Sajnos a projektet idő hiányában nem tudtuk befejezni. A progi Pyros's Drum néven fut, és lehet programozni. Az első próbákat sikeresen túlélte. A lábdobhoz a pedál rajzát megtaláltam, a kapcsolási rajzokat megpróbálom előkeresni, de nem igérem, hogy meglesz.

szerk: A képen eredetileg gitártorzító pedál van, erre alapoztuk a pedált

XanPedal.gif
    
(#) shade1209 válasza efiscp hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Igen ...elég ijesztően hangzik. Hol tartasz a projectben?
(#) shade1209 válasza Georgee hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Köszi szépen. Eddig ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ami egyben praktikus is. Lehet, hogy egy hasonlónak állok neki. Bár így borul az eredeti tervem, hisz csak gép mellett tudnék dobolni. Miért pont USB-s billentyűzet kell? A sima régi billentyűzet csatlakozó USB átalakítóval nem ugyan olyan jó? Ha szétszedtem a billentyűzetet és megkeresem a megfelelő betűk vonalát (szakszavakat nagyon nem ismerek ) Ezután oda forrasztom a piezot és elvileg akkor tudom zárni az áramkört, tehát "megszólal" az a billentyű?
(#) mark.budai válasza shade1209 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Nem tudod forrasztani azt a fóliát, meg kell keresned, miket kell összezárni, hogy az a gomb működjön. Semmiképp ne oda kösd a piezót, mert nem lesz jó. Egy tranzisztoron keresztül kéne csinálni. Tranyó E-re a piezo gnd-je és az billentyű egyik vezetéke. A tranyó B-jére a piezó "meleg pontja", és egy 100k ohmos ellenállással a C-re kötni, ahova még a billentyű másik vezetéke megy. Tranzisztornak BC182, vagy bármi ilyen kicsi NPN tranyó jó.
Jó a más fajta billentyűzet is, nem muszáj USB-snek lennie (PS2, vagy a régi AT-s is lehet). Remélem elég jelet ad a piezó, hogy kinyissa a tranyót.
(#) efiscp válasza shade1209 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
A digitális része össze van rakva próbapanelen, épp szárad a lakk a leendő nyákján. 1 db analóg nyák kész, 8 csatorna van beforrasztva (32 csatorna fér el 1 analóg kártyán, és 2 ilyenre van csatlakozás tervezve). A dobokba a piezo elhelyezésén még gondolkodom, hogyan is kéne. Majd ha kész lesz, közzéteszem a projektet, úgyis az open source híve vagyok.
(#) Georgee válasza shade1209 hozzászólására (») Aug 5, 2011 /
 
Az USB-s dolgot csak azért irtam, mert igy laptopon is működik a dolog. Azért nem olyan egyszerű, hogy csak úgy odakötöd. Látom már a leírással megelőztek!
(#) shade1209 hozzászólása Aug 7, 2011 /
 
Köszönöm a segítségeket. Kezd összeállni a kép. Elkezdem és közben folyamatosan írok ide, hogy hogy áll a project.
(#) lajos1969 hozzászólása Szept 3, 2011 /
 
Sziasztok építettem egy elektromos dobot de nem tudok belőle hangot kicsikarni. A gond annyi, hogy csak midi out kimenete van. Van egy yamaha psr-300 -as szintim van midi in és midi out csatlakozója is. Ezzel gondoltam, hogy működik majd. Működik is a bemenetre kötve csak az érzékelőkkel a szintin tudok játszani.Elvileg a számítógép game portján is lehetne használni de ott sem működik pedig a midi outján jön jel ki. Szívesen várok minden tanácsot. a leírás az epe magazin 2007.12 és 208.01 számában található. innen lehet letölteni.http://www.4shared.com/dir/33033320/5a74040a/RT2.html#dir=33033338
(#) lajos1969 válasza lajos1969 hozzászólására (») Szept 3, 2011 /
 
Két kép a panelokról.
(#) Tijoe válasza efiscp hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Üdv efiscp!
Hol tartasz a projekt megvalósításában? Szívesen besegítenék, amennyire tudásomtól telik. Hasonló dolgot kellene összehoznom nekem is. Padokat is szeretnék összerakni.
(#) efiscp válasza Tijoe hozzászólására (») Okt 8, 2011 /
 
Szia!
Írtam e-mailt.
(#) mark.budai hozzászólása Nov 4, 2011 /
 
Sziasztok! Ott tartok, hogy kéne egy dob, venni drága meg az itthonra hangos. Úgyhogy csinálok USB-s billentyűzetből meg piezókból, csak azt nem tudom, hogy mi legyen a dobok anyaga? a külső oké, lehet kapni röhejesen nagy átmérőjű PVC csöveket, az szerintem pont jó lenne, esetleg meg merevíteni belül. Viszont a bőr mi legyen.. Ugye arra kell a piezót felfogatni. Most tényleg bőr (kicsit drága lenne) vagy fa, ami nem túl jó, esetleg fém ami szintén nem olcsó. Szerintetek mi lenne jó? Azért a dobverő se 1 napig tartson, de ez se..
(#) efiscp válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
Én részemről szereztem leharcolt dobtesteket. Szerintem ezen nem érdemes spórolni, meg a bőrrel sem, mert sokat számít a játékérzet. Rendes bőrt nem érdemes rárakni, mert akkor nem lesz halk. Létezik hálóbőr, amit vagy veszel, vagy valahogy csinálsz magadnak (pl szúnyoghálóból, vagy valami ilyesmiből, ezt a részét nem tudom). A piezot ne a bőrre rakd. Az USB-s billentyűzetet hogy tervezted összehozni a piezokkal?
(#) mark.budai válasza efiscp hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
A játékérzet biztos sokat számít, mert ha nem, raknék oda fém lapokat, aztán kész, de szeretném ha minél természetesebb lenne. A szúnyoghálós rész érdekes lenne, valahogy meg kell erősíteni, mert tuti az első ütésnél átbökném. Azért akartam a bőrre rakni a piezót (persze belülre), hogy az ütést érzékelje és egy tranzisztoros illesztővel kötném a billentyűzet gombjai helyére a piezókat. A PC-n futna a WinPDrums nevű progi, és egy végfok lenne a PC-n, igazából ennyi. A dobtesteket kéne megoldani. A billentyűzetet mégse üthetem dobverővel.
(#) efiscp válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 4, 2011 /
 
A hálóbőr készítésről én nem tudok nyilatkozni, mert sose csináltam még. A piezot nem a bőrre szokták tenni, hanem alá egy alatta lévő kereszttartóra, és valami gumiszivacsot raknak a piezo és a bőr közé. Egyébként ilyen megoldással (billentyűzet) nem fogod tudni érzékelni az ütés erősségét, pluszban az is problémát fog okozni, hogy a piezo nem egy határozott impulzust ad (szóval simítani is kell).
(#) mark.budai válasza efiscp hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Valóban elég gagyi lenne, máshogy kell megcsinálni. Oké, amit mondasz, de az olyan mint egy elektromos gitár, a szinte semmi, de ugyan olyan hangolású hangot erősítjük fel. A Te helyzetedben ugyan ez van. Nekem olyan kellett volna, ami csak ütést érzékel és effekt adj a hangot. Számítógép nélkül ezt annyiba kerülne megcsinálni, hogy azért már van dob. Mivel gitárt építek, ezért én arra is vetemednék hogy megcsináljam a dobtesteket nyír-hársfából. Nem lenne drágább megcsinálni azt se, mint amiben Te gondolkodsz. Az igaz, hogy hangos, de mondjuk ki lehet bírni..
(#) efiscp válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 5, 2011 /
 
Nem nagyon tudom követni, hogy mire gondolsz. Amit én javasoltam az arról szól, hogy a piezoval az ütés meglétét és erősségét tudod megállapítani, de a piezo jelét közvetlenül nem fogod tudni feldolgozni. Arra van szükség, hogy a piezo mögé épített áramkörrel beolvasd az ütés tényét és erősségét, amire később (pl. számítógéppel) hangot tudsz illeszteni. Ha billentyűzetet használsz, akkor elveszted azt a lehetőséget, hogy az ütés erősségét tudd kezelni számítógéppel.
Most akkor végül rendes akusztikus dobot akarsz építeni?
(#) mark.budai válasza efiscp hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
A piezós dolgot megoldanám, mert annyira talán értek hozzá, vagy ha nem is, akkor kísérleteznék. Az nem volt oké, hogy a PC-vel miként tudatjuk, hogy milyen erősséggel ütöttem a dobot, melyik port lenne erre képes, amihez nem kell bonyolult áramkör. Nem akusztikust akarok, csak amit leírtál, hogy ütés erőssége, meg a játékérzet, arra írtam, hogy az olyan lenne mint az elektromos gitár. Megvan a hangolás meg minden, csak ki van hangosítva. Én meg csak olyanra gondoltam, amin egyszerű érzékelők vannak, és a gép adja rá hangot. Most már értem, hogy Te is ilyet akarsz.. És erre írtam, hogy ennyi erővel már akusztikust is lehet építeni mint egy ilyen jó elektromost, amit leírtál. (Van ismerősöm aki csinált pergő dobot, akkor már a többi se lenne sokkal bonyolultabb, csak a hardverek se olcsók rá..)
(#) efiscp válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Maga az áramkör nem szükségszerűen bonyolult, de mikrovezérlő nélkül nem nagyon lehet megoldani. A piezo jelét mindenképpen egyenirányítani, simítani és erősíteni kell. Innentől a mikrokontroller kezeli a dolgot. Digitalizálja, eldobja az érvénytelen mintákat, kicsit alakítgat az információn, utána átzavarja a számítógépbe MIDI porton, USB-n vagy akármi máson (de az első kettőt célszerű használni).
Az elektromos gitár teljesen máshogy működik. Ott a húrok rezgése feszültséget indukál a hangszedőkben, és azt közvetlenül (értsd digitalizálás nélkül) küldöd az erősítőre. Szóval ott azért egyszerűbb a helyzet.
Szerintem akusztikus dobot (ami tényleg szépen szól) nagy szakértelemmel lehet csak építeni, amire én nem is vállalkoznék. Az elektronikus megoldásban legalább a dobhangok professzionálisak függetlenül az alkalmazott dobtestektől, és azért áramkört tervezni sokkal egzaktabb dolog, mint akusztikus hangszert építeni.
(#) mark.budai válasza efiscp hozzászólására (») Nov 6, 2011 /
 
Na igen azért mondtam, hogy ez nem lenne egyszerű művelet, főleg azért mert PIC-et nem is tudok programozni, főleg nem olyan szinten, hogy USB-n kommunikáljon a géppel. Na meg ehhez szoftver is kellene..
Értem én, amit leírsz, csak először arra gondoltam, ezért hoztam fel az e-gitárt, mert azt hittem Te halkan szóló -tulajdonképpen akusztikus- dobot akarsz hangosítani, de már teljesen értelek. Oda sem pont az elektromos gitárt kellett volna, hanem azokat, amik piezós húrlábbal rendelkeznek, így az erősített hangjuk (persze hangszínszabályzás után) az akusztikus gitáréhoz hasonlít, na de ez itt off. Most csinálok elektromos gitárt, ezért ha lenne pénzem még a dobnak is neki mernék állni.
(#) gyök2 hozzászólása Nov 9, 2011 /
 
Sziasztok!
Nézzétek Ezt találtam nektek.
(#) efiscp válasza gyök2 hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Én is ezzel ismerkedtem először, de több ok miatt sem építettem meg. Egyrészt szerintem fölöslegesen van elbonyolítva az analóg áramkör, másrészt kevés pad-et lehet rákötni, harmadrészt nem publikus a forráskód. Egyébként sok ötletet loptam innen.
(#) lajos1969 válasza efiscp hozzászólására (») Nov 9, 2011 /
 
Én most építem az Edrum-ot szerintem egy profi kis szerkezet s nagyon egyszerű! Nekem 15 bemete lesz.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem